Porovnání 150/750 mm dalekohledů

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Dobrý den,

Jsem začátečník a poohlížím se po mém prvním větším dalekohledu. Rád bych pozoroval planety, Měsíc, ale pokud možno i DSO. Při mém hledání jsem si pročetl pár článku ohledně výběru dalekohledu a v cenové relaci okolo 7 tisíc jsem nalezl tyto dva dalekohledy:

http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5ra3k0pf47

http://sklep.teleskopy.net/product_info ... cts_id/580

Myslím že 150mm je max. rozměr zrcadla který si ještě mohu dovolit. Byl bych moc rád kdybyste mi pomohli si vybrat mezi těmito newtony nebo mi doporučily nějaký jiný. V tématech jsem našel jen hodnocení Celestronu 150/750 ale pokud se na fórů nachazí podobné srovnani techto dvou dalekohledu tak se omlouvam ale nenasel jsem jej.

Děkuji za pomoc
stana

Příspěvek od stana »

A o Dobsonu 200 za něco málo přes tvůj cenový limit jsi neuvažoval..
/Zase jsem to musel říct, nemůžu si pomoct/
:-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Kuba

Příspěvek od Kuba »

No ale nevím jestli by byl příliš vhodný do terénu...vím že ani ten 150 není moc cestovní ale ten stativ mi přijde lepší na nerovnou plochu...

Ale zas 200mm je lákavých :)
t0mas

Příspěvek od t0mas »

ja bysom bral ten z binoxu.. skywatcher je dobra znacka... a takisto k montazi mozes neskor pridat aj pohony a po case ak by si chcel aj experimentovat z astrofotom.. ak pozorujes v oblassti kde mas nejake svetelne rusenie.. tak ber urcite ten z binoxu... a neuvazuj nad ziadnymi dobsonami 200... proste newton 150/750 na paralaktike je podla mna pre zaciatocnika vhodnejsi dalekohlad ako rovno 200 dobson....
Hyperion 13mm,  SQM;  nikon CF 10x50
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Takovým dalekohledem určitě pro začátek chybu neuděláš, po planetách se už podíváš vcelku hezky a nějaké DSO jsou také vidět (je jich dost). Když si pak koupíš lepší paralaktiku máš už nějaký základ na focení (pokud by jsi chtěl).

Hoj Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Děkuji za rady no ale v čem je pak rozdíl mezi tím SW a Celestronem? Asi ten celestron ma kvalitnejsi optiku a montaz...? Nevím, je o něco dražší ale jestli je tam markantí rozdíl v kvalite tak jsem ochotny priplatit.. Ale jak říkáš SW je asi dobrá značka :)
mkcz
Věk: 58

Příspěvek od mkcz »

To Kuba:

Jestli Ti mohu poradit, tak pro začátečníka není dalekohled na paralaktice pro vizuální pozorování vhodnější. Určitě to je azimutální montáž - tedy např. milionkrát doporučovaný newton na Dobsonově azimutální montáži - zkráceně Dobson. Důvod ? Primitivní obsluha Dobsona - postavíš na zem a pozoruješ. Fotit můžeš afokálně Slunce (přes speciální fólii samozřejmě !!!!), Měsíc, planety. Focení DSO v primárním ohnisku tady nepůjde (s jistou, relativní výjimkou pořízení přesné Poncetovy plošiny ale to je myslím nyní zbytečné rozpitvávat - když budeš později chtít, vyhledáš si tady na fóru patřičné info).

Paralaktika je nevyhnutelná pro focení vesmíru v primárním ohnisku dalekohledu. Jinak pro vizuál není životně důležitá, pokud netrváš na tom, že chceš mít pozorovaný objekt neustále automaticky udržovaný v zorném poli dalekohledu. U Dobsona si jej tam udržuješ ručně. Jednoznačnou výhodou Dobsona je, že za levný peníz dostaneš větší průměr a tak více uvidíš.

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Focení bych možná později chtěl zkusit...teď bych se ho ale i klidně vzdal jak říkáš pro dobsonovu montáž s větší aperturou. Ale jak jsem již psal, chtěl bych ho občas vzít mimo město, ač máme chatu, i z tadyma je pořád vidět světelný smog města. Takže bych ho občas chtěl vzít např. na nedalekou louku a tady mi přijde vhodnější paralaktika nebo normalní az montáž, na které se ale sw 150/750 myslím neprodává...

Jinak děkuji opět za pomoc
stana

Příspěvek od stana »

Focení bych možná později chtěl zkusit...teď bych se ho ale i klidně vzdal jak říkáš pro dobsonovu montáž s větší aperturou. Ale jak jsem již psal, chtěl bych ho občas vzít mimo město, ač máme chatu, i z tadyma je pořád vidět světelný smog města. Takže bych ho občas chtěl vzít např. na nedalekou louku a tady mi přijde vhodnější paralaktika nebo normalní az montáž, na které se ale sw 150/750 myslím neprodává...

Jinak děkuji opět za pomocNo! Právě že paradoxně se při vláčení s montáží a tubusem u toho 150/750 víc nadřeš...
Dobson je na přenášení lepší..
Je to vše o průměru! Montáž sem, montáž tam..ALE 200 mm ti ukáže víc jak 150-ka...
Ale tlačit tě do ničeho nehodlám, jen mluvím za sebe..
U Dobsonů je to o maximálním průměru za sympatický peníz a fajnově se s ním pozoruje.. Postavit to můžeš i do zoraného pole a hned pozoruješ..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Ahoj,
červík hlodá!! On ten Dobson 200 stojí u Binoxu jen o 500 víc. A ona ta paralaktika s 150/750 taky není malá a lehká! Dobson nebude o moc těžší, jen je objemnější. S paralaktikou začátečník bude bojovat, Dobson je intuitivně ovladatelný a průměr je větší. Nic nezavrhuju, ale varianta s Dobsonem tu je. I přes něj se dá začít foti, i když ne DSO, ale planety a Měsíc. Pokud to člověka chytne stejně skončí u víc dalekohledů, každý je dobrý na něco. Focení na slušné úrovni je už pak další kapitola ;). Dole je např. moje WWW stránka a většina je focena přes Dobsona, i když jsem si dělal tu výše zmíněnou Poncetovu plošinu, která drží objekt v zorném poli. Pro vizuál to ale není vůbec potřeba, ani pro první pokusy o focení planet a Měsíce afokální metodou (kompakt připevněný za okulár).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

150/750 na EQ-3-2 mám a nemužu si vubec stěžovat. Přenést se ještě dá a měnší vzdálenost, na větší pomocí kárky. Na základní focení se hodí, EQ-3-2 není dost tuhá. S naváděním po obloze není problém, pokud si človek zvykne na pohyby dalekohledu. Jemné pohyby jsou dobré pro pozorování Měsíce a projíždění kráterů. Deep sky objektů najdeš dost, akorát vše záleží na světelným zněčištění pozorovacího místa.
Montáž můžeš vybavit krokovým motorem, který ti udrží objekt v zorném poli.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Lidi nedělejte nějakou vědu z paralaktiky. I pro začátečníka na tom přeci nic složitého není. Snad jedinou nevýhodou toho je že si musím otáčet tubus v kruzích, ale když si oblohu prohlížíš systematicky přežít se to dá. Možná trvá o trochu víc nalezení nějakého objektu, ale zase není to tak strašný. Jedno, dvě pozorování a paralaktiku má každý v ruce.
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Než jsem to dopsal, máš tu další 2 názory, holt to budeš mít těžký :).

Pro Caribic - no já s ní bojoval (s paralaktikou) po Dobsonu docela dlouho, než jsem jí přišel na chuť. Rozhodně to nebyly 2 pozorování a fakt jsem docela dlouho nadával. Asi když se s ní začne hned je to jiné :). Teď už je to v pohodě, ale nepřeceňoval bych jí proti azimutu. Na focení jí to chce, ale na vizuál?
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to : caribic 10 :
Je to, jak píšeš. Není to tak strašné  a zvykneš si.  Ale  PROČ si máš zvykat, proč se máš s něčím trápit, když tu je něco, co je jednodušší  a při tom výkonnější ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Nemám nic proti. Dobson dobrá volba. U té paralaktiky je to "zavazadlo" navíc, je dražší a levné se klepou jako sulc. Další výhoda je, že se dá postavit do členitějšího terénu, díky stativu.

Ano, pouze pro vyzuální pozorování je to zbytečné.
Odpovědět