DeepSkyStacker
DeepSkyStacker
Ale já jsem takhle dlouho fotil - tohle je třeba hodně nízký objekt a hvězdy nejsou moc jeté:
Fotil jsem u vyšších objektů i 300s, ale to už byl odpad značný - asi více než 30-40%. U 150s jsem měl odpad cca 20%,
Bill
Fotil jsem u vyšších objektů i 300s, ale to už byl odpad značný - asi více než 30-40%. U 150s jsem měl odpad cca 20%,
Bill
M:736 750 113
DeepSkyStacker
No, jestli je PE za 240 s minimálně 15 ", tak se to dá jednoduše spočítat, jak vypadá jednotlivý snímek v plném rozlišení po X sekundách To , že to 3x zmenším a vyházím 30 % snímků a výsledek zprůměruji, znamená, že výsledek je hrubě pod možnostmi optiky a snímání.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
DeepSkyStacker
To je ale otázka, co to jsou možnosti optiky. Když budu fotit 60s, tak bude zase snímek podexponovaný a stejně ho budu muset zmenšit, protože to nebude ke koukání - to si musí každý vyzkoušet sám, co je pro něja akceptovatelné. Ale na první pokusy mi přijde nějakých 120-150s jako rozumný start. Samozřejmě záleží na průběhu chyby montáže.
DeepSkyStacker
S tím bych moc nesouhlasil. Podstatnější je celková expozice, ne až tak ta dílčí. A 60s expozice mi umožní dělat nerozpohybované snímky a nemusím nic vyhazovat.
Podívej se na snímky třeba pavebo jaké používá expozice a jaké jsou výsledky.
Pokud si uděláš test 90 x 60s a 30 x 180s, tak jen čistě teoreticky s přihlédnutí k šumu, by byl druhý případ nepatrně výhodnější ( a je otázkou, jestli to i při detailním posuzování poznáš. ) Jenže počet vyhozených snímků tohle všechno obrátí a pokud budou ve výsledku protažené hvězdy, jsem přesvědčen o tom, že pro začínajícího je daleko výhodnější fotit kratšími expozicemi a snáze dosáhnout kvalitního výsledku. ( i co do vzhledu a ostrosti hvězd a objektu, tak i dosahu)
Podívej se na snímky třeba pavebo jaké používá expozice a jaké jsou výsledky.
Pokud si uděláš test 90 x 60s a 30 x 180s, tak jen čistě teoreticky s přihlédnutí k šumu, by byl druhý případ nepatrně výhodnější ( a je otázkou, jestli to i při detailním posuzování poznáš. ) Jenže počet vyhozených snímků tohle všechno obrátí a pokud budou ve výsledku protažené hvězdy, jsem přesvědčen o tom, že pro začínajícího je daleko výhodnější fotit kratšími expozicemi a snáze dosáhnout kvalitního výsledku. ( i co do vzhledu a ostrosti hvězd a objektu, tak i dosahu)
DeepSkyStacker
No dobre Milane, ale to je neporovnatelny, to ze muze Pavebo delat par sekund expozice se supercitlivou ccd neznamena, ze to uplne stejne pujde s poloslepou dslr.
Kazdopadne ale jak rikas, delku expozice co to snese, tak aby to nebylo jety.
Kazdopadne ale jak rikas, delku expozice co to snese, tak aby to nebylo jety.
newton 30 cm, eq6
DeepSkyStacker
Myslím, že hodně přeháníš. Supercitlivá CCD a poloslepá DSLR je ve viditelném světle dost malý rozdíl. Podívej se na QE těch čipů.
Ale dovolím si konstatování, že na první pohled nepoznáš rozdíl mezi 90 x 60s a 30 x 180s expozicemi . Určitě ne ,co se týče dosahu.
Ale dovolím si konstatování, že na první pohled nepoznáš rozdíl mezi 90 x 60s a 30 x 180s expozicemi . Určitě ne ,co se týče dosahu.
DeepSkyStacker
Pavebo má pěkné fotky, jen trochu jiné vybavení... Dívali jste se na to video, dosahujete podobného zlepšení po úpravě složených fotek ? Mě na těch kratší expozicích opravdu nejde nic moc vidět.
Bille taky pěkné - jak velkou roli tam sehrál ten objektiv... mám možnost se k něčemu takovému přiblížit třeba s přidáním nějakého filtru ? Těším se na zimu hlavně na tu okoukanou M42, tu bych rád vyšperkoval
Bille taky pěkné - jak velkou roli tam sehrál ten objektiv... mám možnost se k něčemu takovému přiblížit třeba s přidáním nějakého filtru ? Těším se na zimu hlavně na tu okoukanou M42, tu bych rád vyšperkoval
Oly OM-D E-M1 mark ii, Nikon Prostaff 3s,
DeepSkyStacker
Těším se na zimu hlavně na tu okoukanou M42, tu bych rád vyšperkoval Smiley
No hlavně začni už na podzim - já se na ní chystám už 2 nebo 3 roky a počasí v zimě stojí většinou za houby.
No hlavně začni už na podzim - já se na ní chystám už 2 nebo 3 roky a počasí v zimě stojí většinou za houby.
DeepSkyStacker
Ale dovolím si konstatování, že na první pohled nepoznáš rozdíl mezi 90 x 60s a 30 x 180s expozicemi .Určitě ne ,co se týče dosahu.
No jo, ale těch dat na zpracování! Já když jsem začal pointovat, tak hlavní výhodu spatřuju v tom, že mám 4x méně dat. Že bych měl mít ještě 2-3x tolik, to už musí být mazec. U zrcadlovky je taky problém v tom, že takové expozice zahřívají čip a roste šum!
U 150s expozic jsem byl cca 12st. nad okolím a u 600s jsem jenom 3-4st. Kdybych fotil 60s, tak to bude aspoň 15st. nad okolí. Vypadá to málo, ale je to dost znát.
Tohle je 100x150s. Mít 250 snímků, tak si hodím mašli:
(Nevšímejte si moc těch barev, už i já poznám, že nejsou ideální)
No jo, ale těch dat na zpracování! Já když jsem začal pointovat, tak hlavní výhodu spatřuju v tom, že mám 4x méně dat. Že bych měl mít ještě 2-3x tolik, to už musí být mazec. U zrcadlovky je taky problém v tom, že takové expozice zahřívají čip a roste šum!
U 150s expozic jsem byl cca 12st. nad okolím a u 600s jsem jenom 3-4st. Kdybych fotil 60s, tak to bude aspoň 15st. nad okolí. Vypadá to málo, ale je to dost znát.
Tohle je 100x150s. Mít 250 snímků, tak si hodím mašli:
(Nevšímejte si moc těch barev, už i já poznám, že nejsou ideální)
- Honza Ebr (honza42)
DeepSkyStacker
Myslím, že hodně přeháníš. Supercitlivá CCD a poloslepá DSLR je ve viditelném světle dost malý rozdíl. Podívej se na QE těch čipů.
Jak s tim souvisí QE chipu? Důvod, proč s CCD kamerou lze úspěšně provozovat sčítání hromad několikavteřinových expozic je předevšim v tom, že na stejné hromadě z běžné DSLR bude jenom vyčítací šum a artefakty elektroniky. Ano, ty čipy sou stejný, ale ten řetězec okolo, to je to na čem záleží u superkrátkých expozic - i CCD kamery se stejnym čipem od různého výrobce se v tomhle umějí dost lišit.
V tom druhém sazmořejmě souhlasim, jeslti je subexpozcie 60 nebo 180 je při stejném celkovém čase dost malý efekt.
Jak s tim souvisí QE chipu? Důvod, proč s CCD kamerou lze úspěšně provozovat sčítání hromad několikavteřinových expozic je předevšim v tom, že na stejné hromadě z běžné DSLR bude jenom vyčítací šum a artefakty elektroniky. Ano, ty čipy sou stejný, ale ten řetězec okolo, to je to na čem záleží u superkrátkých expozic - i CCD kamery se stejnym čipem od různého výrobce se v tomhle umějí dost lišit.
V tom druhém sazmořejmě souhlasim, jeslti je subexpozcie 60 nebo 180 je při stejném celkovém čase dost malý efekt.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
DeepSkyStacker
V tom určitě nejsme v rozporu. Jen bych 60 s expozici nepovažoval za superkrátkou 
Bill : množství dat snad není až takový problém. 90 snímků není až taková katastrofa. Hlavně to nezabírá žádný můj čas, jen ten počítačový a nemusím u toho vůbec být. Ale mám z toho dobrá snímky, nic nevyhazuji Ze 180 s expozic z těchto montáží při 400 mm ohnisku nevznikne ostrý nebo bodový obraz. Leda bys měl montáž s neznatelnou PE.
Bill : množství dat snad není až takový problém. 90 snímků není až taková katastrofa. Hlavně to nezabírá žádný můj čas, jen ten počítačový a nemusím u toho vůbec být. Ale mám z toho dobrá snímky, nic nevyhazuji Ze 180 s expozic z těchto montáží při 400 mm ohnisku nevznikne ostrý nebo bodový obraz. Leda bys měl montáž s neznatelnou PE.
DeepSkyStacker
Ze 180 s expozic z těchto montáží při400 mm ohnisku nevznikne ostrý nebo bodový obraz.Leda bys měl montážsneznatelnou PE.
No já nevím - já to nezkoumám při nějakém extrémním zvětšení. To by asi hvězdy byly mírně oválné. Ale většinu snímků mám na papíře 30x40 cm a nijak to není poznat. Já jsem si pořídil CG5, ať nemusím nikdy pointovat, ale nakonec jsem stejně začal
No já nevím - já to nezkoumám při nějakém extrémním zvětšení. To by asi hvězdy byly mírně oválné. Ale většinu snímků mám na papíře 30x40 cm a nijak to není poznat. Já jsem si pořídil CG5, ať nemusím nikdy pointovat, ale nakonec jsem stejně začal
-
Jasnovidec
- Kontaktovat uživatele:
DeepSkyStacker
můžu se zeptat, jak nastavím DSS canon 600D? Ve výběru ho nevidím, ale na stránkách je uvedeno, že ho zná...
Díky
Díky
Ttriedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
-
Jasnovidec
- Kontaktovat uživatele:
DeepSkyStacker
To tam nevidim, je tam Canon Digital Rebel XTi, XT, a jen Rebel... :(
prostě ten seznam neni tak obsáhlej
prostě ten seznam neni tak obsáhlej
Ttriedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200