Prosba o doporučení továrního Dobsona.
Zdravim všechny na foru!
Chtěl bych vás poprosit o doporučení konkrétní tovární značky dalekohledu. Chci si pořídit 250mm Newtona na Dobsonově montáži a zajímá mě, který tovární kus je podle vás nejlepší?(jde mi hlavně o kvalitu zrcadel a mechanické zpracování). Cena by měla být do 20000Kč.
Za všechny reakce předem děkuji.
Chtěl bych vás poprosit o doporučení konkrétní tovární značky dalekohledu. Chci si pořídit 250mm Newtona na Dobsonově montáži a zajímá mě, který tovární kus je podle vás nejlepší?(jde mi hlavně o kvalitu zrcadel a mechanické zpracování). Cena by měla být do 20000Kč.
Za všechny reakce předem děkuji.
Z vlastní zkušenosti mohu doporučit GSO 250/1250mm. Velice slušná optika, za velice příjemnou cenu. U p. Matouška stál v akci tuším 11000,- i se dvěma okuláry, nyní je určitě k sehnání přes p.Zahájského, fa Supra Praha. Akční modely v Teleskop-Service, odkud se dováží, budou určitě ve srovnatelné ceně. Prodal jsem jej pouze z důvodu přechodu na větší průměr.
Dneska uz jsou prakticky vsechny DOBSONY velmi kvalitni. Vyber si treba zde a neudelas chybu. Nevim na jake ucely to mas, takze nemohu poradit vice.
http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html
http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
mushrom napsal: Zdravim všechny na foru!
Za všechny reakce předem děkuji.Ahoj,
nejsem si jist jestli to v amatérských podmínkách bude až tak důležité, ale co se týká kvality zrcadla volil bych raději zrcadlo vyrobené ze skla Pyrex než-li z BK-7 (viz popisy dalekohledů u Supry). Pro zrcadlo má lepší vlastnosti. Důležité je i vnitřní pnutí, které je kus od kusu jiné, ale to v obchodě beztak nepoznáš.
Risben
Za všechny reakce předem děkuji.Ahoj,
nejsem si jist jestli to v amatérských podmínkách bude až tak důležité, ale co se týká kvality zrcadla volil bych raději zrcadlo vyrobené ze skla Pyrex než-li z BK-7 (viz popisy dalekohledů u Supry). Pro zrcadlo má lepší vlastnosti. Důležité je i vnitřní pnutí, které je kus od kusu jiné, ale to v obchodě beztak nepoznáš.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Pyrex versus bak7 nehraje u talhle malych zrcadel 256mm sirka x 30 mm tloustky zadnou roli. S pyrexem bude jen zrcadlo o par minut driv vychlazene. Pokud mate na vyber, doporucil bych koupit zrcadlo z obycejneho skla a usetrene prachy vrazit napriklad do filtru.
Ja ted kupuji dve 350mm zrcadla a z pyrexu nebudou...
Jinak doporucuju dobsony skywatcher. Take nejsou spatne skladaci dobsony od Meade.
Ja ted kupuji dve 350mm zrcadla a z pyrexu nebudou...
Jinak doporucuju dobsony skywatcher. Take nejsou spatne skladaci dobsony od Meade.
Obávám se, že s obyčejného skla dnes zrcadla tovární výroby asi neseženeš a levněji než za 10 000Kč kvalitní Dobson jak po optické, tak mechanické stránce, (že zrcadlo nebudeš brousit sám), nepořídíš. Zrcadla GSO, Sky Watcher apod. je vše z dálného východu, ale ne ve smyslu hanlivém, neboť např. Čína nakupuje ve světě nejmodernější dostupné technologie. Vzhledem k obrovkým seriím a levné pracovní síle, jsou zrcadla velmi levná a to ne na úkor kvality. Samozřejmě, že u průměru 250mm je BK 7, co se týče rychlosti vytemperování, naprosto dostačující.
koper napsal: Obávám se, že s obyčejného skla dnes zrcadla tovární výroby asi neseženeš a levněji než za 10 000Kč kvalitní Dobson jak po optické, tak mechanické stránce, (že zrcadlo nebudeš brousit sám), nepořídíš. Zrcadla GSO, Sky Watcher apod. je vše z dálného východu, ale ne ve smyslu hanlivém, neboť např. Čína nakupuje ve světě nejmodernější dostupné technologie. Vzhledem k obrovkým seriím a levné pracovní síle, jsou zrcadla velmi levná a to ne na úkor kvality. Samozřejmě, že u průměru 250mm je BK 7, co se týče rychlosti vytemperování, naprosto dostačující. Udajne najkvalitnejsie zrkadla su tie, ktore su vyrobene rucne. Resp. strojovo vybrusene a rucne dolestene. Stroj vacsninou zanasa systematicku chybu, pave koli pravidelnym pohybom. Myslim, ze bezna kvalita zrkadiel cinskej seriovej produkcie sa pohybuje okolo lambda/6 (p.v. w-f) vid rozne testy v casopisoch
koper napsal: Z vlastní zkušenosti mohu doporučit GSO 250/1250mm. Velice slušná optika, za velice příjemnou cenu. U p. Matouška stál v akci tuším 11000,- i se dvěma okuláry, nyní je určitě k sehnání přes p.Zahájského, fa Supra Praha. Akční modely v Teleskop-Service, odkud se dováží, budou určitě ve srovnatelné ceně. Prodal jsem jej pouze z důvodu přechodu na větší průměr.
Taky doporučuji Dobsony GSO. Jeden jsem měl a dal bych GSO přednost před Skywatchery/Celestrony, apod.
V ceně do 20tis Kč bych volil tu lepší verzi s Crayfordem. A taky bych začal šetřit na okuláry - Naglery jsou drahé
Taky doporučuji Dobsony GSO. Jeden jsem měl a dal bych GSO přednost před Skywatchery/Celestrony, apod.
V ceně do 20tis Kč bych volil tu lepší verzi s Crayfordem. A taky bych začal šetřit na okuláry - Naglery jsou drahé

Ten levnější okulár. výtah dodávaný standartně na akčních modelech je pevný jako kámen a bez vůle. Je možná trochu vyšší, ale na vizuální pozorování byl pro mně zcela dostatečný.
mpe napsal:
mpe napsal:

Neviem, ci ti pomoze moja rada ( som este len zaciatocnik ) no pred par mesiacmi som riesil podobny problem. Ja som sa rozhodol pre meade lightbridge. Doteraz som nemal vela pozorovacich moznosti, no aj z toho mala co som cez neho videl, mozem povedat ze je to dobry teleskop. Rozhodoval som sa medzi Skywatcherom a Meade no nakoniec rozhodla cena. Kupil som ho dvojmesacny za 17 000 Sk.
S dobsony nemam mnoho zkusenosti, mam jen dva a to po starsi, ale kvalita DOBSONu a to optiky i mechaniky se pohnula dopredu u vsech vyrobcu a ceny take prijemne smerem dolu. Takze je jen na zvazeni do jake znacky jit presne a kolik investovat. Mozna pro klid bych vzal nekoho kdo rozumi zrcadlum a podiva se na dany konkretni kus.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....

mám gso a jsem spokojený.
mohu jen doporučit ... tolik za mě

bóbiká dobson 250, triedr 10x50, CG5, equinox ED 80, lídlskop 70/700, Canon D350 a nějaké ty fíčury
&&http://picasaweb.google.cz/bartaj007

Nevím, jestli ještě platí původní dotaz. Ale pokud ano, doporučuji nechat výběr na vlastní ženě nebo přítelkyni, podle toho, který se jí líbí. Výsledek bude naprosto stejný,ta kvalita je velmi slušná a bez testování konkrétních kusů, stojících vedle sebe, si asi nelze vybrat "lepší" kus. O značku podle mě vůbec nepůjde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz