Aký teleskop zvoliť pre začiatočníka?

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Mato_Z

Příspěvek od Mato_Z »

Ahoj, aký teleskop by ste odporučili úplnému začiatočníkovi, ktorý má o astronómií len teoretické vedomosti a skúsenosti s pozorovaním len voľným okom? Prípadne by som privítal nejaké zdroje čím sa riadiť pri výbere teleskopu, čo uprednostniť a podobne... Veľmi dobré by pre mňa bolo ak by sa dal teleskop pripojiť k PC a tým získať ďalšie možnosti, keďže sa neustále pohybujem v oblasti IT, do budúcna by ma tiež zaujímalo využitie pre fotografovanie nočnej oblohy. Astronómií by som sa rád venoval viac, takže budem vďačný za akékoľvek rady.
Mato_Z

Příspěvek od Mato_Z »

Ospravedlňujem sa za zlé zaradenie, vďaka za odkaz, idem teda podľa osnovy v príspevku, prečítal som si základné info ale aj tak v tom nemám veľmi jasno...

- skúsenosti: Zatiaľ som pozoroval oblohu len voľným okom, základnú orientáciu zvládam, rozoznávam súhvezdia, hviezdy a planéty tiež som niekoľko krát už navštívil hvezdáreň, astronómia ma veľmi baví a chcel by som sa jej venovať aj pozorovaním napr. počas celej jasnej noci, hlavne v lete a pokiaľ to časovo bude vychádzať

- miesto bude prevažne chata cca 416 m.n.m auto zatiaľ nemám, takže si budem musieť vystačiť s nosením

- láka ma hlavne pozorovanie deep-sky objektov ale rád sa pozriem aj na objekty v našej Slnečnej sústave

- časovo teda aj celá jasná noc, hlavne v lete, vidím to napr. na pozorovacie víkendy :-)

- financie sú žiaľ najväčší problém takže si nesľubujem nijaký extra špičkový ďalekohľad za tisíce, skôr by som teda prijal rady ohľadom tých lacnejších teda strop asi cca 4000, 5000 Sk - 130 EUR, do budúcna by som veľmi rád vylepšoval vybavenie, prípadne ak by boli financie poobzeral by som sa po lepšom

- fotografovanie ma veľmi láka, je mi jasné, že je to náročné a treba obetovať aj viac financií takže to vidím skôr ako výzvu do budúcna

- rád by som s tým spojil počítačovú techniku keďže je to môj obor a zároveň aj štúdium a práca  
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Nevím jak je to s cenou dalekohledů v SR,ale v ČR za 130 EUR jsou jen začátečnické dalekohledy.
Refraktory s objektivem 70-80mm nebo zrcadlové 114mm a to bud na EQ nebo AZ montáži.
Na planety to pro začátek stačí,ale na mlhoviny nečekej zázraky,to bys musel připlatit.
Na druhou stranu jsou tyto dalekohledy celkem dobře přenosné když nemáš auto,leda že by si ten dalekohled měl na té chatě na stálo,pak bych přišetřil peníze a šel bych do dobsona.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Mato_Z

Příspěvek od Mato_Z »

Ako by približne asi vychádzal taký kvalitnejší ďalekohľad napr. ten dobson? Kľudne aj v CZK
michal.b

Příspěvek od michal.b »

130 euro je na astronomicky dalekohled malo, ale presto muzes mit napr. triedr 15x70 (idealni pokud mas tmavou oblohu + budes potrebovat nejaky stativ), nebo treba minidobson Skywatcher 130/650. S obojim se toho da videt pomerne dost, pokud clovek vi kam se divat a je to dobre prenosne.
Pristroje ktere umoznuji propojeni s pocitace uz tvuj financni limit (vyrazne) presahuji, takze tohle budes muset zatim ozelet.
Ako by približne asi vychádzal taký kvalitnejší ďalekohľad napr. ten dobson? Kľudne aj v CZKKlasicke dobsony jsou od 6000 CZK vyse, ale k delsimu transportu potrebujes auto, jinak si ani neskrtnes.
Sansaj

Příspěvek od Sansaj »

To Mato_Z: Ja sem taky zacatecnik a mel sem ten samy problem jako ty vybrat slusny dalekohled v pomeru cena/vykon jsem si vybra NEWTON 6” 150/750mm EQ-3-2 po dlohumem procitani tohoto fora mi to prislo jako rozumny kompromis financne nenarocny na docela slusne konstrukci ke ktere se daji dokoupit motory,hodinovy strojek a i go to system (na fotografii a pripojeni k notebooku zatim zapomen jelikoz je to velmi narocne na finance cca. 25 000 kc a vys jelikoz samotna bitelna konstrukce paralikticka se pohybuje radove od 10 000kc a vys samozrejme s motorama a go to atd.. + samotne vybaveni na astrofotku ci pripojeni kamerky na dalekohled)
Triedr 40x70,Newton 130/650 EQ2
Mato_Z

Příspěvek od Mato_Z »

To Mato_Z: Ja sem taky zacatecnik a mel sem ten samy problem jako ty vybrat slusny dalekohled v pomeru cena/vykon jsem si vybra NEWTON 6” 150/750mm EQ-3-2 po dlohumem procitani tohoto fora mi to prislo jako rozumny kompromis financne nenarocny na docela slusne konstrukci ke ktere se daji dokoupit motory,hodinovy strojek a i go to system  (na fotografii a pripojeni k notebooku zatim zapomen jelikoz je to velmi narocne na finance cca. 25 000 kc a vys jelikoz samotna bitelna konstrukce paralikticka se pohybuje radove od 10 000kc a vys samozrejme s motorama a go to atd.. + samotne vybaveni na astrofotku ci pripojeni kamerky na dalekohled)
Vďaka za radu, takže tento ďalekohľad ak tomu dobre rozumiem sa dá do budúcna dobre rozširovať pre potreby astrofotografie, go to systém, pripojenie k notebooku atď a dajú sa ním pozorovať deep-sky objekty...  Mohol by si mi ešte poradiť kde si ho kúpil, resp. nejaké obchody zaoberajúce sa predajom astronomického príslušenstva, rád by som o ňom videl podrobnejšie info a prípadne sa poobzeral v akých cenách sa pohybuje.  
Sansaj

Příspěvek od Sansaj »

http://www.supra-dalekohledy.cz Tohle je asi neznamejsi cesky obchod co se tyce astrotechniky, u vas na slovensku je to snad dalekohledy.sk a co se tyce popisu toho dalekohledu tak prolistuj toto forum nekde je tu k nemu vlakno.proste ti rikam nez sem si ten dalekohled vybral tak sem nad tim stravil skoro 3 nedele , chce to hodne cist a studovat,pro zacinajiciho astronoma je toto minimum co lze poridit mensi dalekhledy jsou uz spise pro rychlou obhlidku oblohy a spis se prirovnavaj k hrackam,proste ten newton 150 at uz 750 na paraliktice nebo 1200 na dobsonove konstrukci je to minimum co lze poridit.Jinak spousta zde pritomnych ti rekne at si priplatis este neco navic a rovnou koupit 200/1200 dobsona :)
Triedr 40x70,Newton 130/650 EQ2
Shras

Příspěvek od Shras »

no upne nejlepsi je proste procist "forum pro zacatecniky" nemusis cist vse .. ale hodne veci tu nasmeruje. ja si tady takle vybiral (cca mnesice z5 )dalekohled a kdyz uz jesm byl rozhodnutej tak jsme zistil ze ta vec mnela celkem negativni reference.:) cteni fora je nejlepsi vec na zabiti casu kdyz setris na dalekohled:)
Mato_Z

Příspěvek od Mato_Z »

Vďaka za rady, radšej teda prišetrím na drahší ďalekohľad a budem sa snažiť čo najlepšie preštudovať fórum, kúpu reálne vidím tak na leto...
t0mas

Příspěvek od t0mas »

ja len pridam par odkazov na obchody co predavaju dalkohlady u nas v SR

http://www.astronyx.sk/index.php?option ... &Itemid=35

http://dalekohlady.sk/astro_zrkeq.php
Hyperion 13mm,  SQM;  nikon CF 10x50
Odpovědět