ZWO Seestar smart telescope

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Alfis
Příspěvky: 18
Registrován: 02. 11. 2023, 20:20

Re: ZWO Seestar smart telescope

#241

Příspěvek od Alfis »

Ano. A i fotka z EAA je astrofotografií.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24364
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: ZWO Seestar smart telescope

#242

Příspěvek od MilAN »

to Alfis : nevím, proč máš tu potřebu mě tady vysvětlovat, co to je astrofotohgrafie. O tom tu přeci vůbec nebyla řeč a nikde jsem nerozporoval to, že SS dělá astrofoto. Všechny moje příspěvky se týkaly EAA. Psal jsem jen o tom, co je a není EAA. A jediné , na co jsem chtěl upozornit bylo to, že EAA není dívání se do okuláru ani žádné GoTo, ani žádný platesolving, ale je to způsob pozorování nikoliv okem, ale kamerou. Že existuje definice EAA, na niž jsem dal odkaz a kterou ti tu teď zopakoval textově Psion. A že EAA, co dělá SS, umí každá CCD/CMOS kamera a že se to používá desetiletí. A že by bylo vhodné používat zaběhnuté tzermíny.
Naposledy upravil(a) MilAN dne 13. 05. 2024, 08:38, celkem upraveno 2 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
vogo
Příspěvky: 289
Registrován: 29. 06. 2012, 12:47

Re: ZWO Seestar smart telescope

#243

Příspěvek od vogo »

Za mě je Seestar all in one EAA s možností si fotky zpracovat sám, ale pořád je to EAA. Úplně bych to nehanil a nenazýval přístroj hračkou. Jasně důraz na cenu znamená v konstrukci hodně ústupků a kompromisů. Jsou tam plastové převody, je tam vůle, pidi stativ. Pokud to vezmu stejným metrem, pak je hračka kdejaká astro technika, částečně plastové převody mají i montáže za cenu co celý Seestar a vůle vykazují taky. Pozastavujete se nad tím, že Seestar je plastová hračka, ale co ta všechny setová zenitová zrcátka jak z hračkářství, ošizené setové stativy, co dává poslední dobou SkyWatcher, otřesné klíčkové dírky vydávané za okuláry a tak dále. Tohle se přehlíží, protože všechno lze vyměnit, u Seestaru je vše na pevno a když se to vezme kolem dokola, tak vzhledem k ceně je to velmi solidní mašinka.

ZWO je nutné přiznat, že se Seestarem se zkrátka trefili do černého, za pár korun udělali krabičku o které se mluví mnoho násobně více než o všech e-dalekohledech dohromady, k zájmu o astronomii to může přitáhnout/přitáhlo i naprosté laiky. Jasně ze začátku to vypadalo jen jako obrovský hype, ale ono jim to prostě nějak funguje. Automatické zpracování nedává kdo ví jak překrásné výsledky, ale také to není úplný propadák, když se to srovná s první a druhou generací eVscope a při přihlédnutí k cenám a rozměrům obou přístrojů, tak před Seestarem smekám.

Z počátku jsem byl k e-dalekohledům skeptický, nelíbilo se mi koukat na fotku, co se generuje na displeji. Jenže za poslední dva roky se v mém okolí zhoršil světelný smog takovou rychlostí... Zjistil jsem že i s 9.25" SCT koukám víceméně už jen na Slunce, Měsíc a planety, sem tam nějakou hvězdokupu. Tahat takovou obludu pod lepší oblohu, která je stále dál a dál, se mi nechtělo. Takže jsem si pořídil jen 6", který vizuálně zvládá na jasných objektech to samé a s výhodou menší citlivosti na seeing. Včera jsem zíral na Měsíc úplně v klidu s 300x zvětšením. Na mlhavé objekty se kouknu na astro setkáních v průměrech, které bych neměl doma ani kde skladovat. A když chci někomu ukázat něco, co by stejně neviděl ani v té 9.25, tak na to mám Seestar. Pro laiky je to ve výsledku výrazně lepší, než je přesvědčovat, že v okuláru vidí nevýrazný obláček, který nakonec odkývají, aby panu hvězdáři udělali radost.
Celestron C6 SCT, Sky-Watcher EvoStar 80ED APO, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11729
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: ZWO Seestar smart telescope

#244

Příspěvek od Psion »

vogo píše: 13. 05. 2024, 08:25 Zjistil jsem že i s 9.25" SCT koukám víceméně už jen na Slunce, Měsíc a planety, sem tam nějakou hvězdokupu. Tahat takovou obludu pod lepší oblohu, která je stále dál a dál, se mi nechtělo.
Přesně tak. V mém místě je v současné době dokonce MSA 19.8, tedy pozorování velkými dalekohledy je o ničem. Díky dalekohledům jako Seestar nebo Vespera jsem tak zlenivěl, že vytáhnout velkou montáž a větší dalekohled se mi už ani nechce. Samozřejmě kvalita obrazu s 50 cm dalekohledem při expozicích do 10 minut je diskutabilní, ale za 60 minut se toho dá vyždímat poměrně hodně. Seestar kraluje na Slunci a Měsíci, Vespera na DSO. Včera jsem u televize spustil Vesperu a pozoroval jak ta M13 "kyne". Samozřejmě výsledný Tiff jsem následně zpracoval aby to trochu vypadalo, ale nedává mi smysl skládat samostatné subexpozice. Tohle je 45 minut z posledního modelu Vespera Pro, která má stejné ohnisko jako Seestar (250mm), ale pixely 2 um (Seestar 2.9 um), tedy výrazně lepší rozlišení v "/pix.
Přílohy
Vespera Pro M13.jpg
Vespera Pro M13.jpg (401.02 KiB) Zobrazeno 451 x
Alfis
Příspěvky: 18
Registrován: 02. 11. 2023, 20:20

Re: ZWO Seestar smart telescope

#245

Příspěvek od Alfis »

MilAN píše: 13. 05. 2024, 08:23 to Alfis : nevím, proč máš tu potřebu mě tady vysvětlovat, co to je astrofotohgrafie. O tom tu přeci vůbec nebyla řeč a nikde jsem nerozporoval to, že SS dělá astrofoto. Psal jsem jen o tom, co je a není EAA. A jediné , na co jsem chtěl upozornit bylo to, že EAA není dívání se do okuláru ani žádné GoTo, ani žádný platesolving, ale je to způsob pozorování nikoliv okem, ale kamerou. Že existuje definice EAA, na niž jsem dal odkaz a kterou ti tu teď zopakoval textově Psion. A že EAA, co dělá SS, umí každá CCD/CMOS kamera a že se to používá desetiletí. A že by bylo vhodné používat zaběhnuté tzermíny.
Pár stránek zpětně zpochybňuješ uživatele seestaru ( "žádný fotograf" ). Proto jsem přidal i dotazník kdo že to astrofotograf je.

A jak jsi psal EAA je pozorování na monitoru toho co vidí kamera ( samozřejmě i vylepšeno o live stack ). Ale následně napíšeš že astrofotografie je následné zpracování.
Rád bych upozornil, že dokola zdůrazňuješ ( a ne jen ty ) jen jednu vlastnost seestar a to je EAA. Ale celí proces v seestaru je o focení. I s vypnutým ukládáním fotek, ze kterých to stackuje, je výsledným produktem v seestaru astrofotografie. I po té co skončíš s EAA. Ta fotka, dokud ji nesmažeš tam prostě je. Vlastně myslím že když klekne baterka, tak ne no :D ale každé korektní ukončení vyprodukuje astrofoto.

Rád bych upozornil že se bavíme ve vlákně seestar. Výsledné snímání v seestaru prostě astrofotografie je. Nereaguji jen na to co píšeš, ale v celém kontextu.

Snad už si rozumíme. Jednoduše seesrtar není jen na EAA, ale i na astrofotografii.
OK?
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24364
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: ZWO Seestar smart telescope

#246

Příspěvek od MilAN »

Jasně. Ale to jsem nikdy nerozporoval. Jen to, že pokud začnu něco upravovat z EAA, již to není z definice EAA, ale foto.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Alfis
Příspěvky: 18
Registrován: 02. 11. 2023, 20:20

Re: ZWO Seestar smart telescope

#247

Příspěvek od Alfis »

Jen pro upřesnění:
pár příspěvků zpět jsi psal že "ss nendělá nic jiného-proto je to EAA a ne focení"

Ono do toho vlákna přijdou i lidé kteří se chtějí o seestaru něco dozvědět, ale nemají žádné znalosti věci. A je to dosti pravděpodobné, že kouknou sem než do vlákna kde se řeší filtry kamery atd... A řeší se tu EAA a přesný rozdíl mezi tím a astrofoto tu není/nebyl vysvětlen.

Astrofotografie:
Od tebe ( v tomto vláknu ) je to následné zpracování EAA, což je nic neříkající odpověď presp. není jasné co tím přesně myslíš. Hádes zase píše, že následné uložení není astrofoto, ale dokumentační fotografie.

A z některých příspěvků je cítit jisté pohrdání tím, že ze seestaru to není to "pravé astrofoto" :)
S tím vysvětlením co to astrofoto je bylo i částečně v reakci na to co psal hades. Jen jsem to spojil. "Tvé následné zpracování" se do toho vešlo taky :)
Na mě část tohoto vlákna působí tak, že pokud si neuženeš kýlu s taháním teleskopu a nezamotáš se do drátů, tak nejsi astrofotogaf :)
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8311
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: ZWO Seestar smart telescope

#248

Příspěvek od Cztwerec »

Já bych Seestar použil jen na dokumentaci, případně EAA a doplněk, geniální je ta blbuvzdornost a instantní astronomie. Na astrofotografii jako takovou bych použil něco více sofistikovaného. A nemusí se člověk motat do kabelů, naopak.

Připomíná mi to uražené reakce ve vlákně s astrofotografií mobilem :D Vy máte svojí pravdu a když Vám někdo řekne názor, musíme si protlačit to, že Seestar je astrofotografií na plnohodnotné úrovni. Bohužel zatím není, ikdyž to je astrofotografie (není to portrét ani makro). Ale je to taky klíč k masovému fotografování oblohy kýmkoliv, to je opravdu fajn pro lidi, třeba si uvědomí, jak tu přírodu ničíme a tmavá obloha jednou možná bude skutečností (na 99 procent ne).

Mír všem, hrajte si, je to zábava Vás číst :D
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11729
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: ZWO Seestar smart telescope

#249

Příspěvek od Psion »

Zbytečné dohadování....

Já jsem v době zvýšené aktivity Slunce fotil Vesperou a byl jsem překvapený mizernou kvalitou fotografií a nenapadlo mě, že to Slunce má až tak velký vliv. Včera z toho lezly snímky jako z jiného dalekohledu. Tedy pátek a sobota mě hodně zaskočily a nevěřil jsem, jaký to může být rozdíl.
Uživatelský avatar
Stanislavxyz
Příspěvky: 894
Registrován: 24. 10. 2012, 19:10

Re: ZWO Seestar smart telescope

#250

Příspěvek od Stanislavxyz »

Cztwerec píše: 13. 05. 2024, 11:43 (...) a tmavá obloha jednou možná bude skutečností (...)
Jednou se tmavá obloha jistojistě skutečností stane, o tom nemůže být pochyb, však pozorovatelů bude méně a používat budou výhradně "neozbrojené oči". Ovšem jejich úžas nebude menší než ten náš.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Uživatelský avatar
Jacquess
Příspěvky: 657
Registrován: 24. 08. 2006, 18:19
Bydliště: Praha
Věk: 36

Re: ZWO Seestar smart telescope

#251

Příspěvek od Jacquess »

Cztwerec píše: 13. 05. 2024, 11:43
Seestar je astrofotografií na plnohodnotné úrovni.
To by mě zajímalo, jaké je definice plnohodnotné astrofotografie?
Newton 150/750, Lunt LS35THa, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, GoPro Hero 3

https://tomaja.cz

Kreativec v Planetáriu Praha
Uživatelský avatar
mike
Příspěvky: 1180
Registrován: 05. 02. 2022, 23:47
Bydliště: Luštěnice
Věk: 50

Re: ZWO Seestar smart telescope

#252

Příspěvek od mike »

Jacquess píše: 13. 05. 2024, 12:41 To by mě zajímalo, jaké je definice plnohodnotné astrofotografie?
To je stejné jako s otázkou, jak velký průměr je potřeba na rozumné pozorování DSO: každý má svou představu a nezřídka i jasno v tom, že kdokoli, kdo si myslí něco jiného, je úplně mimo.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Uživatelský avatar
peto
Příspěvky: 518
Registrován: 03. 07. 2004, 03:09

Re: ZWO Seestar smart telescope

#253

Příspěvek od peto »

Vidim, ze debata to tu je dost tazka, tak ju zjednodusim:

ChatGPT:
Seestar S50 je smart teleskop, který je navržen pro amatérské astronomické pozorování. Tento typ teleskopu může být propojen s chytrým telefonem nebo tabletem pomocí aplikace, což umožňuje uživatelům snadněji sledovat a fotografovat vesmírné objekty. Díky technologii spojení s chytrým zařízením může být teleskop ovládán přes mobilní aplikaci, což usnadňuje hledání a sledování hvězd, planet, galaxií a dalších astronomických objektů.

:-D
Alfis
Příspěvky: 18
Registrován: 02. 11. 2023, 20:20

Re: ZWO Seestar smart telescope

#254

Příspěvek od Alfis »

Cztwerec píše: 13. 05. 2024, 11:43 Já bych Seestar použil jen na dokumentaci, případně EAA a doplněk, geniální je ta blbuvzdornost a instantní astronomie. Na astrofotografii jako takovou bych použil něco více sofistikovaného. A nemusí se člověk motat do kabelů, naopak.

Připomíná mi to uražené reakce ve vlákně s astrofotografií mobilem :D Vy máte svojí pravdu a když Vám někdo řekne názor, musíme si protlačit to, že Seestar je astrofotografií na plnohodnotné úrovni. Bohužel zatím není, ikdyž to je astrofotografie (není to portrét ani makro). Ale je to taky klíč k masovému fotografování oblohy kýmkoliv, to je opravdu fajn pro lidi, třeba si uvědomí, jak tu přírodu ničíme a tmavá obloha jednou možná bude skutečností (na 99 procent ne).

Mír všem, hrajte si, je to zábava Vás číst :D
To co píšeš, ale funguje v obráceném gardu stejně. To jak se mermomocí snažíš vyhnout slovu astrofotografie a píšeš jen fotografie je také k popukání.
Ti co fotí mobilem si na rozdíl od echt astrofotografů asi nemusí vymýšlet nové termíny jako "plnohodnotná astrofotografie" aby dali na jevo svojí výjimečnost a nadřazenost.
Docela odvážné naznačit, že průkopníci v astrofoto, kteří své počiny pořizovali i na film, byly babralové co si jen blejskli momentku noční oblohy. Proto že to určitě podle tvého tvrzení plnohodnotná astrofotografie nebyla ( ať už je to cokoliv).
Pokud nemáš pádný argument k tomu co to astrofotografie je a proč astrofoto ze seestar není tím čím je podle definice. Tak prosím nezačínej zbytečně flame.
Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 2208
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 67

Re: ZWO Seestar smart telescope

#255

Příspěvek od astar »

Už mi to nedalo, tak jeden kacířský pohled. Když ostřím, tak vlastně dělám EAA? Nebo vlastně jeden snímek 5min, který se mi zobrazí jen na obrazovce po expozici je EAA? Jen autostrečnutý, nijak neupravený, ale není to složenina mnoho krátkých expozic. Tím chci nastínit, že je to vlastně dost těžké rozlišit co je co. Podle mne je to vše focení, jestli jen zobrazení na obrazovce nebo pro další zpracování.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Odpovědět