Zákryt Měsíce se Saturnem
20 km východně od Prahy bylo ve 21 hodin ocelové nebe, ale už ve 23 to bylo velmi nadějné, a skutečně od 3 do 5 hodin přebíhaly přes Měsíc jen jednotlivé mráčky. Bylo to super!
Libor V.
Libor V.
Gratuluju vsem uspesnym pozorovatelum. Ja jsem koukal v Plzni, pres okno (protoze nemoc ). Kdyz jsem se ve 3:15 vzbudil, tak bylo totalne zatazeno a okno mokre od deste. Asi minutu pred vstupem se bleskove uplne vyjasnilo, takze jsem stacil jen capnout triedr abych videl, ze v jeden moment tam Saturn je, zatimco o chvili pozdeji uz ne. Ale na vystup uz jsem cekal s narimenym dalekohledem a vychutnal jsem si ho i pres kolem prochazejici oblacnost a otresny seeing.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
-
Než se Saturn začal schovávat, přikryl to celé mrak. Než se začal vynořovat opět mrak, takže jsem neviděl nic.
)) Dalekohled: Dobson 254 mm; Stanoviště: Načeradec, 49.617°N, 14.917°E. Jsem moc rád, že někdo měl větší štěstí. Vědět to tak jsem v ty tři hodiny nevstal. ;D

Tak tieš u nás nejako nevyšlo aj keď sa chcel Mesiac ukazať cez mracna ale nedarilo sa mu to nejako. :(Pito
Bresser 127/1200,Newt.200/850,Cass.150/920,Ref.ED 80 PRO ATA&& Canon EOS 300 D,Canon 3000,Canon EOS 400 D&& EQ-5 , Vlast. vyrobená montáž.
-
je to sice kompozice...ale...
Já abych nevyplašil případnou jasnou oblohu, nechystal jsem nic kromě budíka. Ve 2:50 jsem honem vytáhl Dobsona 250 a fotoaparát a hledal díry v mracích. Až do 3:30 to bylo velmi nadějné, na vlastní začátek zákrytu totální krach. Několik desítek sekund po zakrytí Saturna asi na 10 min. zcela jasno. Výstup už byl zcela beznadějný.
Přesto bylo nádherné pozorovat obě tělesa těsně u sebe. Saturn mi připadal jak nějaká kosmická loď ufonů při letu nad planetou ve sci-fi filmu
Fotografování se bohužel moc nevydařilo. Netušil jsem, že první pokus cca 15 minut před zákrytem :
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... m.JPG.html
je zároveň poslední.
Přesto jsem se už do rána nevyspal a stále se mi honil hlavou krásný zážitek.
(omlouvám se za to dlouhé podání, ale jsem takový romanopisec)
Přesto bylo nádherné pozorovat obě tělesa těsně u sebe. Saturn mi připadal jak nějaká kosmická loď ufonů při letu nad planetou ve sci-fi filmu

Fotografování se bohužel moc nevydařilo. Netušil jsem, že první pokus cca 15 minut před zákrytem :
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... m.JPG.html
je zároveň poslední.
Přesto jsem se už do rána nevyspal a stále se mi honil hlavou krásný zážitek.
(omlouvám se za to dlouhé podání, ale jsem takový romanopisec)
Pratele, meli jsme s kamaradem stesti. Nijak zvlast jsem se nepripravoval, dal jsem si jen budik na 3/4 na tri, vytahl jsem dalekohled na dvorek/na balkone bych uz mesic mel za barakem/, zaujel takove misto, kde mi tuje odstini poulicni lampu a pak uz jsme jen cekali. Porad jasno, sem tam nejaky mracek, ale zadny nebezel pres Mesic. Tesne pred vstupem, asi tak deset minut, se utvorilo jakesi halo, v nemz se mi zcela ztratil Titan, coz mne mrzelo. Vzduch pomerne klidny, pri 120x zvetseni bez potizi. Hned po vstupu Hladoletove za Lunu prisly mraky, ovsem vystup uz byl na zcela jasne obloze, ackoli jiz tesne nad strechou sousedovic dmku. I kdyz se vse odehralo nad kominem, vitr nam pral a teply kour odfukoval stranou, procez byly podminky pro pozorovani lepsi nez pri vstupu. Pozoroval jsem pri 80x zvetseni se zlutym filtrem. Jak ty prstence vystupovaly zpoza mesicniho disku, vypadaly uplne ethericky, jako by byly z ledu (coz vlastne odpovida pravde, hle-poesie jako prostredek vedecke pravdy!), nadherny ukaz, snad budeme mit jeste jednou stesti v maji - to bude Mesic v male fasi, to se tedy ten vstup odehraje ve tme. Zaverem gratuluji ostatnim stastnym a citim s nestastnymi.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Sice jsem byl zpočátku skeptický,ale na Kladně nakonec obloha bez jediného mraku
.Takže jsem 3:30vylez z postele,na balkoně se posadil ke kukátku 50/500 s hledáčkem od dobsona v druhý ruce a o 6minut později pádil zpět do postele
.Úkaz paráda a neuvěřitelně rychlý.Jen jako bonus mohu potrvdit že "hvězdářský dalekohled"s 5cm objektivem nemá smysl ;DVaše nervy tahat se s dobsonem jsem ale neměl...

Jakub Kristek

- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Tak jsem se konecne probral k zivotu! Ty prvni 4 hodiny v praci byly uplne zbytecny, protoze jsem se akorat pokousel usnout na tocivy zidli pred pocitacem :-X
Za ten zazitek to ale opravdu stalo. Videt ukrojenou pulku Saturnu neni jen tak kazdej den. Navic se jako zazrakem vymetla obloha a oproti mym pesimistickejm vyhlidkam se nam vytvorily temer idealni podminky. Je to skoro nepochopitelny. Skoda jen, ze byl Mesic tak blizko uplnku. Taky doufam, ze jsem se neodrovnal na sobotni zatmeni Mesice ;D
Za ten zazitek to ale opravdu stalo. Videt ukrojenou pulku Saturnu neni jen tak kazdej den. Navic se jako zazrakem vymetla obloha a oproti mym pesimistickejm vyhlidkam se nam vytvorily temer idealni podminky. Je to skoro nepochopitelny. Skoda jen, ze byl Mesic tak blizko uplnku. Taky doufam, ze jsem se neodrovnal na sobotni zatmeni Mesice ;D
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Nad Prahou se to v brzkém ránu opravdu vymetlo. Přivstal jsem si a bylo mi jasný, že jsem udělal chybu, když jsem v noci nejel s klukama pozorovat k "Ořechu" (prostě totální pesimista :-[). Tak jsem pozoroval na balkoně (měl jsem nádherný výhled na Měsíc) alespoň výstup triedrem, nic moc, ale alespoň něco, příště už se polepším
. Jinak kluci, pěkný fotky
.
Risben

Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Tak se tady prohrabavam haldou fotek a je to vsechno na jedno brdo, navic mirne rozmazane seeingem. Ale co mne zaujalo, je fotka, kterou jsem udelal az pri baleni montaze z ruky tristovkou zoomem :
Mozna mam zvrhly vkus a nikdy ze mne nebude slavny astronom, ale mne se tohle z cele noci libi nejvic
Mozna mam zvrhly vkus a nikdy ze mne nebude slavny astronom, ale mne se tohle z cele noci libi nejvic

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MP napsal: Tak se tady prohrabavam haldou fotek a je to vsechno na jedno brdo, navic mirne rozmazane seeingem. Ale co mne zaujalo, je fotka, kterou jsem udelal az pri baleni montaze z ruky tristovkou zoomem :
Hezke barvy. Astronom by podotkl ze to vypada trochu jako M42 ;D

Hezke barvy. Astronom by podotkl ze to vypada trochu jako M42 ;D
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Zdravím všechny, tak jsem si včera večer natáhl budík na 03:20hod. a když se vzbudím, byla obloha vymetená! Od jihu přes JZ až na S a do zenitu bylo jasno. Jsem momentálně v Jičíně. Vzal jsem 6,3/500 MTO s DSLR a 20x70 triedr. Fotky se povedly. Ráno jsem je ještě malinko ve Photoshopu upravil. Bylo to pěkny! 

LuKo78 napsal: Zdravím všechny, tak jsem si včera večer natáhl budík na 03:20hod. a když se vzbudím, byla obloha vymetená! Od jihu přes JZ až na S a do zenitu bylo jasno. Jsem momentálně v Jičíně. Vzal jsem 6,3/500 MTO s DSLR a 20x70 triedr. Fotky se povedly. Ráno jsem je ještě malinko ve Photoshopu upravil. Bylo to pěkny! 
no tak se pochlub!!!

no tak se pochlub!!!

Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Bibo máš to super. Se svým kompaktem jsem jen zaregistroval přítomnost a to ještě hodně brzy /15min před půlnocí/ - nejlepší to bylo při 1/8 F8. Proto jsem se divil jak to Kps s tím TAIR 3M 4,5/300 má slušně vidět. Taky jsem zvědav na "LuKa"