Aktuální zákryty
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Aktuální zákryty
K zákrytu hvězdy 8,9 mag planetkou (5) Astrea:
Začnu od sebe. Nečekal jsem tady v Jablonci, že by zákryt nastal. Přichystal jsem se však a v uvedenou dobu, tedy 22:59 až 23:00 čekal. Naštěstí jsem vydržel déle a s úžasem pozoroval zákryt. Podle mého DCF času to bylo mezi 23:00:43 - 23:00:56 (+/- 1 sekunda v odečtu času z displeje). Těsně před koncem zákrytu se mi asi sekundu či dvě zdálo, že hěvzda slabě problikla, ale není to nic jistého.
Osobně doufám, že to Milan točil a bude mít z Jablonce video.
Mé souřadnice jsou Jablonec n.N.-Kokonín
50°42'6.81"N, 15°10'49.515"E
Začnu od sebe. Nečekal jsem tady v Jablonci, že by zákryt nastal. Přichystal jsem se však a v uvedenou dobu, tedy 22:59 až 23:00 čekal. Naštěstí jsem vydržel déle a s úžasem pozoroval zákryt. Podle mého DCF času to bylo mezi 23:00:43 - 23:00:56 (+/- 1 sekunda v odečtu času z displeje). Těsně před koncem zákrytu se mi asi sekundu či dvě zdálo, že hěvzda slabě problikla, ale není to nic jistého.
Osobně doufám, že to Milan točil a bude mít z Jablonce video.
Mé souřadnice jsou Jablonec n.N.-Kokonín
50°42'6.81"N, 15°10'49.515"E
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
-
Aktuální zákryty
dobry vecer No Martine gratuluju
)
u nas v Plzni se zmobilizovalo asi 15 lidi, ale kvuli pocasi jsme nevideli nic..snad priste...

u nas v Plzni se zmobilizovalo asi 15 lidi, ale kvuli pocasi jsme nevideli nic..snad priste...
Aktuální zákryty
Netuším,Martine, kde bereš ty časy předpovědi ;D
A zakládat nové vlákno k již existujícímu vede jenom k nepřehlednosti
Takže z minimální pravděpodobnosti zákrytu pro Jablonec nakonec vyšel 16s zákryt.Na snímku je dobře vidět přerušení stopy hvězd planetkou, jejíž stopa je zde namísto hvězdy viditelná
.........................
ED 80/600 , CCCD Atik 16
A zakládat nové vlákno k již existujícímu vede jenom k nepřehlednosti
Takže z minimální pravděpodobnosti zákrytu pro Jablonec nakonec vyšel 16s zákryt.Na snímku je dobře vidět přerušení stopy hvězd planetkou, jejíž stopa je zde namísto hvězdy viditelná
.........................
ED 80/600 , CCCD Atik 16
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Aktuální zákryty
Gratuluji k pozitivnimu pozorovani!
Jak uz psal M.Adamovsky, v Plzni to nevyslo (vyjasnilo se asi hodinu po zakrytu >:( ). Ale jak tak koukam, ze podle casu byl MilAN temer na centralni linii, tak se ani zpresnenym predpovedim moc verit neda a jsem zvedavy, jestli bych v Plzni vubec videl zakryt i kdyby bylo jasno.
Jak uz psal M.Adamovsky, v Plzni to nevyslo (vyjasnilo se asi hodinu po zakrytu >:( ). Ale jak tak koukam, ze podle casu byl MilAN temer na centralni linii, tak se ani zpresnenym predpovedim moc verit neda a jsem zvedavy, jestli bych v Plzni vubec videl zakryt i kdyby bylo jasno.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Aktuální zákryty
Milane, četl jsem populární článek.Nevím které zdejší vlákno jsi myslel, to Aktuální zákryty by mohlo být časem dost plné, ale mohu to do něj vrátit.
Koukám, že s časem jsem se moc netrefil Počítal jsem počet otočení (zavrnění) kola nebo šneku u montáže a pak zpětně změřil, jak dlouho to trvalo a vyšlo mi 13 sekund. 16 určitě ne, to je zvláštní. Stopky nemám moc přesný po ruce. Bral jsem to spíš jako kouknutí se, ale když už, tak i s pokusem určit čas.
Jinde určitě taky něco viděli, ta Plzeň mně mrzí, nečekal jsem, že nemáte jasno, nedíval jsem se na družici.
Koukám, že s časem jsem se moc netrefil Počítal jsem počet otočení (zavrnění) kola nebo šneku u montáže a pak zpětně změřil, jak dlouho to trvalo a vyšlo mi 13 sekund. 16 určitě ne, to je zvláštní. Stopky nemám moc přesný po ruce. Bral jsem to spíš jako kouknutí se, ale když už, tak i s pokusem určit čas.
Jinde určitě taky něco viděli, ta Plzeň mně mrzí, nečekal jsem, že nemáte jasno, nedíval jsem se na družici.
Aktuální zákryty
V Plzni a dál na západ bylo zataženo děsným způsobem. Hold jsme byly jediný, komu to nevyšlo. I přesto, že Winguru hlásil jasno, byla skutečnost jinačí, boužel. 

Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Aktuální zákryty
To Mag: Ten cas je UT, SEC, LSEC, alebo nieco ine ???
To Milan: Pekny obrazok- ale viac info by dalo cim to je robene
To Milan: Pekny obrazok- ale viac info by dalo cim to je robene

YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Aktuální zákryty
Libor napsal: Ale jak tak koukam, ze podle casu byl MilAN temer na centralni linii, tak se ani zpresnenym predpovedim moc verit neda a jsem zvedavy, jestli bych v Plzni vubec videl zakryt i kdyby bylo jasno.Neviděl. I v Rokycanech by měli smůlu. Posun byl zhruba o půl šířy pásu stínu k východu a kdo byl západně od centrální linie, měl smůlu.
mn
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Aktuální zákryty
janek950 napsal:
... a kdo byl západně od centrální linie, měl smůlu.
mn
Vyjazd do Rakuska blizsie k centralnej linii (funtomas, ceres, ivanmsk) sa naozaj ukazal ako smolny, zatial sme este nespravili uplnu analyzu nasnimaneho materialu, ale vizualne na monitore zakryt na nasej pozicii nenastal (48° 8.443´ N, 15° 1.471´E, 805ft). Keby sme ostali doma...
To si asi pan Murphy povedal, ze nam stacia dva pozitivne zakryty.
Gratulujem vsetkym uspesnym pozorovatelom!
... a kdo byl západně od centrální linie, měl smůlu.
mn
Vyjazd do Rakuska blizsie k centralnej linii (funtomas, ceres, ivanmsk) sa naozaj ukazal ako smolny, zatial sme este nespravili uplnu analyzu nasnimaneho materialu, ale vizualne na monitore zakryt na nasej pozicii nenastal (48° 8.443´ N, 15° 1.471´E, 805ft). Keby sme ostali doma...

To si asi pan Murphy povedal, ze nam stacia dva pozitivne zakryty.
Gratulujem vsetkym uspesnym pozorovatelom!
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Aktuální zákryty
lubomir napsal: To Mag: Ten cas je UT, SEC, LSEC, alebo nieco ine ???
To Milan: Pekny obrazok- ale viac info by dalo cim to je robene :)Ty tvoje dotazy nechápu. Milan tam má čas uvedený v UT já jej samozřejmě uvedl v SELČ. To je myslím jasné z jeho fotky i z mého textu.
Chápu, že si asi myslíš, že jsem zbytečně ostrý, ale snaž se lépe číst a pak se teprve ptát. To zda je důležité uvést, čím Milan fotil ponechám raději na něm.
To Milan: Pekny obrazok- ale viac info by dalo cim to je robene :)Ty tvoje dotazy nechápu. Milan tam má čas uvedený v UT já jej samozřejmě uvedl v SELČ. To je myslím jasné z jeho fotky i z mého textu.
Chápu, že si asi myslíš, že jsem zbytečně ostrý, ale snaž se lépe číst a pak se teprve ptát. To zda je důležité uvést, čím Milan fotil ponechám raději na něm.
Aktuální zákryty
Páteční zákryt 8,9 mag planetkou Astraea dopadl báječně. Takhle nějak si představuju že by to mělo být vždycky 
Pole jsem začal hledat asi 25 minut před zákrytem, díky blízké hvězdě delta-Vir to bylo snadné. Obloha jasná, Měsíc daleko, vítr mírný, teplota ideální.
Jsa doměle mimo pás, doufal jsem, že mi to aspoň blikne. A hleďme, byl jsem někde hodně hluboko, nevěřil bych, že 15 sekud může být takhle dlouhých. Přizám se, že plánovaný interval pozorování (do :05) jsem nevydržel a po vlastním úkazu to "zapích" asi po minutě.
Uklidit dalekohled a o půlnoci už odesílám vyplněný protokol.
Prostě jak říkám - takhle to chci příště zase

Pole jsem začal hledat asi 25 minut před zákrytem, díky blízké hvězdě delta-Vir to bylo snadné. Obloha jasná, Měsíc daleko, vítr mírný, teplota ideální.
Jsa doměle mimo pás, doufal jsem, že mi to aspoň blikne. A hleďme, byl jsem někde hodně hluboko, nevěřil bych, že 15 sekud může být takhle dlouhých. Přizám se, že plánovaný interval pozorování (do :05) jsem nevydržel a po vlastním úkazu to "zapích" asi po minutě.
Uklidit dalekohled a o půlnoci už odesílám vyplněný protokol.
Prostě jak říkám - takhle to chci příště zase

Aktuální zákryty
janek950 napsal: Posun byl zhruba o půl šířy pásu stínu k východu a kdo byl západně od centrální linie, měl smůlu...
Je prekvapujuce, ze pri tak znamej a velkej planetke a tak jasnej hviezde sa predpoved az tak lisila :-[ Ale blahozelam vsetkym, ktori ukaz videli a najma tym, ktori pozorovali aj napriek tomu, ze predpoved davala skoro nulovu sancu
Nabuduce zostaneme doma, i ked vylet to bol celkom pekny
Je prekvapujuce, ze pri tak znamej a velkej planetke a tak jasnej hviezde sa predpoved az tak lisila :-[ Ale blahozelam vsetkym, ktori ukaz videli a najma tym, ktori pozorovali aj napriek tomu, ze predpoved davala skoro nulovu sancu

Nabuduce zostaneme doma, i ked vylet to bol celkom pekny

Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Aktuální zákryty
Včera před pozorováním jsem koukal do HNSKY a úplně mě vylekalo, že Venuše je namalovaná před Sluncem. Uvědomil jsem si že Venus tranzit to asi nebude. Koukal jsem ještě do Cartes du Ciel, které jinak moc nepoužívám a vypadá to, že Venuše byla zakryta Sluncem a byla za ním skoro 2 dny. Je to pravda? Tam se toho asi moc odpozorovat nedá?
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Aktuální zákryty
hamr napsal: Včera před pozorováním jsem koukal do HNSKY a úplně mě vylekalo, že Venuše je namalovaná před Sluncem. Uvědomil jsem si že Venus tranzit to asi nebude. Koukal jsem ještě do Cartes du Ciel, které jinak moc nepoužívám a vypadá to, že Venuše byla zakryta Sluncem a byla za ním skoro 2 dny. Je to pravda? Tam se toho asi moc odpozorovat nedá?
No, je to dost vzacny ukaz, Venusa priamo za Slnkom. Tento prechod suvisi s ukazom z juna 2004 a dalsim v juni 2012, kedy presla/prejde Venusa popred Slnko. Teraz sme prave v polovici tohto intervalu a byt na opacnej strane nasej drahy, vidime prechod tiez...
No, je to dost vzacny ukaz, Venusa priamo za Slnkom. Tento prechod suvisi s ukazom z juna 2004 a dalsim v juni 2012, kedy presla/prejde Venusa popred Slnko. Teraz sme prave v polovici tohto intervalu a byt na opacnej strane nasej drahy, vidime prechod tiez...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Aktuální zákryty
Pro Ceres,
no jo :D, je to vlastně logický, taky mě to mohlo napadnout. 2012 - 2004 = 8 : 2 = 4 a 2004 + 4 = 2008, takže je přesně na opačné straně. Tudíž je tento jev stejně vzácný jako tranzit a opakuje se v cyklu těch 8 a 105(122) let pokud se pamatuju?
no jo :D, je to vlastně logický, taky mě to mohlo napadnout. 2012 - 2004 = 8 : 2 = 4 a 2004 + 4 = 2008, takže je přesně na opačné straně. Tudíž je tento jev stejně vzácný jako tranzit a opakuje se v cyklu těch 8 a 105(122) let pokud se pamatuju?
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná