Ohnisková vzdálenost a fotografování

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Nautikus

Příspěvek od Nautikus »

Zdravím na astrofóru. Trošku mne trápí jedna věc. Na podzim si chci koupit nový dalekohled a začít trošku vážně s astrofotografií. Po zvážení všech možností (znalosti, finance, převozitelnost, atd.) jsem si vyhlédl v Supře Newton 203/1000 na EQ -5 s pohony a polárním hledáčkem.
A teď moje otázka. Není ohnisko 1000 moc dlouhé? Několikrát jsem se setkal s názorem, že tohle je na škodu, pro fotografování je to nevhodné. Prosím o vaše názory a zkušenosti. Nebude nakonec lepší Newton 150/750?
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Dlouhé, no, je i není. Pro začátek, a kor na montáži EQ5 je to opravdu moc. Odpovídající montáž by byla minimálně EQ6 a i tak to bude bez zkušeností moc. Fotit se samozřejmě dá i ohniskem třeba 2m, ale chce to hromadu zkušeností a bytelnou montáž.

N 150/750mm+komakorektor nebo malý refraktor s rovnačem pole (je-li třeba) bude rozhodně lepší. To s tím metrem na EQ5 by byla cesta do pekel.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Nautikus

Příspěvek od Nautikus »

Aha, já věděl, že tam bude nějaký háček. Takže asi to opravdu bude N150/750. Byla by vhodná tato sestava TSC/SKY NWT 6” 150/750mm EQ-3-2M FS DAMD ?
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Nautikus napsal: Aha, já věděl, že tam bude nějaký háček. Takže asi to opravdu bude N150/750. Byla by vhodná tato sestava TSC/SKY NWT 6” 150/750mm EQ-3-2M FS DAMD ?Já bych na té montáži v žádném případě nešetřil a nechodil bych pod montáže typu HEQ5. Před 3 týdny jsem měl na té své GSO 200/800+pointer ED80/600. K vyvážení bylo zapotřebí 4 závaží. Fotit se s tím sice dalo, žádný rozdíl oproti EQ6, ale ten pohled byl šílený. Každou chvíli jsem čekal, že se to v půlce rozlomí ;D
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
vla

Příspěvek od vla »

Focení je ohledně montáže poměrně náročná disciplina, ještě bych připomenul kvalitní pohony. Obyčejný čtyřcestný ovladač s motory v nejnižší cenové kategorii, s velkými vůlemi, nemožností připojení AG, s nemožností rychlého přejetí vůle v deklinaci, s rychlostmi 2x 4x atd. to taky není ideální řešení. Fotit s tím půjde, ale ....
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Vejr

Příspěvek od Vejr »

MMys napsal: Dlouhé, no, je i není. Pro začátek, a kor na montáži EQ5 je to opravdu moc. Odpovídající montáž by byla minimálně EQ6 a i tak to bude bez zkušeností moc. Fotit se samozřejmě dá i ohniskem třeba 2m, ale chce to hromadu zkušeností a bytelnou montáž.

N 150/750mm+komakorektor nebo malý refraktor s rovnačem pole (je-li třeba) bude rozhodně lepší. To s tím metrem na EQ5 by byla cesta do pekel.
Technicky dotaz - Newtona 150/750 mam a tak mne zaujala tva zminka o komakorektoru. Jeste jsem po nich prilis nepatral, ale uz jsem o nem take uvazoval. Ovsem na Newtonovi je pouze 1,25" vytah a komakorektory jsem videl pouze 2". Nebo jsou i pro male vytahy? Nebo jeste lepe - da se na takto maly dalekohled dat 2" vytah (treba kvuli sekundarnimu zrcatku)? Uvazuji o crayfordu kvuli ostreni, ale tipoval bych, ze mohou nastat problemy s delkou vytahu atp. Bohuzel - s konstrukci dalekohledu nemam jeste moc zkusenosti I kdyz ve spatnem vlaknu, ale kdyz se to tu nakouslo...
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
KoMar
Věk: 55

Příspěvek od KoMar »

Vejr napsal:

Technicky dotaz - Newtona 150/750 mam a tak mne zaujala tva zminka o komakorektoru. Jeste jsem po nich prilis nepatral, ale uz jsem o nem take uvazoval. Ovsem na Newtonovi je pouze 1,25" vytah a komakorektory jsem videl pouze 2". Nebo jsou i pro male vytahy? Nebo jeste lepe - da se na takto maly dalekohled dat 2" vytah (treba kvuli sekundarnimu zrcatku)? Uvazuji o crayfordu kvuli ostreni, ale tipoval bych, ze mohou nastat problemy s delkou vytahu atp. Bohuzel - s konstrukci dalekohledu nemam jeste moc zkusenosti I kdyz ve spatnem vlaknu, ale kdyz se to tu nakouslo...
Před nedávnem se u nás na trhu objevila nabídka Newtonů 150/750 s 2" výtahem crayford od různých firem. Z hlediska konstrukce to bude určitě nějaký kompromis daný rozumnou velikostí sekundárního zrcátka na straně jedné a vinětace při focení na větší formát čipu na straně druhé.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Newton  150/750 od GSO s 2" výtahem, který je určen pro foto, je konstruován naprosto regulérně pro DSLR

http://www.teleskop-service.de/gsseiten ... htm#150750
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vejr

Příspěvek od Vejr »

Tak to jo. To jsem nevedel, ze se delaji i s 2" vytahem. Ja mam bohuzel 1,25"...
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
Nautikus

Příspěvek od Nautikus »

Takže díky vaším názorům jsem si udělal nějakou představu. Nakonec to asi opravdu bude N 150/750 na EQ-5. Jen nevím jaké mám zvolit pohony, v nabídce jsem našel jen jeden typ (myslím pohony obou os).
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Na EQ5 se dělá motor buď jen na RA osu, nebo na obě, nebo GoTo - motorový kit.To by k výběru mělo stačit. Nebo na stránkách Telescop-Service můžeš najít motorové sestavy sice lepší, ale za to dražší než celé lepší montáže.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět