Drátová spoušť na foto Praktica a filmy - koupím
Zdravím,
koupím drátěnou spoušť na Prakticu, popř. filmy (negativní) s citlivostí v H-Alfa např. KONICA VX 400. Cenu nabídněte.
koupím drátěnou spoušť na Prakticu, popř. filmy (negativní) s citlivostí v H-Alfa např. KONICA VX 400. Cenu nabídněte.
N150/750, motorized EQ 3-2, planetární kamerka (CCTV),nějaké okuláry a čas na koníčka asi jednou měsíčně 
Je ta spoust stejna jako u ruskych fotoaparatu?
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
To Lukina: .... to kdybych věděl :-[ .... snad i jo, možná by asi bylo nejlepší počkat až sem vleze některej ze starých kozáků (MMys ;D) a něco napíše 
N150/750, motorized EQ 3-2, planetární kamerka (CCTV),nějaké okuláry a čas na koníčka asi jednou měsíčně 
jestli jo, tak ji beru 
Drátěná spoušť je stejná.
S těmi filmy bych to viděl dosti černě. To, co si kde přečteš v literatuře bylo pravda kdysi, nevím, kdo dnes fotografuje na barevný negativ nebo kdo by v současné době sledoval vývoj a vlastnosti těchto materiálů
V současné době je každá koruna vložená do těchto techologií vlastně vyhozená.
Bylo pravda, že zkušenosti s klasickou fotografií se hodí při digitání fotografii. Jenže při použití digitálů ty zkušenosti dnes získáš 100x rychleji
Můžeš mi věřit, že se všemi zkušenostmi s astrofotografií dříve i dnes bych v současné době do učení na klasice určitě nešel
.A není to ano či ne, ale je to 100x ne.
S těmi filmy bych to viděl dosti černě. To, co si kde přečteš v literatuře bylo pravda kdysi, nevím, kdo dnes fotografuje na barevný negativ nebo kdo by v současné době sledoval vývoj a vlastnosti těchto materiálů
V současné době je každá koruna vložená do těchto techologií vlastně vyhozená.
Bylo pravda, že zkušenosti s klasickou fotografií se hodí při digitání fotografii. Jenže při použití digitálů ty zkušenosti dnes získáš 100x rychleji
Můžeš mi věřit, že se všemi zkušenostmi s astrofotografií dříve i dnes bych v současné době do učení na klasice určitě nešel
.A není to ano či ne, ale je to 100x ne.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Souhlas s Milanem, pokud nemáš žádný zvláštní důvod pro film, jen myšlenku, že to je do začátku levné, tak se velmi pleteš. Problémy jsou cena filmu, cena vyvolání, laby ti vyvolají jen pár políček, ale zaplatíš jako za celý film, pak fotky, při prvních pokusech nic moc, tedy vlastně zbytečné a vyhozené peníze, nebo scan, prakticky totéž jako fotky. Navíc velmi neoperativní z hlediska zjištění a nápravy chyb. Takhle přesně jsem začal já v domění, že to bude levné. Zkoušel jsem inverzi, cca 250kč, vyvolání cca 5-ti snímků asi 70, scan, případně nějaká fotka. Když jsem sečetl cenu na jeden (platil jsem cca 5x-6x vyvolání + scany)film bylo to tak 1000-1200 kč. Levněji by to šlo taky, ale než nafotíš celý film trvá to při "vhodném počasí"i pár měsíců. A při dnešní ceně jeté 300D kolem 3-4 tisíc Kč je začít s filmem pěkně drahé. A navíc spousta času běhat do labu a zpět.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Tyjo tak to jste me, upřímně, dostali. Nemám aktuálně na čtyřtisícovou investici do DSLR a chtěl jsem začít nějak "levně" experimentovat (praktika za 260,- CZK)..... mám teda co rozmýšlet, co říkáte na černobílé panchromatické filmy v téhle situaci???
Jak koukám na tvou výbavu a asi bych s tím co máš zkusil jasnější objekty s meade LPI, na získání základních zkušeností by to snad mohlo stačit, je to zadarmo a ježíšek se blíží.
To Vla:
jj, s LPIckem mam tyhle plany, jen cekam az mi dorazi novy RA motorek. Mozna by s to s tou praktikou nemuselo byt tak drahe kdyby to byl nejaky cernobily technipan, mam doma tank i vyvojky, ustalovace a axomat.... a par let zkusenosti s normalni CB foto...
jj, s LPIckem mam tyhle plany, jen cekam az mi dorazi novy RA motorek. Mozna by s to s tou praktikou nemuselo byt tak drahe kdyby to byl nejaky cernobily technipan, mam doma tank i vyvojky, ustalovace a axomat.... a par let zkusenosti s normalni CB foto...
Technical Pan se již alespoň 5 let nevyrábí a jinak byl stejně drahý jako špičkové barevné negativy. A protože bylo maximum citlivosti vysoko v červené oblasti, bylo potřeba i z vesnice trochu umělých světel filtrovat Deep Sky filtrem, a vzhledem k velmi nepříznivému Schwarzschildovu koeficientu bylo potřeba film hypersenzibilizovat, abys dosáhl výsledky takové, jako najdeš u publikovaných snímků focených na tento materiál.
lepší rada žádná než špatná
Pokud máš černobílou fotokomoru a vše si uděláš sám neviděl bych ve filmu pro začátek velký problém. Emisní "červené" mlhoviny nejsou zdaleka jediné objekty na obloze.
Sice se v této oblasti nepovažuji za odborníka, ale na film již pár let fotím. Širokoúhlé snímky na film se mi líbí mnohem více než digitální. Konica již několik let žádné filmy nevyrábí. Drátěnou spoušť ti můžu prodat. Jednou jsem dostal k svátku tři filmy Fujifilm Superia X-tra 800 ASA. Protože jsem už předtím zjistil, že jsou na focení mlhovin zcela nevhodné, leží mi ještě doma. Možná by se ti jeden dva hodili na vyzkoušení parametrů expozice s tvou sestavou (v jaké poloze je objektiv zaostřen, vhodná clona, počáteční představa o expoziční čase atd., viz MMysovy stránky). Prodal bych je nějak zalevno, pro mě nemají cenu. Skladuji je v chladničce v dvojitém igelitovém pytlíku. Jestli máš zájem, napiš, jestli ne, tak můžeš taky, můžu poslat ukázky snímků na různé filmy.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Polární ustavovač PARot ke stažení
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Asi bych se taky měl vyjádřit, protože na film jsem ještě astrofotil ;)
Pokud máš všechno potřebné doma, tak jediné, co má význam, je zkusit černobílou fotografii, s tím, že si vše vyvoláš sám. Tady aspoň je ještě ten proces jakž-takž operativní. Můžeš exponovat, film ustřihnout, hned vyvolat. Pokud jde o focení na barevný film, tak zde to už opravdu skoro nemá význam, vzhledem k hrozné neoperativnosti s vyvoláváním. Navíc vhodných filmů už je jako šafránu. Bazarová DSLR se ti podle mne zaplatí již dříve než po roce experimentování, nehledě na to, že máš odezvu okamžitě po vyfocení snímku.
Zkus si to na ČB film. Upřímně řečeno ale teď nevím na jaký, ale pro začátek, pokud ti nejde o mlhoviny zářící v H-alfa, je to jedno. Uvidíš sám, jaký to bude boj. Vzhledem k současnému světelnému znečištění budou jednotlivé snímky velmi bídné. Právě krátké expozice na elektronické senzory a jejich následné skládání umožňují efektivní boj s tímto problémem. Každopádně, pokud z toho má být aspoň něco rozumného, bude potřeba to oskenovat a následně zpracovat v PC. Doby, kdy u nás byla obloha tak tmavá, že stačilo snímky pěkně nazvětšovat na papír, a případnou korekci udělat volbou gradace papíru a způsobu vyvolávání, jsou pryč. Troufám si říci, že v současné době je na většině naší republiky obloha nepoužitelná pro tento postup bez následné editace obrazu.
K investici do vyvolávání tedy přibude ještě kvalitní skener (nebo si to nechat někde skenovat, ale upozorňuji že v normálním fotolabu s tím obvykle nepochodíš, to vyžaduje individuální přístup a tomu odpovídá i cena).
No uvidíš sám, já osobně bych do toho dneska nešel, ani náhodou. Rozdíl mezi cenou bazarové DSLR a cenou pár filmů+jejich vyvolání (tedy pokud bys to myslel opravdu vážně a chtěl mít hezké snímky) se velmi rychle smaže.
Pokud máš všechno potřebné doma, tak jediné, co má význam, je zkusit černobílou fotografii, s tím, že si vše vyvoláš sám. Tady aspoň je ještě ten proces jakž-takž operativní. Můžeš exponovat, film ustřihnout, hned vyvolat. Pokud jde o focení na barevný film, tak zde to už opravdu skoro nemá význam, vzhledem k hrozné neoperativnosti s vyvoláváním. Navíc vhodných filmů už je jako šafránu. Bazarová DSLR se ti podle mne zaplatí již dříve než po roce experimentování, nehledě na to, že máš odezvu okamžitě po vyfocení snímku.
Zkus si to na ČB film. Upřímně řečeno ale teď nevím na jaký, ale pro začátek, pokud ti nejde o mlhoviny zářící v H-alfa, je to jedno. Uvidíš sám, jaký to bude boj. Vzhledem k současnému světelnému znečištění budou jednotlivé snímky velmi bídné. Právě krátké expozice na elektronické senzory a jejich následné skládání umožňují efektivní boj s tímto problémem. Každopádně, pokud z toho má být aspoň něco rozumného, bude potřeba to oskenovat a následně zpracovat v PC. Doby, kdy u nás byla obloha tak tmavá, že stačilo snímky pěkně nazvětšovat na papír, a případnou korekci udělat volbou gradace papíru a způsobu vyvolávání, jsou pryč. Troufám si říci, že v současné době je na většině naší republiky obloha nepoužitelná pro tento postup bez následné editace obrazu.
K investici do vyvolávání tedy přibude ještě kvalitní skener (nebo si to nechat někde skenovat, ale upozorňuji že v normálním fotolabu s tím obvykle nepochodíš, to vyžaduje individuální přístup a tomu odpovídá i cena).
No uvidíš sám, já osobně bych do toho dneska nešel, ani náhodou. Rozdíl mezi cenou bazarové DSLR a cenou pár filmů+jejich vyvolání (tedy pokud bys to myslel opravdu vážně a chtěl mít hezké snímky) se velmi rychle smaže.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM