Oko vs. Kremik

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
pq

Oko vs. Kremik

Příspěvek od pq »

Ahoj, zajimalo by me, jak dlouhou expozici potrebujete ve vami pouzivane kombinaci fotak-dalekohled, abyste na snimku videli to co okem se stejnym dalekohledem, tj. stejny dosah. Nikdy jsem nefotil, tak nemam tuseni... Dik!
Shqwert

Oko vs. Kremik

Příspěvek od Shqwert »

S focením nemám nějáké zkušenosti a možná jsem ani neměl reagovat do tohoto vlákna, ale třeba se to alespoň rozeběhne. Jestli to někdo také nepřesune...
Mimoto mám dojem, že je to docela i zavádějící otázka, protože žáleží na citlivosti snímače a taktéž na barevné citlivosti. Nebo se mýlím?
Neuvěřím, dokud neuvidím...
Vabra

Oko vs. Kremik

Příspěvek od Vabra »

Nejak jsem to nemeril, ale jedna zrejme o jednotky vterin.

Neporovnaval jsem to pohledem do kvalitniho okularu, ale to co je videt v hledacku DSLR (hoodne nekvalitni okular) je pri citlivosti 800ISO videt tak do jedne sekundy.

Prikladam zmenseny snimek Chi-Ha v Perseovi udelany vcera za temer uplnku jako 5x2s expozice z pevneho stativu 300mm objektivem o svetelnosti 4.5 (prumer objektivu 66mm).

Zkus si sam odhadnout jakym dalekohledem by jsi videl totez okem pres okular. Nejak mi ted stavkuje CdC s online katalogy, takze nevidim dal nez do 12Mag ale tyhle hvezdy jsou tam s prehledem vsechny.
Pavel Vabrousek
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Oko vs. Kremik

Příspěvek od MMys »

Ano, taky bych tipoval sekundy. Oko + mozek je z tohoto pohledu velmi dokonaly detektor. Bohužel, je věčná škoda, že mu nejde prodloužit integrační doba.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět