Ultra Wide Angle

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Uživatelský avatar
Myzer
Příspěvky: 1231
Registrován: 28. 05. 2003, 18:31

Ultra Wide Angle

#16

Příspěvek od Myzer »

Keďže posledné dni nerobím nič iné len vyberám okuláry a ešte som sa poriadne nikam nepohol chcel by som poprosiť ostatných aby tu spravili nejakú recenziu na svoje ktoré používajú. Proste keď sa niekto bude nudiť nech sem o tom napíše. Jedná sa síce o subjektívne názory, navyše rozhodnúť sa musím sám, ale každý príspevok mi trochu pomôže.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 867
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Ultra Wide Angle

#17

Příspěvek od zdenek »

Myzer napsal: ... chcel by som poprosiť ostatných aby tu spravili nejakú recenziu na svoje ktoré používajú. ...Za poslední dva roky mi rukou "prošla" celá řada okulárů. Některé jsem zkoušel na dalekohledu, jiné i podrobně proměřoval v laboratoři (díky p. Zahajskému ). Proto alespoň stručná charakteristika těch nejčastějších.

1.25" GSO - Plossl: Okuláry vhodné pro univerzální použití. Okulár 25mm vhodný jako základní okulár pro přístroje s f´= od 1000mm. Okulár 9mm vhodný pro střední zvětšení. Nevýhodou tohoto typu je zejména u kratších ohniskových vzdáleností (cca pod 6mm) malá vzdálenost výstupní pupily. Zorné pole velmi slušně korigováno, pouze v okrajích zorného pole je patrné ledvin. zkreslení (opět je to patrné zejména u kratších ohn. vzdálenostech).

1.25" Celestron/Nextar - Plossl: de facto to samé jako pro GSO.

1.25" TAL - SPlossl: Základní charakteristika shodná s GSO Plossl. mají lépe korigované zorné pole (silně sníženo zkreslení v okrajích zorného pole), velmi ostrá kresba i při kratších ohniskových vzdálenostech. Vhodný prakticky pro široké využití (od univerzálního okuláru pro vizuální pozorování až např. po základní okulár pro projekční fotografii).

1.25" BDP Eudiascopic - ED-Plossl: Vykazuje nižší zkreslení v okrajích zorného pole (ZP),než standardní okuláry Plössl. Krátkoohniskovější okuláry této konstrukce mají menší vzdálenost výstupní pupily (platí tedy pro ně to samé jako např. pro GSO). Je vhodný zejména např. pro planetární astronomii, lze jej však i použít jako univerzální okulár.


1.25" Vixen LV: Typ okuláru s velmi ostrou kresbou v celém zorném poli vhodný prakticky pro jakékoliv použití. Výhodou je (zejména u kratších ohniskových vzdáleností) konstatní vzdálenost výstupní pupily.

1.25 Sky LE: další okulár s konstatní vzdáleností výstupní pupily bez ohledu na jeho ohniskovou vzdálenost. Přenos kontrastu (resp. ostrost kresby) je zde ale o něco horší než u okulárů Vixen. To je patrné zejména u kratších ohniskvých vzdáleností. U jasnějších objektů může mít občas problémy s falešnými odrazy na opt. plochách. Okulár vhodný spíše pro vizuální pozorování coby základní okulár, popř. pro pozorování menších deep-sky (tj. pro střední a větší zvětšení).

Zdenek.
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 867
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Ultra Wide Angle

#18

Příspěvek od zdenek »

... a pokračuji alespoň některými širokoúhlými okuláry ...

2" TAL UWA (osobně jem zkoušel UWA24) - velmi kvalitní okulár s ostrou kresbou v celém zorném poli. Svými vlastnostmi tento ruský výrobek "šlape na paty" mnohem dražším výrobkům (např. Radian). Vhodný zejména jako světelný okulár pro pozorování deep-sky.

1.25/2" Vixen LV-W: Okulár s úchytem 1.25" ale následnou expanzí průměru optických členů na 2" má podobně jako varianta LV konstatní vzdálenost výstupní pupily. I přes široké zorné pole je i pro menší ohniskové vzdálenosti v jeho okrajích zkreslení sotva patrné (pro delší ohn. vzdálenosti je dokonce prakticky nezpozorovatelná) a kresba je velmi ostrá. Díky škále ohn. vzdáleností je vhodný od použití coby světelný okulár až např. po velká zvětšení v planetární astronomii.

1.25 Sky UW: Příjemné překvapení mezi okuláry Sky. Oproti řadě LE mají lépe korigované zorné pole i lepší ostrost kresby. Lze jej považovat za levnou variantu širokoúhlého okuláru pro univerzální použití.

Zdenek.
Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Ultra Wide Angle

#19

Příspěvek od PavelM »

Nezvětší se příliž koma u 2" okulárů oproti 1.25" u hodně světelných newtonů? (f/4) Uvažoval jsem totiž o 2" 25mm/60° Erfle od Baaderu nebo Axiom 19mm/70°.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5421
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Ultra Wide Angle

#20

Příspěvek od vla »

PavelM napsal: Nezvětší se příliž koma u 2" okulárů oproti 1.25" u hodně světelných newtonů? (f/4) Uvažoval jsem totiž o 2" 25mm/60° Erfle od Baaderu nebo Axiom 19mm/70°.Rád bych dotaz doplnil, bude u stejného dalekohledu při pozorování rozdíl mezi Axiom 19 mm-2" a Axiom 19 mm-1,25". Podle ceníku mají ostatní parametry stejné. Kdy a v čem vzniknou případné rozdíly. Díky Vla.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 867
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Ultra Wide Angle

#21

Příspěvek od zdenek »

 Tak toto je velmi častý dotaz.  :). Mám okulár X, který je až na průměr parametry shodný s okulárem Y. ...
 Odpověď je na snadě. Předpokládejme, že okulár X či Y nemá integrovaný korektor komy (tj. nebyl navržen např.specialně pro Newtony). Oba okuláry X i Y zaberou shodný úsek obrazové roviny objektivu. Tzn. i koma vyvolaná objektivem je v obou případech pro totožný přístroj při správně navržené mechanické konstrukci cca stejná (pro jednoduchost neuvažuji vliv změny vinětace soustavy). Pro běžné vizuální pozorování je tedy z tohoto pohledu použití 1.25" a 2" z pohledu objektivu prakticky rovnocené. Jinak je to ale např. při fotografování projekcí (ať už afokální či za okulár). Zde má 2" okulár kvůli menší vinětaci přednost.
 U 2" okulárů, jsou navíc kladeny vyšší požadavky na kvalitu optické soustavy (s ohledem na větší průměr opt. členů je nutno ji lépe vykorigovat). V případě pouhého okopírování 1.25" na 2" tak vlivem zbytkových aberací může být subjektivní pocit z pozorování 2" (zejména v okrajích ZP) spíše horší. Toho se ale u kvalitních 2" okulárů nemusíte bát.

Použití 2" okulárů je tedy obvykle bez problémů. Alespoň pro dalekohledy s objektivem o světelnosti f/5 a více. Musím však upozornit na jednu "maličkost". Některé 2" okuláry mají občas problémy (rozhodně ne vždy) při větší světelnosti objektivu (pod f/4) s rozptýleným světlem. Tento jev se obvykle neprojevuje u okulárů 1.25" shodné konstrukce. Příčina ve většině případů není v nevhodné opt. soustavě okuláru, ale mnohem častěji v okulárovém výtahu. Při velké světelnosti v něm může docházet k falešným odrazům (což při nevhodně umístěné nebo chybějící cloně ZP může vést až k jejich průniku do OS okuláru). Řešení je snadné - umístění    vhodné clony ve nebo na počátku výtahu.

Zdenek.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5421
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Ultra Wide Angle

#22

Příspěvek od vla »

Dostalo se nám krásného výkladu ohledně možností nákupu okulárů, děkujeme, ale vznikl další problém: okulár s expanzí na větší průměr, výhodou zdá se možnost používat barlow, filtry atd. o rozměru 1, 25", /které máme a pokud ne tak jsou při nákupu výrazně levnější/. Ovšem kouzlo této konstrukce bude zřejmě někde jinde, můžeš prosím zkusit tento problém objasnit? Děkuji Vla.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 867
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Ultra Wide Angle

#23

Příspěvek od zdenek »

vla napsal: ... ale vznikl další problém: okulár s expanzí na větší průměr, výhodou zdá se možnost používat barlow, filtry atd. o rozměru 1, 25...
Příkladem tohoto řešení může být např. některé okuláry Vixen (zejména řady LVW). Hlavní výhodu jsi celkem pěkně vystihl (možnost využít stávající 1.25" příslušenství). Já bych doplnil větší komfort při vizuálním pozorování (což je do značné míry subjektivní pocit v případě, že je oko umístěno za oční čočkou většího průměru).
 Konstrukčně se obvykle jedná o plnohodnotný 2" okulár. S umístěním do 1.25 tubusku není zvlášť problém - polní čočka (tento pojem je tak zaužívaný, že se používá snad všude ač jde o soustavu 2-3 čoček) má obvykle průměr menší než je právě průměr 1.25" tubusku okuláru. Následná mechanická konstrukce  je již rozšířena na obvyklých 2".   Samozřejmě sebou přináší toto řešení nevýhodu a tou je větší vinětace okrajů zorného pole (zejména u větších f´, kdy je polní čočka rozměrově větší). Výrobci proto soustavu doplňují za polní čočku expandery, které zorné pole homogenizují (což se např. u Vixenu LVW podařilo velmi dobře a tak je lze využít pokud je světelnost teleskopu v rozumných mezích i k projekční fotografii). U širokoúhlých okulárů to je dokonce nutnost. Toto řešení ale má své meze a proto  okuláry 1.25"/2" jsou vhodné pouze u krátkých a středních ohn. vzdáleností (cca do 25mm). Pro větší f´ je už lépe pokud chceme "koukat" do 2" využít plnohodnotný 2" okulár.
Zdenek.
Odpovědět