1.] Protoze je ted videt Jupiter a Mesic, tak jsem testoval na nich.
2.] Uz temer tri tydny je velmi spatne pocasi. Vcera to celkem slo, ale kolem 11 vecer se zacala snaset mlha. Takze v lete, pri super seeingu bych mozna nebyl tak prisny v hodnoceni. zvetseni 48x, 120x, 170x, 300x. 300x vcera nepouzitelne. 170x sice krasne vypaseny Jupiter, ale nesel chvilemi doostrit. takze seeing tak pro 120x
3.] testovane filtry - testoval jsem ty nejpouzivanejsi, doporucovane barvy:
promenlivy ztmavovaci(mesicni) ND filtr 1-40%
#80a tmave modry
#82a svetle modry
#56 zeleny
#23a cerveny
#8 svetle zluty (doporucuje se myslim spise tmavsi #12ka)
Mesic - jednoznacne ND ci mesicni filtr, pak #80a trochu ztmavi a zvysi kontrast, od 170x zvetseni se mi jevil lepsi ten svetlejsi 82a
Ostatni filtry totalne na houby.
Jupiter:
- jednoznacne opet vitezi modre filtry! Subjektivne je efekt ten, ze odstrani zlutavy nadech, a zlute plochy vybeli. Cervene pasy trosku, trosicku ztmavi, ale mohlo by to byt lepsi. Hlavni efekt je ten, ze jsou zlute oblasti svetlejsi, tak cervene pasy se jakoby zvyrazni. Pro vyraznejsi efekt je dobra ta tmavsi #80a, ale obcas mi prislo, ze ubere trosku na jemne strukture. 82a tolik cervene pasy nezvyrazni, ale celkove projasni Jupiter jako celek. Ruda skvrna byla potvora zrovna na opacny strane,takze jsem ji nevykoukal..
Obecne mi prijde 82a ze projasnuje objekty(nejen Jupiter) a tak nejak subjektivne zklidnuje seeing a mlhavost, nicmene efekt zvyrazneni pasu je maly.
Znamka 80a 82a: 2, 2- Verdikt (prinos proti bez filtru): ANO
- druhy doporucovany, i tady na foru, byl zluty filtr, hlavne 12ka, no mam svetlejsi #8ku. #8ka cely jupiter hodi samozrejme decentne do zluta a co modra 82a projasni, tak ten zluty naopak Jupiter jako celek trochu vic slije dohromady a ubere na detailech. trochu pozitivni efekt to melo, ze ztmavi cervene pasy, ale za cenu, ze ubere na detailech jako celku.
Znamka #8: spise 3 Verdikt: mozna obcas
- nekdo tu psal, ze zeleny, na www jsem taku zahledl ze na jupiter zeleny, toz zeleny #86:
zvyrazni pasy, ale dost vyrazne ubere na detailech a Jupiter jako celek je proste cely zeleny, no nic moc.
Znamka: 3-, 4 Verdikt: NE
- cerveny #23a
Znamka: 5 Verdikt: NE!
Zkousel jsem jeste kombinaci 80a, 82a + ND: to mi prislo jako nejlepsi!

, ale uz se kazila obloha, takze dotestuji priste. :-/
Taky otazka kresleni detailu by asi byla objektivnejsi pri lepsi seeingu, no, priste :(