Tak to jsem rád, nebylo to ani mým úmyslem Vás urazit, opravdu. Jen mě zaujal ten rozpor.David79 píše: ↑23. 10. 2024, 11:14 (...)
Stanislavxyz
Určitě se neurazím, v Ali nakupuji pouze drobnosti na kterých není co zkazit. Tedy drobné foto příslušenství nebo něco k mobilnímu telefonu, no a teď poprvé k dalekohledu. Jsou to sice jen maličkosti, no ale kolikrát až o stovky procent levnější než v obchodech u nás.
(...)
(Neodpustím si ještě poznámku poněkud mimo téma, ale když se vyhnu placení cla a dalších poplatků, řešení reklamací a závad, servisu a komunikaci se zákazníkem, vláda mi přispěje na dopravu a nebudu muset při výrobě dodržovat evropské předpisy, zákoník práce a podobné "nesmysly", věřte, že také dokážu produkovat velmi levně. Střílíme se do vlastní nohy a nikdo to nevidí, nebo nechce vidět? Okamžitá výhoda za cenu dlouhodobých problémů? Snad nám naše děti prominou...)
Však zpět k tématu- podívejte se, můžeme na to pochopitelně jít i vylučovací metodou, kdy budete postupně nabízet různé dalekohledy a my Vám je budeme zamítat, až zbyde ten Newton 150/1200 na Dobsonově montáži (případně, s velmi výrazným, až propastným, snížením výkonu ten kratší refraktor od Bresseru), ale bude to delší a horší cesta ke stejnému cíli... Zvažte, jestli Váš a náš čas není na to příliš cenný.
Co konkrétně Vám nevyhovuje na tom N150/1200 na Dobsonově montáži? Dalekohledy na stativu nejsou o mnoho skladnější, ani přenosnější. Počítám, že ho neplánujete přenášet/převážet několik km pěšky, nebo na bicyklu. (Ostatně snad vyjma toho krátkého refraktoru by to snadno nešlo ani s jinými přístroji.) Kde budete pozorovat? Pro případný převoz autem není rozdíl mezi trojnožkou s montáží a "Dobson bednou". Hmotnost montáže, která přijatelně unese takový dalekohled bude dost možná větší, než hmotnost Dobsonovy montáže. Dobsonova montáž je geniální řešení s nevídaným poměrem cena/výkon, nemáte-li dobré (a racionální) důvody, nebraňte se jí. To že "nevypadá jako dalekohled" je stereotyp a stereotypy nás jenom omezují a brzdí- zbavme se jich!