Zkouška rozlišení
Zkouška rozlišení
Milan ma zrejme v sitnici zabudovany fotonasobic, ja mam takovehle limity bocnim pohledem, primym bych musel odecist tak 1-1,5mag 

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Zkouška rozlišení
To vůbec ne. Tam, kde já odhaduji MHV na 5,5, Myzer a Pavuk mají skoro 7.
Dívám se z města , kde je MHV 5,6 maximálně, a pokud se nás dívá víc, jsem na tom vždy absolutně nejhůře. A to minimálně o 1/2 mag. Podstatné je ale používat optimální zvětšení. Určitě ne minimální - to je zde na AF móda.
Dívám se z města , kde je MHV 5,6 maximálně, a pokud se nás dívá víc, jsem na tom vždy absolutně nejhůře. A to minimálně o 1/2 mag. Podstatné je ale používat optimální zvětšení. Určitě ne minimální - to je zde na AF móda.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zkouška rozlišení
Takže jsem si našel svoje testy dělané z města, MHV 5,6. Dobson 400 mm , (stejným okem)
zv. 60x .... vp 6,7 mm .... 13,1 mag
zv. 80x .... vp 5,- mm .... 13,8 mag
zv.112x ... vp 3,6 mm .... 14,8 mag
zv 140x ... vp 2,9 mm .... 15,5 mag
Moc teorie bych do toho nezanášel.Existují samozřejmě programy na výpočet dosahu podle věku, MHV, průměru a zvětšení dalekohledu - ostatně zde na AF byly též několikrát zmiňovány. Ale i ty se vzájemně dost liší a někdy nesnesou konfrontaci s realitou.
zv. 60x .... vp 6,7 mm .... 13,1 mag
zv. 80x .... vp 5,- mm .... 13,8 mag
zv.112x ... vp 3,6 mm .... 14,8 mag
zv 140x ... vp 2,9 mm .... 15,5 mag
Moc teorie bych do toho nezanášel.Existují samozřejmě programy na výpočet dosahu podle věku, MHV, průměru a zvětšení dalekohledu - ostatně zde na AF byly též několikrát zmiňovány. Ale i ty se vzájemně dost liší a někdy nesnesou konfrontaci s realitou.
Zkouška rozlišení
to Milan:no vidíš,přitom v jedné "chytré" publikaci(Hvězdy-Joachim Herrmann)se dočteš že 5cm ti ukáže 9mag,10cm ještě 10,7mag a 20centimetrový objektiv až 12,3mag ;DTomu se říká pesimismus(nebo bylo testováno s měsíčním filtrem?) 

Jakub Kristek

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zkouška rozlišení
Kubajz napsal: to Milan:no vidíš,přitom v jedné "chytré" publikaci(Hvězdy-Joachim Herrmann)se dočteš že 5cm ti ukáže 9mag,10cm ještě 10,7mag a 20centimetrový objektiv až 12,3mag ;DTomu se říká pesimismus(nebo bylo testováno s měsíčním filtrem?) :DVypadá to, že teoretici už nepíšou jen na fórum, ale i psali nebo píšou knihy, nic víc v tom nehledej 

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Zkouška rozlišení
to : Kubajz : A víš , kolik údajů, článků a obrázků se už desítky let opisuje ? A na internetu ? A kolik je nich nesmyslů ? Protože i jakýkoliv nesmysl zde z AF se jednou pro někoho může stát zdrojem informace, kterou bude dále šířit.
Víš, je mi jedno, kdo to napsal. O tomhle není důvod polemizovat, stačí se těmi dalekohledy dívat.
Pak si o tom můžeme psát.
Víš, je mi jedno, kdo to napsal. O tomhle není důvod polemizovat, stačí se těmi dalekohledy dívat.
Pak si o tom můžeme psát.
Zkouška rozlišení
Ano Milane,bohužel vím.A proto na vše radši nejdřív kouknu sám.Vidět ale ve 20tce max 12,3mag tak ten dalekohled snad hodím do koše...Ale občas některé informace pobaví(třeba podle zmíněné jsem viděl hvězdy 16mag za zcela průměrných podmínek a to 10"dobsonem... ;D).Zarazilo mě ovšem že takovéto často zcestné informace vypustil člověk který má být vedoucím hvězdárny a letitou osobou,která by tedy měla mít značné zkušenosti...
Jakub Kristek

Zkouška rozlišení
Ja teda nevim, teorii neovladam, ale z praxe hlasim, ze Milan ma (jako vzdycky) pravdu. Mym 140mm dalekohledem tech 13.5 mam celkem v klidu i odsud, z kraje Prahy.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Zkouška rozlišení
Z praxe mohu potvrdit, že pro maximální dosah je vhodný zhruba šestinásobek tzv. normálního zvětšení. (Normální zvětšení je takové, kdy výstupní pupila dalekohledu je rovna vstupní pupile oka).
Není to samozřejmě dogma, záleží na podmínkách, přístroji atd. Faktem zůstavá, že s rostoucím zvětšením klesá jas plošného zdroje - oblohy a roste kontrast mezi oblohou a hvězdou, dokud se to se zvětšením nepřežene a nezačnou se projevovat vady optiky, rozmazání seeingem apod.
Není to samozřejmě dogma, záleží na podmínkách, přístroji atd. Faktem zůstavá, že s rostoucím zvětšením klesá jas plošného zdroje - oblohy a roste kontrast mezi oblohou a hvězdou, dokud se to se zvětšením nepřežene a nezačnou se projevovat vady optiky, rozmazání seeingem apod.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....