Dalekohledy Bushnell

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
SaimonMurmur

Dalekohledy Bushnell

Příspěvek od SaimonMurmur »

Ahoj
potřebuju poradit od nekoho zkušeného,sem začátečník a nevyznam se v dalekohledech,mam nabídku dalekohledu bushnell 78-9003,informace na
http://www.starsandscopes.com/deepspace ... 8-9003.htm
nemate s tim nekdo zkusenosti?Sem ten typ člověka,co jednou za mesic nebo i déle koukne dalekohledem na oblohu,takže nechci dávat šílený prachy za dalekohled,ale zase nechci kupovat neco,co je na 2 věci.Taky sem četl recenzi na http://www.geocities.com/the_150mm_refl ... shnell.htm
ta mi moc na duvěře nedodala,ale moc sem tam neporozuměl jak je to s tim zvetšením (taky nejsem super-angličtinář).Mam nabídku koupit to za 2500Kc,může mi nekdo poradit?Moc díky.
MP

Dalekohledy Bushnell

Příspěvek od MP »

Tezko radit - na takovem dalekohledu moc neni co posuzovat. "Original" od Synty je popsany na http://www.skywatchertelescope.net/767AZ1.html. Prodava se to pod spoustou znacek, jako vsechny jednoduche a levne dalekohledy od tohoto vyrobce. Ale s praktickym vyuzitim to nijak slavne nebude. 76mm Newton je moc maly na deep-sky objekty a na planety jsou pritom vhodnejsi podobne velke ( i drahe ) refraktory. S tou jednoduchou AZ vidlici se navic planety sleduji dost obtizne ( majitele tech "hypermarketovych" 60mm refraktoru mohou posoudit - montaz je stejna ). Snad na hvezdokupy by se to dalo pouzit.

Skutecne pouzitelne zvetseni bude tak do 120, takze ten dodavany Barlow je na nic. Max. zvetseni 525x je dost k smichu.

Takze ja bych v techto rozmerech a cenach radeji volil 70ku refraktor na EQ montazi od Celestronu, Skywatcheru, Konusu apod. ( je to vsechno stejne ), nebo ten Lidl s rizikem, ze u nej optika nemusi byt zrovna prvotridni.

A nebo za stejnou cenu poradny triedr ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
SaimonMurmur

Dalekohledy Bushnell

Aha,dik za info.Hele,ja sem ale uplnej zacatecnik,co je to vlastne refraktor,newton a pod?Kdyz to dam do inzeratu,tak co od toho mam cekat?Jaky to ma vlastnosti a co je lepsi,vsichni vsude tvrdi,ze newton mensi nez 200mm jsou vyhozeny prachy,ze je lepsi refraktor,ale ja nevim,co to je.Diky moc.
Pepek

Dalekohledy Bushnell

Příspěvek od Pepek »

Jako majitel "hypermarketového" dalekohledu 60/700 musím potvrdit, co říká MP. Ta montáž není příliš dobrá. Nejde ani tak o dalekohled, ten je celkem v pohodě, ale ta montáž je celkem špatně ovladatelná. Jemné pohyby jen ve výšce a ještě ve velmi malém rozsahu. V azimutu žádné, což je problém.

PS: O tom triedru jsem dost pochyboval, ale pak jsem si ho koupil a zklamaný jsem rozhodně nebyl - a to je to "vietnamec" za dvě stovky.
MP

Dalekohledy Bushnell

Příspěvek od MP »

SaimonMurmur napsal: Aha,dik za info.Hele,ja sem ale uplnej zacatecnik,co je to vlastne refraktor,newton a pod?Tak to by chtelo nejdriv neco precist, treba http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/other/ ... kohled.pdf
a take co nejvic z Astro-techniky na tomto foru.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
SaimonMurmur

Dalekohledy Bushnell

Jo,uz sem si to precet...Ale doma mam "vietnamce" za 290kc, 20x50 (??) ,vietnamci pisou ledacos,ale prumer predni cocky je fakt 50mm,no ze bych videl neco jako planetu,to zrovna ne,sice u jupitera jsou videt mesice (jako ctyri tecky s jednou velkou teckou) ale nerikejte mi,ze kdyz koupim na inzerat 3" newtona za dva litry,ze to nebude aspon trochu lepsi.
Jo a je lepsi dalekohled 76/700 nebo 114/500,nebo to vykde nastejno?Nevim,jak velkou roli hraje ta ohniskova vzdalenost,i kdyz je prumer zrcadla vetsi.
vla

Re: Dalekohledy Bushnell

Příspěvek od vla »

Jo,uz sem si to precet...Ale doma mam "vietnamce" za 290kc, 20x50 (??) ,vietnamci pisou ledacos,ale prumer predni cocky je fakt 50mm,no ze bych videl neco jako planetu,to zrovna ne,sice u jupitera jsou videt mesice (jako ctyri tecky s jednou velkou teckou) ale nerikejte mi,ze kdyz koupim na inzerat 3" newtona za dva litry,ze to nebude aspon trochu lepsi.
Jo a je lepsi dalekohled 76/700 nebo 114/500,nebo to vykde nastejno?Nevim,jak velkou roli hraje ta ohniskova vzdalenost,i kdyz je prumer zrcadla vetsi.
Já bych vzal 114/500, malé přenosné díky světelnosti a průměru i jasnější DS, planety mimimálně se základními podrobnostmi. Ale pozor, poměrně dlouho se vyráběly tyto dalekohledy v provedení 114/900 a 114/500 se stejně velkým (v tomto případě u 114/500 malým) sekundárem, takže nutno zkontrolovat, s tím malým to vycházelo u té pětistovky na využitý průměr zrcadla asi na 65 až 70 mm a s poměrně velkým centrálním zastíněním.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět