C/2006 P1 (McNaught)
C/2006 P1 (McNaught)
Pratele, tak hergot - je videt rano nebo vecer?Nejak tomu nerozumim. Jsem taky jeden z tech smolarskejch blbcu, kterej nejen, ze ji nevidel - a tedy uz nejspis ani neuvidi - ale ani o ni nevedel. Na tyhle kometarni temata vetsinou nechodim, protoze to byvaji kometry viditelne prumerem tri metry a vic a kometa, respektive tema, ktery se jmenuje C/2006 P1 ve mne duveru v nejakou peknou podivanou nevzbuzuje, primlouvam se za to, aby se pro nas blbce pro priste takovy tema(jde-li o takhle mimoradnou kometu) nazvalo nejak mene amorfne, treba - Nova uzasna kometa! nebo Kometa pouhym okem!, nebo zkratka jakkoli atraktivne, takhle jsem si toho vubec vsiml az ted.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
C/2006 P1 (McNaught)
Dneska rano jsme nevideli nic. Behal jsem se 3 detmi po nasem kopci, ale marne. Deti se snazily, slibil jsem jim, ze kdyz kometu najdou, zacneme
fotit a napisu jim omluvenku ze skoly. Bohuzel, nic.
Prave ve chvili, kdy jsem se smutne vracel domu oveseny brasnickami s pristroji, mi prisla SMS od naseho Ondry:
VIDEL JSEM JI TESNE PRED VYCHODEM SLUNCE Z MOSTU U PALACAKU. BYLA NADHERNA !!!
(11.1.2007; 07:55:43)
Moc mu zavidim a doufam, ze bude jasno vecer a ze ji jeste stihneme...
fotit a napisu jim omluvenku ze skoly. Bohuzel, nic.
Prave ve chvili, kdy jsem se smutne vracel domu oveseny brasnickami s pristroji, mi prisla SMS od naseho Ondry:
VIDEL JSEM JI TESNE PRED VYCHODEM SLUNCE Z MOSTU U PALACAKU. BYLA NADHERNA !!!
(11.1.2007; 07:55:43)
Moc mu zavidim a doufam, ze bude jasno vecer a ze ji jeste stihneme...
C/2006 P1 (McNaught)
Dnes rano se mi ji taky nepodarilo nalezt. Akorat jsem na tom kopci dost vymrznul. Foukal nechutne studeny vitr. On je leden a pritom takova zima .... 
C/2006 P1 (McNaught)
Včera přálo štěstí zcela nepřipravenému (tedy mně). Protože počasí už je u nás několik týdnů stálé (zataženo) ani nevím co se na obloze děje. Až včera jsem zjistil, že je vidět něco zajímavého (tedy tahle kometa) Před 17.hod jsem se podíval na Heavens Above, kde asi kometu očekávat. Pak jsem pospíchal z práce autem na nejbližší příhodné místo abych se kometu pokusil zahlédnout v úzkém vyskytnuvším se pruhu jasné oblohy nad horizontem. Neměl jsem s sebou ani triedr ani fotoaparát. Přesto, jakmile jsem zastavil mezi poli (17hod.10min.) okamžitě jsem ji očima viděl. Neskutečný zážitek. Byla cca 5 st. nad obzorem v červeném oparu a od ní se táhl na severozápad ohon v délce cca 3-4 st. Vyhlížela skoro jako vzdálená "oblíbená zespoda osvícená reklama supermarketu".
Protože však rychle zapadala za obzor byl jsem si zcela jistý, co vidím. Hlava komety byla vidět až se ztratila za obzorem (asi 17,22) a ohon byl stále viditelný ještě asi 5 minut.
Občas říkám, že nechci nikdy nic vyhrát, že si šetřím štěstí na důležitější okamžiky. Včera možná nastal jeden z nich
Protože však rychle zapadala za obzor byl jsem si zcela jistý, co vidím. Hlava komety byla vidět až se ztratila za obzorem (asi 17,22) a ohon byl stále viditelný ještě asi 5 minut.
Občas říkám, že nechci nikdy nic vyhrát, že si šetřím štěstí na důležitější okamžiky. Včera možná nastal jeden z nich
C/2006 P1 (McNaught)
milank napsal: Tak přidávám tu moji v kompozici:
včera večer u Dolní Břežan
EOS 350D, Sonnar 135/3.5, exp. 2'', clona 8, výřez 1:1
Jak jsem včera viděl kometu okem v Ostravě-Porubě, vystihuje nejlépe tato fotka!! Je to krásná fotka!! Přesně takhle byla vidět okem.Úžané!!
včera večer u Dolní Břežan
EOS 350D, Sonnar 135/3.5, exp. 2'', clona 8, výřez 1:1
Jak jsem včera viděl kometu okem v Ostravě-Porubě, vystihuje nejlépe tato fotka!! Je to krásná fotka!! Přesně takhle byla vidět okem.Úžané!!
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
C/2006 P1 (McNaught)
Achernar napsal: Pratele, tak hergot - je videt rano nebo vecer?Nejak tomu nerozumim.Je to jednoduche : je proste nad Sluncem, takze je videt rano i vecer ( i pres den, ale asi jen koronografem ). Dnes ale asi byla posledni moznost ranniho pozorovani, uz je rano vzhledem ke Slunci moc nizko, vychazi na prilis svetle obloze. Vecer by to jeste tak dva, mozna tri dny mohlo jit ... V nedeli by mohla proletnout tesne kolem Merkura, ale v teto poloze vuci Slunci uz asi neuvidime ani kometu, ani Merkura.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
C/2006 P1 (McNaught)
Dneska jsem se na kometu vypravil s plnou výbavou, ale proti večeru je to nesrovnatelně horší. Včera večer jsem jí očima (bez dalekohledu) viděl lépe než dnes ráno přes triedr 8x30.
Zkoušel jsem jí i fotografovat, ale na fotce je pouze slabý bod bez ohonu. Pozadí bylo tak světlé, že nejlepší expozice vycházela na 1/50s a to již není šance na ohon.
Očima jsem jí neviděl, ale neměl jsem moc času to zkoušet. V triedru byl ohon vidět docela dobře, ale jen velice krátký.
Zkoušel jsem jí i fotografovat, ale na fotce je pouze slabý bod bez ohonu. Pozadí bylo tak světlé, že nejlepší expozice vycházela na 1/50s a to již není šance na ohon.
Očima jsem jí neviděl, ale neměl jsem moc času to zkoušet. V triedru byl ohon vidět docela dobře, ale jen velice krátký.
C/2006 P1 (McNaught)
Již se tady objevily dotazy na vysvětlení viditelnosti komety, ale uspokojivou odpověd jsem nenašel.
Ptám se tedy jako další v pořadí, jakto, že je kometa vidět ráno před východem a zároveň ten den večer po západu slunce???
PS: ještě jsem jí neviděl ani ráno ani večer
Ptám se tedy jako další v pořadí, jakto, že je kometa vidět ráno před východem a zároveň ten den večer po západu slunce???
PS: ještě jsem jí neviděl ani ráno ani večer
Reflektor SW 150/750 a Bresser 10x50
-
3J
C/2006 P1 (McNaught)
ladan napsal: Již se tady objevily dotazy na vysvětlení viditelnosti komety, ale uspokojivou odpověd jsem nenašel.
PS: ještě jsem jí neviděl ani ráno ani večer :(Jak vysvětluje Marek JE NAD SLUNCEM takže ráno vyleze oněco dříve než slunce a večer jí to zase déle trvá než zaleze.
Je to kometa, takže se odprostěte od roviny ekliptiky, na kterou jste zvyklí z planet. Ona leží nad viz mapky ve starších příspěvcích.
PS: ještě jsem jí neviděl ani ráno ani večer :(Jak vysvětluje Marek JE NAD SLUNCEM takže ráno vyleze oněco dříve než slunce a večer jí to zase déle trvá než zaleze.
Je to kometa, takže se odprostěte od roviny ekliptiky, na kterou jste zvyklí z planet. Ona leží nad viz mapky ve starších příspěvcích.
C/2006 P1 (McNaught)
Krásně je to vidět tady:
http://neo.jpl.nasa.gov/cgi-bin/db_shm?name=c/2006+P1
a můžeš si s tím otáčet a přibližovat jak chceš...
http://neo.jpl.nasa.gov/cgi-bin/db_shm?name=c/2006+P1
a můžeš si s tím otáčet a přibližovat jak chceš...
- astropintr
C/2006 P1 (McNaught)
Tak včera jsem na pozorování neměl štěstí. V práci jsem se ji snažil i večer najít, ale byly tam mraky.
Ovšem dnes jsem cestou do práce měl štěstí. Na parkovišti jsem chvilku hledal jen pouhým okem onu vlasatici, a podařilo se!
Dnes večer utíkám domů a pokusím se ji vyblejsknout! Snad vyjde konečně počasí!

Ovšem dnes jsem cestou do práce měl štěstí. Na parkovišti jsem chvilku hledal jen pouhým okem onu vlasatici, a podařilo se!
Dnes večer utíkám domů a pokusím se ji vyblejsknout! Snad vyjde konečně počasí!
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
C/2006 P1 (McNaught)
moc tomu nedavam
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- Alien_MasterMynd
C/2006 P1 (McNaught)
Tak se taky hlasim do klubu zoufalcu,
rano asi v 7:30 koukam na vychod, vidim tam slabe neco priblizne ve tvaru komety (velikost a orientace taky sedela), brutalne nadsenej letim pro triedr... a vyklubal se z toho nejaky oblacny car :-[ :-X Vypadalo to jak kousicek kondenzacni stopy od letadla, par stupnu nad obzorem ozareny vychazejicim sluncem, proto svitil proti obloze.
rano asi v 7:30 koukam na vychod, vidim tam slabe neco priblizne ve tvaru komety (velikost a orientace taky sedela), brutalne nadsenej letim pro triedr... a vyklubal se z toho nejaky oblacny car :-[ :-X Vypadalo to jak kousicek kondenzacni stopy od letadla, par stupnu nad obzorem ozareny vychazejicim sluncem, proto svitil proti obloze.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
C/2006 P1 (McNaught)
Ještě včera večer byla slušně vidět:
http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25 ... &gal=photo
"Ocásek" jak vyšitý:-)
Ráno už to stálo za starou belu.
http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25 ... &gal=photo
"Ocásek" jak vyšitý:-)
Ráno už to stálo za starou belu.
M:736 750 113