C/2006 P1 (McNaught)
C/2006 P1 (McNaught)
Skvělé,na Kladně dobrá průzračnost vzduchu až k obzoru(okolním panelákum)a kometa velmi snadno viditelná pouhym okem Ten chvost musel mít taky alespoň stupeň(velmi hrubý odhad),možná víc nebo míň,muj ruční úhloměr není moc přesný.Zkoušel sem i nějaké foto afokálně,v ručičkách,takže pochybuju že z toho vyleze něco kloudnýho
.A baterky mají talent na vybíjení se v pravou chvíli...

Jakub Kristek

C/2006 P1 (McNaught)
Tak nevím, jestli mám jásat, nebo bejt naštvanej. Po 16. hodině jsem si všiml nad západním obzorem průrvy v mracích a tak jsem vzal triedr 20x60 a šel zkusit štěstí na zahradu. Nikde nic, dlouho nic a najednou mě ťukla Venuše mezi mraky, tak jsem se orientoval více na SZ a po asi deseti minutách jsem zahlédl okem hvězdičku. V triedru byla kometa nádherná, úžasná, perfektní. Asi po dvaceti sekundách kochání jsem letěl pro foťák a co myslíte? Ano, už se neukázala Skoro je mi do breku.
TH
TH
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
C/2006 P1 (McNaught)
Takže Aladin vyšel skvěle - ráno vstanu před sedmou a koukám... zataženo. Do půl hodky se vyjasnila půlka oblohy (samozřejmě od západu) a na východě zůstala velká díra v mracích. Prohlížel jsem ji do východu Slunce a nic. Možná byla schovaná v mracích, možná jsem ji přehlíd, protože tou dírou prolétávalo moc letadel s krásně osvětlenými čarami...
Odpoledne jsem vyrazil už před čtvrtou, ale na západ byla hradba mraků, na potvoru v místě Slunce nějaká větší obalená řasami. Prostě na nic. Až se Slunce schovalo za mrak jsem ji hledal na modré obloze. Naposledy jsem vykoukl něco kolem páté, byla tam malá díra v mracích.. a samozřejmě nic. Tuhletu už určitě neuvidím.
Jinak byl alespoň krásný západ Slunce s vedlejšími Slunci - nejdříve napravo, potom dlouho jenom nalevo.. Toť vše z Brna. Kr.Pole.
Odpoledne jsem vyrazil už před čtvrtou, ale na západ byla hradba mraků, na potvoru v místě Slunce nějaká větší obalená řasami. Prostě na nic. Až se Slunce schovalo za mrak jsem ji hledal na modré obloze. Naposledy jsem vykoukl něco kolem páté, byla tam malá díra v mracích.. a samozřejmě nic. Tuhletu už určitě neuvidím.
Jinak byl alespoň krásný západ Slunce s vedlejšími Slunci - nejdříve napravo, potom dlouho jenom nalevo.. Toť vše z Brna. Kr.Pole.
C/2006 P1 (McNaught)
Jakmile jsem z oken kanceláře videl protrhanou oblačnost u západního obzoru, litoval jsem, že nemám u sebe alespon triedr (za chyby se platí). S beznadějí jsem oběhl všechny kolegy v práci a neuvěřitelná náhoda, jeden kolega měl u sebe 8x30, pujčil jsem si jej, vystartoval do pražských žižkovských ulic (ale hledejte mezi zástavbou čistý západní výhled.). Povedlo se i tentokrát, a musím řici, že mezi 16,55 - 17,15 jsem viděl svou dosud nejjasněší kometu, okem nepřehlédnutelná. Nikdy jsem jejich jasnost neodhadoval, ale kolem -2mag má (dle venuše). Ohon v triedru do vzdálenost cca 1,5 st. ještě ted vstřebávám zážitky.... fuf...
to byla paráda....

to byla paráda....

triedr 10x50, SW N150/1200
C/2006 P1 (McNaught)
Huraaaaa!!!! Tak jsem konecne uvidel. U zapujceneho fotaku vysel i trik s vybitym akumulatorem, stacil jsem udelat jen jeden snimek, za to i s Vysehradem:
Olympus C-750 UltraZoom, f=250mm (ekv.konofilm), ISO 200, cas 0.1s, clona 3.2, cas 17:01SEC.
Jak dopadlo pozorovani/foceni u vas?
S.
Olympus C-750 UltraZoom, f=250mm (ekv.konofilm), ISO 200, cas 0.1s, clona 3.2, cas 17:01SEC.
Jak dopadlo pozorovani/foceni u vas?
S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
C/2006 P1 (McNaught)
V Pardubicích to vyšlo, ani jsem nedoufal. Deka po cele obloze a na západě úzká obloha, která se jen líně zvětšovala a na místě kde jsem čekal kometu byla skoro zamračená. Najednou v 17:05 při zametání triedrem se kometa vyloupla z mraků o pěkný kus severněji a svištěla si to k obzoru. Rychle jsem fotil a pozoroval, byla vidět i pouhým okem. Zapadla mi za obzor asi v 17:20.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Tak čekám, že dnes bude na AF dlouhá fronta. Jsem bohužel v práci, ale na kopec hned vedle jsem přece jen vyběhl.
Je to opravdu nevídaná podívaná. Jasem to zatím Venuše ještě není, ale odhadl bych, že Jupiter by i v maximu na místě komety tak zřetelně a pouhým okem!!! vidět nebyl. Bez triedru byla vidět už v 16:50.
Ohon byl v triedru 6x30 (půjčený od vrátných) dlouhý dobře přes stupeň a začal být po páté dobře viditelný i bez něj.
to Standa: Krásná fotka ... Dobře vystihuje to, co i bez dalekohledu mají očekávat všichni, kteří tuto kometu dosud neviděli. Moc času ovšem nezbývá.
Je to opravdu nevídaná podívaná. Jasem to zatím Venuše ještě není, ale odhadl bych, že Jupiter by i v maximu na místě komety tak zřetelně a pouhým okem!!! vidět nebyl. Bez triedru byla vidět už v 16:50.
Ohon byl v triedru 6x30 (půjčený od vrátných) dlouhý dobře přes stupeň a začal být po páté dobře viditelný i bez něj.
to Standa: Krásná fotka ... Dobře vystihuje to, co i bez dalekohledu mají očekávat všichni, kteří tuto kometu dosud neviděli. Moc času ovšem nezbývá.
Karel
C/2006 P1 (McNaught)
Dneska večer jsem ji našel triedrem asi po čtvrt minutě hledání v 16,45. A to jsem netušil vůbec, kde bude. Byla asi 6-7 stupňů nad obzorem. Je opravdu pěkná, ale na fotku jsem se také jako většina z nás nezmohl. Důvod? Co jiného než mraky. Než jsem si vzal foťák a prohodil objektiv, byla pryč a už se neukázala.
Podle toho jak se mi ji dnes podařilo najít snadno, myslím, že je ještě šance zítra večer. Ráno je už zoufale nízko.
Podle toho jak se mi ji dnes podařilo najít snadno, myslím, že je ještě šance zítra večer. Ráno je už zoufale nízko.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Kamarádi já ji VIDĚL !!!
Nemohu tomu uvěřit. Přesně jak tu popisuje Paaja z Pardubic. Všude zataženo, jen nad obzorem blížící se zvětšující úzká mezera. Asi po 16:40 jsme zahlédli Venuši, byla nádherná. A pak to přišlo. Na ten okamžik nezapomenu. Okamžitě jsem v triedru 15x70 viděl kometu s ohonem dobře stupňovým a nevěřil svým očím. Navíc vzápětí jsem si všiml, že je vidět i okem a dokonce i ohon byl okem pozorovatelný. Bohužel asi po 10 min zapadla do oblak a ty se uzavřely, jen zcela při obzoru zůstala slabá škvíra.
Když už jsem to vzdal, zahlédl v ní v 17:20 Aleš M. kometu. Rychle jsem se tam také podíval a viděl ji po dobu sotva 10 sekund, tentokrát již jen jako jasnou hvězdičku rychle jdoucí touto škvírou.
Podívejte, nemám ani slov, to nejde popsat. Stahnu z foťáku snímky komety na modré obloze a bude
Všem co ještě neviděli mohu vzkázat jediné, nevzdejte se, počasí neodpovídá modelům! Aspoň u nás ne.
Nemohu tomu uvěřit. Přesně jak tu popisuje Paaja z Pardubic. Všude zataženo, jen nad obzorem blížící se zvětšující úzká mezera. Asi po 16:40 jsme zahlédli Venuši, byla nádherná. A pak to přišlo. Na ten okamžik nezapomenu. Okamžitě jsem v triedru 15x70 viděl kometu s ohonem dobře stupňovým a nevěřil svým očím. Navíc vzápětí jsem si všiml, že je vidět i okem a dokonce i ohon byl okem pozorovatelný. Bohužel asi po 10 min zapadla do oblak a ty se uzavřely, jen zcela při obzoru zůstala slabá škvíra.
Když už jsem to vzdal, zahlédl v ní v 17:20 Aleš M. kometu. Rychle jsem se tam také podíval a viděl ji po dobu sotva 10 sekund, tentokrát již jen jako jasnou hvězdičku rychle jdoucí touto škvírou.
Podívejte, nemám ani slov, to nejde popsat. Stahnu z foťáku snímky komety na modré obloze a bude

Všem co ještě neviděli mohu vzkázat jediné, nevzdejte se, počasí neodpovídá modelům! Aspoň u nás ne.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
C/2006 P1 (McNaught)
afokálně v ruce přes sw130/900.Fotka hrůzná,ale odolat sem nemohl.tak prosím nekamenovat ;)s panoramatem antén místního sídliště.Zvětšení 25*,neupraveno.expozice atp ponechány na automatu.Fotoaparát Olympus SP-320(kompakt).Pořízeno v 17:22
Jakub Kristek

C/2006 P1 (McNaught)
Zase jsem měl pech >:( Přes den relativně pěkné počasí, tak navečer musely přijít mraky 
Ale ještě to nebylo tak zlé, na jihozápadě byly nějaké díry v mracích, jedna se dokonce zvětšovala! Vyrazil jsem rychle z domu, někam, kde uvidím na jihozápad. Díra se docela držela, díval jsem se do směru, kde se mala kometa nacházet. Díra byla níž, než kometa, tak jsem čekal, až kometa bude zapadat a projde tou dírou mezi mraky a obzorem. Díra byla opravdu dlouhá, po celým jihozápadním obzoru, mezera cca 4° od obzoru k mraku.
Jenže kolem 16:40 se ta díra zničeho nic během minuty uzavřela >:(
Ach jo, skoro každý měl aspoň jednou štěstí Hmm, poslední šance zítra ráno, jinak dál už vyhlídka dobrého počasí není dobrá.
Přikládám snímky z mé situace, omlouvám se za kvalitu, fotil jsem to z ruky. Časový odstup mezi dvěma snímky 15sec. Fotil jsem v době, kdy se díra uzavírala.

Ale ještě to nebylo tak zlé, na jihozápadě byly nějaké díry v mracích, jedna se dokonce zvětšovala! Vyrazil jsem rychle z domu, někam, kde uvidím na jihozápad. Díra se docela držela, díval jsem se do směru, kde se mala kometa nacházet. Díra byla níž, než kometa, tak jsem čekal, až kometa bude zapadat a projde tou dírou mezi mraky a obzorem. Díra byla opravdu dlouhá, po celým jihozápadním obzoru, mezera cca 4° od obzoru k mraku.
Jenže kolem 16:40 se ta díra zničeho nic během minuty uzavřela >:(
Ach jo, skoro každý měl aspoň jednou štěstí Hmm, poslední šance zítra ráno, jinak dál už vyhlídka dobrého počasí není dobrá.
Přikládám snímky z mé situace, omlouvám se za kvalitu, fotil jsem to z ruky. Časový odstup mezi dvěma snímky 15sec. Fotil jsem v době, kdy se díra uzavírala.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
C/2006 P1 (McNaught)
JO JO JO!!! Dnes to vyšlo! Poprvé nalezana v 16.20 na dost jasné obloze, ten pohled mi vyrazil dech
! Až do 16.50 překrásně viditelná s nádherným ohonem (v C 15*70). Poté zmizela v oblačnosti nízko nad obzorem. Prostě paráda, ještě teď mám pocit, že se mi to jen zdálo...

C/2006 P1 (McNaught)
V Trencine dnes konecne JASNO!!! Sice sa od zapadu nebezpecne priblizovala oblacnost ale dobru polhodinku sa dala kometa pozorovat. Najprv triedrom, potom bola viditelna aj volnym okom (asi od 16:40). S ubudajucim svetlom bolo stale lahsie kometu aj s chvostom odlisit od pozadia, nakoniec bol okom viditelny aj chvost, odhadujem nieco cez 0.5° dlhy. kometu som pozoroval do asi 16:55, kedy zasla za oblaky.
Aequaes
C/2006 P1 (McNaught)
Tak po marném ranním hledání (jen očima, neměl jsem s sebou triedr) jsem večer ani příliš nedoufal, ale stejně jsem se zastavil cestou z práce (celý den jasno) a asi 20 minut prohlížel obzor.
Venuše zářila, ale kometa nikde. Když už jsem to chtěl vzdát a popošel jsem, najednou jsem jí spatřil schovanou za vzdáleným věžákem. V 17:07 byla odhadem jen asi 5 stupňů vysoko, asi 20 st. vpravo od Venuše, mírně níže. I pouhým okem byl vidět ohon, velice výrazný, odhadem tak stupeň dlouhý. "Přítel na telefonu" ale odhadoval přes triedr snad až 8 stupňů. Jasnost těžko odhadovat, protože kolem chybí srovnávací hvězdy, ale hvězdy letního trojůhelníka ještě nebyly vidět a Venuše zářila zase mnohem více. Z toho odhaduji tak -1 až -2 mag.
Rozhodně to ale stojí za to, takto nízko nad obzorem vidět pouhýma očima zářit jasnou kometu s výrazným ohonem.
Venuše zářila, ale kometa nikde. Když už jsem to chtěl vzdát a popošel jsem, najednou jsem jí spatřil schovanou za vzdáleným věžákem. V 17:07 byla odhadem jen asi 5 stupňů vysoko, asi 20 st. vpravo od Venuše, mírně níže. I pouhým okem byl vidět ohon, velice výrazný, odhadem tak stupeň dlouhý. "Přítel na telefonu" ale odhadoval přes triedr snad až 8 stupňů. Jasnost těžko odhadovat, protože kolem chybí srovnávací hvězdy, ale hvězdy letního trojůhelníka ještě nebyly vidět a Venuše zářila zase mnohem více. Z toho odhaduji tak -1 až -2 mag.
Rozhodně to ale stojí za to, takto nízko nad obzorem vidět pouhýma očima zářit jasnou kometu s výrazným ohonem.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Teprv teď doceňuji naši kliku, vytáhl sem půlkju baráku, viděli ji děti i dospělí. Triedr sem moc dlouho v ruce neměl ale to nevadí 
Divím se, při pohledu na fotky, že sme ji vůbec viděli okem, celou dobu ji máme za jemnými cirry. Přesto byl vidět i kus ohonu a už v 16:40 byl vidět v 15x70 zhruba 1° dlouhý.
Přikládám jedno foto celkové a jeden výřez 1:1. Je to snímek objektivem 135mm + Canon 300D. 16:50, 1/15s, ISO100.
Ve srovnání s vámi nic moc, ale povím vám, takovou kometu jsem vážně ještě neviděl Souhlasím s odhady jasu někde kolem -2 mag. Vždyť i 0,5 st. nad obzorem zářila. Mám dokonce fotku, kde je vidět v poslední škvírce mezi mraky, asi 0,25° nad obzorem, skoro neuvěříte, že je to ona, ale je, protože chvíli před tím jsme ji viděli o tu škvíru výš...
Standa napsal: Huraaaaa!!!! Tak jsem konecne uvidel. U zapujceneho fotaku vysel i trik s vybitym akumulatorem, stacil jsem udelat jen jeden snimek, za to i s Vysehradem:
http://kfes-16.karlov.mff.cuni.cz/~stan ... 12006m.jpg
Stando pošli to foto nad Vyšehradem do ČAM, České astrofotografie měsíce. U mně si předem zvítězil

Divím se, při pohledu na fotky, že sme ji vůbec viděli okem, celou dobu ji máme za jemnými cirry. Přesto byl vidět i kus ohonu a už v 16:40 byl vidět v 15x70 zhruba 1° dlouhý.
Přikládám jedno foto celkové a jeden výřez 1:1. Je to snímek objektivem 135mm + Canon 300D. 16:50, 1/15s, ISO100.
Ve srovnání s vámi nic moc, ale povím vám, takovou kometu jsem vážně ještě neviděl Souhlasím s odhady jasu někde kolem -2 mag. Vždyť i 0,5 st. nad obzorem zářila. Mám dokonce fotku, kde je vidět v poslední škvírce mezi mraky, asi 0,25° nad obzorem, skoro neuvěříte, že je to ona, ale je, protože chvíli před tím jsme ji viděli o tu škvíru výš...
Standa napsal: Huraaaaa!!!! Tak jsem konecne uvidel. U zapujceneho fotaku vysel i trik s vybitym akumulatorem, stacil jsem udelat jen jeden snimek, za to i s Vysehradem:
http://kfes-16.karlov.mff.cuni.cz/~stan ... 12006m.jpg
Stando pošli to foto nad Vyšehradem do ČAM, České astrofotografie měsíce. U mně si předem zvítězil

Martin Gembec, Astronomické události