Na vyhladanie nebolo treba pouzit ziadne mapky, pretoze lezala v zornom poli s omega Dra.
V 350 f/4.2 pri 62x bola velmi jasna, viditelna priamym videnim a mi pripadala mi 2x vacsia ako M27 a jednotkova plosna jasnost asi 1.5x jasnejsia ako M27. Celkova jasnost mohla byt priblizne rovnaka nakolko M27 je uhlovo mensia avsak javi sa jasnejsia.
Podmienky (az na prichadzajuce mraky) boli velmi dobre: MHV 6.7 pricom obaja potvrdzujeme MHV6.6 lahko bocnym videnim. SQM ukazoval 20.9, co je slabsia hodnota avsak pritomnost mrakov na zapade a juhozapade odrazala svetlo vzdialenych miest, co prispelo k zvyseniu celkoveho jasu oblohy.
Seeing bol prekvapujuco dobry, moj odhad ~1.5" a umoznilo to pozorovat DSO pri 530x bez prilisnej degradacie obrazu. Prekvapuje ma viditelnost centralnej hviezdy v M57 pri trpezlivom sledovani driftujuceho prstenca zornym polom Naglera 7mm s Powermate 2.5x (530x). Hviezdicka sa ukazala asi 1x za 20sekund trpezliveho pozorovania polopriamym videnim. Pozorovanie vzapati potvrzuje LBa a ja mam o to vacsiu radost, lebo je to po prvy krat, co tento vzacny ukaz vidim v nasich podmienkach na Slovensku.
Pripajam priamu linku na aktualnu polohu komety do konca jula (cervence) (zo skyhound): http://www.cometchasing.skyhound.com/co ... 6_VZ13.gif