Výběr dalekohledu.

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
ada@studeny.cz

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od ada@studeny.cz »

Zdravým vás.
Dostal jsem za úkol vybrat pro tatínka k 60-tinám dalekohled, po kterém touží již aspoň 20 let. Ale netušil jsem, jaká to bude lapálie. Pročetl jsem vaše fórum a už mi z toho jde hlava kolem  :D.
Požadavek je jasný.
1. na pozorování ne focení - bude se jen koukat
2. autostar - vůbec netuší, kde jsou pozorovatelné objekty a s mapou by to byla asi taky tma
3. lehký přenosný - má těžce nemocná záda
4. samořejmě co nejvíc s ním uvidět  ;D to chce asi každý, že?
5. cena cca. 12 000,- kč +/- 1000,- kč

Tak jsem to tu vše probrouzdal a začal hledat.
http://www.telescopes.com/telescopes/ca ... uetube.cfm
http://www.telescopes.com/telescopes/re ... nology.cfm
http://www.telescopes.com/telescopes/ca ... tar5se.cfm
http://www.telescopes.com/telescopes/ca ... escope.cfm
http://www.telescopes.com/telescopes/go ... ackage.cfm
http://www.telescopes.com/telescopes/re ... escope.cfm
http://www.telescopes.com/telescopes/go ... escope.cfm
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html ten první

Mě se teda nejvíc líbý etx125 a navíc k němu dávají zdarma http://www.telescopes.com/telescope-acc ... etx125.cfm, je pěkný jak dizajnem tak i parametry má podle mne nejlepší. Ale to mi asi hned vyvrátíte. Podle mne jsou jinak ty parametry v celku podobné. Tak mi prosím nějakej posvěťte. [smiley=thumbsup.gif]

Předem děkuji.

Jinak ty ceny u nás proti USA to je teda masakr.  :(
Martin Vyskočil
Věk: 44

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od Martin Vyskočil »

[movedhere] Dalekohledy [move by] Martin Vyskocil.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
dvader
Věk: 59

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od dvader »

Ahoj, vítej na fóru :)

Odkud bude tvůj táta pozorovat? Přímo z města nebo někde na chatě, kde je v noci tma?
Z toho totiž vyplývá, jestli ten dalekohled směrovat spíše na planety a Měsíc nebo i na tzv. DSO (galaxie, mlhoviny..., které potřebují tmavou oblohu).
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Martin Vyskočil

Výběr dalekohledu.

Tak já začnu s tím vyvracením stromů :)

Určitě bych se vykašlal na GOTO, protože mám pocit, že pro začátečníky je to spíše přítěž než užitečná věc. Pokud totiž GOTO nenajede přesně (u levných GOTO se to určitě přihodí), tak nebude v dalekohledu nic vidět a pokud se pozorovatel nevyzná na obloze, tak ani neví, kde ten objekt hledat. A pokud by mělo jít jen o dohledání objektu ručně, tak to nejspíš půjde jen přes ruční ovladač, se kterým to nebude zrovna nejrychlejší. Navíc až vám dojde baterka, tak jste s pozorováním skončili (tyto věty berte jako velice subjektivní).

Dříve nebo později dojdete k tomu, že je dobré se na obloze umět orientovat, takže se tomu nevyhnete. A proč s tím nezačít hned? Doporučuji nějaký laminovaný atlas oblohy (jsem příznivcem Reiseatlasu) a čelovku s červeným světlem za pár korun.

Pokud vyloučíme GOTO, tak se otevírají možnosti na jiné straně, protože ušetříte dost peněz za GOTO systém a můžete si pořídit trochu lepší dalekohled.

Vzhledem k požadavku na přenosnost bych se asi zaměřil na nějaký malý kvalitní APO nebo ED refraktor na azimutální montáži (nebo na lepším stativu). Samozřejmě záleží na tom, co chcete pozorovat.

Tato varianta vám umožní se dokonale seznámit s oblohou, protože lze použít široké zorné pole při malém zvětšení. Zároveň jsou tyto dalekohledy schopné zvládnout i velké většení pro pozorování planet. S azimutální montáží a převracecím hranolem to bude navíc i výborný dalekohled na denní pozorování. To vše při skvělé přenosnosti.
Omezením je průměr pro pozorování deep sky objektů.

Pokud vás to ovšem chytne, tak stejně asi nezůstanete u jednoho dalekohledu a pak nejspíš půjdete do nějakého dobsona, který ten refraktor ideálně doplní, protože univerzální dalekohled neexistuje.

Do dané cenové relace se vejde Sky Watcher ED-80 Black diamond (má dokonce dvourychlostní ostření!), některá z levných azimutálních montáží a jeden levný okulár (zdroj-SUPRA Praha).

Laminovaný atlas lze zatím nahradit vytištěním nějakého volně dostupného atlasu.
dvader

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od dvader »

Souhlas s Martinem :-)

Jen doplním ohledně Go-To...
Mám vlastní zkušenost ohledně Go-To systémů Celestron. Ty levné kategorie nejsou moc přesné, tak jak Martin píše. Takže speciálně pro začátečníka (aby z toho měl radost a nikoliv zlost) by to musel být nějaký "SE" systém. A tam bych začal minimálně u NEXSTAR 5 SE nebo ještě lépe NEXSTAR 6 SE (4 SE má moc malý průměr, nebrat). Ceny jsou ovšem už někde jinde...
Napájení se není třeba bát, pokud se pořídí dobrý gelový akumulátor a nabíječka - což je dalších cca 2000,- Kč.

S Meade zkušenosti nemám, třeba doplní někdo jiný. Ale bude to obdobné. Prostě použitelné Go-To systémy nejsou levné a ty levné nejsou rozhodně dobrou investicí.  ;)

EDIT:
Výhodou těch SE je rozumná hmotnost, skladnost a celková velikost vzhledem k parametrům.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
ceres

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od ceres »

Citali ste zadanie?  :-/

1. V prvom rade treba napisat, ako sa veci maju - ze s malym prenosnym dalekohladom zaciatocnik neuvidi okrem planet a Mesiaca vobec nic. Ci uz ma goto, alebo ho nema.

2. Ak chce pozerat oblohu (=hviezdicky), tak by som mu kupil dobry trieder na azimutalnej montazi a atlas, staci menej podrobny, dokonca by stacila aj otacava mapka.

3. Ked uz radite, tak sa nad tym zamyslite. Na vizualne pozorovanie, aby v nom malo skuseny pozorovatel nieco videl, treba velky priemer, inak su to vsetko fliaciky, z ktorych ten ziadany pocit nikdy neziskate. Velky priemer chce ale velku montaz s navadzanim alebo velke skusenosti s manualnym hladanim. To vsetko vylucuje cena a status (=uplny laik).

4. Uloha ma teda len dve zmysluplne riesenia: bud bod c. 2 alebo za tie peniaze zobrat otca niekam na hvezdaren s velkym dalekohladom a zaplatit mu "staz", pocas ktorej mu poukazuje niekto veci znaly vsetko ukazatelne a vysvetli mu, ako to v skutocnosti s tym vizualnym pozorovanim je...

8-)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Martin Vyskočil

Výběr dalekohledu.

Zadani jsem cetl velmi pozorne a dovolim si nesouhlasit.

Uz jen tve body 1 a 2 si vlastne odporuji.

Ja sam jsem 2 roky nepozoroval nicim jinym nez triedrem a rozhodne nemohu rict, ze bych toho videl malo. Je samozrejme jasne, ze nemohu pozorovat male galaxie nebo extremne slabe objekty. Ale APO refraktor s prumerem 80mm s malym zvetsenim ukaze stejne objekty jako dobry triedr, takze tim je pokryt cely repertoar objektu pro triedr napr. 15x70. Na rozdil od triedru je mozne menit zvetseni, coz nam obohacuje vyber o planety, Mesic a samozrejme take Slunce. To je podle me docela slusne mnozstvi objektu na dost dlouhou dobu.

Bod 3 vlastne sam o sobe vylucuje porizeni vetsiho dalekohledu a u bodu 4 koncime u triedru, protoze staz na hvezdarne neni to, o co autorovi jde.

Takze se vracime k bodu 2.

A v tom pripade si stojim za tim, ze maly APO refraktor je rozhodne vice pouzitelny nez triedr.
dvader

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od dvader »

To Ceres:
No čítal som, myslím že pozorně...

1. nemyslím si, že to je 100% pravda. Např. katadioptr 6" je stále malý přenosný dalekohled - míra přenosnosti je subjektivní pojem a to si musí zhodnotit uživatel. Proto jsem se ptal, kde se bude pozorovat.

2. tazatel píše, že fórum prostudoval a chce dalekohled, nikoliv triedr. Vjem z triedru a malého refraktoru bude obdobný - navíc to bude vypadat jako dalekohled a to v tomto případě bude mít určitou váhu.

3. tazatel vyloženě psal, že chce Go-To, proto jsem napsal, jak se to má s použitelností a cenami.

Důležité je především, odkud budou pozorovat, pokud z města, tak má smysl se orientovat převážně na planety a Měsíc. Pak bude triedr nedostatečný kvůli zvětšení a nějaké APO, třeba zrovna ten Megrez 72, který mám, bude nejlepší řešení.
Pokud mají k dispozici tmavou oblohu, tak má smysl i větší průměr. Ale pokud to má být při větším průměru i ještě rozumně přenosné, tak jsou jediným řešením katadioptry. Bohužel s dobrým Go-To mimo uvedenou cenovou relaci ... Nicméně tazatel sám uváděl Meade ETX-125 a to je cenově o dost výše než uvedl. :)

To ada@studeny.cz:
Jaká je přesně požadovaná mobilita? Přenést na balkon? Přenést z domu na zahradu? Vzít a nést sebou někam za město? Může být něco v batohu a něco do ruky? Tohle je důležité si ujasnit! Bude to ve vašem případě asi hlavní limitující faktor...
dvader

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od dvader »

Ještě doplňující dotaz:
Tuší to tatínek a účastní se výběru nebo to má být překvapení? Vidí dobře? Resp. jaké má oční vady? Např. při vadách. kdy jsou obě oči o dost rozdílné, je problém s triedrem - bez brýlí jej nelze použít a s brýlemi to rozhodně není ono. Při koukání jedním okem běžné vady nevadí, pouze s astigmatismem je problém a musí se řešit buď koukáním s brýlemi nebo speciálními okuláry...

Pokud se táta výběru účastní, nechcete s ním v rámci dárku zajet na tuhle akci?
http://www.astro.cz/akce/mhv/2010_jaro/
Myslím, že by mohl být nadšen a uvidí tam spoustu dalekohledů a bude si moci lépe vybrat. 8-)
stana

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od stana »

A co tento?
TSC/SKY NWT 130/650mm DOBSON IYA TABLE TOP
Nebo z refra něco jako 100/500 na azimutální montáži..
Těžko radit...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
dvader

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od dvader »

A co tento?
TSC/SKY NWT 130/650mm DOBSON IYA TABLE TOP
Nebo z refra něco jako 100/500 na azimutální montáži..
Těžko radit...Jo,  pokud by pozorovali z balkonu nebo ze zahrady, tak ten table top by nemusela být úplně špatná volba... Refra 100/500 bude mít velkou barevnou vadu a pokud to bude ED, tak zase velkou cenu  :-[

V tuto chvíli bych u rad skončil a počkal až nám ada odpoví, kde budou koukat a jak to je s tou přenosností - jinak budeme mlátit prázdnou slámu.
achromat

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od achromat »

tolik flames kvuli nicemu  ;D ;D ;D
kolik lidi tolik nazoru, takze klidek, pohoda a tabacek 8-)

MA TEZCE CHORA ZADA, takze zabudni na akukolvek nemecku montaz, nebodaj velkeho dobsona ap., moje odporucanie je:

pohodlna stolicka (ta sa najde)
fotograficky stativ, nejaky kvalitnejsi
a najaky spektiv, trebars:
TSvoyager2, 70 mm, 38-114x zvacsenie
http://www.teleskop-express.de/shop/Bil ... ager_2.jpg

vyber spektivov je habadej, aj v Supre ti poradia
a ostane vam aj na nejaku literaturu, mapky...
ceres

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od ceres »

Pani, nezavadzajte!

1. pozerat si oblohu (=trieder) nerovna sa pozorovat (=dalekohlad). Napisal som pozerat, co je ten rozdiel. A trvam na tom (po svojej 35-rocnej pozorovatelskej praxi), ze zaciatocnik neuvidi v dalekohlade s priemerom mensim nez 30 cm nic, co by ocakaval a nic, co by ho nejako nadchlo. Predpokladam totiz, ze dotycny chce zazit ten pocit, ked mu pri pohlade do dalekohladu "padne celist", co ale naozaj nepadne. A este sa cudujem, ze moze takuto sekciu moderovat niekto, kto odporuca na pozorovanie zaciatocnikovi (rozumiem: DSO) male refraktoriky ci nebodaj katadiopter s dlhym ohniskom. Budte realisti a chodte sa pozriet von takym pristrojom. Objektov, kde je istota vacsia nez tusenie naratate na prstoch jednej ruky.

2. Tazatel chce po prestudovani AF dalekohlad, nie trieder. Potom su ale na AF veci, ktore su zavadzajuce. Treba ich uviest na pravu mieru a ochranit tak dotycneho pred sklamanim. Volnym okom malym dalekohladom zaciatocnik - znovu to opakujem - naozaj neuvidi nic. Kto tvrdi opak, ten jednoducho klame!

3. Ano, ved som to napisal - pre zaciatocnika je dalekohlad, ktorym by videl to, co si mysli, ze uvidi, mimo dosah, ci uz z hladiska financii, alebo skusenosti.

4. Takze opat zaciatocnikom odporucam - na prezeranie trieder (naozaj poskytne vela zazitkov), na pociatocne pozorovanie hvezdaren/zraz/praktikum s vacsou skalou aj velkych pristrojov.

A teraz som zvedavy na ten flame, co sa tu strhne od vsetkych "autorit"  8-)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od ceres »

pohodlna stolicka (ta sa najde)
fotograficky stativ, nejaky kvalitnejsi
a najaky spektiv, ...
jj, cize trieder ;)
Andrej
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu.

Příspěvek od Andrej »

Ja len takú drobnú poznámku. Ja s mojím vidím dosť vecí aj z DSO. A viem, že to sú naozaj tie objekty, ktoré chcem vidieť. :D
Lunt LS50THα/B600 | Sky-Watcher N150/750 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
Odpovědět