Prosba o doporučení továrního Dobsona.

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
mushrom

Příspěvek od mushrom »

Zdravim všechny na foru!
Chtěl bych vás poprosit o doporučení konkrétní tovární značky dalekohledu. Chci si pořídit 250mm Newtona na Dobsonově montáži a zajímá mě, který tovární kus je podle vás nejlepší?(jde mi hlavně o kvalitu zrcadel a mechanické zpracování). Cena by měla být do 20000Kč.
Za všechny reakce předem děkuji.
koper

Příspěvek od koper »

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit GSO 250/1250mm. Velice slušná optika, za velice příjemnou cenu. U p. Matouška stál v akci tuším 11000,- i se dvěma okuláry, nyní je určitě k sehnání přes p.Zahájského, fa Supra Praha. Akční modely v Teleskop-Service, odkud se dováží, budou určitě ve srovnatelné ceně. Prodal jsem jej pouze z důvodu přechodu na větší průměr.
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

Dneska uz jsou prakticky vsechny DOBSONY velmi kvalitni. Vyber si treba zde a neudelas chybu. Nevim na jake ucely to mas, takze nemohu poradit vice.

http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Risben

Příspěvek od Risben »

mushrom napsal: Zdravim všechny na foru!
Chtěl bych vás poprosit o doporučení konkrétní tovární značky dalekohledu.  Chci si pořídit 250mm Newtona na Dobsonově montáži a zajímá mě, který tovární kus je podle vás nejlepší?(jde mi hlavně o kvalitu zrcadel a mechanické zpracování). Cena by měla být do 20000Kč.
Za všechny reakce předem děkuji.Ahoj,
nejsem si jist jestli to v amatérských podmínkách bude až tak důležité, ale co se týká kvality zrcadla volil bych raději zrcadlo vyrobené ze skla  Pyrex než-li z BK-7 (viz popisy dalekohledů u Supry). Pro zrcadlo má lepší vlastnosti. Důležité je i vnitřní pnutí, které je kus od kusu jiné, ale to v obchodě beztak nepoznáš.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Pyrex versus bak7 nehraje u talhle malych zrcadel 256mm sirka  x 30 mm tloustky zadnou roli. S pyrexem bude jen zrcadlo o par minut driv vychlazene. Pokud mate na vyber, doporucil bych koupit zrcadlo z obycejneho skla a usetrene prachy vrazit napriklad do filtru.

Ja ted kupuji dve 350mm zrcadla a z pyrexu nebudou...

Jinak doporucuju dobsony skywatcher. Take nejsou spatne skladaci dobsony od Meade.
koper

Příspěvek od koper »

Obávám se, že s obyčejného skla dnes zrcadla tovární výroby asi neseženeš a levněji než za 10 000Kč kvalitní Dobson jak po optické, tak mechanické stránce, (že zrcadlo nebudeš brousit sám), nepořídíš. Zrcadla GSO, Sky Watcher apod. je vše z dálného východu, ale ne ve smyslu hanlivém, neboť např. Čína nakupuje ve světě nejmodernější dostupné technologie. Vzhledem k obrovkým seriím a levné pracovní síle, jsou zrcadla velmi levná a to ne na úkor kvality. Samozřejmě, že u průměru 250mm je BK 7, co se týče rychlosti vytemperování, naprosto dostačující.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

koper napsal: Obávám se, že s obyčejného skla dnes zrcadla tovární výroby asi neseženeš a levněji než za 10 000Kč kvalitní Dobson jak po optické, tak mechanické stránce, (že zrcadlo nebudeš brousit sám), nepořídíš. Zrcadla GSO, Sky Watcher apod. je vše z dálného východu, ale ne ve smyslu hanlivém, neboť např. Čína nakupuje ve světě nejmodernější dostupné technologie. Vzhledem k obrovkým seriím a levné pracovní síle, jsou zrcadla velmi levná a to ne na úkor kvality. Samozřejmě, že u průměru 250mm je BK 7, co se týče rychlosti vytemperování, naprosto dostačující. Udajne najkvalitnejsie zrkadla su tie, ktore su vyrobene rucne. Resp. strojovo vybrusene a rucne dolestene. Stroj vacsninou zanasa systematicku chybu, pave koli pravidelnym pohybom. Myslim, ze bezna kvalita zrkadiel cinskej seriovej produkcie sa pohybuje okolo lambda/6 (p.v. w-f) vid rozne testy v casopisoch
mpe

Příspěvek od mpe »

koper napsal: Z vlastní zkušenosti mohu doporučit GSO 250/1250mm. Velice slušná optika, za velice příjemnou cenu. U p. Matouška stál v akci tuším 11000,- i se dvěma okuláry, nyní je určitě k sehnání přes p.Zahájského, fa Supra Praha. Akční modely v Teleskop-Service, odkud se dováží, budou určitě ve srovnatelné ceně. Prodal jsem jej pouze z důvodu přechodu na větší průměr.
Taky doporučuji Dobsony GSO. Jeden jsem měl a dal bych GSO přednost před Skywatchery/Celestrony, apod.

V ceně do 20tis Kč bych volil tu lepší verzi s Crayfordem. A taky bych začal šetřit na okuláry - Naglery jsou drahé :-)
koper

Příspěvek od koper »

Ten levnější okulár. výtah dodávaný standartně na akčních modelech je pevný jako kámen a bez vůle. Je možná trochu vyšší, ale na vizuální pozorování byl pro mně zcela dostatečný.
mpe napsal:

Taky doporučuji Dobsony GSO. Jeden jsem měl a dal bych GSO přednost před Skywatchery/Celestrony, apod.

V ceně do 20tis Kč bych volil tu lepší verzi s Crayfordem. A taky bych začal šetřit na okuláry - Naglery jsou drahé :-)
beginner

Příspěvek od beginner »

Neviem, ci ti pomoze moja rada ( som este len zaciatocnik ) no pred par mesiacmi som riesil podobny problem. Ja som sa rozhodol pre meade lightbridge. Doteraz som nemal vela pozorovacich moznosti, no aj z toho mala co som cez neho videl, mozem povedat ze je to dobry teleskop. Rozhodoval som sa medzi Skywatcherom a Meade no nakoniec rozhodla cena. Kupil som ho dvojmesacny za 17 000 Sk.
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

S dobsony nemam mnoho zkusenosti, mam jen dva a to po starsi, ale kvalita DOBSONu a to optiky i mechaniky se pohnula dopredu u vsech vyrobcu a ceny take prijemne smerem dolu. Takze je jen na zvazeni do jake znacky jit presne a kolik investovat. Mozna pro klid bych vzal nekoho kdo rozumi zrcadlum a podiva se na dany konkretni kus.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
bartaj007

Příspěvek od bartaj007 »

:) Krátce
mám gso a jsem spokojený.
mohu jen doporučit ... tolik za mě :)
bóbiká dobson 250, triedr 10x50, CG5, equinox ED 80, lídlskop 70/700, Canon D350 a nějaké ty fíčury :-)&&http://picasaweb.google.cz/bartaj007
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nevím, jestli ještě platí původní dotaz. Ale pokud ano, doporučuji nechat výběr na vlastní ženě nebo přítelkyni, podle toho, který se jí líbí. Výsledek bude naprosto stejný,ta kvalita je velmi slušná a bez testování konkrétních kusů, stojících vedle sebe, si asi nelze vybrat "lepší" kus. O značku podle mě vůbec nepůjde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět