Porovnání 150/750 mm dalekohledů
Dobrý den,
Jsem začátečník a poohlížím se po mém prvním větším dalekohledu. Rád bych pozoroval planety, Měsíc, ale pokud možno i DSO. Při mém hledání jsem si pročetl pár článku ohledně výběru dalekohledu a v cenové relaci okolo 7 tisíc jsem nalezl tyto dva dalekohledy:
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5ra3k0pf47
http://sklep.teleskopy.net/product_info ... cts_id/580
Myslím že 150mm je max. rozměr zrcadla který si ještě mohu dovolit. Byl bych moc rád kdybyste mi pomohli si vybrat mezi těmito newtony nebo mi doporučily nějaký jiný. V tématech jsem našel jen hodnocení Celestronu 150/750 ale pokud se na fórů nachazí podobné srovnani techto dvou dalekohledu tak se omlouvam ale nenasel jsem jej.
Děkuji za pomoc
Jsem začátečník a poohlížím se po mém prvním větším dalekohledu. Rád bych pozoroval planety, Měsíc, ale pokud možno i DSO. Při mém hledání jsem si pročetl pár článku ohledně výběru dalekohledu a v cenové relaci okolo 7 tisíc jsem nalezl tyto dva dalekohledy:
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5ra3k0pf47
http://sklep.teleskopy.net/product_info ... cts_id/580
Myslím že 150mm je max. rozměr zrcadla který si ještě mohu dovolit. Byl bych moc rád kdybyste mi pomohli si vybrat mezi těmito newtony nebo mi doporučily nějaký jiný. V tématech jsem našel jen hodnocení Celestronu 150/750 ale pokud se na fórů nachazí podobné srovnani techto dvou dalekohledu tak se omlouvam ale nenasel jsem jej.
Děkuji za pomoc
A o Dobsonu 200 za něco málo přes tvůj cenový limit jsi neuvažoval..
/Zase jsem to musel říct, nemůžu si pomoct/
:-[
/Zase jsem to musel říct, nemůžu si pomoct/
:-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
No ale nevím jestli by byl příliš vhodný do terénu...vím že ani ten 150 není moc cestovní ale ten stativ mi přijde lepší na nerovnou plochu...
Ale zas 200mm je lákavých
Ale zas 200mm je lákavých
ja bysom bral ten z binoxu.. skywatcher je dobra znacka... a takisto k montazi mozes neskor pridat aj pohony a po case ak by si chcel aj experimentovat z astrofotom.. ak pozorujes v oblassti kde mas nejake svetelne rusenie.. tak ber urcite ten z binoxu... a neuvazuj nad ziadnymi dobsonami 200... proste newton 150/750 na paralaktike je podla mna pre zaciatocnika vhodnejsi dalekohlad ako rovno 200 dobson....
Hyperion 13mm, SQM; nikon CF 10x50
Takovým dalekohledem určitě pro začátek chybu neuděláš, po planetách se už podíváš vcelku hezky a nějaké DSO jsou také vidět (je jich dost). Když si pak koupíš lepší paralaktiku máš už nějaký základ na focení (pokud by jsi chtěl).
Hoj Kuba
Hoj Kuba
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Děkuji za rady no ale v čem je pak rozdíl mezi tím SW a Celestronem? Asi ten celestron ma kvalitnejsi optiku a montaz...? Nevím, je o něco dražší ale jestli je tam markantí rozdíl v kvalite tak jsem ochotny priplatit.. Ale jak říkáš SW je asi dobrá značka 
To Kuba:
Jestli Ti mohu poradit, tak pro začátečníka není dalekohled na paralaktice pro vizuální pozorování vhodnější. Určitě to je azimutální montáž - tedy např. milionkrát doporučovaný newton na Dobsonově azimutální montáži - zkráceně Dobson. Důvod ? Primitivní obsluha Dobsona - postavíš na zem a pozoruješ. Fotit můžeš afokálně Slunce (přes speciální fólii samozřejmě !!!!), Měsíc, planety. Focení DSO v primárním ohnisku tady nepůjde (s jistou, relativní výjimkou pořízení přesné Poncetovy plošiny ale to je myslím nyní zbytečné rozpitvávat - když budeš později chtít, vyhledáš si tady na fóru patřičné info).
Paralaktika je nevyhnutelná pro focení vesmíru v primárním ohnisku dalekohledu. Jinak pro vizuál není životně důležitá, pokud netrváš na tom, že chceš mít pozorovaný objekt neustále automaticky udržovaný v zorném poli dalekohledu. U Dobsona si jej tam udržuješ ručně. Jednoznačnou výhodou Dobsona je, že za levný peníz dostaneš větší průměr a tak více uvidíš.
S pozdravem mkcz
Jestli Ti mohu poradit, tak pro začátečníka není dalekohled na paralaktice pro vizuální pozorování vhodnější. Určitě to je azimutální montáž - tedy např. milionkrát doporučovaný newton na Dobsonově azimutální montáži - zkráceně Dobson. Důvod ? Primitivní obsluha Dobsona - postavíš na zem a pozoruješ. Fotit můžeš afokálně Slunce (přes speciální fólii samozřejmě !!!!), Měsíc, planety. Focení DSO v primárním ohnisku tady nepůjde (s jistou, relativní výjimkou pořízení přesné Poncetovy plošiny ale to je myslím nyní zbytečné rozpitvávat - když budeš později chtít, vyhledáš si tady na fóru patřičné info).
Paralaktika je nevyhnutelná pro focení vesmíru v primárním ohnisku dalekohledu. Jinak pro vizuál není životně důležitá, pokud netrváš na tom, že chceš mít pozorovaný objekt neustále automaticky udržovaný v zorném poli dalekohledu. U Dobsona si jej tam udržuješ ručně. Jednoznačnou výhodou Dobsona je, že za levný peníz dostaneš větší průměr a tak více uvidíš.
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Focení bych možná později chtěl zkusit...teď bych se ho ale i klidně vzdal jak říkáš pro dobsonovu montáž s větší aperturou. Ale jak jsem již psal, chtěl bych ho občas vzít mimo město, ač máme chatu, i z tadyma je pořád vidět světelný smog města. Takže bych ho občas chtěl vzít např. na nedalekou louku a tady mi přijde vhodnější paralaktika nebo normalní az montáž, na které se ale sw 150/750 myslím neprodává...
Jinak děkuji opět za pomoc
Jinak děkuji opět za pomoc
Focení bych možná později chtěl zkusit...teď bych se ho ale i klidně vzdal jak říkáš pro dobsonovu montáž s větší aperturou. Ale jak jsem již psal, chtěl bych ho občas vzít mimo město, ač máme chatu, i z tadyma je pořád vidět světelný smog města. Takže bych ho občas chtěl vzít např. na nedalekou louku a tady mi přijde vhodnější paralaktika nebo normalní az montáž, na které se ale sw 150/750 myslím neprodává...
Jinak děkuji opět za pomocNo! Právě že paradoxně se při vláčení s montáží a tubusem u toho 150/750 víc nadřeš...
Dobson je na přenášení lepší..
Je to vše o průměru! Montáž sem, montáž tam..ALE 200 mm ti ukáže víc jak 150-ka...
Ale tlačit tě do ničeho nehodlám, jen mluvím za sebe..
U Dobsonů je to o maximálním průměru za sympatický peníz a fajnově se s ním pozoruje.. Postavit to můžeš i do zoraného pole a hned pozoruješ..
Jinak děkuji opět za pomocNo! Právě že paradoxně se při vláčení s montáží a tubusem u toho 150/750 víc nadřeš...
Dobson je na přenášení lepší..
Je to vše o průměru! Montáž sem, montáž tam..ALE 200 mm ti ukáže víc jak 150-ka...
Ale tlačit tě do ničeho nehodlám, jen mluvím za sebe..
U Dobsonů je to o maximálním průměru za sympatický peníz a fajnově se s ním pozoruje.. Postavit to můžeš i do zoraného pole a hned pozoruješ..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ahoj,
červík hlodá!! On ten Dobson 200 stojí u Binoxu jen o 500 víc. A ona ta paralaktika s 150/750 taky není malá a lehká! Dobson nebude o moc těžší, jen je objemnější. S paralaktikou začátečník bude bojovat, Dobson je intuitivně ovladatelný a průměr je větší. Nic nezavrhuju, ale varianta s Dobsonem tu je. I přes něj se dá začít foti, i když ne DSO, ale planety a Měsíc. Pokud to člověka chytne stejně skončí u víc dalekohledů, každý je dobrý na něco. Focení na slušné úrovni je už pak další kapitola
. Dole je např. moje WWW stránka a většina je focena přes Dobsona, i když jsem si dělal tu výše zmíněnou Poncetovu plošinu, která drží objekt v zorném poli. Pro vizuál to ale není vůbec potřeba, ani pro první pokusy o focení planet a Měsíce afokální metodou (kompakt připevněný za okulár).
červík hlodá!! On ten Dobson 200 stojí u Binoxu jen o 500 víc. A ona ta paralaktika s 150/750 taky není malá a lehká! Dobson nebude o moc těžší, jen je objemnější. S paralaktikou začátečník bude bojovat, Dobson je intuitivně ovladatelný a průměr je větší. Nic nezavrhuju, ale varianta s Dobsonem tu je. I přes něj se dá začít foti, i když ne DSO, ale planety a Měsíc. Pokud to člověka chytne stejně skončí u víc dalekohledů, každý je dobrý na něco. Focení na slušné úrovni je už pak další kapitola
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
150/750 na EQ-3-2 mám a nemužu si vubec stěžovat. Přenést se ještě dá a měnší vzdálenost, na větší pomocí kárky. Na základní focení se hodí, EQ-3-2 není dost tuhá. S naváděním po obloze není problém, pokud si človek zvykne na pohyby dalekohledu. Jemné pohyby jsou dobré pro pozorování Měsíce a projíždění kráterů. Deep sky objektů najdeš dost, akorát vše záleží na světelným zněčištění pozorovacího místa.
Montáž můžeš vybavit krokovým motorem, který ti udrží objekt v zorném poli.
Montáž můžeš vybavit krokovým motorem, který ti udrží objekt v zorném poli.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Lidi nedělejte nějakou vědu z paralaktiky. I pro začátečníka na tom přeci nic složitého není. Snad jedinou nevýhodou toho je že si musím otáčet tubus v kruzích, ale když si oblohu prohlížíš systematicky přežít se to dá. Možná trvá o trochu víc nalezení nějakého objektu, ale zase není to tak strašný. Jedno, dvě pozorování a paralaktiku má každý v ruce.
Než jsem to dopsal, máš tu další 2 názory, holt to budeš mít těžký
.
Pro Caribic - no já s ní bojoval (s paralaktikou) po Dobsonu docela dlouho, než jsem jí přišel na chuť. Rozhodně to nebyly 2 pozorování a fakt jsem docela dlouho nadával. Asi když se s ní začne hned je to jiné
. Teď už je to v pohodě, ale nepřeceňoval bych jí proti azimutu. Na focení jí to chce, ale na vizuál?
Pro Caribic - no já s ní bojoval (s paralaktikou) po Dobsonu docela dlouho, než jsem jí přišel na chuť. Rozhodně to nebyly 2 pozorování a fakt jsem docela dlouho nadával. Asi když se s ní začne hned je to jiné
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
to : caribic 10 :
Je to, jak píšeš. Není to tak strašné a zvykneš si. Ale PROČ si máš zvykat, proč se máš s něčím trápit, když tu je něco, co je jednodušší a při tom výkonnější ?
Je to, jak píšeš. Není to tak strašné a zvykneš si. Ale PROČ si máš zvykat, proč se máš s něčím trápit, když tu je něco, co je jednodušší a při tom výkonnější ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nemám nic proti. Dobson dobrá volba. U té paralaktiky je to "zavazadlo" navíc, je dražší a levné se klepou jako sulc. Další výhoda je, že se dá postavit do členitějšího terénu, díky stativu.
Ano, pouze pro vyzuální pozorování je to zbytečné.
Ano, pouze pro vyzuální pozorování je to zbytečné.