Teleskop Sky-Watcher (Synta) SKDOB 8 Pyrex
Zdravím, jsem naprostý astro amater a bez jakékoliv konzultace s někým kdo tomu aspoň trochu rozumí jsem si na základě toho že mě naprosto uchvátili fotky vesmírných objektů a galaxií které jsem n netu viděl tak jsem si koupil teleskop Teleskop Sky-Watcher (Synta) SKDOB 8" Pyrex. Chtěl bych se tedy zeptat na názor někoho kdo tomu aspoň trochu rozumí co všechno bych mohl vidět dalekohledem který jsem si koupil? Neví totiž co všechno (snad ne uplně všechno) dělám šptně ale doposud jsem viděl jen měsíc a pár teček n obloze. Prosím o váš názor nebo radu. Děkuji předem všem....
Zdravim te zde na foru. Nojo, to je ale problem. V zivote nemuzes timto dalekohledem videt to, co vidis na fotkach. To jsou viceminutove expozice ty koukas "real time". Koukni dnes na Mars a Saturn. TO urcite nebudou jen tecky. Tecky jsou hvezdy, ktere jako kotoucky nikdy neuvidis. Jen Slunce (s patricnym filtrem samozrejme). Kde bydlis?
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Díky z odpověď. Asi jsem se trochu blbě vyjádřil. Nečekal jsem že uvidím to co je k vidění na fotkách, ale taktéž jsem nečekal jen bílé tečky. Čekal jsem a nebo spíš čekám že uvidím aspoň nějaké detily čehokoliv a jinak bydlím na vesnici kousek od Luhačovic
Nejdriv musis s dalekohledem najit nejaky nebesky objekt, pak teprve muzes videt detaily Kdyz dalekohled namiris jen tak nazdarbuh, s velkou pravdepodobnosti uvidis jenom par vzdalenych hvezd, ktere vypadaji v libovolnem dalekohledu pouze jako svitici body.
Mas alespon nejakou predstavu jake objekty se na obloze / ve vesmiru nalezaji? Mas nejakou mapu hvezdne oblohy? Poznas nejaka souhvezdi?
S dalekohledem jako mas ty se samozrejme da videt spousta veci, ale necekej ze to bude tak hezke jako na fotkach - to je uplne jina discipina (fotky se exponuji dlouhou dobu a pak se jeste pomerne razantne zpracovavaji na pocitaci). S vyjimkou Mesice, planet a nekolika nejjasnejsich objektu vzdaleneho vesmiru se v drtive vetsine bude jednat pouze o slabe mlhave flicky.
Pro srovnani - takto vypada mlhovina Cinka na fotce pres velky dalekohled: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap050603.html
a takto vypada pri pohledu okem pres mensi dalekohled (trochu mensi nez mas ty): http://www.nitelite.eu/observing/m27.htm
Mas alespon nejakou predstavu jake objekty se na obloze / ve vesmiru nalezaji? Mas nejakou mapu hvezdne oblohy? Poznas nejaka souhvezdi?
S dalekohledem jako mas ty se samozrejme da videt spousta veci, ale necekej ze to bude tak hezke jako na fotkach - to je uplne jina discipina (fotky se exponuji dlouhou dobu a pak se jeste pomerne razantne zpracovavaji na pocitaci). S vyjimkou Mesice, planet a nekolika nejjasnejsich objektu vzdaleneho vesmiru se v drtive vetsine bude jednat pouze o slabe mlhave flicky.
Pro srovnani - takto vypada mlhovina Cinka na fotce pres velky dalekohled: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap050603.html
a takto vypada pri pohledu okem pres mensi dalekohled (trochu mensi nez mas ty): http://www.nitelite.eu/observing/m27.htm
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Asi si o mě budeš myslet svoje když napíšu že hvězdnou mapu nemám a na obloze zatím hledám jen tak nazdařbůh...prostě naprostý amater s dalekohledem :-[
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Tak díky za odkazy s těma fotkama. Pokud bych nějakým zázrakem docílil toho že v dalekohledu uvidím to co bylo na té druhé fotce (tím menším dalekohledem) tak budu nad míru spokojen a velice šťastný. asi to che čas...zkušenosti....
Díky za odkaz na tu hvězdárnu.....
Tak díky za odkazy s těma fotkama. Pokud bych nějakým zázrakem docílil toho že v dalekohledu uvidím to co bylo na té druhé fotce (tím menším dalekohledem) tak budu nad míru spokojen a velice šťastný. asi to che čas...zkušenosti....
To neni fotka, ale moje kresba takhle je to skutecne v dalekohledu videt a ani to nevyzaduje zadne zvlastni zkusenosti. Staci dalekohled namirit spravnym smerem
To neni fotka, ale moje kresba takhle je to skutecne v dalekohledu videt a ani to nevyzaduje zadne zvlastni zkusenosti. Staci dalekohled namirit spravnym smerem
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Ještě jsem se chtěl zeptat zda je možné mě nějak jednoduše navést k nalezení nějakého viditelného objektu na obloze když jako výchozí bod na obloze by byl měsíc? a nebo je to uplná blbost chtít takto nco n obloze najít ?
Nauc se radsi souhvezdi
. Objekty v nich naleznes pokazde. Navic, kdyz sviti Mesic, neni toho z DSO moc ke koukani.
Newton 203/1200, dobson
No a právě na to učení se mi kromě otočný mapy osvědčila javová aplikace do mobilu Sideralis. Je to freeware, najdeš pomocí google.
Výhoda je, že na rozdíl od mapy to mám pořád u sebe.
Výhoda je, že na rozdíl od mapy to mám pořád u sebe.
zrovna se snažím trošku vyznat v tom programu Stellarium - vypadá hezky a zajímavě. Myslím že mi dosti pomuže s učením souhvězdí...
Podle Mesice hledat sice muzes, ale Mesic je kazdou noc na jinem miste vuci hvezdam na obloze - takze by sis vzdycky musel najit polohu objektu od Mesice pro danou noc a dalsi den znova atd. Nejjednodussi je naucit se souhvezdi a podle nich uz muzes najit kdykoliv cokoliv.
Jak uz psal Lukina, s kdyz je mesic, tak moc dsocek neuvidis, ale pro dnesek muzes zkusit treba nejakou planetu - koukni se na otocnou mapku a vidis, ze Mesic je asi 35° zapadne od Marsu. Mars bys mel na tom miste videt jako jasnou "hvezdu". Namir tam dalekohled, umisti Mars do stredu hledacku (predpokladam, ze ho mas zoseny s dalekohledem) a pak bys ho mel videt i v dalekohledu.
Jak uz psal Lukina, s kdyz je mesic, tak moc dsocek neuvidis, ale pro dnesek muzes zkusit treba nejakou planetu - koukni se na otocnou mapku a vidis, ze Mesic je asi 35° zapadne od Marsu. Mars bys mel na tom miste videt jako jasnou "hvezdu". Namir tam dalekohled, umisti Mars do stredu hledacku (predpokladam, ze ho mas zoseny s dalekohledem) a pak bys ho mel videt i v dalekohledu.
Skládací dobson 254/1200, Lidlskop 70/700 - Astro 3, triedr 7x50; Meade SWA 24mm 68°, Speers WALER 9.4mm 82°, Antares Barlow 1.6x
omlouvám se že ještě otravuji ale když v tom programu který jak sem doufám správně pochopil je v reálu napravo od měsíce vidět Mars, tak jelikož dnes tak měsíc září tak ikdyž najdu Mars, tak žádný detil kvůli Měsíci neuvidím (kvůli světlu)?