Orion

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Duk

Orion

Příspěvek od Duk »

Zdravím,
zajímalo by mě, zdali někdo z vás používá okuláry tohoto výrobce
http://www.skiesunlimited.net/shopping/ ... tegory=263
dají se srovnat s řadou od Celestronu, Meade nebo Vixen apod ???
Dík za informaci.
D.
michal.b

Orion

Příspěvek od michal.b »

Ackoliv je nepouzivam a ani jsem je nemel v ruce, muzu poslouzit informaci ze zahranici: Orion Stratus = Baader Hyperion v lehce pozmenenem kabate. Hyperiony maji pry lepsi antireflexni vrstvy a nejake vychytavky navic v podobe vnejsich zavitu a moznosti manipulovat s polnim dubletem (a menit tak efektivni ohnisko okularu). Ostatne existuje prime srovnani Hyperion - Stratus - LWV
Miloš Hroch

Orion

Příspěvek od Miloš Hroch »

Na ty Hyperiony ovšem pozor. Nevím jestli jsem měl "štěstí" na horší kousky, ale vzhledem ke konstrukci okuláru je někde na vnitřních členech vidět veškerý bordel který tam je už z výroby a není ho zrovna málo. Jeden takový kulár mi byl sice ochotně v prodejně vyměněn, ale teď při pozorování Měsíce jsem zjistil, že to moc nepomohlo. Myslím, že po vyčištění vnitřku by to bylo v pořádku, ale necítím se zrovna na to, tenhle kus optiky rozebírat. Máte někdo také tuto zkušenost, nebo jsme měl jen smůlu? Jinak musím uznat že na deep sky je docela dobrý, má široké zorné pole a celkem slušně kreslí.
mpe

Orion

Příspěvek od mpe »

Orion sám nic nevyrábí pokud vím. Jenom re-branduje obvykle čínské výrobky. Orion je zavedená značka hlavně na severoamerickém trhu. V Evropě seženete praktiky tytéž výrobky, ale jako Skywatcher, baader, ...

Duk

Orion

Příspěvek od Duk »

Děkuji za informace, takže vlastně, jak jinak,...... made in China,
Asi budu muset navštívit nejbližší DSD nebo SKYMASTER apod.
Z ekonomického hlediska bych rád prověřil, zdali rozdíl mezi Tele Vue a např. Vixen, Meade, Bresser ED, TAL, Celestron, skutečně odpovídají finančně poměru kvalita/cena ::)
mpe

Orion

Příspěvek od mpe »

Mám zkušenost hlavně s okuláry Tele Vue. Konkrétně mám sadu Naglerů Type 6, dva Panoptiky, Nagler zoom, plánuji nákup minimálně jednoho Type 4 a koukal jsem do řady jiných. Určitě to nejsou to ideální okuláry, pokud tedy něco takového existuje a dovedu si ke každému představit co by mohlo být ještě lepší, ale stejně si už asi jiné nikdy nekoupím.

Když bych měl porovnávat, tak pokud omezíme zorné pole na 50° (tedy srováváme s kvalitními Plossly, Vixeny LV, atd.) není rozdíl nijak dramatický a nemá cenu utrácet moc peněz.. V oblasti širokúhlých okulárů (kolem 70°) už Tele Vue ční nad průměrem a srovnatelné okuláry se hledají mnohem hůř, ovšem třeba japonské Pentaxy XW jsou prý lepší (i dražší). V oblasti ultra širokúhlých okulárů (kolem 82°) pak Tele Vue nemá konkurenci skoro žádnou, tedy takovou co by stála za řeč a Naglery jsou logická volba.

Trofám si říct, že většina lidí, co si kupuje Tele Vue okuláry si je nekupuje kvůli špičkové kvalitě zobrazení, jenž se tak nějak očekává a která se dá pořídit i jinde (a možná lépe), ale zejména kvůli extra širokému zornému poli a přidané hodnotě (servis a technická podpora, parfokálnost, cena za kterou se dá použitý prodat, atd.)

Jistě se najdou okuláry s lepším poměrem cena/kvalita, ale je to hodně individuálni. Pro někoho jsou Tele Vue přiliš drahé, pro někoho cena odpovídá.
michal.b

Orion

Příspěvek od michal.b »

mpe napsal: V oblasti ultra širokúhlých okulárů (kolem 82°) pak Tele Vue nemá konkurenci vůbec žádnou, tedy co by stála za řeč.

Konkurence ktera by stala za rec jsou treba Meade UWA nebo WO UWAN.
mpe

Orion

Příspěvek od mpe »

michal.b napsal:
Konkurence ktera by stala za rec jsou treba Meade UWA nebo WO UWAN.
Pravda. Já jsem ty okuláry neviděl, ale podle mnoha srovnání na webech (cloudynights, iceinspace, aj.) se ta řada Meade 5000 se ne úplně podařila. Pěkný design a provedení, ostré v ose, ale neostrost v krajích a interní reflexe. Snad i starší řada 4000 je lepší.

Ale zase existuje spousta spokojených majitelů Meade 5000 UWA i WO UWAN. Lidi kteří porovnávali oba se většinou shodují, že oproti Naglerům T5,6 se jedná spíše o kompromis vzhledem k ceně.
viehu

Orion

Příspěvek od viehu »

I'm sorry, but I can't write in your language, although I understand it.
Maybe Antares SW Type II is a good, low budget's, choice . I'm looking for opinions. Price is good, some people write that Antares SW have only cosmetic difference to Naglers...

Best wishes for everybody!
Newtons 300, 200, 170, 130&&Mak-Newton 5" Intes on Vixen Super Polaris&&Tal 100 RS on Meade LXD-500 GT&&&&
mpe

Orion

Příspěvek od mpe »

viehu napsal: I'm sorry, but I can't write in your language, although I understand it.
Maybe Antares SW Type II is a good, low budget's, choice . I'm looking for opinions. Price is good, some people write that Antares SW have only cosmetic difference to Naglers...

I have no experiences at all with Antares eyepieces, so I can't advice to you.

Well, maybe your are right and it is a good time to review my formulation above that there is no serious competitor for Tele Vue in the 82° area. There definitely are - Meade UWA, TAL UWA, WO UWA, now that Antares and maybe more.

As for "cosmetic difference". Yes, many budget eyepieces have small difference in image quality when compared to premium ones. Especially when tested in slower telescopes for on-axis sharpness. On the other hand if you want to improve image quality further to eliminate these differences, you need to pay much more. And that's what it is about.

Moreover, I think that the primary reason why people buy Tele Vue eyepieces is not the top quality, but rather something I call "added value" (factory service & support, well-integrated series, price on used market, ...)

P.S.: I don't know if I am breaching any policy by using English on this forum. If so I am sorry.
Janek8

Orion

Příspěvek od Janek8 »

viehu napsal: I'm sorry, but I can't write in your language, although I understand it.

Best wishes for everybody!
On fast dobsonians f 1/4,5 antares sucks. On f 1/7 it is much better.
-
Pro dobsony f 1/4,5 antarese nebrat. Na f 1/7 to muze byt pouzitelne.

michal.b

Orion

Příspěvek od michal.b »

mpe napsal:

Pravda. Já jsem ty okuláry neviděl, ale podle mnoha srovnání na webech (cloudynights, iceinspace, aj.) se ta řada Meade 5000 se ne úplně podařila. Pěkný design a provedení, ostré v ose, ale neostrost v krajích a interní reflexe. Snad i starší řada 4000 je lepší.

No abych pravdu rekl, me se tedy s5000 po designove strance vubec nelibi, podle me jsou to opravdu osklive okulary. Jaky maji obraz nevim, nekoukal jsem pres ne. UWA 4000 znam dobre, co se tyce ostrosti, tak ta je velmi dobra v celem poli (pri f/4 i f/5 pro me byla limitujicim faktorem koma dalekohledu). Vyhrady bych mel k AR vrstvam, zbytkove barevne vade u kraju pole a hlavne jsou strasne velke a tezke. Ovsem, uz jsou nejaky ten rok stare, ze.
michal.b

Orion

Příspěvek od michal.b »

mpe napsal:

As for "cosmetic difference". Yes, many budget eyepieces have small difference in image quality when compared to premium ones. Especially when tested in slower telescopes for on-axis sharpness. On the other hand if you want to improve image quality further to eliminate these differences, you need to pay much more. And that's what it is about.

I think that "cosmetic difference" is related to their physical apperance rather than to their optical performance. These EPs look VERY long.

viehu: I have no experience with Antares SW (these eyepieces are not common here), but some of the previous models have had very good reputation (5-8zoom, 7.5mm and 10mm especially). The longer fls were not so hot though. Tom Trusock of CloudyNights has written that he got a sample piece of SW 2, so maybe he will post a review on CN.
viehu

Orion

Příspěvek od viehu »

Many thanks friends :)
I think, I will buy first zoom 5-8 mm for testing. I need a zoom eyepiece with high power and wide field for DSO like planetary nebulas.
In end of March Anatares SW series will be avaible in Poland for about 3620CZ, zoom about 6300CZ. I will write you my opinion, be sure.

Sorry for English in this topic, but I hope you can forgive me :)
Newtons 300, 200, 170, 130&&Mak-Newton 5" Intes on Vixen Super Polaris&&Tal 100 RS on Meade LXD-500 GT&&&&
michal.b

Orion

Příspěvek od michal.b »

Personally, I feel no need for ultrawide EPs at higher powers, but I'm surely looking forward to your verdict. It would be nice to have a good cheaper alternative in the UW league.
Odpovědět