Vyzkoušejte si zpracování
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vyzkoušejte si zpracování - PSTDR9
Zdravím vás,
když budete mít chuť a náladu, zkuste vyvolat z přiložených Ha+Oiii snímků bicolor ducha
Patchick-Strottner-Drechsler 9 - TITAN NEBULA
Tady je odkaz na data, je to ha a oiii integrované, stačí začít DBE procesem a tak dál.
https://www.elara.cz/wallpapers/PSTDR9.zip
Já jsem z toho dostal viz. obrázek. Věřím že to dáte mnohem lépe.
Data:
Ha 791x300 2x2
Oiii 794x300 2x2
TS150/1050 - 0.75red , F5.25
Díky
Zdenek
když budete mít chuť a náladu, zkuste vyvolat z přiložených Ha+Oiii snímků bicolor ducha
Patchick-Strottner-Drechsler 9 - TITAN NEBULA
Tady je odkaz na data, je to ha a oiii integrované, stačí začít DBE procesem a tak dál.
https://www.elara.cz/wallpapers/PSTDR9.zip
Já jsem z toho dostal viz. obrázek. Věřím že to dáte mnohem lépe.
Data:
Ha 791x300 2x2
Oiii 794x300 2x2
TS150/1050 - 0.75red , F5.25
Díky
Zdenek
- Přílohy
-
- astroforum.jpg (603.48 KiB) Zobrazeno 813 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vyzkoušejte si zpracování
Založil jsem nové vlákno:
viewtopic.php?t=30181
viewtopic.php?t=30181
- alex
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vyzkoušejte si zpracování - PSTDR9
Zdravím Ťa!Zdeněk Vojč píše: ↑12. 01. 2022, 17:45 když budete mít chuť a náladu, zkuste vyvolat z přiložených Ha+Oiii snímků bicolor ducha ...
Zdenek
Odpovedám v tomto vlákne... o spracovaní.
Môj postup v PixInsight:
- ja som zložil farby tak, že R=Halfa, do G aj B som dal OIII - asi preto mám výraznejšiu modrastú farbu
- DBE, histogram - dosť výrazný posun (midtones na 0,00026)
- ACDNR - žiaľ bez toho to nešlo, aj pri tak dlhom expozičnom čase je tam predsa silná zrnitosť
- bežné zmenšenie hviezd starmaskom - kruhy okolo jasných hviezd je asi potrebné samostatnou maskou - na to som už nemal, sorry

možno toto som mal spraviť ešte jemnejšie - celé sa zdá akoby bolo cez fóliu, rozplývané.
- saturácia, krivky,
- zmenšené na tretinu.
Dávam to sem kvôli tomu, že tam mám viac tej modrej - tá hmlovina je asi viac modrá.
Sorry, ak som Ti to dovŕzgal... a možno som Ti dal nejaký nápad

alex
- Přílohy
-
- titan.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 691 x
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
Díky Alex,
postupoval jsem vesměs stejně jako ty. Modré je v té bublině opravdu více. Právě abych se zbavil šumu jsem ji potlačil na úkor červené.
Chce to najít kompromis.
postupoval jsem vesměs stejně jako ty. Modré je v té bublině opravdu více. Právě abych se zbavil šumu jsem ji potlačil na úkor červené.
Chce to najít kompromis.
Zdravím, několikrát jsem to zkusil, opustil a zase zkusil a výsledek je více méně pořád stejný:

Něco tak slabého jsem nikdy neviděl/nezkoušel.
Pozadí je u OIII na úrovni asi 1.8e-4, tedy asi jen 12ADU na 16 bitech (jestli to dobře počítam - asi by to chtělo kouknout na jeden surovej snímek).
Přitom podle hlavičky je gain 0.25 e-/ADU. Takže 12 ADU jsou tak 4 elektrony. A většina z nich nejspíš pochází z LP...
Já mám na svých expozicích minimální pozadí o řád (nejmíň 6x) výš. S Atikem, podobný gain (0.27e-/ADU), menší pixely (4.54 µm x 4.54 µm), stejná světelnost, 7nm filtr a dvojnásobná expozice na slušné tmavé obloze. Tomu vůbec nerozumím, proč je to tady tak málo.
Chápu, že jsou to "hraběcí rady" po 100 hodinách expozic, ale asi by prospělo protáhnout subexpozice aspoň na 1/4 hodiny.
Taky mám dojem, že OIII flat nějak nesedl - LH a PD rohy jsou výrazně světlejší (no to je jen relativní - mají 1.98e-4).
To pozadí se zřejmě nedá uspokojivě neutralizovat - buď je červené nebo modré nebo flekaté. Protože to, co tam zůstává, zřejmě neodpovídá příliš vzdáleným objektům, ale spíš nějak poskládánému LP.
Docela mě mrzí, že jsem nepřispěl něčím radostnějším!
Evžen

Pozadí je u OIII na úrovni asi 1.8e-4, tedy asi jen 12ADU na 16 bitech (jestli to dobře počítam - asi by to chtělo kouknout na jeden surovej snímek).
Přitom podle hlavičky je gain 0.25 e-/ADU. Takže 12 ADU jsou tak 4 elektrony. A většina z nich nejspíš pochází z LP...
Já mám na svých expozicích minimální pozadí o řád (nejmíň 6x) výš. S Atikem, podobný gain (0.27e-/ADU), menší pixely (4.54 µm x 4.54 µm), stejná světelnost, 7nm filtr a dvojnásobná expozice na slušné tmavé obloze. Tomu vůbec nerozumím, proč je to tady tak málo.
Chápu, že jsou to "hraběcí rady" po 100 hodinách expozic, ale asi by prospělo protáhnout subexpozice aspoň na 1/4 hodiny.
Taky mám dojem, že OIII flat nějak nesedl - LH a PD rohy jsou výrazně světlejší (no to je jen relativní - mají 1.98e-4).
To pozadí se zřejmě nedá uspokojivě neutralizovat - buď je červené nebo modré nebo flekaté. Protože to, co tam zůstává, zřejmě neodpovídá příliš vzdáleným objektům, ale spíš nějak poskládánému LP.
Docela mě mrzí, že jsem nepřispěl něčím radostnějším!
Evžen
Už jsem to psal jinde. V pixi auto streč na tak slabý jas nestačí. Musí se dát předem histogramem 10x a pak auto .
Taky jsem propočetl, že na snímek dopadl na nejjasnější místo u O3 tak 1-2 fotony za expozici . U real čísla 32 bit se kterým počítá pixi to znamená jen hodnotu 48 / 8388000 . Ano pozadí odpovídá 12 ADU pro 16 bit rozlišení .
Taky jsem se pokoušel o zpracování a nic lepšího jsem neudělal jako Evžen nebo alex , spíš horší , tak to ani nepresentuji.
Taky jsem propočetl, že na snímek dopadl na nejjasnější místo u O3 tak 1-2 fotony za expozici . U real čísla 32 bit se kterým počítá pixi to znamená jen hodnotu 48 / 8388000 . Ano pozadí odpovídá 12 ADU pro 16 bit rozlišení .
Taky jsem se pokoušel o zpracování a nic lepšího jsem neudělal jako Evžen nebo alex , spíš horší , tak to ani nepresentuji.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO
-
- Kontaktovat uživatele:
Díky Evžene,Evzen píše: ↑17. 01. 2022, 18:25 Zdravím, několikrát jsem to zkusil, opustil a zase zkusil a výsledek je více méně pořád stejný:
to jsou zajímavé informace. A nemůžou být ty hodnoty tak nízké kvůli tomu že filtr je 3nm a kamera jela v bin 2x2 ?
Každopádně to jistě chtělo min. 10min snímky. To už nechám na ostatních

Tady je odkaz na surový OIII:
https://www.elara.cz/wallpapers/OIIIraw.zip
mohl by ses na něj prosím podívat.
Zdenek
Taky jsem si s tím zablbnul, taková výtvarná úloha při hodinách kreslení 

- Přílohy
-
- PSTDR9_1.jpg (407.55 KiB) Zobrazeno 620 x
Pepo, máš to pěkný, z kreslení bych ti dal "1"! Fakt je to zatím nejlepší, z toho, co jsme předvedli.
E.
E.
Na tom jednom nemůže být vidět nic . Šum je 4 ADU signál proti pozadí po převodu je 1.6 ADU. Přikládám obrázek jaký je rozkmit jasů v blízkosti té jasné hvězdy vpravo.
- Přílohy
-
- Šum.jpg (375.77 KiB) Zobrazeno 801 x
Zdeněk: Ten jednotlivý snímek má pozadí dle očekávání - 7.8 e-3. Je odečtený dark? Pokud ne, tak jak vypadá? U tohoto snimače by měl být na úrovni pár ADU.
[Bin 2x2 dá signál x4, to zhruba vyrovna menši šířku filtru a dostanem se zhruba na úroveň mého Atika s 7nm filtrem.]
E.
[Bin 2x2 dá signál x4, to zhruba vyrovna menši šířku filtru a dostanem se zhruba na úroveň mého Atika s 7nm filtrem.]
E.
-
- Kontaktovat uživatele:
Kluci díky za příspěvky.
Rád bych to nějak shrnul.
Z vašich příspěvků mi vyplývá, že problém je v krátké expozici jednotlivého snímku. Měla by být min 10min. Pak by se dostalo na snímek více signálu?
Nebo to ukazuje na nějaký jiný problém?
Zdeněk
Z vašich příspěvků mi vyplývá, že problém je v krátké expozici jednotlivého snímku. Měla by být min 10min. Pak by se dostalo na snímek více signálu?
Zdeněk
-
- Kontaktovat uživatele:
Dark frame má mean 500,95 (16 bit), 0,007643,Zdeněk Vojč píše: ↑18. 01. 2022, 08:52 Kluci díky za příspěvky.
Zdeněk
Light frame má mean 512,1 (16 bit), 0,007813
LightC frame má mean 11,38 (16bit), 0,0001737
Takže to sedí ne?
Můžeš dát někam RAW těch snímků? Jakou mají pološířku propustnosti ty filtry, 6 nm? Mě přijde ten Light snímek hrozně tmavý, měl by být úplně jinde oproti DF.
Ano to odpovídá , tady jen 11.1 místo 12 ADU. Jak jsem napsal výše, tak signál proti pozadí, přibližně čára na obrázku, je 1,6ADU.
Pepo , Zdenek to má napsáné u snímku na strofotkách Astrodon 3nm .
Pepo , Zdenek to má napsáné u snímku na strofotkách Astrodon 3nm .