Ahoj Pavle,
no bojim se, ze moc lidi tedy nezdravis, takovych blaznu, co by delali vylety letecky za ucelem astronomie tu mnoho neni - snad jen kluci slovensky by nam tu mohli nejakou zkusenost napsat...
Moje zkusenosti jsou asi takove: jednou jsem vezl 8" dobsona a neminim to nikdy opakovat a jednou jsem vezl AstroTrac, pricemz stativ se mi nasikmo a nasikmo vesel jen tak tak do kufru (vzal jsem si schvalne stredni velikost). Nekde mam i fotku ale nemuzu ji ted najit. Takze jsem mel 1x kufr a 1x fotobatuzek (asi 7kg). Pokud si sezenu kameru s vetsimi pixely (nebo barevnou) a lepsi stativ (a hlavu), verim, ze se AstroTrac da rozumne pouzit s kratsim ohniskem na cestach leteckych (pojedu-li jako "backpacker"). Prenosny zdroj 8Ah vazici 1kg mam hotov.
Pokud bych chtel s sebou tahat opravdu poradne vybaveni, pak se nabizi Tva GM-8 nebo Takahashi EM-200, po ktere stale pokukuji jako alternative k AstroTracu nebo Mach1GTO, ktera je velmi kompaktni a spickove resena, jen ta cena je astronomicka.
Verim, ze i takova dospela minimontaz jako vyse zminene se daji letecky prepravit pomerne snadno, ale chce to samozrejme pujcit si auto v cilove zemi.
Problem, ktery jsem zatim nevyresil je s pojistenim zavazadel v letecke preprave. Ty kuwy swinsky totiz nemaji zadnou zodpovednost a zavazadla za 200K se tezko daji pojistit. Proto stale smeruji k "backpacker" vybave kdy to nejdrazsi musi jit do prirucniho zavazadla.
rad uvitam nejake dalsi postrehy treba jiz zminenych chalanu zo Slovenska
jo a jeste: pokud nekam letecky tak by to chtelo pokud mozno primy let bez prestupu uz kvuli tem prekladum zavazadel (skoro pri kazde 2 ceste letadlem mi rozflakaji kufr a porad to musim reklamovat - sice dostavam nove nahradni kufry, ale nebavi me to). U me jako zapadocecha pripada v uvahu letiste v Mnichove (MUC), odkud se da do sveta docela dobre vyrazit...