Černý pruh na obloze

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
Uživatelský avatar
Tomkk
Příspěvky: 357
Registrován: 11. 11. 2003, 18:14

Černý pruh na obloze

#1

Příspěvek od Tomkk »

Tohle už není moc "in", ale pořád mi to vrtá hlavou.
13.8.2003 v 11:30 hod jsem spolu s manželkou v Brně-Bohunicích (neplést s Bohnicemi! ) zpozoroval, přes celou oblohu, od východu na západ se táhnoucí černý dým. Dým rozděloval oblohu na téměř stejné poloviny a během cca 20 sekund se rozlynul, a to tak, že se roplynul rovnoměrně rychle po celé své délce, což budilo dojem že musel vzniknou během velmi krátké doby, max jednotky sekund. Bohužel jsme neviděli původce tohoto dýmu. Vzhlem k tomu, že téměř v zákrytu letělo vysoko letící dopravní ledadlo, bylo zřejmé, že dým se nachází jěště výše než letadlo, odhadem cca 2-3x (20-30km?), tedy původce dýmu se musel pohybovat několikanásobně rychleji. Černý dým byl cca 5x širší než bílé zplodiny letadla. Zajímalo by mne, zda jste něco podobného již viděli.
Bolid prý nebyl hlášený a navíc by prý dělal velký randál.
Uživatelský avatar
A.K.
Příspěvky: 589
Registrován: 20. 08. 2003, 17:26

Černý pruh na obloze

#2

Příspěvek od A.K. »

Já to věděl, jsou tady všude kolem nás Pokud to nebylo ufo, pak nevim. Něco takovýho jsem nikdy neviděl. Divný se mi zdá to s tou výškou, pokud by to měl být dým. Snad nějaký atmosférický jev? No ale něco podobnýho se mi stává když mě na chvíli během noci něco osvítí. Než se oko vzpamatuje, tak vidim různý šmouhy a vypadá to docela reálně. Ale když si rozeznal, že je letadlo níž.....
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11389
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Černý pruh na obloze

#3

Příspěvek od MaG »

Ahoj. Tak to bylo UFO ... nebo snad chcete tvrdit že to nebyl Neidentifikovaný létající objekt? No pravda, moc létající nebyl...

Z čeho usuzuješ na tu výšku 20-30 km? Dobrá - vysoko letící letadlo (to jistě poznáš které je 3 a které 10 km vysoko, o tom polemiku nevedu) - to že se na jeho pozadí promítá tmavý pruh přeci i přes jeho značnou šířku neznamená, že šlo o výšku 2 - 3 krát větší (teda mě to z toho nevyplývá... ale to není tak podstatné (12 či 30 km to je fakt jedno)

Dál si myslím, že být to bolid, snad by si ho všimlo víc lidi, když to bylo v srpnu kolem poledne. Nicméně předpokládejme že jej nikdo neviděl. Pak bych se tvému popisu zas tak moc nedivil. Klidně by to bolid být mohl, ale byla by to úžasná náhoda že by letěl zrovna přes celou oblohu napříč.

Jinak nevidím důvod, proč by měl dělat randál. Copak třeba bolid z května 2000 vyvolal zas tak velké dunění? No já to teda neslyšel, ale ... a taky vždyť být to tečný průlet atmosférou, na což by tenhle popis trochu seděl, pak se k nám těžko dostane zvuk.

Myslíš že to vypadalo spíše jako rozšiřující se mrak nebo spíše stín? Mám na mysli, zda to mělo jakousi oblačnou (chomáčkovitou) strukturu?

Byly někde na obloze dalšé pásy po zplodinách letadel? To by leccos napovědělo...
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
Tomkk
Příspěvky: 357
Registrován: 11. 11. 2003, 18:14

Černý pruh na obloze

#4

Příspěvek od Tomkk »

Tohle nebylo jako stín, ale jako kouř, (dejme tomu za starým náklaďákem ). V okamřiku, kdy jsme ho zpozorovali, tak byl velmi tmavý, ale v místech, kde ho protínala dráha letadla, bylo prostě zřejmé, že kdyby byl pod ním, tak by musel aspoň trochu ztmavit bílé zplodiny letadla. Ještě podotknu, že ten den bylo zcela jasno, modrá obloha bez mráčku.
Ta výška je samozřejmě velmi hrubý odhad. Prostě to tak působilo. To letadlo bylo dopravní a vidět bylo jako úplně maličké.
Také bílý kouř letadla sepomalu rozplýval mírným větrem na jednu stranu, kdežto te dým se velmi rychle jakoby roztahoval do šířky a přestal být vidět, až když se roztáhl do velké šířky (dejme tomu do šířky pěti sluncí). Kdo by ale neviděl jeho prvních cca 5 sekund nejtmavší fáze, tak by si ho asi vůbec nevšiml. O tom pravděpodobném randálu mi psali z ohlašovny bolidů, kde nic hlášeného neměli.
Blbec jsem měl s sebou digitál, ale jen jsem čuměl s otevřenou pusou, protože ten pocit z toho byl jak z katastrofických filmů. Než mě napadlo ho vytáhnout, tak už byl sotva patrný. No, i kdybych po něm sáhl hned, tak než bych byl schopen to zapnout a kliknout, už by toho moc vidět nebylo.
PS: Ufouni z toho vyskákali až mnohem později, ale nepřáli si, abych se o nich zmiňoval. :bounce:
Upřímně řečeno mimouši mě vůbec nenapadli, čekal jsem ten bolid, jen jsem nechápal, že nikdo nic neviděl.
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11389
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Černý pruh na obloze

#5

Příspěvek od MaG »

To nic. Možná si opravdu viděl stopu po průletu tečného bolidu. Asi si ho nikdo nevšim.

UFO to je a není. UFO je objekt který létá a je neidentifikovatelný. Tohle tedy svým způsobem UFO je. Každé UFO holt nemá talířový tvar :finger:
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Odpovědět