Polarizační filtr?
Polarizační filtr?
Zdravím,
vím, že se toto moc astronomie netýká,ale poslední dobou se tu řeší dosti ohledně DF (zvláště DSLR), takže bych chtěl poprosit o radu z obdobné tématiky.
Mohl byste někdo doporučit, jaký polarizační filtr (52 mm) by byl fajn ke kompaktu? (stál mě 7,5tis.Kč -Olmpus C4000) - tzn. že nepotřebuju filtr za 2000Kč. Nabízeli mi od Hamy za 500, doporučeno mi bylo i od Rowi, viděl jsem Marumi za 900Kč, Kenko za 700Kč, atd.
Budu vděčný za každou radu a zkušenost. K digitálu je lepší cirkulární, než lineární, že? Předem díky!
Tom
vím, že se toto moc astronomie netýká,ale poslední dobou se tu řeší dosti ohledně DF (zvláště DSLR), takže bych chtěl poprosit o radu z obdobné tématiky.
Mohl byste někdo doporučit, jaký polarizační filtr (52 mm) by byl fajn ke kompaktu? (stál mě 7,5tis.Kč -Olmpus C4000) - tzn. že nepotřebuju filtr za 2000Kč. Nabízeli mi od Hamy za 500, doporučeno mi bylo i od Rowi, viděl jsem Marumi za 900Kč, Kenko za 700Kč, atd.
Budu vděčný za každou radu a zkušenost. K digitálu je lepší cirkulární, než lineární, že? Předem díky!
Tom
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz
Polarizační filtr?
Typ bych raději volil cirkulární, doporučuji si do obchodu vzít foťák a udělat pár zkušebních snímků nějaké jednolité barevné plochy (třeba zdi), abys zjistil, jestli to s ním moc nevinětuje. Co se značky týče, skoro bych řekl, že v této nejnižší cenové relaci, je jedno, co vybereš. Rozsáhlé pojednání o polarizačních filtrech je tady http://www.paladix.cz/serial/10002.html
Polarizační filtr?
Určitě cirkulární, podívej se ještě natohle:
http://www.photorevue.cz/Sekce7/clan73.htm
Se značkou bych si hlavu nelámal, u těch lacinějších ani žádné recenze nepomohou. V běžném focení asi neoceníš kvalitu značkových.
Se značkou bych si hlavu nelámal, u těch lacinějších ani žádné recenze nepomohou. V běžném focení asi neoceníš kvalitu značkových.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Polarizační filtr?
Rozdil mezi drahymi a levnymi fotofiltry je predevsim v antireflexnich vrstvach ( aspon mi to tak vysvetlovali u Skody ). Byva to znat na kontrastu, ty uplne nejdrazsi jsou zbytecne, ale ty uplne nejlevnejsi ( casto bez antireflexnich vrstev ) take nekupuji.
Polarizacni filtr je ovsem "antireflexni" sam o sobe, takze by u nej ty vrstvy nemely delat moc velky rozdil.
Polarizacni filtr je ovsem "antireflexni" sam o sobe, takze by u nej ty vrstvy nemely delat moc velky rozdil.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Re: Polarizační filtr?
Takový dotaz. Nejspíš naivní, tak se aspoň zasmějeme.
Můžete mi potvrdit nebo vyvrátit následující myšlenku.
Mám zkušenost z klasického denního focení že při použití polarizačního filtru může obloha téměř úplně zčernat za předpokladu že je správně natočený, nešlo by toho taky využít v astronomii. Takže za pravého poledne si vzpomenu že bych chtěl vidět M31 tak veznu polarizační filtr ze starého monitoru, buchnu ho na dalekohled a du na to.
Teď vážně, někdy i v noci je obloha docela světlá například vlivem měsíce, ale všechno to světlo je jen odražené světlo a polarizační filtr by mohl docela pomoct např. u té M31ky měl by výrazně zvýšit kontrast oproti obloze. Dokonce i osvícená obloha v okolí velkých měst je jen odražené světlo takže i tam by to mohlo pomoct, je mi jasné že u těch měst je více světelných zdrojů a tím i víc směru polarizace odraženého světla, ale když nejsme přímo ve městě, například kousek za městem, tak nám většina světla jde z jedné strany a trochu by to pomoct mohl. Dík za komentář k mému nápadu, byť i kritický.
Můžete mi potvrdit nebo vyvrátit následující myšlenku.
Mám zkušenost z klasického denního focení že při použití polarizačního filtru může obloha téměř úplně zčernat za předpokladu že je správně natočený, nešlo by toho taky využít v astronomii. Takže za pravého poledne si vzpomenu že bych chtěl vidět M31 tak veznu polarizační filtr ze starého monitoru, buchnu ho na dalekohled a du na to.
Teď vážně, někdy i v noci je obloha docela světlá například vlivem měsíce, ale všechno to světlo je jen odražené světlo a polarizační filtr by mohl docela pomoct např. u té M31ky měl by výrazně zvýšit kontrast oproti obloze. Dokonce i osvícená obloha v okolí velkých měst je jen odražené světlo takže i tam by to mohlo pomoct, je mi jasné že u těch měst je více světelných zdrojů a tím i víc směru polarizace odraženého světla, ale když nejsme přímo ve městě, například kousek za městem, tak nám většina světla jde z jedné strany a trochu by to pomoct mohl. Dík za komentář k mému nápadu, byť i kritický.
Polarizační filtr?
Zas tak naivni to neni, mesicni svetlo, rozptylene v atmosfere, by to ztmavit melo. Je to stejne, jako ve dne se slunecnim svetlem - uhel mezi Sluncem ( Mesicem ) a smerem, kterym se divame, je dany a tim je dany i uhel rozptylu svetla ve vzduchu, takze staci spravne natocit filtr. U toho mestskeho osvetleni by to asi zadna slava nebyla.
Problem je ale v tom, ze samotne polarizacni filtry byvaji dost tmave. Muze se to hodit na planety, jasne hvezdokupy apod. ale ze slabsich objektu toho asi moc videt nebude.
Problem je ale v tom, ze samotne polarizacni filtry byvaji dost tmave. Muze se to hodit na planety, jasne hvezdokupy apod. ale ze slabsich objektu toho asi moc videt nebude.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Polarizační filtr?
Je mně zcela jasné že ten filtr bere 50% světla a že spoustu objektů budu mít problém slušně vidět i ze 100% světla, ale pokud předpokládám že budu pozorovat 250kou tak i těch 50% světla je jako 100% světla u nějaké 177ky a i s dalekohledem o průměru 177mm je lecos vidět. A tady to bude podobné jenom kontrastnější. Na mlhoviny bude určitě mnohem lepší nějaký mlhovinový filtr, ale třeba na galaxie by za určitých podmínek mohl pomoct taky, ne?
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Polarizační filtr?
Z principu nelze tomu postupu nic vytknout. Přesto si myslím,. že efekt nebude odpovídat vylnaloženému úsilí a to z důvodů:
- maximální polarizace oblohy se dosahuje v úhlové vzdálenosti 90°od zdroje u hodnopt 0°a 180°klesá na nulu
- stupeň polarizace je ovlivněn stavem atmosféry ( množství vlhkosti a prachu)
-částice (prach, vlhkost) se podílí na rozptylu světla a toto světlo není polarizováno - takže na něj nepůsobí polarizační filtr
-i kvalitní fotografické filtry mají prodlužovací faktor 2,5 -3 (Ty uvažuješ o 2) , takže zeslabení propuštěného světla je výrazně vyšší
-světlo od pozemských zdrojů zpravidla nepřichází z jednoho bodu a navíc je to světlo rozptýlené na částicích v přízemní vrstvě - takže se zde s polarizací asi nesetkáme.
-cena slušných fotografických filtrů není až tak odlišná od mlhovinových filtrů, které podle provedení propouštějí 90 a vice % světla pozorovaných objektů a blokují od 60 do 95% rušivých světel.
Pokud jde o světlo Měsíce, stále se traduje, že mlhovinové filtry k tomu nejsou určeny, ale není tomu tak. Měsíční světlo obsahuje všechny vlnové délky jako světlo sluneční a pokud část spektra filtr nepropouští, nepropouští tudíš ani světlo od Měsíce.
Mohu doporučit pozorování Řasových mlhovin za úplňku s O III filtrem. Není to sice jako pohled na tmavé obloze, ale bez filtru takhle Řasy nejsou vidět.
Ale zpět k Tvému návrhu : určitě to stojí za vyzkoušení !!!
- maximální polarizace oblohy se dosahuje v úhlové vzdálenosti 90°od zdroje u hodnopt 0°a 180°klesá na nulu
- stupeň polarizace je ovlivněn stavem atmosféry ( množství vlhkosti a prachu)
-částice (prach, vlhkost) se podílí na rozptylu světla a toto světlo není polarizováno - takže na něj nepůsobí polarizační filtr
-i kvalitní fotografické filtry mají prodlužovací faktor 2,5 -3 (Ty uvažuješ o 2) , takže zeslabení propuštěného světla je výrazně vyšší
-světlo od pozemských zdrojů zpravidla nepřichází z jednoho bodu a navíc je to světlo rozptýlené na částicích v přízemní vrstvě - takže se zde s polarizací asi nesetkáme.
-cena slušných fotografických filtrů není až tak odlišná od mlhovinových filtrů, které podle provedení propouštějí 90 a vice % světla pozorovaných objektů a blokují od 60 do 95% rušivých světel.
Pokud jde o světlo Měsíce, stále se traduje, že mlhovinové filtry k tomu nejsou určeny, ale není tomu tak. Měsíční světlo obsahuje všechny vlnové délky jako světlo sluneční a pokud část spektra filtr nepropouští, nepropouští tudíš ani světlo od Měsíce.
Mohu doporučit pozorování Řasových mlhovin za úplňku s O III filtrem. Není to sice jako pohled na tmavé obloze, ale bez filtru takhle Řasy nejsou vidět.
Ale zpět k Tvému návrhu : určitě to stojí za vyzkoušení !!!
lepší rada žádná než špatná
Polarizační filtr?
Nedalo mi to a zkoušel jsem včera ten polarizační filtr před volným okem i před objektivem a okulárem triedru 7x50. Dá se říct, že napůl rušilo osvětlení a Měsíc. Nebylo sice úplně jasno, ale při točení filtrem jsem žádný efekt ztmavení pozadí nezpozoroval.
Polarizační filtr?
To lze pozorovat jen u světla odraženého o něco (prostě vidíš to na lesklých površích-sklo, kastle auta, atp.).
Polarizační filtr?
Takové dotázek co se vyvinul s diskuse planetární bratříček.
chci dvojici polarizačních filtrů ze Supry:
Jedny od celestronu za 900,-kč
Druhý od Baader za 1400,-kč!!
Platí to že za kvalitu se platí nebo je to jedno?
chci dvojici polarizačních filtrů ze Supry:
Jedny od celestronu za 900,-kč
Druhý od Baader za 1400,-kč!!
Platí to že za kvalitu se platí nebo je to jedno?
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Polarizační filtr?
Platí to že za kvalitu se platí nebo je to jedno? Platí. Já jsem si chtěl v Supře původně také koupit levnější, ale p. Zahajský mi je nechal porovnat. Ty levnější typy nemají stejný jas v celém zorném poli, takže jsem si připlatil na ten Baader (tak je označen v ceníku, ale značku Baader na něm nenajdeš, pouze označení Japan).
Re: Polarizační filtr?
Platí. Já jsem si chtěl v Supře původně také koupit levnější, ale p. Zahajský mi je nechal porovnat. Ty levnější typy nemají stejný jas v celém zorném poli, takže jsem si připlatil na ten Baader (tak je označen v ceníku, ale značku Baader na něm nenajdeš, pouze označení Japan).
2" provedení má poměrně velký rozsah propustnosti mezi 5 - 65 %.
Jsem s ním velmi spokojen, výrazně také sklidňuje obraz, odhadem o 1 díl na 5 stupňové škále seeingu.
2" provedení má poměrně velký rozsah propustnosti mezi 5 - 65 %.
Jsem s ním velmi spokojen, výrazně také sklidňuje obraz, odhadem o 1 díl na 5 stupňové škále seeingu.
Polarizační filtr?
Určitě cirkulární, podívej se ještě natohle:
Se značkou bych si hlavu nelámal, u těch lacinějších ani žádné recenze nepomohou. V běžném focení asi neoceníš kvalitu značkových.No páni! Se dívám na datum příspěvku a teda tys tu Milane už takový archívní vzorek... ;D
Teda smekám a přeju pevné nervy i do budoucna..
P.S. Na polarizační filtr neni momentálně peniz a spokojím se s šedým..
Se značkou bych si hlavu nelámal, u těch lacinějších ani žádné recenze nepomohou. V běžném focení asi neoceníš kvalitu značkových.No páni! Se dívám na datum příspěvku a teda tys tu Milane už takový archívní vzorek... ;D

Teda smekám a přeju pevné nervy i do budoucna..

P.S. Na polarizační filtr neni momentálně peniz a spokojím se s šedým..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...