slunce
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
slunce
Slunce pozoruji docela často (ale ne systematicky, spíše ze zvědavosti jak momentálně vypadá). Přes klasický (neutrální, chromový, z fólie) filtr, nebo projekcí lze vidět slunceční skvrny, fakule a sluneční granulaci. Na pozorování protuberancí (resp. filamentů) je potřeba úzkopásmový sluneční H-alfa filtr. To je docela drahá záležitost, pod 30 000 se určitě nedostaneš.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
slunce
Trochu pomůžu v pozorování Slunce.Znám jednoho,je to špíš ,,blázen´´.Kouká na Slunce 316 Newtonem přes folii.Ano je to 31.6cm zrcadlo.Opravdu detailně se zajímá a pozoruje Slunce,hodně to zpracovává.Pohled na Sluníčko byl úchvatnej,jen mě mrazilo trochu v zádech při pomyšlení díry ve fólii. :bounce:Je to Lukáš Loužecký z Neuměřic u Slaného,má i vlastní stránky:mujweb.cz
Já koukám spíše na Planety.
Kami

Kami
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
slunce
Kami napsal: Trochu pomůžu v pozorování Slunce.Znám jednoho,je to špíš ,,blázen´´.Kouká na Slunce 316 Newtonem přes folii.Ano je to 31.6cm zrcadlo.Opravdu detailně se zajímá a pozoruje Slunce,hodně to zpracovává.Pohled na Sluníčko byl úchvatnej,jen mě mrazilo trochu v zádech při pomyšlení díry ve fólii. :bounce:Je to Lukáš Loužecký z Neuměřic u Slaného,má i vlastní stránky:mujweb.cz
KamiJá taky spíše koukám na planety, ale docela často pozoruji Slunce, kreslím a vyhodnocuji. Takže díky za objev dost dobrých stránek o Slunci.

KamiJá taky spíše koukám na planety, ale docela často pozoruji Slunce, kreslím a vyhodnocuji. Takže díky za objev dost dobrých stránek o Slunci.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
slunce
jcz napsal: Ja taky pozoruji slunce jen obcas s astro folii, ale nikdy mne nenapadlo se soustredit na neco jineho nez na skvrny, takze od priste budu hledat nejenom cerne skvrny,ale i bile fakule. Diky za info.Pokud budeš chtít poradit, nebo nějaký zajímavý tip na SLunci, dej mi vědět. Už nějakou tu praxi v pozorování Slunce přeci jen mám. ČAu.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
slunce
myslim ze chtel napsat tuto adresu:
http://mujweb.cz/www/voxmei/IA/index.html
http://mujweb.cz/www/voxmei/IA/index.html
slunce
Fotil jsem přes H-Alfa dalekohled, ale stále zápasím se zaostřením a snímkem vůbec. Jde mi o jednotlivé snímky, nikoliv o sekvenci z kamery.
Jsou tam dva problémy:
1. samotné zaostření na matnici EOSu, jde v postatě o plošný zdroj (třeba teď tam nejsou skvrny) jehož zaostření je docela problém
2. je tam obrovský kontrast - povrch je přezářený, prouberance je poměrně slabá a vše proti totální černi.
Jak na to?
Jsou tam dva problémy:
1. samotné zaostření na matnici EOSu, jde v postatě o plošný zdroj (třeba teď tam nejsou skvrny) jehož zaostření je docela problém
2. je tam obrovský kontrast - povrch je přezářený, prouberance je poměrně slabá a vše proti totální černi.
Jak na to?
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
slunce
Ad 1) zkoušíš ostřit nejprve přes baader folii, nebo je toto nesmysl? Já bych nejdřív ostřl na dobře viditelném Slunce přes Baadera a pak zkusil nandat ten H-alfa filtr.
Jo a skvrnky jsou, tak se těším na výsledky. První náhled je supr.. jo H-alfa na Slunci je fakt něco úplně jiného.
Jo a skvrnky jsou, tak se těším na výsledky. První náhled je supr.. jo H-alfa na Slunci je fakt něco úplně jiného.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
slunce
Kdyz on ten filtr urcite posune ohnisko ( a jestli je to ten, co myslim, jak jeho vyjmuti = rozebrani cele sestavy ). Na tu malou matnici se moc dobre neostri, ani kdyz ma objekt nejakou strukturu. Chce to zkusebni snimky - bud prohlednout v notebooku, nebo hodne zvetsit na displeji fotaku. Mohou to byt klidne jen JPEGy, aby to slo rychleji.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
slunce
cez vikend som mal moznost pozorovat cez Coronado PST a bol som sokovany, aj pri 32x zvacseni bolo mozne pozorovat aj filamenty pred slnecnym kotucom aj na okraji asi tak 7-8 protuberancii. bolo velmi zaujimave ze pomocou prstenca sa dalo aj zaostit zvlast na okraj s protuberanciami aj na kotuc s filamentami. bolo to nadherne. uz nie je to nejako strasne drahe, stoji komplet cca 20000 sk, s kamaratmi uz sme rozhodli ze nas spolok na buduci rok da dokopy peniaze na to a jeden kupime!