zákryt hvězdy planetkou Polyxo

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Uživatelský avatar
peta
Příspěvky: 432
Registrován: 21. 06. 2002, 20:06

zákryt hvězdy planetkou Polyxo

#16

Příspěvek od peta »

Luky napsal: Teď jsem se asi před všema ztrapnil a budu si vyčítat, že jsem to sem vůbec napsal.ja myslim, ze tohle zazila, nebo jeste zazije vetsina z nas... mne se kdysi stalo neco podobneho s triedrem 20x60 bez stativu: byl to taky zakryt planetkou, den, dva predtim jsem z balkonu cvicne v pohode nasel... v den D jsem ji v tom zmatku, nebot jsem prisel pozde, vubec nemohl najit... cesta k ni pres jasnejsi hvezdy byla uplne jasna, ale ta hledana tam proste nebyla... a to ani po deseti minutach, kdyby to zmizeni bylo zpusobeno zakrytem... tehda jsem si hodne mlatil do hlavy... :)
petr(zavinac)fajkos.com
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11389
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

zákryt hvězdy planetkou Polyxo

#17

Příspěvek od MaG »

Luky: Vůbec ses neztrapnil. Maximálně se ale příště hodí vzít si aspoň náčrtek.
Vzhledem k počasí jsi byl ve stresu a spletl se, možná. Já měl zataženo, takže spíš nechápu, jak se ti mohlo vyjasnit :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Libor
Příspěvky: 405
Registrován: 19. 11. 2003, 16:02

zákryt hvězdy planetkou Polyxo

#18

Příspěvek od Libor »

V Plzni se to sice vecer na chvili protrhalo, ale pak uz pocasi nenechalo nikoho na pochybach, ze se blizi zajimavy ukaz - zcela se zatahlo a zacalo slabe snezit :(

To Luky : Podobne prihody se stanou kazdemu. Ja mam zase casto problemy s casem. Kdyz prijdu pozde na nejakou schuzku, tak se omluvim a obvykle to projde. Ale hvezdy vam nic neodpusti a omluva je zbytecna! Pozoruji rutinne zakryty hvezd Mesicem a casto se mi stava, ze 2 minuty pred zakrytem sbiham silenym tempem schody na dvorek k dalekohledu a kameru zapinam jen nekolik sekund pred zakrytem. A nejednou se uz take stalo, ze jsem ji zapnul az sekundu po zakrytu a pak si to vycital.

Podobnych nadejnych planetkovych zakrytu se obvykle povede nekolik do roka, i kdyz se obvykle jedna o slabsi hvezdy. Takze nezoufej, urcite jeste budes mit prilezitost! :hi:
Luky

zákryt hvězdy planetkou Polyxo

#19

Příspěvek od Luky »

No už od 23. hodiny se objevovaly mezi mraky díry.. Pak se občas vyjasnila celá obloha.. Kolem půlnoci byl přes celého Oriona a Býka velký mrak. Přesně v 0:05 přešel, takže jsem měl 2 minuty na nalezení hvězdy.

Je možné, že mě to znervóznilo, tak jsem se spletl. Škoda, no.  :banghead: Byl jsem jeden z mála, kdo měl v ČR jasno :-/.
Uživatelský avatar
A.K.
Příspěvky: 589
Registrován: 20. 08. 2003, 17:26

zákryt hvězdy planetkou Polyxo

#20

Příspěvek od A.K. »

Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Uživatelský avatar
Algol77 (Jakub Koukal)
Příspěvky: 1502
Registrován: 26. 01. 2004, 21:47
Bydliště: Kroměříž
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

zákryt hvězdy planetkou Polyxo

#21

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

U nás v Kroměříži bylo ještě v 23:30 SEČ skoro jasno, kolem 23:55 ale přišla deka z jihu, zakrylo to nejenom Orion, ale i Blížence, Býka a všechno okolo skoro do nadhlavníku. Hvězdu jsem našel, ale vzhledem k tomu, že počasí funguje neustále stejně, např. jako na zatmění Měsíce v 97 nebo na zákryt Saturna o dva roky později, šel sem spát a v noci tiše doufal, že třeba bude aspoň jasno v dubnu na Lyridy a v létě na toroidální skupinu. Pozorování zdar, počasí zmar...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Uživatelský avatar
sandor
Příspěvky: 272
Registrován: 04. 04. 2002, 16:31

zákryt hvězdy planetkou Polyxo

#22

Příspěvek od sandor »

Teplice a Ústí byly pod oblačností, silný vítr a občas nějaký ten snížek. Pokud vím, pro ty, co mají doma aspoň patnáctku, je během roku připravena celá řada planetkových zákrytů. Ale aby se po upřesnění přehnal stín přes naše území - to je opravdu více méně vyjímkou. Zvláště u tak jasné hvězdy. Mimochodem: jakou má kdo časoměrnou základnu? A co souřadnice pozorovacího místa a nadmořská výška? Bylo by dobré, pokud chcete svá pozorování odeslat dál (mají dosti velkou hodnotu za splnění několika podmínek i když k zákrytu z vašeho stanoviště nedojde), se tímto trochu blíže zaobírat a tak zvýšit váhu pozorování, které by se odesílalo. :nod:
Luky

zákryt hvězdy planetkou Polyxo

#23

Příspěvek od Luky »

Na stránce hvězdárny ve Valmezu jsem našel animačku, jak se planetka blíží k zakrývané hvězdě. Nic bych za to nedal, že to dělal Láďa Šmelcer :)

http://www.astrovm.cz/op_zakryty_polyxo.php
Odpovědět