Stanoviště s Bortle 2 v ČR ?
Seeing je chvění vduchu. Světlo objektu vstupující do objektivu prochází totiž před tím zemským ovzduším, které je v neustálém pohybu a jehož hustota a tím i optické vlastnosti se neustále mění. U nás bohužel fakt, že je po většinu roku nanic. Celkové podmínky určuje (teď jen nevím jestli je do toho započten seeing, ale asi ne) stupnice Bortle, je to vlastně stupnice přesvětlení oblohy nežádoucími okolními vlivy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bortle_Dark-Sky_Scale Díky. Tak na chatičce mám Dark Sky Scale na 2. Tedy aspoň v některých světových stranách.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bortle_Dark-Sky_Scale Díky. Tak na chatičce mám Dark Sky Scale na 2. Tedy aspoň v některých světových stranách.
Lepší koukat do okuláru, než na TV, SCT 8"
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak takovou chatičku bych fakt chtěl, já jsem rád za Bortle 5. Ovšem na planety je pro mě důležitý právě dobrý seeing.
Lectorem iustus...
Tak takovou chatičku bych fakt chtěl, já jsem rád za Bortle 5. Ovšem na planety je pro mě důležitý právě dobrý seeing. Z balkonu v Praze vidím tak na úrovni 7 :-/ Ale asi přestaneme zaplevelovat vlákno určené původně velikosti sledovaného objektu...
Díky. Tak na chatičce mám Dark Sky Scale na 2. Tedy aspoň v některých světových stranách.
Muzu se zeptat kde mas chaticku?
Jinak Bortleho stupnice popisuje tmavost a pruzracnost oblohy, seeing do toho hodnoceni neni zahrnuty. Pred casem jsem se pokusil o jeji preklad.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Muzu se zeptat kde mas chaticku?
Jinak Bortleho stupnice popisuje tmavost a pruzracnost oblohy, seeing do toho hodnoceni neni zahrnuty. Pred casem jsem se pokusil o jeji preklad. 850 m.n.m., 2 kilometry jihovýchodně mám nejbližší lampy, směrem na severozápad je nejbližší zdroj světla 5 km, silnější 30 km. Ale města postupují ... >:(
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tohle určitě nemůže být Bortle 2. To se v čechách snad ani nevyskytuje, nebo jen naprosto vyjímečně, někde vysoko na šumavě a za inverze, nad celou republikou, která schová světla měst dole.
Ty tam u tebe snad vidíš protisvit, zodiakální pás, airglow ???
Ty tam u tebe snad vidíš protisvit, zodiakální pás, airglow ???
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
No, chtělo by to spíš přesné souřadnice či název toho místa... na tom, kolik metrů jsou nejbližší lampy, ani tak nezáleží, v poušti ve vysoké nadmořské výšce můžeš mít lampu sto metrů od sebe a pořád budeš pod B1 oblohou. Spíš jde o to, jak daleko jsou nejbližší větší města a podobně.
Taky by mě to zajímalo, protože v ČR jsem na lokalitu, kde by byla obloha stabilně lepší než B3, nenarazil. A to se o tuto problematiku tak trochu zajímám. Vidíš v těch B2 směrech pouhým okem hvězdy kolem cca 7,4 magnitud? Co protisvit, zodikální pás? Neber to prosím jako útok nebo zpochybnění tvé lokality, jenom by mě též skutečně zajímalo, odkud pozoruješ
.
Taky by mě to zajímalo, protože v ČR jsem na lokalitu, kde by byla obloha stabilně lepší než B3, nenarazil. A to se o tuto problematiku tak trochu zajímám. Vidíš v těch B2 směrech pouhým okem hvězdy kolem cca 7,4 magnitud? Co protisvit, zodikální pás? Neber to prosím jako útok nebo zpochybnění tvé lokality, jenom by mě též skutečně zajímalo, odkud pozoruješ
Zcela výjimečně a jen v některých směrech a nočních hodinách. Občas je vidět pouhým okem M13. Možná, že je to po většinu roku 3, ale občas se to povede lépe.
Byly by ty souřadnice
? Nebo alespoň region, pěkně prosím... 
P.S. M13 je pouhým okem viditelná i pod B4 oblohou, ta je z deep-sky objektů opravdu jasná. Třeba M33 je o něco zajímavější. Co ta?
P.S. M13 je pouhým okem viditelná i pod B4 oblohou, ta je z deep-sky objektů opravdu jasná. Třeba M33 je o něco zajímavější. Co ta?
Občas je vidět pouhým okem M13. Možná, že je to po většinu roku 3, ale občas se to povede lépe.Tak si trochu tu stupnici uprav. M 13 musím okem vidět i při Bortle 5 na kraji města.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Asi tak. Je-li občas viditelná M13 pouhým okem, tipoval bych to tak na B4-5. No škoda... už jsem se těšil, jaký region v ČR nám, co zde kvalitu oblohy trošku cíleněji sledujeme, uniká ::).
P.S. V lokalitě, kde je průměrně B3 obloha, vidíš M13 vždy, často i přímým pohledem. Je to opravdu "vypalovačka". Zrovna tak pod takovou oblohou není problém vidět M33 bočním pohledem.
Pozor na tu Bortle stupnici. John Bortle ji sestavil proto, aby s ní vyřešil řadu problémů, se kterými se potýká klasická metrika MHV. Pro pozorovatele, kteří s ní mají méně zkušeností, je opravdu nutné, aby se s vytištěnými popisy a s červenou svítilnou postavili přímo pod oblohu a identifikovali všechny jevy (až na třeba osvětlení mraků, když je jasno), které popisy jednotlivých stupňů zahrnují. Jinak tak stupnice ztrácí smysl...
P.S. V lokalitě, kde je průměrně B3 obloha, vidíš M13 vždy, často i přímým pohledem. Je to opravdu "vypalovačka". Zrovna tak pod takovou oblohou není problém vidět M33 bočním pohledem.
Pozor na tu Bortle stupnici. John Bortle ji sestavil proto, aby s ní vyřešil řadu problémů, se kterými se potýká klasická metrika MHV. Pro pozorovatele, kteří s ní mají méně zkušeností, je opravdu nutné, aby se s vytištěnými popisy a s červenou svítilnou postavili přímo pod oblohu a identifikovali všechny jevy (až na třeba osvětlení mraků, když je jasno), které popisy jednotlivých stupňů zahrnují. Jinak tak stupnice ztrácí smysl...
to Raf :
V Cechach a 7,5MHV??? To se me nepodarilo nikdy a nikde v CR, zatimco nyni mam 7,0-7,5 -ovsem nejsem v CR.
Co takhle M33, M81 pouhym okem? ... to mam vyzkouseno
V Cechach a 7,5MHV??? To se me nepodarilo nikdy a nikde v CR, zatimco nyni mam 7,0-7,5 -ovsem nejsem v CR.
Co takhle M33, M81 pouhym okem? ... to mam vyzkouseno
OMC300, SCT8
M101 pouhým okem? Tady se rozjíždí vážná diskuze
. I v ČR jsou lokality, kde je MHV běžně kolem 7 mag. Námi ověřený rekord je 7,4 mag.
P.S. Správně jsi udělal, když jsi M101 z toho výpisu dodatečně vyřadil ;D.
P.S. Správně jsi udělal, když jsi M101 z toho výpisu dodatečně vyřadil ;D.
I v ČR jsou lokality, kde je MHV běžně kolem 7 mag. Námi ověřený rekord je 7,4 mag.
Super - porad kde? Nekde v horach nebo na Sumave? ....
Super - porad kde? Nekde v horach nebo na Sumave? ....
OMC300, SCT8
Na Šumavě ve výšce nad 1100 metrů v odlehlých lokalitách se MHV stabilně kolem 7 mag pohybuje, to je bohatě ověřeno. Obloha je tam v průměru na stupni B3. Podobně, ne-li lépe, na tom budou i Novohradské Hory. V těšném závěsu jsou západní čechy a Jizerské hory.