montáž AZ3 a AZ4

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
ASTEPONE

montáž AZ3 a AZ4

Příspěvek od ASTEPONE »

Koupil jsem nyní větší (OTA) Katadioptr Celestron C5S s váhou cca 3 kg. Mám montáž AZ3 a ta již  s tímto má problémy.  Buď mám hlavní matici šroubu hlavy montáže  utaženou nalehko a pak padá montáž s dalekohledem dolů, nebo  při silném utažení se montáž při vertikálním pohybu nepříjemně zadrhává a poslední dobou se mi stává, že ani přítlačná matice  nejde pořádně utáhnout a protáčí se i s částečně utaženým šroubem. Poradíte ? A pak bych se chtěl zeptat taky na montáž AZ4. Nedávno (v létě) tady někteří psali o počátečních zkušenostech s ní. Jak jsou její vlastníci na tom dnes, pořád spokojenost a hodila by se mi na vizuální astropozorování s OTA C5S ? U AZ3 jsou dobré jemné pohyby, vím ,že u AZ4 nejsou, ale někdo psal, že u ní nejsou potřeba, neboť jde jemně posun (asi dobrá třecí spojka). Potřeboval bych hodnocení, jestli do AZ4 jít. Děkuji.
 triedry Nikon 8x30 EII, Pentax 8x42 DCF CS, GPO Passion HD 10x50, Fujinon FMTR SX 10x50
Regulus

montáž AZ3 a AZ4

Příspěvek od Regulus »

Koupil jsem nyní větší (OTA) Katadioptr Celestron C5S s váhou cca 3 kg. Mám montáž AZ3 a ta jižs tímto má problémy.Buď mám hlavní matici šroubu hlavy montážeutaženou nalehko a pak padá montáž s dalekohledem dolů, nebopři silném utažení se montáž při vertikálním pohybu nepříjemně zadrhává a poslední dobou se mi stává, že ani přítlačná maticenejde pořádně utáhnout a protáčí se i s částečně utaženým šroubem. Poradíte ?Tak to netuším, já s ní problém nemám už asi třetím rokem, šroub povolen tak že kam ručně najedu, tam drží. Dlouhodobější zkušenosti s AZ4 by mě též zajímaly, nepředpokládám ale že by se nějak výrazně zhoršily či lišily od těch na fóru už popsaných ;)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
hamr
Věk: 65

montáž AZ3 a AZ4

Příspěvek od hamr »

Já mám na AZ 3  Maka127 (3,5kg). Problém jsem řešil protizávažím na tyčce, směrem šikmo dolů dopředu připevněným k hlavě montáže. Není to ale moc praktické, protože to při vynášení ven trochu překáží. Uvažuju o gumovém svazku jako má Aquarius, ale to se mi zas moc nelíbí vzhledově ;).

http://www.aquarius.estranky.cz/stranka/udelej-si-sam
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Odpovědět