130/900 EQ-2
130/900 EQ-2
Myslíte, že má cenu kupovat na tuto montáž držák na fotoaparát, nevím jestli to EQ-2 zvládne.
130/900 EQ-2
Ta montáž už sama o sobě špatně zvládá ten newton. Ale jestli tam přidáš afokální držák s nějakým lehkým digitálem, tak na planety, Měsíc, Slunce atd to se samospouští zvládne 

SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
130/900 EQ-2
Pokud to ten plastový okulárový výtah vydrží tak proč ne.Samotnou nelehkou praktiku ale udržel bez problémů(tehdy ovšem následovalo zjištění že primární ohnisko je moc utopené a tak v něm nelze bez úprav fotit ;D).Měl jsem totožný přístroj
Jakub Kristek

130/900 EQ-2
Abychom si rozuměli: Se zrcadlovkou v primárním ohnisku skutečně zaostřit nejde. Tedy bez úprav OV. Ale tady je řeč o držáku afokálním, že? Jen jsi mě Kubo trochu zmátl, jestli nemyslíš udělátko na připojení f do primárního ohniska 

SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
130/900 EQ-2
psmolly napsal: Abychom si rozuměli: Se zrcadlovkou v primárním ohnisku skutečně zaostřit nejde. Tedy bez úprav OV. Ale tady je řeč o držáku afokálním, že? Jen jsi mě Kubo trochu zmátl, jestli nemyslíš udělátko na připojení f do primárního ohniska ;)ne to bylo je připodobnění že zrcadlovku to mechanicky unese(moje zkušenost),takže snad by měl vydržet i držák pro afokální foto plus foťák(snad,sám víš jak pevný je ten výtah a žádný zázrak to není),v primárním ohnisku samozřejmě nejde fotit bez úpravy,ohnisko je příliš hluboko jak sem psal.
zkráceně-pokud to mechanicky OV vydrží(snad jo),tak samozřejmě afokální foto bude bezproblémů.
Po optické stránce je tento dalekohled celkem slušný,takže věřím že nějaké pěkné fotky Měsíce a nějaké ty planety by šli s trochou snahy vyrobit
zkráceně-pokud to mechanicky OV vydrží(snad jo),tak samozřejmě afokální foto bude bezproblémů.
Po optické stránce je tento dalekohled celkem slušný,takže věřím že nějaké pěkné fotky Měsíce a nějaké ty planety by šli s trochou snahy vyrobit

Jakub Kristek

130/900 EQ-2
Díky moc za odpovědi, asi si ho pořídím.
130/900 EQ-2
Ještě bych se chtěl zeptat, jestli jsou tyhle fotografický montáže stavěný i na velký foťáky, jako je třeba NIKON D50.
130/900 EQ-2
Víš, ona EQ2 není fotografická montáž. Něco málo o ní je napsáno u mě
www.psmolly.xf.cz/vybaveni.html
Pokud myslíš, že budeš na eq2 fotit v ohnisku dalekohledu digitální zrcadlovkou dlouhé expozice, tak jistě nebudeš. Vyhovuje tak pro několikaminutové foto krátkoohniskovým objektivem (max. tak do 300mm, spíš kratším)
www.psmolly.xf.cz/vybaveni.html
Pokud myslíš, že budeš na eq2 fotit v ohnisku dalekohledu digitální zrcadlovkou dlouhé expozice, tak jistě nebudeš. Vyhovuje tak pro několikaminutové foto krátkoohniskovým objektivem (max. tak do 300mm, spíš kratším)
130/900 EQ-2
rasice napsal: Ještě bych se chtěl zeptat, jestli jsou tyhle fotografický montáže stavěný i na velký foťáky, jako je třeba NIKON D50.pokud bys chtěl s tímhle fotit,tak je vyhovující např. upevnění fotoaparátu na hřbet toho newtona,který tím pádem můžeš zkusit využít na případnou pointaci.Ovšem nepříliš dlouhé expozice s objektivem s kratším ohniskem při dobrém ustavení by šli i bez pointace,sám jsem na hřbetě této sestavy provozoval kompaktní digitál,ovšem jen na 15s expozice(víc fotoaparát bez dálkové spoušti neumožňoval).Jinak souhlasím s psmolly,eq-2 rozhodně není fotografická montáž,to by ses musel poohlédnout v trochu vyšší cenové kategorii
Jakub Kristek

130/900 EQ-2
mam podobny dalekohled take EQ-2 a nevite, prosim, nekdo jak mam pozorovat objekty na jihu, kdyz zamerim na polarku nastavim zemepisnou sirku .... porad mi nejak nedochazi, jak mam ten dalekohled dotocit pro pohled na jih ... diky
130/900 EQ-2
NMM napsal: mam podobny dalekohled take EQ-2 a nevite, prosim, nekdo jak mam pozorovat objekty na jihu, kdyz zamerim na polarku nastavim zemepisnou sirku .... porad mi nejak nedochazi, jak mam ten dalekohled dotocit pro pohled na jih ... diky
Pokud máš správně orientován sklon hodinové osy (cca 50° - podle zeměpisné šířky místa pozorování). Otočnou podstavu montáže vyváženou v rovině azimutu (vodorovná poloha). Pak ještě zbývá správně zorientovat pro pozorování S - J směr. Ten orientačně zjistíš pomocí kompasu a doladíš třeba pomocí Polárky
s proložením dalekohledu v obou polohách (pozor Polárka neoznačuje přesně sever). Pokud máš okulár s vláknovým křížem ustavíš dalekohled přesněji.
Pro pozorování a pohyb dalekohledem jen v RA ose by to mělo býti dostačující.
Habl
Pokud máš správně orientován sklon hodinové osy (cca 50° - podle zeměpisné šířky místa pozorování). Otočnou podstavu montáže vyváženou v rovině azimutu (vodorovná poloha). Pak ještě zbývá správně zorientovat pro pozorování S - J směr. Ten orientačně zjistíš pomocí kompasu a doladíš třeba pomocí Polárky
s proložením dalekohledu v obou polohách (pozor Polárka neoznačuje přesně sever). Pokud máš okulár s vláknovým křížem ustavíš dalekohled přesněji.
Pro pozorování a pohyb dalekohledem jen v RA ose by to mělo býti dostačující.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
130/900 EQ-2
takze polarni osa nemusi smerovat na sever ale muze smerovat i na jih?? omlouvam se, ze sem tak natvrdlej ale nepodarilo se mi to podle zadneho nalezeneho navodu nastavit
130/900 EQ-2
Ale ano, polární osa ba měla směřovat na sever-. Ale vždyť ta montáž má dvě osy, tak je obě povol a můžeš dalekohledem otáčet, kam chceš. A při tom bude polární osa stále mířit na severní pól.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
130/900 EQ-2
Polarni osa samozrejme musi smerovat k polu. A kolem teto osy otacis dalekohled na vsechny svetove strany.
Pro pocatecni seznameni s principem paralakticke montaze doporucuji jednoduchou vec : aspon zhruba montaz ustavit, odaretovat obe osy a proste vzit za dalekohled a namirit ho, kam je potreba, jak to ( podle obou os ) jde.
Pro pocatecni seznameni s principem paralakticke montaze doporucuji jednoduchou vec : aspon zhruba montaz ustavit, odaretovat obe osy a proste vzit za dalekohled a namirit ho, kam je potreba, jak to ( podle obou os ) jde.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
130/900 EQ-2
NMM napsal: takze polarni osa nemusi smerovat na sever ale muze smerovat i na jih?? omlouvam se, ze sem tak natvrdlej ale nepodarilo se mi to podle zadneho nalezeneho navodu nastavit
Polární osa by měla směřovat na sever, ale jinak můžeš povolit obě ustanovky a pohybovat v obou osách dle návodu MP.
To co jsem ti psal je lepší v tom, že pohybuješ pouze hodinovou (polární) osou a u deklinační osy máš utaženou ustanovku.
Habl
Polární osa by měla směřovat na sever, ale jinak můžeš povolit obě ustanovky a pohybovat v obou osách dle návodu MP.
To co jsem ti psal je lepší v tom, že pohybuješ pouze hodinovou (polární) osou a u deklinační osy máš utaženou ustanovku.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".