Dalekohled pro (skoro)začátečníka
začnu šetřit Dobrej nápad.
Ještě jeden tip- bezva poměr cena/výkon, prakticky bez barevné vady a přenosný: http://www.binox.cz/astrodalekohledy-ma ... k127eq3-2/
Ještě jeden tip- bezva poměr cena/výkon, prakticky bez barevné vady a přenosný: http://www.binox.cz/astrodalekohledy-ma ... k127eq3-2/
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Já to nepotřebuju jako další dalekohled k tomu 70mm Newtonu, ale spíš jako náhradu. Už ho mám hodně dlouho a ta jeho montáž není taky moc stabilní. Každopádně vám všem děkuju a začnu šetřit :)Nevymýšlej blbosti a kup Newtona 150-ku... 
Ale rozhodnutí je na tobě..Jsem ti chtěl "jen" poradit..To je celé.. ::)
Jednou za uherský rok ho pošleš k pokovení a hotovo...
Ukáže ti víc jak nějaký dýchavičný refra 90 mm na třepátku..
Refraktoristům se omlouvám, ale usmrtila mě ta cena za Apochromát 200 mm za 1/2 milionu.... ::)
Jsem ti chtěl doporučit Maka 127 mm co má Hamr, ale zas cena přes 10 tisíc...Prostě to nemá řešení...
Ale rozhodnutí je na tobě..Jsem ti chtěl "jen" poradit..To je celé.. ::)
Jednou za uherský rok ho pošleš k pokovení a hotovo...
Refraktoristům se omlouvám, ale usmrtila mě ta cena za Apochromát 200 mm za 1/2 milionu.... ::)
Jsem ti chtěl doporučit Maka 127 mm co má Hamr, ale zas cena přes 10 tisíc...Prostě to nemá řešení...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Nevymýšlej blbosti a kup Newtona 150-ku... Wink
Kup 150tku a zapomeň na to, že se obejdeš bez auta. Teda pokud nepozoruješ někde zabarákem.
Nepočítej s tím, že ti ukáže o mnoho víc než 90/900 mm refraktor. Zas tak markantní rozdíl tam neni.
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
To Johna: Jsem si šupl do toho prográmku co sem dal kolega zrcadlák co mám doma za cenu do 20 tisíc a vyšlo mi, že je to jako 200 APO co se týká zobrazení planet....Takže kde je necelých 20 tisíc za zrcadlo oproti 1/2 milionu za 200 mm apochromát..???
/Asi jsem naštval Refraktoristy, ale nemůžu si pomoct../ :-[
Pohled na Saturn včera byl dost dobrý a limitující je seeing...
Osobně jsem se Sky-Watcherem-Dobsonem navýsost spokojen!
Ale to už jsem říkal... ;D
/Asi jsem naštval Refraktoristy, ale nemůžu si pomoct../ :-[
Pohled na Saturn včera byl dost dobrý a limitující je seeing...
Osobně jsem se Sky-Watcherem-Dobsonem navýsost spokojen!
Ale to už jsem říkal... ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Kup 150tku a zapomeň na to, že se obejdeš bez auta. Teda pokud nepozoruješ někde zabarákem.
Nepočítej s tím, že ti ukáže o mnoho víc než 90/900 mm refraktor. Zas tak markantní rozdíl tam neni.
To ale nemyslíš kolego zas tak vážně, viď ? Ve stopadesátce newtonu je cca 2,75x více světla než v tom refraktoru a navíc bez barevné vady objektivu. Chlapi, vy tady úplně standardně pomíjíte to, co jednotlivé parametry objektivu znamenají při pozorování v praxi. Se stopadesátkou se zrcadlem dnešní běžné kvality může bez problémů pozorovat planety i při velkých zvětšeních a bude na tom s obrazem rozhodně lépe, než s achromátem 1:10 a d=90mm, kde mu ten obraz planety ztmavne rozhodně dříve a bude při zvětšeních nad 1,5D už slušně vidět barevná vada.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Pardon, ale Teta Edit smázla...
Tam je rozdíl "pouze" v tom, že objekt uvidíš 2 x blíž...
Tak teď mě napadá věta z Černejch baronů, kterou pronesl poručík Troník:
"Člověče, co to tady mumláte ?"
Jak si to myslel, "stano" ? Teď jsem to zas nějak neuchopil já...
Tak teď mě napadá věta z Černejch baronů, kterou pronesl poručík Troník:
"Člověče, co to tady mumláte ?"
Jak si to myslel, "stano" ? Teď jsem to zas nějak neuchopil já...
No já srovnával trocha opivněn/pardon plochu 90 mm objektivu s plochou 150 mm objektivu...A vyšlo mi, že do 150-ky se vejdou 4 x 90 mm objektivy...Ale jsem se jaksi spletl a je to "jen" 2.777 x...Takže ale ta cca 1 mag tam snad sedí..
Pardon, asi únava meteriálu..Nebo teda vo co go?

Krytonova náhradní hlava...
Krytonova náhradní hlava...
No já srovnával trocha opivněn/pardon plochu 90 mm objektivu s plochou 150 mm objektivu...A vyšlo mi, že do 150-ky se vejdou 4 x 90 mm objektivy...Ale jsem se jaksi spletl a je to "jen" 2.777 x...Takže ale ta cca 1 mag tam snad sedí..

Ano, to je samozřejmě správně, když budeme porovnávat jenom plochy, tak je to 2,77x. Já jsem jenom nevěděl, co jsi chtěl říci tím, že "...že objekt uvidíš 2 x blíž...".
Ale nechme to dneska být...
Ano, to je samozřejmě správně, když budeme porovnávat jenom plochy, tak je to 2,77x. Já jsem jenom nevěděl, co jsi chtěl říci tím, že "...že objekt uvidíš 2 x blíž...".
To ale nemyslíš kolego zas tak vážně, viď ?
Píšu podle vlastní zkušenosti...Samozdřejmě neřikám, že ten dobson bude na tom hůř, to určitě ne, ale ten rozdíl tam nebude zas až tak markantní.
No a co se týče barevné vady, tak tu jsem s 80/900mm ještě nezpozoroval,bohudík...
Já se teda v dalekohledech zas až tak nevyznám, ale problém barevné vady by byl spíš u kratšího ohniska, nebo ne?
Píšu podle vlastní zkušenosti...Samozdřejmě neřikám, že ten dobson bude na tom hůř, to určitě ne, ale ten rozdíl tam nebude zas až tak markantní.
No a co se týče barevné vady, tak tu jsem s 80/900mm ještě nezpozoroval,bohudík...
Já se teda v dalekohledech zas až tak nevyznám, ale problém barevné vady by byl spíš u kratšího ohniska, nebo ne?
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
No, ještě teda osvětlím myšlenku z květáku...
Plocha objektivu 4 x větší a teda 2 x většího průměru objektivu ti objekt ukáže s výstupní pupilou stejnou jako třeba s 300 objektivem vůči 150-ce...
U 150 objektivu a tím, co ti do oka letí to vidíš při zvětšení například 100 x ale u dvojnásobného průměru ti to oka letí při stejné výstupní pupile objekt při 200 x...Takže je 2 x blíž a 4 x jasnější...
Nebo ne? :-[
Ale O.K. Necháme to na zítra...
Ad ta barva; ona je samozřejmě méně výrazná než u např. rel. otvoru 1:5 ale když bude např. pozorovat Měsíc nebo planety a požene zvětšení nad 1,5D, tak tu barvu tam uvidí narozdíl od toho zrcadla. A ještě to bude obraz mnohem tmavší.
Ale já jsem tazateli ten refraktor na začátku nerozmlouval a nedělám to ani teď, já respektuju, že se mu to líbí a svým způsobem to chápu.
Pouze jsem to začal porovnávat s tím diskutovaným stopadesátkovým newtonem.
Rozdíl je mezi 150 a 90 mm objektivem cca 1 magnituda...Nebo nevím, o čem je řeč.. 
A ještě to bude obraz mnohem tmavší.
Moje zkušenost DSO a hvězdy: pozadí je díky nízké světelnosti výrazně ztmavené(naproti dobsonovi je to fakt hodně znatelně vidět), tzn. lépe vyniknou slabé hvězdy, mlhoviny atd. Mě to připadá tak, že světelnost zde částečně kompenzuje průměr zrcadla(objektivu).
Moje zkušenost DSO a hvězdy: pozadí je díky nízké světelnosti výrazně ztmavené(naproti dobsonovi je to fakt hodně znatelně vidět), tzn. lépe vyniknou slabé hvězdy, mlhoviny atd. Mě to připadá tak, že světelnost zde částečně kompenzuje průměr zrcadla(objektivu).