Kroužek astronomie pro děti

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Fugas

Příspěvek od Fugas »

Ahoj všem,
obracím se na vás s prosbou o pomoc. Potřeboval bych pro vedení dětského kroužku astronomie (podaří se nám zřejmě v Jičíně takový kroužek otevřít) různé materiály, náplň, návody prostě vše, co se takového kroužku týká. Nevíte někdo o něčem, nemáte někdo něco ? Díky všem za pomoc.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

O jak stare deti by se melo jednat?
alex.sky

Příspěvek od alex.sky »

Predbehol si ma o pár hodín  ;)
Práve som chcel založiť podobné vlákno, lebo odkaz na náš astrokrúžok som nechcel zaradiť do Odporúčaných odkazov, ale som chcel spustiť diskusiu na tému astrokrúžky.

Konečne sa mi asi podarí po dlhšej prestávke oživiť astrokrúžok na Gymnáziu v Nových Zámkoch.
Náš web:
http://www.gymnz.sk/~astrokruzok/

Prosím vás o posúdenie.
Nechcem zneužívať toto vlákno, ale si myslím, že to znesie - skúsme to rozšíriť o ďalšie návrhy, nápady.
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Pražská Štefánikova hvězdárna i např. Zlínská hvězdárna kroužky pro děti pořádají. Třeba by byla možná nějaká spolupráce...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Dlho so  navšetvovala takýto krúžok a teraz som sa stala jeho spoluvedúcou. Bol to však krúžok len na výučbu teórie astronómie, či skôr len také zaujímavé rozprávanie ďeťom o vesmíre. Čiže nijaké (respektívne takmer nijaké) pozorovanie. Je váš krúžok zameraný takto, na teóriu, alebo skôr na prax?

Ak ide skôr o teóriu, potom by som možno vedela pomôcť. Naša vedúca vymyslela niekoľko fantastických pomôcok, ktoré pomáhajú malým deťom pochopiť pohyb Slnka po ekliptike, zmenu pozorovateľnosti súhvezdí so zmenou zemepisnej šírky, fázy Mesiaca, poznávanie súhvezdí, atď. Ak máte záujem, môžem ich tu opísať prípadne dať sem nejaké fotky, samozrejme najskôr sa jej musím spýtať, či smiem (pre prípad, že by si to chcela dať patentovať  ;)).
Fugas

Příspěvek od Fugas »

Jedná se o děti z 6-7 třídy. Budeme na to snad 3. V Jičíně hvězdárnu máme (její poloha není nic moc, je staršího data, ale máme ji). Máme tam Newton s 50 cm zdrcadlem od p. Drbohlava (délka 250 cm) s naváděním od Martina Myslivce. Myslel jsem na několik témat
1) vesmír, pozorování, objekty
2) dalekohledy, jednoduchá fotografie (já vím, hloupý pojem, ale něco v tom duchu)
3) využití výpočetní techniky v astronomii (CDC, zpracování foto apod.)
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

To Fugas: snad mi kolegové prominou malý dotaz trochu mimo : spolupracuje s Vámi ještě na hvězdárně pan prof. Kabeláč? Pokud ne, jistě by mu to jednak udělalo radost a jednak je to jedna z našich špiček geodetické astronomie a ved. katedry na ČVUT odkud ho znám... Vím od něj, že se kdysi na jičínské hvězdárně angažoval...Homer
Fugas

Příspěvek od Fugas »

To Homer : poslal jsem SZ
geminorum

Příspěvek od geminorum »

Kedze som v nedavno uplynulom case riesil podobny problem a dostupnych materialov bolo naozaj pramalo, mozem pomoct nejakymi zopar materialmi ktore sa mi zohnat podarilo a ktore som si zostavil z textov dostupnych na nete.
Newton 300/1700; MEADE 90/1000; SkyMaster 25x100; HEQ-5 Pro SynScan
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Rád se k vašemu tématu připojuji. Jsem v podobné situaci, protože loni jsem zkusil u sebe na ZŠ zavést kroužek Astronomie a ukázalo se, že je to životaschopné. Dělám tuto práci ze svého zájmu bez naděje na finanční podporu, proto i já rád posdílím kladné zkušenosti, budou-li jaké. Na samostatnou webovku si ještě netroufám, možná nám pro začátek postačí toto téma, kde si můžem v průběhu roku sdělovat zkušenosti a úspěchy a případně mailovat.

Přesně jak je napsáno výše, chci to letos zaměřit na 6 a 7 třídu, ale pravděpodobně tam budu mít i několik starších, tak to může být docela těžké. Loni jsem to dělal jen 2xměsíčně a pro 7 třídu. Velmi volnou formou.

Také bych se letos rád zaměřil na oblasti jako je technika, praktická pozorování a využití PC, internetu a inter. tabule.

Pokud tedy někdo má již nějaké nápady a materiály v el. podobě, nechť se ozve, sám se pokusím sem tam něco sdělit nebo předat.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Eryn napsal: Možno je to len náhoda, ale ovládanie, princíp fungovania a práca s ďalekohľadom u nás nikoho nezaujímajú. Postoj pozorujúcich vo vzťahu ku mne je asi taký, že: Postav ďalekohľad -> rozhýb pohon -> nájdi objekt -> povedz nám, kde sa máme dívať -> povedz nám, na čo sa dívame (:o ono to vôbec nie je také, ako na obrázku v knižke! Prečo? Ále, to je jedno... poďme domov, je zima! :D).
Kde je chyba? Možná nikde, takto nějak funguje i české školství, tak proč to nezavést i v astrokroužku, že?
Ale co kdyby si měl žák sám ten objekt vyhledat? Jak je ten podstavec dalekohledu udělaný a proč? Jak jej postavíme aby se dal použít k pozorování? Jsou i jednodušší možnosti? Jak hledat objekt? Kde se o tom objektu dovím víc.. nevím těch otázek bude celá řada a já bych je před ně postavil.

Co nakonec zjišťuju? Že řadu věcí, které chce učitel dětem předat, ony už ví, další dokáží vymyslet.. ano ne všechny a ne vždy, ale o tom je proces učení, že někteří to ví a předají to ostatním a myslím, že lépe než učitel. Učitel je tu přece od toho, aby dítě nesešlo daleko ze správné cesty, stačí mu ukázat směr a v ideálním případě už to stačí. Možná je to naivní, ale právě v tom má Milan pravdu, že jít někam pozorovat je užitečnější, než učit se tu spoustu teorie.

Jednoduše řečeno, to co prezentuješ jako průběh pozorování mi víc pasuje na "pozorování pro veřejnost" než do astrokroužku. Budiž to i pro mně ponaučením.
A ony prezentované souřadnice a soutěže, přenechme to vybraným jedincům z řad starších žáků či studentů SŠ, na základce se to moc neuplatní.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

MaG napsal:
Kde je chyba? Možná nikde, takto nějak funguje i české školství, tak proč to nezavést i v astrokroužku, že?
Ale co kdyby si měl žák sám ten objekt vyhledat? Jak je ten podstavec dalekohledu udělaný a proč? Jak jej postavíme aby se dal použít k pozorování? Jsou i jednodušší možnosti? Jak hledat objekt? Kde se o tom objektu dovím víc.. nevím těch otázek bude celá řada a já bych je před ně postavil.

...

Jednoduše řečeno, to co prezentuješ jako průběh pozorování mi víc pasuje na "pozorování pro veřejnost" než do astrokroužku. Budiž to i pro mně ponaučením.
A ony prezentované souřadnice a soutěže, přenechme to vybraným jedincům z řad starších žáků či studentů SŠ, na základce se to moc neuplatní.
Možno je chyba tam, že všetci členovia krúžku sú menej majetní a nijaké ďalekohľady nevlastnia. Ešte možno tak triéder. Preto ich nemá čo motivovať, aby sa prácu s ďalekohľadom naučili. Pravdupovediac ma ale vôbec neláka predstava, že by som mala decká pustiť k svojmu miláčikovi, na ktorom mi už ľudia neraz, aj nechtiac "rozhasili" napríklad polohu hľadáčika, nestavenie montáže a podobne. Ja sama mám čo robiť, aby som ho dala dokopy, rozchodila pohon a našla nejaký ten objekt.

Musím však na druhú stranu zdôrazniť, že pozorovanie a orientáciu na oblohe považujem za dôležité. Voľným okom pozorujeme vždy, keď je jasno a aj tieto pozorovania mi veľmi pomohli v učení sa súhvezdí a ich vzájomných polôh. A teraz sme objavili aj nový spôsob učenia sa horizontálnych súradníc v praxi. Irídiá. Irídium pomerne presne na oblohe na okamih "vyznačí" bod s istými súradnicami a dá sa tak urobiť dobrá predstava o azimute a výške.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Eryn napsal:

Ja sama mám čo robiť, aby som ho dala dokopy, rozchodila pohon a našla nejaký ten objekt.

Ale od toho jsou na dalekohledech právě ty dělené kruhy na souřadnice, které, jak píšeš, děcka ovládají. A k čemu jinému jim má znalost souřadnic sloužit, když ne k nalezení objektu ? Jinak z té astronomie uděláte pouze školu a testy a zkoušky a vědomostní soutěže,
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nautikus

Příspěvek od Nautikus »

Přidám svůj názor a postřeh – před více jak čtvrtstoletím (toto letí), jsem vedl hvězdářský kroužek pro děti (pátá a šestá třída). V té době pionýrský dům, ve kterém jsme sídlili, nemohl ani pomýšlet na nákup nějaké astronomické techniky. A skutečná hvězdárna daleko. Možná tak nějaký půjčený triedr a několik knih, to bylo celé naše vybavení. A přesto sem děti chodily rády. Ze začátku jsem trochu tápal odkud s nimi začít. Rychle jsem si všiml, že nějakými encyklopedickými znalostmi je prostě nezaujmu, nemá cenu na děti sypat nějaká čísla. Začal jsem tedy jinak. Povídali jsme si o planetách, o Sluneční soustavě i o historii astronomie. Vždy tak, aby tam bylo co nejméně číselných údajů, ale aby to mělo nějakou pointu. Pro děti, jak už tu někdo napsal, bohatě stačí znalost světových stran, naučit se poznávat souhvězdí. Pokud jim k tomu dokážete podat nějaký výklad z mytologie, o tom, proč a jak se které souhvězdí jmenuje, zabodujete. Po čase děti sami začaly nosit do kroužku literaturu, kterou si sami opatřily. Začaly klást otázky, navzájem se trumfovaly ve vědomostech. Jednoduše je to chytlo. Pak bohužel přišla vojna a po ní jiné starosti. Dodnes si vážím lidí, kteří chtějí něco udělat pro vzdělávání dětí, protože vím že to není lehké. Takový lidem fandím… :)
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Takto si zde představuji plodnou diskuzi, proto jsem ten příspěvek vrátil sem, kam snad patří. Výborný postřeh to je. Povídal jsem dětem na táboře o souhvězdích, o jejich mytologii, ukazoval jim obrázky ze starých atlasů.
Když je něco zajímalo, kreslil jsem k tomu obrázky. Pokreslil jsem tak dva papíry A4 a pak večer dvakrát pozoroval. Ano, bylo to opravdu příjemné a snad pro některé děti i přínosné.

Tenhle přístup prostě mám rád a díky za tvoji zkušnost. Může se hodit.
Odpovědět