Ahoj asi to nepatří do tohoto fora, ale jestli mi poradite budu rád.
Rád bych koupil dalekohled tak do max.7000Kč s DPH, na pozorování, příroda, letadla, i třeba měsíc apod., koukal jsem na netu a nasel jsem např. tyto:
CONDOR 20-60x60 výrobce bresser, a dále dalekohledy vanguard Vanguard VSP-85, VSP-81,VSP-61,
rád bych věděl, který z těchto vzít nebo proč zrovna tyto nebrat. Nebo co jiného raději.
Ale abych v této cenové relaci nekoupil dalekohled a pak jeste nedokupoval stativ. Je mi jasné ze vetsi zvětšení už neudržím v ruce.
Tak se těším na vaše rady, dík.
Ps jsem naprostý laik a v této tematice se naprosto neorientuji,
pomoc při výběru pozorovacího dalekohledu
Také přidám dotaz a sice na tento typ: TSC/CEL #31132 NEXSTAR 130 GT SA.
Jaké má vlastnosti k fotografování atd. Díky.
Jaké má vlastnosti k fotografování atd. Díky.
Já jsem měl jako první dalekohled "Yukon" 100x100mm a byl jsem spokojen, ale ten stojí nyní tuším 9200Kč, ale zase zvětšení až 100x a průměr 100mm
http://www.binox.cz/monokularni-dalekohledy/
Takovýto pozorovací dalekohled nutně vyžaduje stativ nebo stolní trojnožku, z ruky nelze pozorovat.
U Yukonu jsem si s ním koupil tehdy za 1000Kč stolní stativ s jemnými posuvy v obou osách a měl jsem hlavu tohoto stativu osazenou na dřevěné trojnožce od niveláku.
Ještě koukám že Yukon tam má taky dalekohled Acuter s podobnými parametry jak píšeš a za slušnou cenu.
Ten Vanguard 20-80x80 vypadá taky slušně a za odpovídající cenu.
http://foto.itek.cz/dalekohledy-monokul ... Pozorovaci
Čím větší průměr tím lepší pro pozorování za šera a pro noční oblohu. Není tím vidět jenom Měsíc, ale např i fáze Venuše, prstenec Saturnu, stín Saturnu na prstenci, největší měsíc Saturnu Titan, dva hlavní oblačné pásy Jupiteru a jeho 4 měsíce a jasnější deepsky objekty (hvězdokupy, některé mlhoviny a jasné galaxie). To je ale už další kapitola.
http://www.binox.cz/monokularni-dalekohledy/
Takovýto pozorovací dalekohled nutně vyžaduje stativ nebo stolní trojnožku, z ruky nelze pozorovat.
U Yukonu jsem si s ním koupil tehdy za 1000Kč stolní stativ s jemnými posuvy v obou osách a měl jsem hlavu tohoto stativu osazenou na dřevěné trojnožce od niveláku.
Ještě koukám že Yukon tam má taky dalekohled Acuter s podobnými parametry jak píšeš a za slušnou cenu.
Ten Vanguard 20-80x80 vypadá taky slušně a za odpovídající cenu.
http://foto.itek.cz/dalekohledy-monokul ... Pozorovaci
Čím větší průměr tím lepší pro pozorování za šera a pro noční oblohu. Není tím vidět jenom Měsíc, ale např i fáze Venuše, prstenec Saturnu, stín Saturnu na prstenci, největší měsíc Saturnu Titan, dva hlavní oblačné pásy Jupiteru a jeho 4 měsíce a jasnější deepsky objekty (hvězdokupy, některé mlhoviny a jasné galaxie). To je ale už další kapitola.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Takže na to moje pozorování přírody - krajiny, nebo letadel a pod., popřípadě v noci se podívat na oblohu ten Vanguard je dostačující
Nemusím mít zrovna nějakou supr věc, ale když něco kupuji tak aby to zas nebyl šmejd a bylo to k něčemu.
ps: jak moc bude znát rozdíl mezi těmi vanguardy když mají průměr 80mm nebo 60mm a jak moc je znát zoom 80 oproti 60?
Ptám se jelikož jsem nikdy takovíto dalekohled neměl ani neviděl a tak nějak si to přiblížení nedokážu představit.
Nemusím mít zrovna nějakou supr věc, ale když něco kupuji tak aby to zas nebyl šmejd a bylo to k něčemu.
ps: jak moc bude znát rozdíl mezi těmi vanguardy když mají průměr 80mm nebo 60mm a jak moc je znát zoom 80 oproti 60?
Ptám se jelikož jsem nikdy takovíto dalekohled neměl ani neviděl a tak nějak si to přiblížení nedokážu představit.
rozdíl v zoomu 60vs 80 není nijak dramatický,myslím že s 60* bohatě vystačíš.A rozdíl v objektivu 60 vs 80mm.větší objektiv má vyšší rozlišení a větší světelný zisk,což při nočním pozorování poznáš,rozdíl v rozlišení bude asi znát až při větších zvětšeních.
jinak co pozorovací dalekohled je zajímavou možností v rozumné ceně možná i malý maksutov-cassegrain,třeba 90mm třeba na azimutální montáži jako nalezneš zde http://www.atc-astro.cz/Sky-Watcher/maksutov/ nebo zde http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... y/OTA.html který by nabídl možná i lepší obraz(ovšem stranově převrácený)než čočkové dalekohledy
,ale menší minimální zvětšení a zorné pole...tak to pro zajímavost 
jinak co pozorovací dalekohled je zajímavou možností v rozumné ceně možná i malý maksutov-cassegrain,třeba 90mm třeba na azimutální montáži jako nalezneš zde http://www.atc-astro.cz/Sky-Watcher/maksutov/ nebo zde http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... y/OTA.html který by nabídl možná i lepší obraz(ovšem stranově převrácený)než čočkové dalekohledy

Jakub Kristek

Nevim, ale me se tedy cena 7000 Kc za ten monokularni pozorovaci dalekohled Vanguard 20-80x80 zda docela dost.
Mam tedy nejake omezene osobni zkusenosti vicemene jen s triedry (7x50, 10x50, 12x50, 16x50) a levnejsimi pozorovacimi monokulary (10x21, 25x30, 20x50, 12-20x50), ale presvedcil jsem se uz, ze vice nez na zvetseni casto zavisi na zpracovani, kvalite skel a prumeru objektivu, takze to az 80-nasobne zvetseni me tam prilis "nerajcuje" -spise bych predpokladal, ze vetsinou se budu pohybovat u toho 20-nasobneho (zvlast pokud pujde o pozemska pozorovani) a v takovem pripade se ptam zda radeji nezvolit radeji neco jineho.
Treba Exakta 20-60x70 vypada jeste za lidovou cenu (3 tisice).
Kdyz jsem take videl monokular 20x60 za 2000 Kč, triedr 15x70 za 3500 Kč nebo triedr 20x90 za 6400 Kč... Kdyz to porovnam s tim co by mi myslim asi nabidl ten Vanguard, zkratka mi to nepripada jako dobra investice... mozna me nekdo upravi a rekne v cem je ten klicovy rozdil.
Mam tedy nejake omezene osobni zkusenosti vicemene jen s triedry (7x50, 10x50, 12x50, 16x50) a levnejsimi pozorovacimi monokulary (10x21, 25x30, 20x50, 12-20x50), ale presvedcil jsem se uz, ze vice nez na zvetseni casto zavisi na zpracovani, kvalite skel a prumeru objektivu, takze to az 80-nasobne zvetseni me tam prilis "nerajcuje" -spise bych predpokladal, ze vetsinou se budu pohybovat u toho 20-nasobneho (zvlast pokud pujde o pozemska pozorovani) a v takovem pripade se ptam zda radeji nezvolit radeji neco jineho.
Treba Exakta 20-60x70 vypada jeste za lidovou cenu (3 tisice).
Kdyz jsem take videl monokular 20x60 za 2000 Kč, triedr 15x70 za 3500 Kč nebo triedr 20x90 za 6400 Kč... Kdyz to porovnam s tim co by mi myslim asi nabidl ten Vanguard, zkratka mi to nepripada jako dobra investice... mozna me nekdo upravi a rekne v cem je ten klicovy rozdil.
Bresser Prismatic PT 7x50
Aha takze jestli chapu tak to neni dobrá investice.
Takže ta exacta nabídne to samé za poloviční cenu dá-li se to takto napsat. Bohužel nemá u sebe stativek za ty 3000,-
Když se podívám tak např. VANGUARD VSF-55 12-50X50 stojí o tři stovky více ale má již tu trojnožku.
Bude v té exaktě a tímto velký rozdíl? Popřípadě kde k té exaktě sehnat trojnožku a za kolik nějak to nemůžu najít.
Je značka Vanguard špatná nebo předražená
Omlouvám se že se pořád ptám, pro někoho asi jako hlupák, ale jak jsem psal je to pro mě španělská vesnice
Takže ta exacta nabídne to samé za poloviční cenu dá-li se to takto napsat. Bohužel nemá u sebe stativek za ty 3000,-
Když se podívám tak např. VANGUARD VSF-55 12-50X50 stojí o tři stovky více ale má již tu trojnožku.
Bude v té exaktě a tímto velký rozdíl? Popřípadě kde k té exaktě sehnat trojnožku a za kolik nějak to nemůžu najít.
Je značka Vanguard špatná nebo předražená
Omlouvám se že se pořád ptám, pro někoho asi jako hlupák, ale jak jsem psal je to pro mě španělská vesnice

Nechtěl jsem se do toho zapojovat protože nedávno jsme zde prakticky totéž probírali, ale Exakta je sice levná, ale byl to asi nejhorší monokulár, kterým jsem koukal když jsem vybíral pro sebe, velmi pěkné byly Buschnelly v ceně od cca 8000 kč, ty levnější už tak ne. Radím neuspěchat, zkusit je-li to možné navštívit nějakého lépe zásobené prodejce a dalekohledy vyzkoušet, V Praze pokud můžeš doporučuji p. Matouška na dalekohledy.cz. Další možnost na vyzkoušení (tou jsem začínal já) najít si na netu místní ornitology vyrazit s nimi na vycházku, teď na jaře jsou jich kvanta po celém území republiky a při té příležitosti otestovat jejich dalekohledy. Pokud bys to chtěl i na astronomii tak bych jednoznačně doporučil Yukon 25 až 100x 100, použité v perfektním stavu bývají cca kolem 6000 kč, nové už trochu cenově přes tvůj limit. A pokud bys šetřil velmi, dobře se mi jevil Yukon 20až50x50 za asi 2500 kč, ale ten z astro spíše už jen Měsíc. A ještě ke zvětšení, já mám 20x až 60x a dovoluji si tvrdit, že někdy je to i málo, např. na rybníce jsi často od objektu 200-300 m daleko a tam by bylo na menší druhy ptactva dobré i zvětšení cca kolem 100 x, ale to už musí být kvalitní optika, jinak je takovéto zvětšení nanic.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
děkuji za info vla a samozřejmě všem ostatním
tak mě teď celkem zaujal dalekohled
YUKON 6-100x100
tak mě teď celkem zaujal dalekohled
YUKON 6-100x100