Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
To máš krásné, ono ti totiž nic nebrání dát si tam na pozorování zástěnu, která ti odstíní ty lampy. Vždyť jsi prakticky v jejich výšce. Nebo do rohů sloupky a natáhnout si vždycky mezi ně plachtu, Nějaké řešení najdeš.
okej, tak som trocha prekvapeny z reakcie, cakal som nieco v zmysle, ze co tam chces pri tej svetelnej sou pozorovat.
Nie je to tak hrozné. Juh až severozápad, to je fajn. Tie lampy síce vidno napriamo. Ale na pozorovanie Mesiaca či planét až tak nevadí. Ak je vidno Mliečnu cestu tak to nebude úplne zlé a keď raz príde chuť na hviezdokopy a hmloviny, tak mnohé z nich nájdeš. Múr nemusíš zvyšovať, mohla by pomôcť nejaká ľahká demontovateľná konštrukcia s tieniacou plachtou. Sám nad nejakou takou uvažujem až sused začne natrvalo bývať v dome naproti. (apropo, nemá niekto s týmto skúsenosti, čo je vhodné? Alebo stačí obyč. hustá zelená tkanina čo s dáva na ploty?)
Teraz tak trochu humorne ladená poznámka - aby ma niekto nebral moc vážne: tu by sa uplatnil ten malý dobson položený na zemi v tieni
Teraz tak trochu humorne ladená poznámka - aby ma niekto nebral moc vážne: tu by sa uplatnil ten malý dobson položený na zemi v tieni

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Tak potom celkom fajn, keď nemusí byť tá terasa na zahodenie.
Teda rovno nastáva otázka, či ten planetárrny dobson 150/1200 od skywatchera, bressera, alebo rovno kúpiť o nejakú stovku drahšiu 8čku 200/1200. Viem, že ak by som chcel pokryť DSO do budúcna, tak s tým by som videl podstatne viac, resp. s 200/1200 by som nemusel tak skoro pomýšľať o upgrade.
Viem že tých tém je strašne veľa, ktorým sa dá venovať, pozeral som si aj čo to videa, ako sa dajú s planetárnymi kamerami vyhotovovať z videa, zábery planét, dokonca, že na to používajú dobsony na ekvatoriálnych platformách, ale tak ďaleko ešte nie som. Chcel by som sa najprv naučiť poznávať oblohu a hľadať objekty na oblohe manuálne. Toto všetko môže prísť, ak u toho ostanem, niekedy o pár rokov.
Teda rovno nastáva otázka, či ten planetárrny dobson 150/1200 od skywatchera, bressera, alebo rovno kúpiť o nejakú stovku drahšiu 8čku 200/1200. Viem, že ak by som chcel pokryť DSO do budúcna, tak s tým by som videl podstatne viac, resp. s 200/1200 by som nemusel tak skoro pomýšľať o upgrade.
Viem že tých tém je strašne veľa, ktorým sa dá venovať, pozeral som si aj čo to videa, ako sa dajú s planetárnymi kamerami vyhotovovať z videa, zábery planét, dokonca, že na to používajú dobsony na ekvatoriálnych platformách, ale tak ďaleko ešte nie som. Chcel by som sa najprv naučiť poznávať oblohu a hľadať objekty na oblohe manuálne. Toto všetko môže prísť, ak u toho ostanem, niekedy o pár rokov.
bingo!
Takže pokiaľ to je možné určite choď do toho 200mm
Takže pokiaľ to je možné určite choď do toho 200mm

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Nemusíš nutně kupovat nový, klidně si tady dej poptávku do bazaru, ty dobsony jsou prakticky nesmrtelné. A seženeš větší za stejné peníze. Obvykle tu prodáváme tak o 25-30% levněji proti novému.
Ještě myšlenka k těm rozměrům dalekohledu. Jen bych chtěl upozornit, že pro skladování je dobson v podstatě kus nábytku, který stojí někde v rohu s tubusem namířeným ke stropu. A když se podíváš na rozměry, tak zjistíš, že mezi průměrem základny a výškou dalekohledu, není mezi 150, 200 a 250mm velký rozdíl. Zabírají v podstatě stejně místa. Podstatný nárůst je až u 300mm.
Takže pokud bys tady v bazaru sehnal pěknou 250, tak se jí neboj vzít.
Mě takhle stála v rohu ložnice 450 dobson a taky to šlo
Ještě myšlenka k těm rozměrům dalekohledu. Jen bych chtěl upozornit, že pro skladování je dobson v podstatě kus nábytku, který stojí někde v rohu s tubusem namířeným ke stropu. A když se podíváš na rozměry, tak zjistíš, že mezi průměrem základny a výškou dalekohledu, není mezi 150, 200 a 250mm velký rozdíl. Zabírají v podstatě stejně místa. Podstatný nárůst je až u 300mm.
Takže pokud bys tady v bazaru sehnal pěknou 250, tak se jí neboj vzít.
Mě takhle stála v rohu ložnice 450 dobson a taky to šlo

Rozumiem, budem sa obzerať po bazároch a tu na fóre teda.
Podívej se na videa, které dělá Ed T.
(pokud nelze v EN, zvol automatický překlad - ten je docela pochopitelný)
Celý kanál je slušně udělaný a říká mnoho základních a zajímavých věcí
(pokud nelze v EN, zvol automatický překlad - ten je docela pochopitelný)
Celý kanál je slušně udělaný a říká mnoho základních a zajímavých věcí
Ed Ting má naozaj veľmi kvalitné videá. K dokonalosti im chýba podľa mňa iba to, aby ukázal star test 

S anglictinou ani nemcinou nemam problem.
Edov youtube kanal mam celkom zmaknuty

nemusíš až na konec Evropy, stačí:
search.php?author_id=337&sr=posts
search.php?author_id=337&sr=posts
Jaký astronomický dalekohled do 8000Kč?
Zdravím.
Potřeboval bych pomoct s výběrem astronomického dalekohledu pro 13letou dceru a 9letého syna. Původně jsem chtěl investovat okolo 3000Kč. Po přečtení několika recenzí uživatelů různých internetových obchodů jsem ale usoudil, že to bude asi málo na to abych koupil něco čím se dá pozorovat cokoli v ostrém obraze a stabilizovaně. Jsem tedy ochoten investovat až 8000Kč, už jsem si objednal na Ali univerzální adaptér na telefon. Můžete mi tedy pomoci?
Děkuji
Potřeboval bych pomoct s výběrem astronomického dalekohledu pro 13letou dceru a 9letého syna. Původně jsem chtěl investovat okolo 3000Kč. Po přečtení několika recenzí uživatelů různých internetových obchodů jsem ale usoudil, že to bude asi málo na to abych koupil něco čím se dá pozorovat cokoli v ostrém obraze a stabilizovaně. Jsem tedy ochoten investovat až 8000Kč, už jsem si objednal na Ali univerzální adaptér na telefon. Můžete mi tedy pomoci?
Děkuji
Re: Jaký astronomický dalekohled do 8000Kč?
To vypadá opravdu dobře ale rád bych něco na stativu, co se dá přenášet. Můžete mi prosím něco vybrat v těchto obchodech..TSBohemia, Alza a Datart. Moc děkuji.
Re: Jaký astronomický dalekohled do 8000Kč?
Je to Newton na Dobsonové montáži. Nosí se ve dvou kusech a se stativem se to nedá srovnat. Za 8tis. nic lepšího není.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/