o filtrech sem tu nenasel zadne tema(pokud sem nehledal spatne) tak bych se rad zeptal
Poridil sem si dalekohled sky watcher 150/750 na EQ 2-3 spolu s okulary 25mm 10mm (standartne u vyrobku) a 6mm a 4mm co sem si zvolil sam...koupil se si i nejakou tu literaturu pro zacatecniky...
uvazuju este o dokoupeni filtru nicmene tak nejak netusim jak vubec vybirat a tak se chcu zeptat zkusenejsich...
mesicni filtr - pokud sem nekde cetl spravne jedna se o ztmaveni odrazu slunecniho svetla z mesice a tim vlastne zabranim te poloslepote kdyz odtrhnu oko od dalekohledu
mlhovinovy filtr - ten me zajima asi ze vsech nejvic co to vlastne zpusobi kdyz si to poridim jestli cena odpovida taky vysledne kvalite popr jestli to vubec pro ten muj dalekohled je k necemu a jestli neni zbytecne porizovat neco moc draheho...(jestli to neni jako davat motor z BMW do trabanta)
slunecni filtr - ten mi je zase celkem jasny dovoli mi koukat na slunce bez rizika propaleni diry zkrz hlavu

barevne filtry - ty by meli zvysovat kontrast ale maji jeste jina vyuziti?
pokud se v necem pletu rad aby ste me kdokoliv opravili
a moje otazky jsou
- podle ceho vybirat
- po cem byste na mojem miste sahli vy
- a v cem mi jednotlive filtry pomuzou jak je vyuziju...hlavne tedy ty mlhovinove a barevne
predem diky za odpovedi snad to nejsou zbytecne otazky