dalekohled bresser galaxia a pár otázek...

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
makemake

Příspěvek od makemake »

zdravím vsechny na vánoce jsem dostal tento dalekohled:  http://www.fotocz.cz/galerie/index_085f ... b0d79.html  zajímal by mně váš názor na dalekohled , které objekty s ním budu moci vidět a jak to bude vypadat?

o vesmir se zajímám už delší dobu ale co se týče pozorování oblohy jsem úplný laik toto je můj první dalekohled a na oboze poznám něco okolo 10 souhvězdí .
dále by mně zajímalo jak funguje pohon a zda se vyplatí ho kupovat ?

které příslušenství bych si měl koupit? určitě bych chtěl nějakou ccd kamerku ale nevím jakou bych si měl pořídit?.

a jeste posledni otázka mám okuláry 25,9 a 4mm maximální zvětšení je 228x kdybych dokoupil jestě 2mm byl by obraz stejně kvalitní? a zvětšení by bylo 456x nebo je to pitomost ?

předem díky za odpovědi a omlouvám se za trapné otázky a otázky které už tu někde byly a nevšiml jsem si jich.
s pozdravem filip

Lukemon
Věk: 44

Příspěvek od Lukemon »

a jeste posledni otázka mám okuláry 25,9 a 4mm maximální zvětšení je 228x kdybych dokoupil jestě 2mm byl by obraz stejně kvalitní? a zvětšení by bylo 456x nebo je to pitomost ?
Je to jak píšeš,to max. je těch 228x,možná za vyníkajících podmínek asi 3x do roka by se možná dalo využít na Měsíc těch 400x.
Uplně vpohodě a dobře uvidíš Mars,Jupiter,Saturn,Měsíc a s filtrem Slunce.Některé hvězdokupy a jen ty nejjasnější mlhoviny-většinou jen jako mlhavé flíčky kde pomůže UHC filtr na mlhoviny a ještě galaxie také pouze mlhavé obláčky.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Vitej na astroforu :)

Co se dalekohledu tyka - no, jak se rika, darovanemu koni na zuby nehled Ale na to casem prijdes sam.

Porid si nejakou hvezdnou mapu - treba otocnou mapku pokud nemas a pocitacove planetarium - do zacatku je moc pekne Stellarium (freeware). Naucis se orientovat na obloze, pak si muzes poridit nejaky podrobnejsi atlas (Karkoschka) a zacit patrat po ruznych objektech.

Urcite se podivej na Mesic, z planet je pak dobre viditelny Mars a Saturn. Muzes zkusit i nejake deep-sky, treba hvezdokupy chi/h v Perseu nebo mlhovinu M42 v Orionu. Jejich polohu najdes v kazde knizce kde je mapka oblohy, nebo zrovna v tom Stellariu.

Zvetseni neni treba prehanet - zdaleka nejvic budes vyuzivat 36x a 100x. Tech 225x uz podle me moc pouzitelnych nebude - mozna obcas na ten Mesic. Ale to si vsechno vyzkousis :)
Kamerku bych prozatim vynechal, pokud chces experimentovat a mas treba digitalni fotak, tak muzes zkusit pres dalekohled vyfotit Mesic. Rovnez prislusenstvi zatim neres, nejdriv se s tim dalekohledem rozkoukej a pak budes vedet mnohem lepe co a jak by se ti hodilo.

Dulezita rada: pred pozorovanim nech dalekohled alespon pul hodiny az hodinu venku, aby se vyrovnala jeho teplota, jinak budes mit spatny obraz. Hodne zabavy pri poznavani oblohy :)
ladis
Věk: 45

Příspěvek od ladis »

Co se tyce DSO a galaxii konkretne, pri nizsim zvetseni uvidis v dalekohledu nejjasnejsi galaxie bez problemu. Ted na jasne galaxie neni nejlepsi doba (krom M31,32,110 z kraje vecera, ty uvidis bajecne), nebot pres noc jich lze pohodlne pozorovat docela dost (Peg, And, Tri, Ari...), ale s vetsim dalekohledem (od cca 20cm ci jeste radeji vice).

Jasne galaxie v Leo, Vir, Com ci Uma jsou videt nejlepe v techto dnech pred rozednenim, idealni doba pro ne prijde na jare.

Proto nyni pozoruj spise otevrene hvezdokupy (v Aur, Gem, Cnc ad.) a samozrejme klenot zimni oblohy, mlhovinu M42,43!

Neni jednoduche zacit, ale jestli opravdu chces, brzy budes pozorovat co budes chtit a bude v Tvem dosahu!

Zacni od nejjednodussiho k slozitejsimu - od otevrenych hvezdokup casem po kulove hvezdokupy, galaxie, planetarni mlhoviny a mlhoviny.
Pro pozorovani galaxii a mlhovin budes potrebovat hodne tmavou oblohu mimo rozptylene svetlo z mest, tj. bud venkovskou oblohu ci moznost vzit dalekohled do auta a vyjet mimo mesto...

A prozatim pouzivej spise nizka zvetseni (do 40-60x)!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
makemake

Příspěvek od makemake »

Děkuji všem za odpovědi moc jste mi pomohli. Stellarium,CdC, a další astronomické programy už mám stažené delší dobu tu otočnou mapku si  určitě koupím... Bydlím na venkově a světelné znečištění není velké, ale je ...
Odpovědět