Newt a max velikost

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
JZ

Newt a max velikost

Příspěvek od JZ »

Měl bych dotaz do jakého maximálního průměru lze u Newtona jít aby to mělo ještě smysl. Hlavní ukazatel bude pravděpodobně světelný smog, ale pozorovací podmínky v ČR mají asi svoje meze. Co si pamatuji tak MMys zde porovnával svoji 210 s 350 a vyšlo to zhruba na stejno - pro dané pozorovací místo. (Doufám že se chytí elbi s připravovanou 500).
FunTomas

Newt a max velikost

Příspěvek od FunTomas »

Maximalny priemer zvolit taky aby cena za optiku nezruinovala majitelovu rodinu. :D
Ale vazne. Ak to ma byt staticky dalekohlad (nebude sa prenasat) tak co najvacsi. Nikdy nie je na skodu mat velky priemer. Je pravda, ze pozorovacie podmienky su limitujuce, ale ak je raz velky seeing, tak je prakticky jedno akym dalekohladom sa clovek pozera.
Ak to ma byt prenosny dalekohlad, tak by mal mat taky priemer, aby transport a zostavenie neboli fyzicky vycerpavajuce. Inak sa strati chut pozorovat.
Elbi stavia dalekohlad na paralaktike, a tym padom je neprenosny (ibazeby mal zeriav). Jemu to teda bude jedno a prioritne zvoli vzdy ten najvacsi priemer. Ked totiz podmienky dovolia, vytiahne z neho viac ako majitelie mensich pristrojov.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
vla

Newt a max velikost

Příspěvek od vla »

V rámci možností co největší, takže dobře rozmyslet co s ním chceš dělat, typ montáže, stanoviště pevné , přenosný dalekohled, focení, co chceš pozorovat atd. Mít velký dalekohled bez solidního pozorovacího místa, nebo možnosti převozu nebude moc efektivní. Pokud bys převážel myslím, že bys měl dalekohled sám unést. Není to jen o velikosti, ale o celkové koncepci a možnostech pozorování.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
JZ

Newt a max velikost

Příspěvek od JZ »

Aby jsem upřesnil svůj dotaz - nebudu dalekohled stavět, ale jedná se mi pouze o teorii.
Medved

Newt a max velikost

Příspěvek od Medved »

Čistě teoreticky jsem se tím také kdysi zabýval a po zvážení finančních nákladů, intenzity a efektivity využití (přiměreně nákladům), dopadů na rodinný život a pod. došel pro zrcadlový dalekohled syst. Newton přibližně k těmto závěrům.

průměr, stanoviště, využití, "cílová skupina" , následky

450-600-xyz
-přístroj na pevné montáži v pozorovacím domečku/kopuli - v podstatě soukromá hvězdárna, místo s výbornými podmínkami (v rámci ČR)
- hluboký zájem o astronomii s vlastním odborným pozorovacím programem (jasnosti komet, proměnné, novy atd.) a snahou přispět astronomickému poznání, výsledky v některých srovnatelné s profesionálními pracovišti
- nadšenci a šťastlivci jimž je astronomie opravdovým "KONĚM" a jsou jí ochotni obětovat nemalé finanční prostředky a čas což jim toleruje rodina

300-450
- možnost mít přístroj na pevné montáži v pozorovacím domečku/kopuli je velkou výhodou, ale i mobilní = dobson, místo s dobrými podmínkami (v rámci ČR) u mobilních není podmínkou
- hluboký zájem o astronomii, astrofotorafie, vážněji míněný pozorovací program dle nátury, ambice menší nežli u předchozí skupiny, mohou se vyskytnout i nadšenci jen obdivující krásy oblohy bez dalšího
- nadšenci jimž je astronomie koníčkem číslo 1 a jsou jí ochotni obětovat nemalé finanční prostředky a čas což jim toleruje rodina

200-300
- přístroj mobilní (přenosná montáž, dobson) převoz standartním osobním automobilem by neměl představovat vážnější problém, není vyloučena na dobrém místě pevná montáž s domečkem/kopulí, stanoviště v podstatě kdekoliv mimo přesvětlená centra měst/obcí a místa přímo pod lampami VO
- značný zájem o astronomi, nadšenci obdivující krásy noční oblohy toužící vidět na vlastní oči jako nezřetelný mlhavý flek to co je v nádherných barvách prezentováno na netu a v knihách :), astrofotografie, pozorovací program může být a nemusí,
- nadšenci jimž je astronomie jedním z hlavních koníčků a jsou jí ochotni obětovat přiměřené finanční prostředky a čas, rodina nemusí být až tak tolerantní a může si myslet něco o světloplachých bláznech ;D

do 200
- mobilní malé přístroje
- nadšenci obdivující krásy noční oblohy toužící vidět na vlastní oči jako nezřetelný cvílemi mizící mlhavý flek to co je v nádherných barvách prezentováno na netu a v knihách :), hlubší zájem o astronomii není vyloučen lidé s minimem volného času vědomí si toho, že větší přístroj nemá v jejich případě vzhledem k intenzitě pozorování opodstatnění
- dopad na rodinu a finance minimální

Toš, tak nějak bych si to představovál. Těď jsem do 200, v budoucnu se chci dopracovat tak k 250tce pro "pěkné" pokoukání. 250ka je pro mě rozumný kompromis z hlediska ceny co se využití týká nedělám si iluze, zcela jistě by se dala zapojit intenzivněji někde jinde. Ambice na vlastní pozorovací program nemám, v budoucnu možná i nějaké to foto nejspíše digitálním fotoaparátem.

Zdar! :hi:
Toš tak na světě...
zdenek
Věk: 56

Newt a max velikost

Příspěvek od zdenek »

Medved napsal: Čistě teoreticky jsem se tím také kdysi zabýval a po zvážení  ...Celkem pěkná analýza   :D. Rozměry samozřejmě nejsou dogmatem (lze mít stejně dobře 200 na pevné montáži jako i např. 360 coby mobilní). Nicméně v kostce to opravdu cca sedí i s mojimi zkušenostmi.   ;)
Zdenek
Medved

Newt a max velikost

Příspěvek od Medved »

Trošku jsem uhnul z otázky tak to ve stručnosti shrnu. Rozumná podmínkám České republiky adekvátní velikost Newtona je dle mého 200-450 mm. Dokonce bych řekl, že je to i jinde ve světě nejrozšířenější rozměr. Tento týden po cca 6 lekcích AJ :mad2: jsem se vrhnul na "pročítání" ;D cloudynights a hrubým odhadem 2/3 dalekohledů zapadají do těchto rozměrů. Jinak našel jsem tam taky toto
http://astrosurf.com/altaz/1000_e.htm
Snad ten odkaz bude fungovat :-/ . Snům se meze nekladou. Zdar! :hi:
Toš tak na světě...
Libor

Newt a max velikost

Příspěvek od Libor »

Medved napsal:
http://astrosurf.com/altaz/1000_e.htm
Hmm, a já si myslel, že už mám docela velký dalekohled. Vidím, že jsem ale úplný břídil. :(
Medved

Newt a max velikost

Příspěvek od Medved »

I´m sorry.
Ale 355ka je v ČR (nejen) paráda  :D.

Nic není ztraceno. Stačí prodat domek, auto ...  rodina uteče sama ... a  
http://www.astromart.com/viewad.asp?cid=241828  :mad2: Šance do 23.1.2004.
Nepřehlédnout odkaz vpravo nahoře http://stabilite.com/ velmi zajímavá technologie výroby.  
Omlouvám se je to mimo, ale nedá mi to  :banghead: a už to víckrát neďělám  ;) opravdu přestanu.  :toilet: Čus!  
Toš tak na světě...
elbi

Newt a max velikost

Příspěvek od elbi »

No tak to mi nedá a chca nechca se musím připojit.Myslím, že tohle vůbec není mimo a jen to klidně dělej dál.Je to ulítlý přesně tím správným způsobem.Kdyby se totiž sešlo několik dostatečně cáklých maníků, kteří by dali dohromady nějaký ten obnos a dostatek know how tak tohle je přesně můj adrenalinovej sport  :bounce:

Jak jste jistě vytušili můj názor na celou věc je jasný.
Znám lidi kteří si kupují auťáky za 3.5M.Já je mít, koupím si auto za 0.5 a zbytek vrazím do observatoře.Co se týče té rozumné velikosti nad kterou je tady řeč, tak já myslím, že je daleko výš než si jí tady malujete.Je přesně tam, kam jí kladou tihle blázniví amíci.A to právě u 1000mm!!!
Nejde totiž o to jestli máte seriózní pozorovací program nebo ne.Ten vem čert.Jde čistě o to jestli takovej dalekohled chci, mám na něj a jsem dostatečně ulítlej to do něj vrazit.Jestli to mám na to, abych s ním fotil nebo pozoroval nebo se na něj koukal a nebo ho dokonce ukazoval holkám a balil je na to, to je myslím moje věc.Prostě někdo si holt koupí to auto, někdo triskáč, někdo to naháže do automatů a prochlastá, ale většina z nás holt má holou p..., a tak je nucena vymýšlet hromady důvodů proč takový stroj nemít.
Sorry hoši.Fakt jsem si nemohl pomoct  ;D
Elbi
Medved

Newt a max velikost

Příspěvek od Medved »

to: elbi
Je jasné, že čím víc tím líp a mít těch cca 600 000 Kč :rotflmao: + na dopravu a nemít naléhavější potřeby jak je utratit tak do toho du! K tomu rozměru 200-450mm jsem došel proto, že od 200mm už je toho spousta docela slušně vidět a od cca 450mm zase cena za optiku opouští přibližně lineární závislost na průměru a dostává se pomalu, ale jistě do sféry mimo možnosti většiny jednotlivců právě proto, že - cituji "většina z nás holt má holou p..." ;D.
Jinak dát do kupy pár llidí a vybudovat něco v duchu České amatérské observatoře (lepší pojmenování mě nenapadlo :-/ ::)) s kanónem okolo těch 1000mm je perfektní nápad. Z míst s malým světelným znečištěním a dostupností (+-stejně daleko) ze všech koutů republiky připadá v úvahu plac někde na Českomoravské vrchovině.
Co se programu týká samozřejmě, že to není dogma.
A vůbec už musím končit. Svrbí mě prsty, jedu Mercedesem do baru hodit pětku do automatu a dát si k tomu čtvrtku suchého Martini. ;D

Toš tak na světě...
elbi

Newt a max velikost

Příspěvek od elbi »

Tak co.Už ses vypotácel z baru? ;D
O jedné šikovné lokalitě vím.Je to blízko Čáslavi a tedy i ČM vrchoviny a tedy i cca uprostřed republiky.Dokonce vím, že tady bude brzy stát montáž, která unese kanón o pr. cca 750 mm. ;D
No nic.Jak si přišel na těch 600k?To mi asi něco na té stránce uteklo :o
Tak zatim.Elbi
MaG
Kontaktovat uživatele:

Newt a max velikost

Příspěvek od MaG »

elbi napsal: Jak si přišel na těch 600k?To mi asi něco na té stránce uteklo Cena tam je za 20.000,- bez dopravy.

Jinak teď si myslím,že tohle by měl číst někdo v tom stylu "koupím si auto za 1 místo za 2 melouny" a bylo by hotovo ;-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ROBIN

Newt a max velikost

Příspěvek od ROBIN »

Sorry ak je to nezmysel ;), ale zaujimalo by ma ci by takym metrovym zrkadlom boli vidiet niekore deepsky objekty vo farbe, alebo aspon naznaky farieb :hi.
Medved

Newt a max velikost

Příspěvek od Medved »

To: elbi
Jo, už jo. 8)
Hmm unese 750ku - Vauuu! Fííha! :uch: a už je co do ní dát? Co se dává veřejnosti k dobru tak nejvíc u nás má J. Drbohlav 800ku si se nepletu.
To: eMartin
Tak, tak. Dolar jde sice dolů, ale pro jednoduchost kurz 1:30.
To: ROBIN
Kdysi jsem kdesi (Vesmír?) četl (na vlastní oči nikdy neviděl) s jazykem na vestě článek od M. Plavce (teď nevím jestli to jméno nekazím) a byl tam mimo jiné popis pozorování 600 stovkou z nějakého amerického srazu astronomů amatérů. Když to shrnu tak objekty pozorované s podrobnostmi jako na fotografiích z velkých observatoří, ale černobíle. U 1 metru to bude zřejmě stejné. Možná u některých mlhovin bude náznak nějakého odstínu (M57 do zelena apod.), ale inak to vidím dost černě (opravuji černobíle :)). Pořád to bude asi málo světla na to, aby se u lidského oka aktivovaly čípky zajišťující barevné vidění. :-/
Toš tak na světě...
Odpovědět