Pisem sem prvy krat,Som zacinajuci astro amater Nedavno som si kupil
Meade EXT-70AT za super cenu,viem nieje to nic moc ,ale na balkonove pozorovanie mi to zatial staci,aj tak som prekvapeni co ta mala vecicka dokaze,Chcem sa opitat na nete som videl jednu stranku prikladam link http://www.freewebs.com/seeker372011
je to stranka o tom hore spominanom EXT 70. Je mozne vidiet stym dalekohladom take nieco co je prilozene v galerii tej stranky?Ja som zatial pozoroval len z balkona nie pri uplnej tme atd. podmienky na blakone viem ze niesu nic moc a este v strede mesta kde je viditelny vseliaky smog atd.,Je mozne vidiet nieco take ako su tie fotografie?
vo vybave toho mojho ext je 25mm,12mm,4mm okulare,Meade 3x telenegativ barlow 1,25,dakujem za odpoved
Poradte mi prosimEXT 70,
Poradte mi prosimEXT 70,
Nechcem sklamať Tvoje nadšenie, ale tie obrázky nie sú nič moc. M51 ma skoro posadila. Časom pravdepodobne nadobudneš ďalšie skúsenosti a uvidíš, že tie obrázky Ťa neskôr neuspokoja.
Ale aby som nezabudol ani na odpoveď na Tvoju otázku. Podľa mňa sa týmto prístrojom dajú uvedené obrázky nasnímať. Autor na stránke píše čo-to o vybavení akým obrázky snímal a nevidím najmenší dôvod prečo by to nemala byť pravda. Ak máš k dispozícii podobnú kameru ako on, môžeš to skúsiť tiež. Podľa mňa však po prvých pár obrázkoch zistíš, že by si chcel robiť predsa len lepšie...
Ale aby som nezabudol ani na odpoveď na Tvoju otázku. Podľa mňa sa týmto prístrojom dajú uvedené obrázky nasnímať. Autor na stránke píše čo-to o vybavení akým obrázky snímal a nevidím najmenší dôvod prečo by to nemala byť pravda. Ak máš k dispozícii podobnú kameru ako on, môžeš to skúsiť tiež. Podľa mňa však po prvých pár obrázkoch zistíš, že by si chcel robiť predsa len lepšie...
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Poradte mi prosimEXT 70,
marcelko napsal: Je mozne vidiet stym dalekohladom take nieco co je prilozene v galerii tej stranky?Ja som zatial pozoroval len z balkona nie pri uplnej tme atd. podmienky na blakone viem ze niesu nic moc a este v strede mesta kde je viditelny vseliaky smog atd.,Je mozne vidiet nieco take ako su tie fotografie?
Jednoducha odpoved na tvoji otazku zni NE.
Vizualnim pozorovanim okem do okularu mas sanci pozorovat detaily na Slunci (s filtrem), Mesici planetach vetsinou lepe nez na stejnem dalekohledu fotograficky.
Jakmile jde ale o plosne a mnohonasobne mene jasne objekty (galaxie, mlhoviny, hvezdokupy) vizualnim pozorovanim nemuzes nikdy souperit s fotografii porizenou modernim CCD snimacem, ktera ma moznost akumulovat dopadajici svetlo.
I tvym levnym ETX70 a slusnou CCD kamerou (jakou pouziva clovicek na tebou zminenem odkazu, a stoji nasobne vice nez ten dalekohled) muzez poridit snimky, ktere vizualne nelze pozorovat ve srovnatelne jasnosti ani na velkem profesionalnim dalekohledu s velmi velkym prumerem zrcadla a idealnich svetelnych podminek.
Jednoducha odpoved na tvoji otazku zni NE.
Vizualnim pozorovanim okem do okularu mas sanci pozorovat detaily na Slunci (s filtrem), Mesici planetach vetsinou lepe nez na stejnem dalekohledu fotograficky.
Jakmile jde ale o plosne a mnohonasobne mene jasne objekty (galaxie, mlhoviny, hvezdokupy) vizualnim pozorovanim nemuzes nikdy souperit s fotografii porizenou modernim CCD snimacem, ktera ma moznost akumulovat dopadajici svetlo.
I tvym levnym ETX70 a slusnou CCD kamerou (jakou pouziva clovicek na tebou zminenem odkazu, a stoji nasobne vice nez ten dalekohled) muzez poridit snimky, ktere vizualne nelze pozorovat ve srovnatelne jasnosti ani na velkem profesionalnim dalekohledu s velmi velkym prumerem zrcadla a idealnich svetelnych podminek.
Pavel Vabrousek
Poradte mi prosimEXT 70,
Tak vidět objekty, které jsou uvedeny na zmiňované odkazu, určitě jde, chce to pochopitelně dobré podmínky (tma, atmosféra). Pokud jde o fotografování pomocí MEADE ETX-70AT, tak například snímky Měsíce uděláš mnohem lepší i s obyčejným digitálním foťákem. S fotografováním deep-sky objektů to už je pochopitelně horší, tady souhlasím s předchozím příspěvkem.
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Poradte mi prosimEXT 70,
No moment, aby nedošlo k omylu. Otázka zněla "lze vidět něco takového jako na fotografiích. Na to je opravdu odpověď NE. Méně detailů, bez barev, jen šedé "šmouhy" s patrným tvarem, to uvidí. Asi jsi to tak myslel, ale aby to nebylo zavádějící. 
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Poradte mi prosimEXT 70,
Ano, tak jsem to myslel, opravdu nechci, aby došlo k omylu. ETX 70 je dobrý pro pozorování z balkonu nebo pro pozorování v přírodě v místech, kam se člověk s velkým dalekohledem nedostane. Sám jsem majitelem tohoto přístroje a jsem s ním spokojený, jen si člověk musí ujasnit, co od něj může čekat. 
Poradte mi prosimEXT 70,
Jeden slušný odkaz na ETX 70AT http://www.janostiak.szm.sk/vybavenie/vybavenie.htm