Zdravím všechny na foru a žádám o radu.
Fotografuji v primárním ohnisku. Toto bych chtěl prodloužit asi 2x.
Výpočtem mně vychází Barlow o ohn. délce -80 mm který se umístí do vzdálenosti 40 mm od ohniska hlavního objektivu. A teď otázka.
Existuje takový Barlow, kde se dá sehnat a je to vůbec principiálně možné?Máte někdo praktické zkušenosti s tímto objektivem v tomto uspořádání? Děkuji za každou radu.
Rubinar 5,6/500 a Barlow
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Rubinar 5,6/500 a Barlow
Tenhle Rubinar mám. Otázkou je, čeho tím chceš dosáhnout. Spot Rubinaru je podle mých odhadů minimálně 20um (byť celkem vyrovnaný v celém poli), takže už tak limituje rozlišení objektivu i na ohnisku půl metru. Pokud použiješ Barlow 2x, tak si celou situaci ještě minimálně 2x zhoršíš a navíc tam zaneseš další aberace.
Ať již fotíš v současné době čímkoli (tedy tuším že velkoformátová CCD kamera s 20um pixely to nebude), tak to má pixely obvykle od 5 do 10um, takže po tom prodloužení to bude již značně neostré.
Navíc, nyní máš světelnost (geometrickou) f/5.6, skutečná se započtením ztrát na 6 refrakčních a 2 odrazných plochách se blíží tak f/7. Tedy, použiješ li barlow 2x, budeš na f/14. To je na foto deep-sky objektů prakticky nepoužitelné, a na foto měsíce a planet také, s ohledem na ostrost kresby.
Dovoluji si tedy tvrdit, že to bude nanic
Na Rubinar jsem fotil na film, tam to bylo akceptovalné. V současné době, s DSLR nebo CCD kamerou je to i při ohnisku 500mm akceptovatelné sotva, jakékoli další natahování ohniska nemá cenu.
Nyní tenhle objektiv používám hlavně jako pěkně kompaktní pointér pro moji cestovní sestavu když fotím Borgem 77ED.
Ať již fotíš v současné době čímkoli (tedy tuším že velkoformátová CCD kamera s 20um pixely to nebude), tak to má pixely obvykle od 5 do 10um, takže po tom prodloužení to bude již značně neostré.
Navíc, nyní máš světelnost (geometrickou) f/5.6, skutečná se započtením ztrát na 6 refrakčních a 2 odrazných plochách se blíží tak f/7. Tedy, použiješ li barlow 2x, budeš na f/14. To je na foto deep-sky objektů prakticky nepoužitelné, a na foto měsíce a planet také, s ohledem na ostrost kresby.
Dovoluji si tedy tvrdit, že to bude nanic

Na Rubinar jsem fotil na film, tam to bylo akceptovalné. V současné době, s DSLR nebo CCD kamerou je to i při ohnisku 500mm akceptovatelné sotva, jakékoli další natahování ohniska nemá cenu.
Nyní tenhle objektiv používám hlavně jako pěkně kompaktní pointér pro moji cestovní sestavu když fotím Borgem 77ED.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Rubinar 5,6/500 a Barlow
Je to fotografický objektiv, lze tedy použít i telekonvertor 2x na závitu M42. Ale dodám, že moje fotozkušenosti (denní focení) s telekonvertory jsou špatné, klesne ostrost i kontrast.
Bresser 10x50, Minidobson N76/300, Maxidobson N355/1775, UHC (DGM NPB)
- jaroslavdos
Rubinar 5,6/500 a Barlow
Díky za odpověď - oběma
To MMys - to zmenšení světelnosti mně bylo jasné, ale to další jsem si nějak neuvědomil. Tím se to komplikuje a nevýhody jsou jasné. Díky, aspoň jsem chytřejší. PS. Fotím na SPC900NC mod.
To MMys - to zmenšení světelnosti mně bylo jasné, ale to další jsem si nějak neuvědomil. Tím se to komplikuje a nevýhody jsou jasné. Díky, aspoň jsem chytřejší. PS. Fotím na SPC900NC mod.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Rubinar 5,6/500 a Barlow
A jak velký máš nyní hvězdy ? Ukaž nějaký snímek. Rubinary měly dost proměnlivou kvalitu. Ten můj je trošku astigmatický. Krásně je to vidět na pointační kameře.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM