Viditelnost všech planet

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Viditelnost všech planet

Příspěvek od Zbych »

Zatím se mi nezadařilo, do výčtu kompletního seznamu za jeden den mi chybí Neptun. Někdy začátkem minulého týdne jsem v binu 82 mm (zv. 37x) viděl Saturn, Merkur nebyl problém... Předevčírem jsem ale zkoušel Saturn najít + Měsíc pár hodin po novu - bez úspěchu.

Dnes a zítra to chci zkusit, popojedu na místo s lepším výhledem a bez domů přes pozorovací trajektorii a na Saturn a Neptun beru navíc Dobsona. Tyto dva kousky jsou jediná výzva.

Zkuste to, tento týden jsou to asi poslední dny s nějakou šancí. Chce to hlavně co nejnižší západní obzor. Navíc je předpověď příznivá. Někde jsem četl, že další šance vidět všechny planety najednou bude v roce 2030.
armichael
Věk: 54

Re: Viditelnost všech planet

Příspěvek od armichael »

V sobotu, cestou zo Slovenska sa za hranicami začala trhať oblačnosť a keď zažiaril Mesiac s Venušou, začal som hľadať Merkúr. Moja radosť bola potom hlasitá, ale cesta ... no nie zrovna bezpečná. Dal som si radšej prestávku pred Buchlovom - moc pekný výhľad a vytiahol z kufra ďalekohľad. Stačilo mi 15 minút kochania a pocit, že mám "na dosah" prvých päť planét. Mesiac, Venuša a Merkúr boli v peknej konštelácii nad tmavnúcim obzorom.

Dnes som skúsil planetárnu výzvu z pahorku neďaleko domu, ale Saturn som nenašiel a blbo oblečený (s potrebou rukavíc som nejak nepočítal) som vzdal aj čakanie na poriadnu tmu pre Neptún. Venuša už je dosť tenká a neprestáva ma fascinovať ako intenzívne žiari. Merkúr tiež svieti nádherne, myslím, že takto som ho ešte nevidel. Chvíľami sa javil ako malinký polmesiac. Lenže seeing + atmoferická disperzia obrazu pridávajú animáciu a farbičky :-) bez ktorých by sme sa zaobišli...

Takže aj dnes len prvých 5, ale i tak Zbyškovi vďaka za inšpiráciu ;-)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Dnes 2.3. Saturn a Neptun negativní. Honil jsem je Newtonem 250 mm. U obzoru už bylo dost čurbesu. Neptun je možné, že jsem zahlédl, ale nemohu to potvrdit jistě. Nějaké hvězdy v té oblasti jsem viděl, ale stav atmosféry tam byl takový, že se objevovaly a hned mizely.

Ostatní planety - to je jasné, dokonce i při svitu Měsíce byl vidět Uran. Saturn před týdnem byl v binu vidět zcela jasně, bez problémů. Ještě to zkusím další dny. Nevzdávám to ;) .
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Ten Hladolet bude asi opravdu výzva. Uvažoval jsem také vzít na něj binokulár, ale poněkud mě demotivuje skutečnost, že daleko větší borci pohořely... (Viz např.: viewtopic.php?p=537928#p537928 , nebo zde- příspěvky výše.)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Merkura jsem viděl nádherně, na Saturnu jsem ovšem pohořel. Neptuna si nechám na příště.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Řekl bych, že to není o "borcích", ale o tom, jak čistý je nízký západní obzor :) . Prostě o místě a štěstí. U mne to včera bylo vidět v oblasti Neptunu, jak se tam hvězdy objevovaly a zase mizely. Na dnes se žel trochu zhoršila předpověď, tak z toho asi nic nebude.

Posledně jsem chtěl napsat, že byl vidět Uran i za svitu srpku Měsíce očima.
Stanislavxyz

To máte Zbyšku pravdu, (lokální) podmínky jsou alfa a omega, ale i zkušenosti pozorovatele mohou napomoci ku zdaru. Tak uvidíme, zdali dnes uvidíme. Přeji všem dobrý lov!
armichael

Příspěvek od armichael »

Keďže o šiestej večer je saturn len cca 2° nad obzorom, tak to je malá šanca aby tú hrubú vrstvu atmosféry presvietil, aj keby bola čistá obloha ako som mal včera. Taktiež neviem ako vysoko mám obzor. Z toho pahorku vdím do ďaleka ale reálne... netuším. No a Neptún, tiež nič jednoduché teraz. Včera bola v blízkosti Merkúra hviezda cca 5mag a bolo je ledva vidno, takže nejký objekt s magnitúdou 8, len tak nedám.

Ja to mám v sebe uzavreté, bola to vzácna konštelácia, skúsil som to odpozorovať a ideme ďalej :-)

PS: tak mi teraz napadá, vôbec som nevzal do úvahy disperziu v atmosfére a fakt, že Saturn mohol byť zdanlivo vyššie než som ho hľadal... hm!
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

No, když nejsi schopen definovat u sebe obzor - což chápu, že bez proměření je problém, tak proč by ti měla potom vadit odchylka způsobená atmosférickou refrakcí o velikosti cca 20´ve výšce 2° ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
armichael

Příspěvek od armichael »

Nemala by vadiť teraz to vidím, ja som totiž doteraz nevedel aká veľká tá odchýlka je. Nikdy som sa tým nezaoberal. Takže vďaka za informáciu :-)
Stanislavxyz

Dovolte mi trošku odbočit, ale není mi jasná výše užitá terminologie. Vždy jsem myslel, že obzor je to, co vidím jako rozhraní terénu a oblohy. Pak není těžké ho určit, avšak k ničemu mi to není (popojdu a obzor - např. domy - se může výrazně posunout). A pak tu máme horizont, tedy rovinu tvořenou ideálním povrchem Země.

Opravte mě, jestli se pletu, ale myslím, že ve starší astronomické a gnómonické literatuře se to tak rozlišuje. Nechci být (opět?) hnidopišský, spíš bych si to rád ujasnil a případně užíval správné termíny. Takže, pokud se nemýlím, výše je řeč spíše o horizontu (?). Nebo je to ve slovenštině jinak??
armichael

Příspěvek od armichael »

Stanislave, váš zmysel pre detail je úplne na mieste. Použil som nesprávny termín a v slovenčine to rozhodne inak nie je.

Takže mohol by som povedať nasledovné: Neviem v akej výške mám obzor, nemeral som to. V každom prípade zo záhrady mám malinko obmedzený výhľad oproti spomínanému blízkemu pahorku. To mohlo byť rozhodujúce pri hľadaní Saturna, ktorý bol cca 2° nad horizontom.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud bychom se měli bavit o terminologii, tak v češtině je termín obzor definován jako ekvivalent mezinárodního termínu horizont a určuje ho hlavní vodorovná kružnice v obzorníkových souřadnicích.
Takže, pokud astronom použije jeden z těchto termínů , má to vztah k oné hlavní kružnici v tomto souřadném systému- nikoliv k terénu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stanislavxyz

Česká Wikipedie, heslo obzor: https://cs.wikipedia.org/wiki/Obzor Takže nás zajímá ten pravý, je to tak? A jedná se čistě o záležitost češtiny/slovenštiny (možná i jiných "nesvětových" jazyků, ale ty nechme stranou), protože angličtina výraz obzor nezná, mají jen (nějaký) horizont. Pak někdy také musí používat upřesnění, jaký je myšlen, např. true horizont.

Takže Milane, v kontextu astronomie je termínem obzor (vždy, nebo povětšinou) míněn (pravý) horizont? Vzpomínám si totiž. např. na (mou velmi oblíbenou, možná nejlepší z mé "gnómonické" knihovničky) knihu o slunečních hodinách, kterou napsal Josef Jirásko a ten (pokud si dobře vzpomínám) důsledně rozlišuje horizont od obzoru, podle definice, kterou jsem (velmi volně a svými slovy) uvedl v příspěvku výše. Proto jsem až doteď při popisu jevu "kousek nad lesem" říkal "kousek nad obzorem" a například v případě znalosti aktuální výšky nebeského tělesa použil "x stupňů nad horizontem"...

No, nechci tvrdit, že v tom mám 100% jasno, ale ještě zkusím zapátrat.

Na závěr bych chtěl politoval moderátory, kterým jsem teď asi život neulehčil. Není na A.F. téma ohledně terminologie, kam by se to mohlo přesunout?
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Konzultoval jsem to s Mgr. Petrem Scheirichem, který je profesionální astronom a také se zabývá astronavigací...
Takže:
1. v češtině jsou pojmy obzor a horizont synonymy
2. pro tu ideální vodorovnou kružnici je termín Ideální obzor (horizont)
3. pro to, co definuje tvar terénu, je termín Reálný obzor (horizont)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět