Z toho důvodu, že v dalekohledu s velkým zorným polem a na tmavé obloze je jeho okolí naprostá bomba, spousta barevných hvězd, jedna hvězdokupa vedle druhé a kousek odsud leží i můj nejoblíbenější asterismus kembleho kaskáda.
Těžko říct, která je oblíbená, ale za poslední dva týdny jsem se naučil nenávidět Sírius, nebot nám po nasazení nových bezpečnostních mechanismů proti přilšnému oslnění fotonásobičů přerušuje práci detektoru
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
:DHonzo,nebude to Mirfak?
Jinak pro mne to bude Slunce.Má nejen tu fajnovou vlastnost,že dává světlo a teplo,ale taky nedělá večer problémy a zapadne. ;D
Člověk a život na planetě Zemi je přímo vázán na Slunce a jeho činnost.
Až bude znám život i na jiné vzdálené planetě, tak bude tato hvězda též pro širokou veřejnost známou hvězdou...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Možná jsem mohl blíže specifikovat - a vyhnout se tak nejednoznačnosti - že mi jde zejména o názory na hvězdy mimo Slunce či dvoj a vícenásobné vizuální systémy - zkrátka hvězda, na kterou rádi v noci zaměříte dalekohled a pokocháte se její září - ale nechme diskusi běžet.
Jupiter ty p..čo..
/Ale to jen reprodukuju../ :-[ ;D
Jako pro někoho to co svítí na obloze jsou hvězdy a přes to jede vlak!! ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ano, takto položená otázka nemůže míti jen emotivní ospověď...
Když jsem byl o hodně mladší, tak mne taky udivovali zajímavosti z vesmíru, třeba i dvojhvězda Albireo... Ta motivace je zkrátka pro každého jiná...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
[ch949] v Lyře - když jsem si před mnoha lety k brejláku z papírové trubky udělal papírovotrubkový hledáček (vláknový kříž z vlastních vlasů), nevím proč jsem si v něm při projíždění oblohy našel právě ji a pak v "dalekohledu" s překvapením zjistil, že je to "dvojhvězda". Moje první objevená ...
Jo a tenkrát skoro neexistovalo veřejné osvětlení, pánové, to byla obloha jak sviňa (by napsal stana ))
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
Polárka.
Je stále na svém místě. Seřídím si na ní hledáček, dá se rozostřit při velkém zvětšení - nikam neutíká. Podle její dvojhvězdy posoudím pozorovací podmínky.
Pre mňa je to Gama And (známa tiež ako Almaak). Moja prvá dvojhviezda, ktorú som pozoroval a nejak mi prirástla k srdcu. Na túto dvojhviezdu nedám dopustiť ::)