pointace ohniska 750, 800, 900mm

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Tak a je to tady. Vcera jsem zkousel noveho 6" Newtona (150/750mm) a doufal jsem, ze pointace pres SW 102/500 v primarnim ohnisku, tj. na 500mm bude dostatecna. Lec nejsem tak uplne spokojen, resp. jsem nespokojen s vysledkem :-(

Chtel bych se proto mistnich zeptat, jak jim funguje pointace techto ohnisek (750-900mm), jak casto jim autoguider dela korekce (zda skace S, W, S, W, N, W, S, E ... nebo zda koriguje ve vsech smerech, tj. N, W, S, E, apod.). Funguje Vam to nejak pravidelne? Jak casto dochazi ke korekcim? U jake montaze? Jak dlouhe pouzivate expozice a pointujete na silnou hvezdu nebo na slabsi?

Ja vyzkousel pointaci pri 500mm tak jako obvykle, tedy moji funkcni sestavu, ale uz i 3 minutove expozice nebyly uplne OK, tak jak bych chtel. To mi funguje pointace pomerne normalne.

Pak jsem si od 1hod do 3hod hral s pointaci pres 2x barlow a zkousel pointovat na 1000mm a to mi PHDGuiding kreslil graf s uplne maximalnimi vykyvy :-(

Jinak se mi spise osvedcilo pointovat na slabsi hvezdy nez na silnejsi (asi jsou nejak moc prepalene a stred se pak hure urcuje?). Zkousel jsem tez snizit agresivitu z 90ti % na 60% ale vysledky byly horsi.

Pozdeji sem dam grafy, ted je nemam kam nahrat.

diky za komentare...

P.S.: jo a taky jsem zkusil jeste vice "rozvazit" delkohled v RA, pro jistotu, ale nejak to nepomohlo...

- ohniska 330mm a 510mm (Borg) umim pointovat velmi dobre, 20ti minutove a 10ti minutove (510) mi zatim zadne potize nedelaly, tak si rikam, zda se neco nehybe v tom Newtonu. Pritom jsem ho cvicne zkolimoval laserem a utahl ty spodni sroubky u zrcadla, aby se nemohlo hnout ani nahodou... stejne me ale proste zajima, jak pointuji ostatni
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Nedávno jsem testoval pointaci stejného Newtona (+Paracorr) s objektivem f=300mm (+Orion StarShoot AutoGuider + PHD guiding) - viz. snímek M27. Z hlediska pointru fungovala dostatečně dobře. Akorát jsem expozice netahal přes 5minut. Posun mezi jednotlivými snímky by už byl kolem 1px a to už by se projevilo na výsledku.

Osobně, když vidím, že montáž moc často přejíždí mezi N a S, tak v PHD guideru nastavím, aby dělal opravy pouze ve směru driftu (což mám vyzkoušeno, že pokud fotím směrem na východ tak je vždy jižním směrem). Hodně to pomáhá.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Smiř se s tím, že tohle bude dělat Newton vždycky. Zrcadlo musí být poměrně volné ( nemluvím o viklání a zjevných pohybech - to určitě ne) - ale volné tak, že jakékoliv utažení šroubkem M3 je nutno provést pouze citlivě a to pouze rukou a ne za nějakou velkou hlavu nebo točítko. Jen tak nedojde k deformaci zrcadla a viditelnému zkaženií obrazu. Po zdlouhavých úpravách jsem se dopracoval k tomu, že mi obraz cestuje během expozice rychlostí cca 1,2"/ 10 minut, poměrně rovnoměrně bez výrazných skoků . Proto v současné době exponuji jednotlivé snímky 7 minut a vše je OK
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Jo, smířený s tím jsem. Moc to neřeším, ono ta mechanická konstrukce toho Newtona od Orion Optics není úplně ideální (je to ta nejnižší třída - model Europa) a tak jsem vlastně rád, že s ním můžu dělat 5ti minutové expozice bez kompromisů (jediný mírný kompromis je trochu větší šum u úzkopásmové fotografie). Jinak s refraktorem je to něco jiného. Pokud nezapomenu utáhnout někde nějaký šroub, tak se pohne o pixel tak po 30-50 minutách.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

On ten celý problém je dán nutností mít zrcadlo uložené plovoucím způsobem, protože kvalita zobrazení je mnohokrát citlivější na jakékoliv deformace plochy u zrcadel než u refraktorů
to je samozřejmě problém, který moc neřešili majitelé DSLR, protože publikovali v tom případě snímek  v měřítku zobrazení  30-50% , a tam lze tento pohyb skrýt. Navíc  se se zrcadlovkou běžně neexponuje déle.  U CCD kamer je situace, hlavně u malých čipů ,odlišná. Jednak chlazený čip  s úzkopásmovým  filtrem umožňuje výrazně delší expozice, a jednak obrázky z malého čipu se už nedají moc zmenšovat do miniatur :). Takže tenhle problém čeká postupně všechny  :)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pointuji svůj N185/700 (po korekci Paracorrem) pomocí Borga 77ED (500mm). Snímám kamerou s pixely 7.2um a pointuji kamerou s pixely 4.4um. Expozici 15minut obvykle upointuji s tím, že pohyb není pozorovatelný (je menší než ten jeden pixel snímací kamery).

Primární zrcadlo je v míse uložené na třech bodech, z boku je vycentrováno červíky na dotek, pak jsou dalšími třemi dírkami po obvodě protlačeny mezi bok zrcadla a bok mísy tři bochánky silikonu, a po zatuhnutí jsou červíky uvolněny sotva na dotek.

Tubus je karbonový, objímky a třmeny masivní z duralu, držák sekundáru slepený monolit (pavouk, střed, vnější prstenec) a naklápí se to jemně jako celek kolimačními šrouby na vnější objímce.

Teď, zde na šumavě, jsem měl odpad nejvýše tak jeden snímek z dvaceti při čtvrthodinových expozicích, a to kdoví čím to bylo.

Jde to tedy, ale je to nesmírně obtížné a háklivé na spojení čehokoli.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Příspěvek od MilAN »

to MMys: vidím, že jsme se dopracovali k naprosto stejným hodnotám. Mám ohnisko o 50% delší a jako limit při snímání jsem si stanovil posuv 0,7 pixelu / expozici. Takže pro tvoje ohnisko a limit 1 pixel / expozici je to právě těch 15 minut :)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Sasa3: to ja si zatim na mechanickou cast Newtona nemohu stezovat, ma spoustu astro-foto vychytavek, viz
http://www.optique-unterlinden.net/astr ... itemType=1
http://www.telescope.com/control/produc ... t_id=09786

overil jsem si, ze Paracorr bude i pro 11mm uhlopricku nutnosti.

ad pointace: vcera jsem nakonec delal 3minutove a 2
minutove expozice, protoze mych naivnich 10 minut to nedalo ani nahodou.

Sasa3: jake mas nastaveni PHD pri pointaci Newtona? Myslim agresivitu, min pixel motion apod. ? a delku expozice? a zda na jasnou hvezdu ci mene?

oproti refraktoru to je dost veda :-/

v ramci vcerejsiho ztraceneho casu jsem zkousel i snizit kalibracni krok z 2000 (coz pouzivam pri 500mm pointeru) na 1250 (pri zachovani 500mm pointacniho dalekohledu), zda se PHD nezkalibruje nejak jemneji, ale taky to nepomohlo :-/

napadlo me jeste, zda by lepsi montaz nepomohla, dost silne o ni uvazuji (chtel bych EM 200 Temma II od Taka). Treba by to ale nepomohlo, kdo vi...
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Používám stejné nastavení jako u focení přes refraktor. Už jsem ho tady dávál: http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/ast ... _setup.jpg

Současné hodnoty (spíš náhodné změny, než nějaký umysl) jsou RA Aggressiveness: 86, Min. motion 0.25px. Ostatní jsou stejné.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Sasa3: to ja si zatim na mechanickou cast Newtona nemohu stezovat, ma spoustu astro-foto vychytavek, .Prosím Tě, jakých ?
Je to normálně, možná velmi slušně udělaný Newton. To, co jsem psal, není otázka dobře nebo špatně udělaného, to vychází z principu (a dokonce velmi správného) uložení zrcadla. Prostě, ačkoliv bude pointer špičkově pointovat, obraz v Newtonu bude cestovat. Proto byly kdysi vymyšleny OAG, ale to je v dnešní době , kdy je možnost skládat snímky, trochu překonané,. A hlavně, z hlediska práce s celým systémem, velmi nepraktické.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

sasa3: tak to mame uplne stejne zakladni nastaveni na refraktor, jen ja tam nemam time lapse 500 ale 0 a delam vzdy 2sec expozice (integruje mi to PHD, protoze webka umi jen 0.2sec (5fps)).

MilAN: oversized secondary mirror, 2" low-profile precision 11:1 crayford focuser, rotator, extension drawtube, a pak ma tubus o neco delsi nez normalne, coz funguje jako rosnice pro sekundarni zrcatko a nebo proti parazitnimu svetlu z okoli...

Jinak me nejde ani o to cestovani obrazu jako takovem, ale o to, ze je nejake poderzele rychle az se mi to nelibi a nezda. Proste hvezdy jsou hnute stale stejnym smerem (uplne vsechny) nehledne na komu, ktera tam samozrejme je zretelne poznat... jeste muzu priste vyzkouset vule a utahnout kruhy a listu atd... ale podle me to mam dost "fest". Leda by se mi jeste hybal pointer, resp. okularovy vytah pointeru (zapomnel jsem ho pritahnout sroubkem). Tam by teoreticky mohla taky byt "vachrlatos" (viklani).

nicmene diky za poznatky. Ja jsem si Milane rikal, proc delas tim newtonem jen 7 nebo 8 minut expozici, kdyz by to urcite sneslo 15-20 :-)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Ano, jde to vždycky jedním směrem. Samozřejmě, že je potřeba nejdřív zabezpečit ty vzájemné možné posuvy pointér/dalekohled, utáhnout kruhy, okulárové výtahy a pod.  Ale skutečnost je , že 300 mm pointér musí utáhnout ohnisko nějakých 1200 mm. Můžeš to zkusit, prodloužit ohnisko refraktoru na takovou hodnotu např Barlowem a pak pointovat krátkým pointerem. Půjde to bez problémů. Ten je opravdu v systému Newton
.............
To nejsou žádné vychytávky  na astro-foto. Na  fotografování snad nemůže Newton vypadat jinak -ale je tam vše , co potřeba je +nějaké zbytečnosti.
Fotit s tím půjde dobře, jen je potřeba si uvědomit možnosti těchto systémů.
hokle

Příspěvek od hokle »

Ahoj,
chtěl bych vás zkušenější poprosit a využívám tohoto vlákna o radu s pointací. Nedaří se mi stále upointovat delší expozici cca 3min a více. Z osmi snímků mě většinou vyjdou tak dva, ze kterých mám ještě radost. Pro ukázku uvádím část jedné dobré a jedné špatné fotky (360sec., ISO800). Většinou mě snímek ujíždí stejným směrem a to převážně v DE. Zdá se mi, že montáž zvládá pointaci v RA docela dobře (i když vyjímky se najdou). Myslím, že stáčením pole to snad není, protože se snažím vybírat pointační hvězdu v zorném poli hlavního dalekohledu. Ještě je zajímavé, že hvězda se často vykreslí jako dvojhvězda a ne jako čárka. Jako by tam docházelo někde ke skokové změně. Posunutí odpovídá asi 6". Výsledek mě vychází podobně při použití Autoguideru dle MMys i PHD. Pokud se koukám na průběh pointace, odchylky vycházejí prakticky stejně pro dobrou i špatnou fotku.

Co jsem udělal a zkusil:
- pointační dalekohled SW 70/500 jsem pevněji uchytil k upínacím kruhům dalekohledu SW newton 254/1200.
- dotáhnul jsem okulárový výtah u pointačního dalekohledu.
- používám koupenou redukci do okulárového výtahu na kameru SPC900nc
- měnit parametry v PHD a Autoguideru. To částečně pomohlo.

Co vím, že jsem ještě neudělal a co se mi nezdá:

- volné zrcadlo podle MiLANa
- neustanovuji montáž driftovou metodou, pouze podle polárního hledáčku
- při pointaci v DE v montáži EQ6SS něco ťuká (pokud přiložím ruku k dalekohledu, tak je cítit jakési malé chvění). Pokud se změní směr pohybu, tak to chvilku nedělá. Asi nějaká vůle. Na RA ose je ťukání nepatrné.
- nezkoušel jsem ještě nastavit Backlash na SynScanu. Netuším zdali by to mohlo mít vliv.

Myslím si, že pointační sw funguje dobře, ale nedokážu udržet osy pointačního a hlavního dalekohledu rovnoběžné. Stále věřím, že tady na AF nazývaný bojler se dá ještě upointovat.
Budu vděčný za každý tip na co si dát pozor, poladit, nastavit, dotáhnout atd.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pokud je to takovéhle zdvojení, tak mi to téměř jistě připadá na nějaký skokový pohyb něčeho v tom newtonu, nejspíš možná v uložení zrcadla. Pokud to bude oválek, prohýbá se to spíš plynule. Je potřeba si uvědomit, že odchylka v ohnisku je v tvém případě nějakých 5 pixelů, tedy zhruba 30 mikronů na rameni 1.2 metru. K takovémuto pohybu co máš na snímku stačí naklopení zrcadla o tři mikrony na jeho okraji !!! To je opravdu proklatě malá hodnota.

Že by to neupointoval pointer, to se mi nezdá. při ohnisku 500mm a pětimikronových pixelech pointační kamery by to muselo cestovat aspoň o dva pixely, což se mi nezdá. Ale to bys nejlíp viděl sám.

Upřímně řečeno, nevím, co bych s tím dělal. Zkusil bych prohlédnout uložení zrcadla. Dotáhnout na stav pokud možno bez vůle, ale S CITEM, aby se nedoformovala plocha. To rozhraní málo vs. moc bude velmi úzké. A navíc asi i závislé na teplotě. Na zimu to bude chtít možná znova vymezit.

Každopádně to bude chtít trpělivost. Těch míst, kde se to může hnout, bude víc. Přeci jenom je to normální newton na koukání, a nebyl konstruovaný primárně pro účely focení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

hokle: takovy vysledek dostanu pokud si do montaze nejak kopnu ci zavadim o kabel ci tak, proste se mi to mikroskopicky soupne jinam a fotim o pixel, dva, tri vedle... jinak tedy netusim co s tim, ale preju at se Ti to podari "poresit"... napis sem pak prosim "poreseni" ci nove zkusenosti!

ad muj problem: ja jsem si ted "cvicne" poridil OAG, abych vyzkousel, jak moc slozite je to pouzivat (zaostrit obe CCD, najit hvezdu) a ziskal tak dalsi zkusenosti a vedel co je slepa cesta a co poloslepa Paracorr uz take mam, jen mi chybi T-Ring adapter (dorazi snad do 14ti dnu, uz je konecne v US skladem).
Odpovědět