Se zenitovým zrcátkem je vidět stranově převrácený obraz. Zajímá mě, jak se s touto vlastností potýkáte při hledání objektů podle mapy.
Tisknete mapy převrácené? Čtete z Karkošky se zrcátkem? Nebo si to prostě dokážete představit?
Dík za tipy.
Převrácený obraz a orientace na nebi
Já si to vždy v hlavě představil,měl jsem takový hledáček a to byl důvod proč jsem ho dal pryč,ale mapy Měsíce které jsem viděl v knihkupectví a nakonec i snad na www.celestron.cz jsou stranově převrácený pro pozorování s refraktorem s hranolem.
EDIT:přece na 80/400 je klasika hledáček ne?Teda ten tvůj co je v "fotky našich miláčků"
EDIT:přece na 80/400 je klasika hledáček ne?Teda ten tvůj co je v "fotky našich miláčků"
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Už to mám! Hledáček ukazuje obraz stranově i výškově převrácený, takže stačí otočit Karkošku vzhůru nohama.
A pro navigaci podle hvězd, na které by hledáček nestačil, si vytisknu mapy upravené.
A pro navigaci podle hvězd, na které by hledáček nestačil, si vytisknu mapy upravené.
SW 80/400