Newton 200/1155 dokončen, odkaz na web

Otázky, rady, tipy, návody...
dromy

Příspěvek od dromy »

Zdravím, právě jsem dokončil konstrukci svého dalekohledu a i proto, že řada nápadů vznikla z poznatků na tomto fóru, zvu Vás na své stránky www.dromef.wz.cz. Konstrukce obsahuje několik nestandardních řešení a tak mi jí snad moc nezkritizujete.. ;D
Zatím je vytrvale zataženo, takže první plnohodnotné pozorování mne ještě čeká, ale z pozemních denních pozorování to vypadá velmi slibně. (zatím jsem koukal jen 29.8. na Jupiter na stativu "z ruky" :)

Ještě jednou díky za udělené rady a přeji hodně tvůrčích nápadů..
Dromy
dromy

Příspěvek od dromy »

..už funguje. Změnily se velikosti písmen v příponách při uploadu - už je to opraveno.
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Akorat me napadlo, jestli cerna barva na povrchu nebude na skodu. Jestli by nebylo lepsi dat tam nejakou svetlou, pripadne reflexni. Ve dne se to nebude tolik ohrivat a v noci bude tubus videt. Jinak pekna prace ;)
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
dromy

Příspěvek od dromy »

Martin Vyskocil napsal: Akorat me napadlo, jestli cerna barva na povrchu nebude na skodu. Jestli by nebylo lepsi dat tam nejakou svetlou, pripadne reflexni. Ve dne se to nebude tolik ohrivat a v noci bude tubus videt. Jinak pekna prace ;)
jj, na to jsem taky myslel. Je v plánu koupit barevnou nalepovací fólii a "označit" tak začátek, konec tubusu a okulárový výtah S tím ohříváním to je pravda, ale nepředpokládám, že dalekohled bude využíván za denního světla nějak často. Na druhou stranu, v noci se díky černé barvě bude rychleji ochlazovat :)
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

Dromy
,gratuluji k postavenému dalekohledu. Jsem rád,že se někdo našel ve stavění dalekohledů.
Je to pěkný dalekohled.Přesto mám k některým řešením výhrady. Z vlastní zkušenosti nedoporučuji používat na nosné části silon a podobné materiály.Jako tubus jsi použil PVC trubku,budiž.Pozorovat se s tím dá,temperace je však zdlouhavá.Větráček to zlepší,ale není to ono. Doporučuji skladovat dalekohled blízko venkovním teplotám (chodba,terasa). Přechod z +25 do -15 je k nevytemperování.
Montáž by chtělo vyztužit,v tomto stavu bude pružit.

Ahoj Kami
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to :dromy :
Když si přečtu tvoje zadání = rozhodnutí =proč stavět a ne kupovat, potom mám takový pocit, že ten výsledek by měl vypadat jinak, Tubus velmi těžký, spodek poddimenzovaný a ne tuhý ( bude to takový vibrátor). Věřím , že po odzkoušení pozorováním změníš názor na výhodnost téhle konstrukce a přikročíš na základě získaných zkušeností k verzi 2. Ony ty klasické konstrukce se nestavějí proto, že jsou klasické, ale proto , že jsou odzkoušené a vznikly postupným vývojem a vylepšováním přes různé omyly .
Vím, že si tímhle příspěvkem moc nevylepším "pověst" , ale udávané hodnoty P-V a SR vyvolají u zkušenějších spíše úsměv než obdiv, a pokud nejsou podloženy interferogramy, jsou to pouze čísla.
Přeji Ti brzké nalezení správných proporcí pro dalekohled a mnoho příjemných zážitků z pozorování.
Milan
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Ja to vidim takto - s nekterymi Tvymi predpoklady, ktere iniciovaly stavbu dalekohledu nesouhlasim (napr. Ronchiho test dopadl lepe na mem cinskem SW nez na zrcadle od jednoho z nejznamejsich ceskych vyrobcu zrcadel pro dalekohledy, mechanicka kvalita je i u "ciny" vyborna), ale kazdopadne - mas postaveny pekny vlastni dalekohled, ke kteremu budes mit skutecne osobni vztah a verim, ze o to vice si uzijes s dalekohledem krasnych pozorovani a ze Ti prinese dalekohled radost. Gratuluji!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Beasty

Příspěvek od Beasty »

Myslím, že to chtělo docela odhodlání. Dnes si dalekohled můžeš koupit na každém kroku, za vcelku slušné peníze. Ale postavit si ho......to je v dnešní době co říct. Jak řekl "ladis" určitě k němu budeš mít vztah. Možná časem asi vyřešíš jiné komponenty, ale již dnes máš dalekohled se kterým jistě "něco" uvidíš...já nemám slov. Sám bych se asi neodhodlal.....Proto vstávám a tleskám!
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

Urcite je dobre, ze ses do vyroby pustil, i kdyz bez zkusenosti. Jen tak se daji ty zkusenosti ziskat. Jinak ma ale pravdu MilAN.

Ja k tomu jeste dodavam, ze lepsi, nez cerpat svoje znalosti z fora, je precist o stavbe dalekohledu kvalitni literaturu. Takovou vydala treba hvezdarna hl. m. Prahy - Kolar, Prochazka, Zahalka: Amaterske opticke pristroje, nebo Slovenska ustredna hvezdaren - Zajonc: Stavba amaterskych dalekohladov a fotokomor. Dalsi je treba Gajdusek, Kozelsky: Technologie vyroby amaterske astronomicke optiky a mechaniky, je dokonce i volne ke stazeni na internetu (asi 20 MB).

Na foru se vyskytuji nazory. A at jsou to nazory dobre, nebo spatne, vsechny maji na prvni pohled stejnou vahu. Odfiltrovat nespravna tvrzeni je pro cloveka bez zkusenosti nemozne.

Nejvetsi slabinu vidim ve volbe materialu - umele hmoty, termoplasty (hlavne PVC). PVC se vyborne hodi na ruzne veci, zejmena potrubi v zemi, ale tam, kde je potreba pevnost, tuhost, casova a hlavne teplotni stalost, je PVC velmi nevhodny. Zrovna tak montaz - je to typicka zacatecnicka chyba lidi, kteri stavbe dalekohledu nerozumeji - nemohou vedet, jak choulostivy je dalekohled na nejruznejsi kmitani. Pritom staci jednoducha uvaha: dalekohled muze zvetsovat napr. 50x. Spolu s obrazem se ale zvetsuje i jakekoli pripadne chveni. Vidime to treba, kdyz drzime v rukach myslivecky triedr. Obraz v nem se chveje. Kdyz nekdo napise, ze k takove volbe materialu a rozmeru dosel sledovanim fora, tak vpodstate dela (i kdyz asi nechtene) foru ostudu.

Za povsimnuti ale jinak stoji, ze ses pokusil resit napr. vnitrni reflexy v tubusu.

Dobre je, ze jsi dalekohled vyrobil pomerne rychle, za 2 mesice.

Kazdy nejak zacinal, takze neni zadna ostuda, ze dalekohled neni napoprve dokonaly. Dulezite je neprestat hledat a zdokonalovat. Pritom se cloveku muze stat, ze prilis zabredne do technicke stranky veci, a prestane se zabyvat pozorovanim, tedy tim, k cemu je dalekohled urceny. Na to pozor.

Preji Ti, aby Ti tvuj konstruktersky zapal a laska k astronomii vydrzely.
dromy

Příspěvek od dromy »

Pánové, díky za připomínky. Samozřejmě vím, že plastový tubus není ideální z hlediska rychlého tepelného přizpůsobení, ale bohužel jsem neměl jinou možnost. Ale to je jen detail. V letních měsících to až tak nevadí a když se rozhodnu pozorovat v zimě, tak dalekohled hoinku-dvě před pozorováním vynesu na balkón. O té vidlici vím, že bude asi málo tuhá, ale to není problém, všechno se dá vyvařit Ostatní výhody a nevýhody odhalí až praxe.. (vidlice měla původně vypadat trochu jinak, ale zatím je takováhle - doma mám ještě metr toho jeklu navíc, tak se časem dodělá)

Hora: no k té stálosti PVC si myslím svoje. Nevidím v tom problém a použitá trubka se mi zdá opravdu velmi tuhá a pevná. Ono to není jen klasické PVC, ale má to v sobě, na vnitřním průměru, laminované vrstvy pro větší pevnost. Na té trubce se dá skákat a nehne se :)
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

To Dromy : jen poznámku k té trubce...Ty nejsou laminovány pro větší pevnost, ale pro úsporu dražšího materiálu. Právě ty sendvičové trubky jsou levnější, firmami velmi oblíbené, neboť dražší materiál je uvnitř nahrazen měkčím. V praxi to znamená často dramaticky kratší životnost, zvláště při abrazivním působení splaškových vod s pískem...Ergo kladívko, ze sendviče bych nejásal. Materiál je vyvinut pro běžné splaškové kanalizace, tedy do země, kde není třeba řešit tepelnou, rozměrovou a tvarovou  stálost či odolnost proti UV, atd. Homer
dromy

Příspěvek od dromy »

Homer napsal: To Dromy : jen poznámku k té trubce...Ty nejsou laminovány pro větší pevnost, ale pro úsporu dražšího materiálu. Právě ty sendvičové trubky jsou levnější, firmami velmi oblíbené, neboť dražší materiál je uvnitř nahrazen měkčím. V praxi to znamená často dramaticky kratší životnost, zvláště při abrazivním působení splaškových vod s pískem...Ergo kladívko, ze sendviče bych nejásal. Materiál je vyvinut pro běžné splaškové kanalizace, tedy do země, kde není třeba řešit tepelnou, rozměrovou a tvarovou  stálost či odolnost proti UV, atd. Homer
myslím že se nechápeme. Celý objem v materiáli trubky je stejný (zaručeně), ale na vnitřním průměru je v povrchu zalaminováno cosi připomínající skelnou tkaninu.
A co se týče stálosti a pevnosti.. ..vše odhalí až čas a nemám z toho velký strach.. I kdyby se trubka časem nějak deformovala (o čemž pochybuji) tak to nikdy nebide o víc, než o co to jsem schopen vyrovnat nastavením zrcadel.. Jediný problém je ta malá tepelná vodivost, ale uvidí se, jak moc to bude problém.. Kdyžtak nechám stočit duralovou trubku (už vím kde mají dvoumetrovou stáčečku) a optiku "přesunu" :))
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Aha, to jsme si nerozuměli, omlouvám se...Tak ať čas pracuje. Bude určitě zajímavé za rok-dva sem napsat další zkušenosti. Jaké má ta trubka označení? Homer
dromy

Příspěvek od dromy »

Homer napsal: Aha, to jsme si nerozuměli, omlouvám se...Tak ať čas pracuje. Bude určitě zajímavé za rok-dva sem napsat další zkušenosti. Jaké má ta  trubka  označení? Homer
jo, tak označení nevím, už je přebarveno a nekupoval sem ji, ale sehnal přes známého, takže označení už těžko seženu..
Snad se dalekohled osvědčí. Tu montáž mám lehce poddimenzovanou, ale to konec konců píšu i na tom webu, že později k těm jeklům 30x30x2 paralelně vyvařím další. To si myslím že bude bezpečně stačit..
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

dromy napsal:

Tu montáž mám lehce poddimenzovanou, ale to konec konců píšu i na tom webu, že později k těm jeklům 30x30x2 paralelně vyvařím další. To si myslím že bude bezpečně stačit..Domnívám se ,že jen to nebude stačit.

NA svých stránkách píšeš :
V této cenové kategorii mi ale vadí několik věcí..
- třípaprskový držák sekundáru
- nebývá použito kvalitní nízkoroztažné sklo
- optické plochy bez záruky přesnosti a kvality provedení napařených vrstev
- celkově nepříliš dobrá mechanická kvalita konstrukce

Já bych si dovolil tvrdit, že z toho neplatí vůbec nic.
Pokud si to ale myslíš, napiš konkrétní výrobek ,s parametry  dalekohledu, jako máš Ty.
Možná při přímém srovnání poznáš, co je lepší a co jsou zde mýty AF.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět