Vo vybave mi (mozno ) chyba vhodny okular na planety a z tunajsej ponuky ortoskopickych okularov sa javi ako najvhodnejsia rada Baader Ortho Genuine. Rozdiel je cena BP cca 3000Kc, UO cca 1500Kc aj s cestou
Tak toto téma mě taky zajímá + je nějaký rozdíl mezi výše uvedenými a Kasai ortho, nebo je to to samo ???
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Díky, ty odkazy na netu znám, včetně výše uvedené firmy, ale 2 názvy pro jeden okulár mě trochu mátly
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
hendrich napsal: Rozdiel je cena BP cca 3000Kc, UO cca 1500Kc aj s cestou
Aby si se s tou cenou nepřepočítal. Musíš ještě přičíst DPH a clo (je to mimo EU). Asi bude lepší objednat v Comesu nebo koupit v Rakousku (APM).
I have UO orthos 4, 18 and 25 mm, all with great optics. But I have also an Orion orthoscopic 5 mm, that looks identically, but the optic is NOT the same. It's worse eyepiece. Please don't believe that Kasai is the same like UO, the "volcanic" top isn't reserved for the best eyepieces...
UO orthos are really great eyepieces. They shows more stars in globular clusters like Naglers T5-T6- really
Newtons 300, 200, 170, 130&&Mak-Newton 5" Intes on Vixen Super Polaris&&Tal 100 RS on Meade LXD-500 GT&&&&
hendrich napsal: Rozdiel je cena BP cca 3000Kc, UO cca 1500Kc aj s cestou
Ještě jsem chtěl k tomuto podoknout, že srovnáváš různé modely. UO cca 1500Kč je klasický ortho, kdežto ten Baader je model HD (i ten je u UO dražší). Navíc Baader si u výrobce objednal dražší antireflexní vrstvy a tyto okuláry dávají o trochu kontrastnější obraz.
To viehu -> thanks for you info! Good new that I'm looking in between UO orthos and not the others brands (of course with strong relation to the price ). Do you have classic UO orthos or HD one?
Stratus -> nechcem zachadzat do detailov ale pravda je, ze som mal na zaciatku zalusk na klasicke UO ortho nie HD. Ale aj v pripade HD verzie je cena stale dostatocne nizko pod Baaderom (rozdiel je 20$ cca 400Kc) Koniec koncov bez ohladu na verziu mozem povazovat UO orthos - na zaklade vyssie vedenych referencii - za dobru volbu.
Co sa tyka DPH a cla - no to este nemam celkom "poriesene" ale mam iste tipy od znamych, ako sa to da Idealne je ked ti to niekto prinesie cestou z brigady v USA
G -> presiel som si diskusiu, ktoru uvadzas vo svojej linke, a po zhliadnuti ponuky priamo na strankach kasai-trading.jp sa priklanam k nazoru, ze je vysoko pravdepodobne , ze UO HD ortho a KASAI HC ortho vyzeraju ako dvojicky
I have a friend in USA, who lived a few years in Poland, I bought my eyepieces from him. I can only repeat his opinion- only eyepieces signed by UO have the best optics. Please be really careful when buying eyepieces- my ortho from Orion looks identicaly like UO (even letters are white and green) and gives worse images like Baader/Antares ortho. These orthos signed by UO are strongly better!
I used classic version of UO orthos- I know that the HD ones are parafocal and have no other differences.
By the way- here is my short comparison of 18 mm UO ortho, 18 mm Celestron's Ultima and 15 mm UWA from Sky Watcher, on polish astro-forum, with image: http://astro4u.net/yabbse/index.php?topic=9831.0
Newtons 300, 200, 170, 130&&Mak-Newton 5" Intes on Vixen Super Polaris&&Tal 100 RS on Meade LXD-500 GT&&&&
I read your page, you napsal: Ortho University Optics 18 mm - na zdjęciu są dwa takie okulary, mimo różnic w wyglądzie napisów na nich- całkowicie identyczne pod względem optyki, oba tego samego producenta i o tej samej ogniskowej; - the second eyepiece from left is distributed under trade name Kasai (I have a the same, they are really very good)
viehu napsal:
I used classic version of UO orthos- I know that the HD ones are parafocal and have no other differences.
Kolega z Polska píše, že řada HD je parfokální a jiné rozdíly nejsou. U značky Kasai (ze stejné manufaktury) kdysi porovnával CN 6mm okuláry HD ortho s klasickým ortho a HD dával kontrastnější a tvrdší obraz.
g napsal: the second eyepiece from left is distributed under trade name Kasai (I have a the same, they are really very good)The second eyepiece from left it's UO. First one it's second from pair, identically looks my UO orthos 4 & 25 mm and... my 5 mm Orion's ortho
Nedávno jsem si pořídil 4mm ortoskopický okulár (University Optics). Po prvních dvou nocích pozorování s N150/750 jsem z něj docela nadšený (viz. moje příspěvky ohledně pozorování Jupitera a dvojhvězd). Zkoušel jsem ho i na pár planetárních mlhovinách. Přišlo mi, že obraz je dokonce jasnější a kontrastnější než v 5.5mm okuláru (Meade Plossl 5000). I to halo kolem jasnějších hvězd je v něm výrazně menší než u mých ostatních okulárů.
To mě přivedlo na kacířskou myšlenku, že další okulár nebude 13mm Nagler či 24mm Panoptic jak mám prozatím v plánu, ale další ortoskopický s delším ohniskem (6, 9, popř. klidně i 18 mm). Přijde mi, že díky velmi dobrému kontrastu a minimální světelně ztrátě dokáží vytěžit z daného dalekohledu maximum. Většina objektů na obloze je stejně malá a tak velké zorné pole není nutné. Pokud jde o pozorovatelský komfort, tak i s tím 4mm se dalo téměř bez problému pozorovat na azimutální montáži s jemnými pohyby (jediný problém je s hledáčkem, když pohnu dalekohledem na jinou část oblohy, tak se mírně zruší souosost a pak už daný objekt není v zorném poli toho 4mm okuláru). S dobsonovou montáží si už ale takové pozorování nedokážu představit. Malá vzdálenost výstupní pupily taky nebyla, aspoň pro mne, problém.
Berte tyhle myšlenky jako námět do diskuze. Zatím moc zkušeností s okuláry nemám. Vlastním akorát pár levnějších s 680 zorným polem (9mm a 15mm) a ten Meade Plossl 5.5mm. V Liticích jsem měl pak možnost vyzkoušet si Nagler 13mm a pak ještě jeden s ohniskem kolem 22mm. Jde mi spíš o to, jestli myšlenka používat ortoskpické okuláry na DSO (ne jenom planetárky, ale i galaxie a kulovky) není totálně mimo. Většinou se totiž diskuse kolem okulárů točí kolem co největšího zorného pole. Mě to nepřijde tak podstatné, důležitější je podle mne kontrast a celková jasnost. Zajímalo by mě, jak si třeba v tomhle ohledu stojí 13mm Nagler v porovnání třeba s 12.5mm UO ortho. Dokážete je někdo porovnat?