Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Stanislavxyz

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od Stanislavxyz »

David79 píše: 23. 10. 2024, 11:14 (...)

Stanislavxyz
Určitě se neurazím, v Ali nakupuji pouze drobnosti na kterých není co zkazit. Tedy drobné foto příslušenství nebo něco k mobilnímu telefonu, no a teď poprvé k dalekohledu. Jsou to sice jen maličkosti, no ale kolikrát až o stovky procent levnější než v obchodech u nás.

(...)
Tak to jsem rád, nebylo to ani mým úmyslem Vás urazit, opravdu. Jen mě zaujal ten rozpor.

(Neodpustím si ještě poznámku poněkud mimo téma, ale když se vyhnu placení cla a dalších poplatků, řešení reklamací a závad, servisu a komunikaci se zákazníkem, vláda mi přispěje na dopravu a nebudu muset při výrobě dodržovat evropské předpisy, zákoník práce a podobné "nesmysly", věřte, že také dokážu produkovat velmi levně. Střílíme se do vlastní nohy a nikdo to nevidí, nebo nechce vidět? Okamžitá výhoda za cenu dlouhodobých problémů? Snad nám naše děti prominou...)

Však zpět k tématu- podívejte se, můžeme na to pochopitelně jít i vylučovací metodou, kdy budete postupně nabízet různé dalekohledy a my Vám je budeme zamítat, až zbyde ten Newton 150/1200 na Dobsonově montáži (případně, s velmi výrazným, až propastným, snížením výkonu ten kratší refraktor od Bresseru), ale bude to delší a horší cesta ke stejnému cíli... Zvažte, jestli Váš a náš čas není na to příliš cenný.

Co konkrétně Vám nevyhovuje na tom N150/1200 na Dobsonově montáži? Dalekohledy na stativu nejsou o mnoho skladnější, ani přenosnější. Počítám, že ho neplánujete přenášet/převážet několik km pěšky, nebo na bicyklu. (Ostatně snad vyjma toho krátkého refraktoru by to snadno nešlo ani s jinými přístroji.) Kde budete pozorovat? Pro případný převoz autem není rozdíl mezi trojnožkou s montáží a "Dobson bednou". Hmotnost montáže, která přijatelně unese takový dalekohled bude dost možná větší, než hmotnost Dobsonovy montáže. Dobsonova montáž je geniální řešení s nevídaným poměrem cena/výkon, nemáte-li dobré (a racionální) důvody, nebraňte se jí. To že "nevypadá jako dalekohled" je stereotyp a stereotypy nás jenom omezují a brzdí- zbavme se jich!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Mě to tak připadá, že tazatel chce spíš koupit dalekohled, na který se bude dívat, než kterým se bude dívat. A moc se mu nedivím, uvažoval jsem na počátku zcela totožně. Ale nechal jsem si poradit a nelitoval jsem.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Alamrob píše: 23. 10. 2024, 12:42 anebo přímo u výrobce, kde je výrazně slevněný a i s dopravou se myslím vejde i do těch 8000,- korun (doprava do ČR je 6.90 Euro):
https://www.bresser.com/p/bresser-pollu ... er-4650750

Za tu cenu je to bezkonkurenční - navíc je možné bez jakýchkoliv dalších investic pozorovat Slunce, držák na mobil je přímo u dalekohledu a když se naučíte s dětma pozorovat tak, že se dalekohledu nebudete moc dotýkat, tak i ta montáž EQ3 nebude až takový horor.
NE Dobson 150/1200 je lepší.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

ad bresser pollux 150/750 eq3 : mizerný výtah, vysoko vytažené ohnisko, centrální zástin ca 37% podle velikosti sekundáru, s uchycením ještě větší
Velmi tlustý pavouk
zbytečný nekvalitní barlow, nedobrý 4mm Kellner okulár s malou oční vzdálenosti a nejlevnější špatně provedený 20mm Kelner s velkými vnitřními odlesky. Hledáček neznám, ale důvěry mi nepřidá.
Montáž zcela nedostatečně stabilní
Jak píše Artaban - dobson 6" F8 je levnější a řádově lepší, jako jediný plní zadání pozorování všeho kolem 8tis. Kč - tedy od širších polí až po planety a dvojhvězdy při dobré stabilitě.
Nabízené Maky jsou malé průměrem, obvykle horší kvality (optické i provedením) než ty větší, nejsou určeny pro širší pole a dlouho se temperují
Malé, kratší achromáty nejsou určeny pro větší zvětšení na Měsíc a planety. Průměr objektivu s barevnou vadou je limituje, hodí se na široká pole (zde bych však volil kvalitní triedr)

Slušný světelný Newton pod cenou 8tis. bez montáže jsem uváděl:
https://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watc ... -otaw.html
s AZ4 bude fungovat dobře, ale volil bych jednoznačně 6" F8 dobson
Naposledy upravil(a) g dne 23. 10. 2024, 14:08, celkem upraveno 3 x.
Alamrob
Věk: 53

Příspěvek od Alamrob »

Proti tomu, že dobson je lepší volbou, nic nenamítám :) . Taky bych ho doporučil. Ale když tazatel chce dalekohled na stativu (tedy ne dobson, pokud se nemýlím) za osm tisíc, tak který jiný je lepší než ten Pollux s parabolickým zrcadlem? Ten Pollux 150/750 je jediný za cenu v této hladině, který má parabolické zrcadlo. A všechno to ostatní vybavení bude u dalekohledů ve srovnatelné kategorii stejně nekvalitní.
Naposledy upravil(a) Alamrob dne 23. 10. 2024, 14:05, celkem upraveno 1 x.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Opět NE. Za 8 tis. Newton 150/1200 na Dobsonové montáži má taky parabolické zrcadlo. To, že tazatel chce Newtona na levném stativu, je protože nemá zkušenosti.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Pánové, přestaňte tu prosím slovíčkařit, nikomu a ničemu to neprospívá a znepřehledňuje to diskuzi. Děkuji.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Alamrob
Věk: 53

Příspěvek od Alamrob »

Asi došlo k nepochopení :) . Uvědomuji si, že Pollux 150/750 je jednooký mezi slepými. Ale je jediný mezi newtony o průměru 150 na trojnožce, který za cenu 8000,- má parabolické zrcadlo. Takže: Doporočuji za tuto cenu Dobson Skywatcher 150/1200. Pro případ, že tazatel Dobson z nějakého důvodu nechce, tak v podobě toho Polluxu dostane dalekohled sice s mnoha kompromisy, ale s parabolickým zrcadlem. Myslím, že to je na dalekohledu za 8000,- docela důležité.
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Tak, a kedže nemá skúsenosti, ani netuší že paralaktická montáž neznamená len "vytiahnuť von a pozorovať" ale treba ju poriadne ustaviť aby plnila svoju funkciu, naučiť sa jej pohyby, čo pre začiatočníka nemusí byť triviálne a potom povenovať sa jóge aby človek zvládol rôzne polohy okuláru newtonovho ďalkohľadu na EQ montáži. Toto všetko sú drobnosti ktoré dokopy v kombinácii m§žu odradiť od koníčka. Pokiaľ v tom má človek jasno, nech si kúpi Newton na EQ, ale ja osobne by som to nikomu neodporúčal pre vizuálne pozorovania (aj keď uznávam, že je to cenovo prijateľná možnosť)

Vytiahnuť a pozorovať - to je dobson. A tiež sa priznám, neveril som tomuto systému, aj mne pripadal tak neďalekohľadovo, divne. Ale to len dovtedy kým ma nepresvedčil jednoduchý argument - 30cm ďalekohľad za rozumnú cenu inej konštrukcie neexistuje. A potom som zistil aké je to geniálne vymyslené, ako ľahko sa to prenesie a rýchlo pripraví na pozorovanie, ako jednoducho sa hľadajú objekty. Je to ale zaujímavé, Dobsonova konštrukcia je tu už toľko rokov a stále máme voči nej neopodstatnené predsudky.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Jistěže, Newton na paralaktice je pro vizuální použití nesmysl, i kdyby ho ta montáž unesla.

No, přátelé, jsa vyčerpán touto rozpravou, loučím se a přeji vám hodně sil a pevné nervy. Za mě bylo vše podstatné již vyřčeno a David ať si koupí co chce, jsou to jeho peníze. My máme svědomí čisté, naše rady a doporučení byly vedeny nejlepšími úmysly napomoci bližnímu.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Pepa217
Věk: 39

Příspěvek od Pepa217 »

Dát na zdejší rady a koupit dobson v supře (konkrétně http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html) bylo naprosto výborné rozhodnutí.
A to až takové, že už jsem investoval do 12" GoTo verze, dalších okulárů.....................
To, co ten teleskop ukazoval (a mimo jiné nebyl problém ho pak prodat dál) bylo úžasné. Koupit nějaký bazmek, co tu nebeskou krásu "vykreslí" jako při pohledu přes akvárko, tak jsem se do astronomie nikdy víc neponořil.

Zdejší komunita opakovaně trpělivě radí, jak nejlíp umí a já tím to všem děkuji!

Takže hurá do supry pro dobson :-) (A nebo poštou, to bylo taky bez problému)
SW DOB 12" GoTo, TS 125 f/7,8 a AZ-EQ6
TheChosen

Re: Jaký astronomický dalekohled do 8000Kč?

Příspěvek od TheChosen »

David79 píše: 21. 10. 2024, 19:17 Zdravím.
Potřeboval bych pomoct s výběrem astronomického dalekohledu pro 13letou dceru a 9letého syna. Původně jsem chtěl investovat okolo 3000Kč. Po přečtení několika recenzí uživatelů různých internetových obchodů jsem ale usoudil, že to bude asi málo na to abych koupil něco čím se dá pozorovat cokoli v ostrém obraze a stabilizovaně. Jsem tedy ochoten investovat až 8000Kč, už jsem si objednal na Ali univerzální adaptér na telefon. Můžete mi tedy pomoci?
Děkuji
V malokerem konicku se vetsina komunity shodne na necem. V astronomicke komunite se 90%+, mozna vic, shodne na tom ze pro zacatecnika je vzdy nejlepsi teleskop na Dobsonove montazi. Ve vasim pripade ten 150/1200 je opravdu naprosto idealni.

Osobne jsem zacinal na 200/1200 a byl jsem tak spokojenej ze jsem povysil na 300/1500, zase Dobson.

Jestli chcete aby to deti opravdu bavilo a neresili neustale nejake problemy nebo meli mizerny obraz, tak opravdu bezte do toho Dobsna. Teleskop se opravdu nejvic vyplati koupit ve specializovany prodejne, pokud ne CZ tak z polskych teleskop shopu se da usetrit jeste dalsi tisicovka. Svuj 300/1500 jsem kupoval prave online z Polska.

Okulary a dalsi vybavu pak muzete resit spoustou zpusobu, dokonce i na AliExpress se da poridit levne a kvalitni zbozi ktere v tom 150/1200 bude naprosto dostacujici.
GSO 305mm, SkyRover 30mm UFF, MaxVision 11mm 82, AngelEyes 4,7,16mm 82, AngelEyes 14mm FlatField, SVBony SV191 7-21mm Zoom, AngelEyes 2",1.25" UHC, Sony IMX415 3840x2160@30FPS; SVBony UV/IR cut,
stefan

Doporučenie ďalekohľadu

Příspěvek od stefan »

Dobrý deň,
chcem vás poprosiť o pomoc s výberom astronomického ďalekohľadu. Som amatérsky astronóm, ktorý spolu s dcérou (tiež vášnivou astronomickou fanúšičkou) by rád svoje teoretické vedomosti z astronómie doplnil pozorovaním. Zaujíma ma pozorovanie slnka, mesiaca a planét. S objektami hlbokého vesmíru nemám žiadne praktické pozorovacie skúsenosti, rád by som pozoroval galaxie, hmloviny. Rád by som si zakúpil teleskop na dlhšie obdobie, aby som ho nemusel meniť tak skoro.
Viete mi odporučiť typ ďalekohľadu, montáže, preferujem goto montáž. Rád by som sa venoval astrofotografii.
Ďakujem všetkým
Štefan
dvader

Příspěvek od dvader »

Vítej na AF, abychom ti mohli co nejlépe poradit, upřesni následující:
- cenový limit
- budete pozorovat u domu nebo převážet
- máte dost místa v autě (kombi nebo malé auto)

A to astrofoto je podmínkou hned od začátku? Dalekohled pro vizuál i focení je kompromis a tak je dle mého lepší začít koukat a pokud vás to chytí, tak pak pořídit další na focení…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
stefan

Tipy na ďalekohľad

Příspěvek od stefan »

Dobrý deň,
poraďte mi prosím typ ďalekohľadu pre astronóma, ktorý by bol aj jeho ďalekohľadom na dlhé roky. Mám záujem o pozorovanie deep-sky objekty, slnko a planéty a chcem sa venovať astrofotografii.
Je lepší Newton alebo katadioptrický ďalekohľad? Za účelom astrofotografie je lepšie používať paralaktickú montáž?
Prosím o tipy na %ďalekohľad, ktorý by ste mi poradil si kúpiť.
Ďakujem
Štefan
Odpovědět