Ustavení azimutální GoTo montáže
Ahoj, zeptám se zkušenějších... jak moc záleží na postavení stativu do vodorovné polohy, když ustavuji GoTo dalekohled na azimutální montáži pro vizuální pozorování? Podle mě stativ nemusí být perfektně v rovině...
Díky!
Díky!
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, jak nás naučil MilAN a posléze jsme si i ověřili v praxi, nezáleží na tom vůbec. Stačí úplně nahrubo.
Edit: omlouvám se, četl jsem příliš rychle, ptáte se na azimutální montáž s GoTo, s tou nemám vůbec žádné zkušenosti a ani pan Antoš nás s ní neučil zacházet. Takže ještě jednou omluva, odpovídám na něco jiného než se ptáte.
Edit: omlouvám se, četl jsem příliš rychle, ptáte se na azimutální montáž s GoTo, s tou nemám vůbec žádné zkušenosti a ani pan Antoš nás s ní neučil zacházet. Takže ještě jednou omluva, odpovídám na něco jiného než se ptáte.
Já jsem se CPC zatím podle vodováhy snažil ustavovat docela přesně, takže s tím zkušenosti nemám - ale poslední 3 týdny v srpnu budu trávit pozorováním a tak to schválně zkusím...
Čistě teoreticky by to mělo být jedno, 2 na sebe kolmé osy dosáhnou na jakékoliv místo na obloze. Jde ale o to, jak je napsaný ten SW, jak složité algoritmy používá - pokud počítá s tím, že svislá osa je víceméně svislá, může to být problém.
Čistě teoreticky by to mělo být jedno, 2 na sebe kolmé osy dosáhnou na jakékoliv místo na obloze. Jde ale o to, jak je napsaný ten SW, jak složité algoritmy používá - pokud počítá s tím, že svislá osa je víceméně svislá, může to být problém.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Honza Ebr (honza42)
Rozhodně nemusí. 11" SCT hvězdárny jsme vrazili na plusmínusodokapořádněkřivý stativ a jelo v pohodě 
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Podle mě, když není stativ ve vodorovné poloze, tak se maximálně stane to, že při GoTo ustavování dalekohled najede na druhou hvězdu s větší nepřesností (např. při ustavování pomocí Auto Two Star Align)
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
Hm, CPC je na tom potom v tomto smere ovela lepsie ako NexStar SE, ktory je na vodorovnu montaz dost citlivy...
Hm, CPC je na tom potom v tomto smere ovela lepsie ako NexStar SE, ktory je na vodorovnu montaz dost citlivy...Netuším, je -li tomu tak. Doposud u všech montáží bylo celkem jedno, jak byla montáž postavena a GoTo si zjistilo z referenčních hvězd skutečnou orientaci . Netuším, proč by tozrovna u tohoto přístroje nemělo být jedno, když tohle zvládaly sw již před 20 lety
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tazko povedat. Tiez som si myslel, ze je to jedno, kym som nekupil ten NexStar a nemal som problemy s jeho nastavenim. Vobec to nefungovalo, hoci som mal spravne suradnice, aj cas. Potom som sa na fore docital, ze trojnozku treba presne vyvazit, lebo vraj to robi galibu a odvtedy to bezi ako po masle. Mozno to bola nahoda, ale tolko moja skusenost.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
To je divné. Vyvážení do vodorovné roviny by mělo mít vliv jen na automatické najetí na první hvězdu, ale pokud ji doladíš do středu pole ovládcími tlačítky, tak po kalibraci na druhou hvězdu to už musí chodit s jakkoli nakřivo postaveným stativem. Co konkrétně nechodilo ? Po kalibraci na dvě hvězdy nefungovalo GO-TO ? Nebo to při kalibraci pouze chybně najelo na první hvězdu ? (což je vlastně vpořádku).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pro najetí na 1.hvězdu je důležitější než to, jak je postavena trojnožka to, jak je orientován dalekohled ve výchozí poloze. A ten by měl být vodorovně a směřovat na sever. Ty návody jsou někdy velmi zmatečné, a ustavení trojnožky vodorovně nedává žádný smysl - alespoň já to tedy nechápu. ( ale to už se opakuji)
Pouzival som triangulacnu metodu SkyAllign a NexStar nebol na konci schopny vypocitat aktualnu polohu a stale hlasil ALLIGN FAILED. Mozno som len mal smolu a bol problem aj v niecom inom, avsak skusal som to asi 7-krat a stale to neslo. Odkedy som si dal zalezat na vyrovnani montaze, tak to funguje ako lusk. Asi to bola vsak len nahoda podla toho, co hovorite...
MilAN psal o nutnosti vodorovné polohy a otočení na sever... U mého CPC to není potřeba. Začínám vždy v poloze, jaká mi přijde pod ruku, a vždy vše funguje bez problémů. Trojnožku dávám vodorovně, jak už jsem psal, víceméně ze zvyku...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
2dvader: Systém s GPS má samozřejmě jednodušší iniciaci
mě třeba když jsem začínal nešla nastvit montáž podle milanova návodu pak jsem zjistil že jsem akorát spletl formát v kterym sem měl vložit datum do ručky, takže jsem vlastně prohodil dny a měsíce, potom co jsem na to přišel mi už montáž funguje perfektně 
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
2MilAN: Není mi jasné, jak GPS souvisí s orientací dalekohledu na sever? To přeci GPS nezajistí... Dá jen polohu a čas, takže pokud zadám polohu a čas ručně stejně přesně jako GPS, tak se musím dobrat stejného chování...