Newton LXD75 - 6

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
mag5

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od mag5 »

Zdravím všechny příznivce atronomie,chtěl bych se zeptat jestli někdo nemá zkušenosti s tímto dalekohledem Newton LXD75 - 6" od fy Meade,popřípadě s firmou Meade. Chtěl bych si ho koupit,ale nejsem si moc jistý,tak každá rada pomůže,díky.

PS: ODKAZ http://www.moty.cz/index.php?show=zbozi ... dely_id=84
Kubajz

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od Kubajz »

Když budeš mít kliku a počkáš si,tak ho můžeš mít z Lídlu za cca 13k 8).Jinak "recenzí" na tento dalekohled tu na fóru najdeš dost,určitě v této sekci ve vláknu Lidlskop ;D
Jakub Kristek
Obrázek
voko

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od voko »

Tak to jsi trochu zaváhal, v pražských Lídlech je prodávali za skoro poloviční cenu! (a možná ještě v některém mají - informuj se na tel č. Lídla - najdeš ho tu někde na fóru nebo na jejich web. stránkách).
N6 je asi stejný jako od jiných výrobců, sám ho nemám a mohl bych jen spekulovat, ale co je mnohem zajímavější, je montáž LXD75, kdy za hubičku získáš plně automatizovanou fotografickou GoTo montáž.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
mag5

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od mag5 »

Děkuju za radu. Netušil jsem,že se mu říká lidlskop Teď už mám informací spoustu. Díky.
Miloš Žák
Věk: 45

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od Miloš Žák »

Jestli bydlis nekde poblis Jablonce n N. prijed se podivat na setkani pri zatmeni Mesice. LXD-75 mam a budu ho brat s sebou. Nebo bydlis - li nekde po trase Havl. Brod - Kolin - Podebrady - Jicin - Turnov, muzeme se domluvit, ze bych se nekde zastavil v nedeli pri zpatecni ceste.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Jorges

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od Jorges »

Zdravím, dneska jsem byl v Lidlu a měli tam poslední kousek LXD-75. Neodolal jsem a pokoupil jsem ho.
M.Adamovsky

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od M.Adamovsky »

ahoj

Ja osobne mam spatne zkusenosti s firmou Meade. Mam zkusenosti s SCT od Meada ( konkretne 200 mm a 300 mm SCT ) a musim uznat ze kdyz srovnam kvalitu s cenou, zda se mi to temer nesrovnatelne. Osobne bych si od fy. Meade nic nekoupil ( ale to je jen moje osobni stanovisko ). Dal bych prednost spise nejakemu Edcku. Samozrejme zalezi, co s tim chces pozorovat...

snad jsem Ti moc nezamotal hlavu :)

M.
jechyn

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od jechyn »

Jorges napsal: Zdravím, dneska jsem byl v Lidlu a měli tam poslední kousek LXD-75. Neodolal jsem a pokoupil jsem ho.Doufám že sis ho nekoupil ve Vršovicích tam jsem jeden vracel se špatným RA motorem, takže jestli ti nejede motor tak to radši vrať.
voko

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od voko »

M.Adamovsky napsal: ahoj
Ja osobne mam spatne zkusenosti s firmou Meade. Mam zkusenosti s SCT od Meada ( konkretne 200 mm a 300 mm SCT ) a musim uznat ze kdyz srovnam kvalitu s cenou, zda se mi to temer nesrovnatelne. Osobne bych si od fy. Meade nic nekoupil ( ale to je jen moje osobni stanovisko ). Dal bych prednost spise nejakemu Edcku. Samozrejme zalezi, co s tim chces pozorovat...
snad jsem Ti moc nezamotal hlavu :)
M.
Už to sice tady na astrofóru opakuješ asi popáté, ale proti gustu .... však to znáš  ;D
Já si myslím, že mezi dvěma největšími výrobci SCT rozhodně až takový rozdíl v kvalitě není a naopak cenou se moc neliší. Je-li cena úměrná nebo ne, o tom těžko spekulovat - je prostě taková, jakou si na trhu mohou dovolit, aby úspěšně prodávali.
Že s elektronikou problémy mohou být, to je normální (ale to je i u ostatních výrobků, vždyť si projdi asrtofórum), ber to tak, žes měl (resp. plzeňská hvězdárna) možná smůlu na konkrétní výrobek(ky). Tak, jak se tu probíraly problémy EQ-6, Canonů, atd., tak mohou být i problémy u Celestronů i Meade dalekohledů. Nebo si vedeš statistiku? Rozhodně tu nechci vyvolat polemiku na téma srovnání Meade a Celestronu (ostatně už se to mnohokrát řešilo - a nejen tu), nikam by to nevedlo.
Ale abych se vrátil k původnímu tématu, já si myslím, že za cenu 13.000,- dostane kvalitu za hubičku a u jiných prodejců se na takový poměr cena/kvalita nedostaneš. A 5letá záruka je takový nadstandard, že není o čem moc přemýšlet, pokud si chce někdo pořídit slušnou fotomontáž s GoTo.
M.Adamovsky

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od M.Adamovsky »

voko napsal:

Už to sice tady na astrofóru opakuješ asi popáté, ale proti gustu .... však to znáš ;D
Já si myslím, že mezi dvěma největšími výrobci SCT rozhodně až takový rozdíl v kvalitě není a naopak cenou se moc neliší. Je-li cena úměrná nebo ne, o tom těžko spekulovat - je prostě taková, jakou si na trhu mohou dovolit, aby úspěšně prodávali.
Že s elektronikou problémy mohou být, to je normální (ale to je i u ostatních výrobků, vždyť si projdi asrtofórum), ber to tak, žes měl (resp. plzeňská hvězdárna) možná smůlu na konkrétní výrobek(ky). Tak, jak se tu probíraly problémy EQ-6, Canonů, atd., tak mohou být i problémy u Celestronů i Meade dalekohledů. Nebo si vedeš statistiku? Rozhodně tu nechci vyvolat polemiku na téma srovnání Meade a Celestronu (ostatně už se to mnohokrát řešilo - a nejen tu), nikam by to nevedlo.
Ale abych se vrátil k původnímu tématu, já si myslím, že za cenu 13.000,- dostane kvalitu za hubičku a u jiných prodejců se na takový poměr cena/kvalita nedostaneš. A 5letá záruka je takový nadstandard, že není o čem moc přemýšlet, pokud si chce někdo pořídit slušnou fotomontáž s GoTo.
samozrejme..je to jen moje ciste osobni zkusenost...snad to nevyznelo nejak blbe :)..vim ze to opakuju uz po nekolikate..
je zas pravda, ze 13000 neni mnoho....
Jorges

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od Jorges »

jechyn napsal:
Doufám že sis ho nekoupil ve Vršovicích tam jsem jeden vracel se špatným RA motorem, takže jestli ti nejede motor tak to radši vrať.

Koupil jsem ho V korytech. Motory jsem testoval a vypadají bez problému. Jediný co jsem zjistil byly nepatrné vůle ve šnekovém převodu, ale ty šly bez problému odstranit.

P.S. Oni ti z té spediční společnosti neposlaly ten nový díl, jak si o něm psal?
jechyn

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od jechyn »

Jorges napsal:

Koupil jsem ho V korytech. Motory jsem testoval a vypadají bez problému. Jediný co jsem zjistil byly nepatrné vůle ve šnekovém převodu, ale ty šly bez problému odstranit.

P.S. Oni ti z té spediční společnosti neposlaly ten nový díl, jak si o něm psal?
Ale jo poslali, nicměně motor byl použitý a nefunkční když jsem se do něj podíval otvorem tak jsem málem zešedivěl motor byl natvrdo přibastlený k pinům na desce místo aby byli kabely nakrimpované na konektoru a mezi nima byl kápnutej silikon aby to izolovalo. Jako větší bastl jsem opravdu ještě neviděl. Byl to škvarek jako prase. Tak jsem se naštval a vrátil jsem to. Koupil jsem dobsona 250/1250 od GSO a je po srandě.
mag5

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od mag5 »

Nevíte,kde by se dal sehnat český manuál k tomuto dalekohledu?
voko

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od voko »

A k tomu u Lídla nebyl český manuál? Já mám anglický (nekupoval jsem teleskop u nás), něco jsem si překládal sám a protože mám SCT, tak jsem zrovna Newtony vynechával. Ale vím, že existuje i česká verze, určitě ho někdo vlastní.
toms

Newton LXD75 - 6

Příspěvek od toms »

Dobrý den
Rád bych věděl jestli je možné tento dalekohled použít k astrofotografii v primárním ohnisku.
Odpovědět