Planetární kulečník?
Planetární kulečník?
Měl bych dotaz, který je sice hodně "utopistický" přesto jej položím:-) Někde jsem četl o planetárním kulečníku, tedy nějaká planetka byla vychýlena ze své dráhy jiným tělesem a letěla jinam než by obvykle letěla. Něco jako koule na kulečníku. Chtěl bych se optat, kdyby přiletělo něco velkého a vychýlilo to naši nejbližší planetu (čili Venuši nebo Mars) a ta byla vychýlena směrem k Zemi, jak dlouho by trvalo této vychýlené planetě než by k nám doletěla? Ano je to hodně nadnesené, asi těžko se něco takového stane, ale mě to nějak zajímá:-) Ve vesmíru nejsou jen malé planetky, ale víme že i pořádně velké planety a samozřejmě by záleželo i na tom, jak rychle by ta cizí "planeta" přiletěla.. Když vezmeme třeba nějaký průměr, jak se ve vesmíru tyto tělesa rychle pohybují a vychýlilo to naši nejbližší planetu a ta letěla směrem k Zemi, za jak dlouho by doputovala k nám?
Planetární kulečník?
Těleso, které by mohlo podstatnějším způsobem ovlivnit dráhu těles velikosti Venuše nebo Marsu by muselo být v jiné "váhové" kategorii než jsou planetky...Vychýlená planeta by se pohybovaa po změněné, ale opět s největší pravděpodobností eliptické dráze a záleželo by na paramtrech této dráhy, zda by byla v kolizním kurzu k Zemi a především v jakém kurzu, zda by srážka hrozila za rok, tisíc roků, milion let...V každém případě by se jednalo o velmi složitou interakci mnoha vlivů a působení i ostatních těles sl.soustavy - podle mého existuje nekonečně mnoho řešení
.

Planetární kulečník?
Snad bych jen dodal že téma planetárního kulečníků pravděpodobně pochází a je též velice odborně zpracováno v epizodě Bílá díra seriálu Červený trpaslík 

Jakub Kristek

Planetární kulečník?
Taky by řekl že je to z mého oblíbeného seriálu Red Dwarf 

Konečně jsem se sem vrátil, celou sezonu jsem se venoval stormchasingu a stavbě teamu. Tak zase doma
Ale stormchasingu se věnuji už naplno
, ale astronomii se nadále také budu věnovat, bohužel v menší míře.

Planetární kulečník?
Presne tak je to ze serialu Red Dwarf a Dil Bila Dira (muj nejoblibenejsi komedialni serial)
Triedr 40x70,Newton 130/650 EQ2
Planetární kulečník?
Ak si predstavuješ, že po prechode väčšieho telesa sa trebárs Venuša otočí a poletí priamo k Zemi, to len ťažko. Ako už bolo napísané, zmení sa trochu jej smer a bude obiehať zrejme po inej eliptickej dráhe a ak by sa potom mala zraziť so Zemou asi by to trvalo určitý počet obehov, teda roky. Teda nič také ako z katastrofického filmu kde by to možno bolo behom hodín alebo dní.
Ak ťa to veľmi zaujíma, určite výpočet zvládne bežné PC.
Ak ťa to veľmi zaujíma, určite výpočet zvládne bežné PC.