Ritchey-Chretien
Ritchey-Chretien
Uz dlhsiu dobu sa zaujmam o vyrobu dalekohladu.Precital som mnozstvo clankov na tuto temu.Podla toho co som sa dozvedel z dostupnych informacii patri medzi najlepsie Ritchey-Chretien.(len samotny 10 palcovy RC bez montaze stoji cez 10.000 Us dolarov) dokonca aj HST je RC.Princip je zhodny s Casegrainom a predsa sa amatersky nevyrabaju.
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Ritchey-Chretien
Princip shodný NENÍ. Uvědom si, že u RC jsou obě zrcadla hyperboly (narozdíl od SC, kde je primár poměrně snáze vyrobitelný parabolický). Z toho pak plynou všechny důsledky včetně ceny.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ritchey-Chretien
MMys napsal: Princip shodný NENÍ. Uvědom si, že u RC jsou obě zrcadla hyperboly (narozdíl od SC, kde je primár poměrně snáze vyrobitelný parabolický). Z toho pak plynou všechny důsledky včetně ceny.Ako princip som myslel mechanicke usporiadanie.Tie zrkadla su samozrejme hyperboly.
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Ritchey-Chretien
Kulové zrcadlo 1:10 zvládne skoro snad každý. Dobrou parabolu pár jedinců po hodně zkušenostech a troše měření. A dvě hyperboly, konkávní a konvexní, to je moc zkušeností, a samé nekonečné měření a výpočty. To není cesta pro toho , kdo se chce dívat na oblohu a k tomu potřebuje dalekohled.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ritchey-Chretien
MilAN napsal: Kulové zrcadlo 1:10 zvládne skoro snad každý. Dobrou parabolu pár jedinců po hodně zkušenostech a troše měření. A dvě hyperboly, konkávní a konvexní, to je moc zkušeností, a samé nekonečné měření a výpočty. To není cesta pro toho , kdo se chce dívat na oblohu a k tomu potřebuje dalekohled.Nemal som v umysle zrkadla vyrabat,na to nemam ani vybavenie ani dostatok skusenosti.Dostal som ponuku na RC zrkadla(primarne aj sekundarne) za slusnu cenu.265 mm za 280 US a 300 mm za 370 US dolar.Samozrejme ze neviem aka je ich kvalita.
Re: Ritchey-Chretien
Těžko cokoliv posoudit. Standardní parabola + sekundár v průměru 300mm např :
http://www.orionoptics.co.uk/acatalog/Optics.html
stojí 520 liber. Ani u nás se nedostaněš pod 10 000
http://www.orionoptics.co.uk/acatalog/Optics.html
stojí 520 liber. Ani u nás se nedostaněš pod 10 000
lepší rada žádná než špatná
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Ritchey-Chretien
Rudy napsal:
Nemal som v umysle zrkadla vyrabat,na to nemam ani vybavenie ani dostatok skusenosti.Dostal som ponuku na RC zrkadla(primarne aj sekundarne) za slusnu cenu.265 mm za 280 US a 300 mm za 370 US dolar.Samozrejme ze neviem aka je ich kvalita.Tot otazka. Me ta cena pripada na RC podezrele nizka, ale velmi. Optiku na 300mm RC za ani ne 11 000. To bych na foceni bral vsemi deseti (zalezi ovsem take na svetelnosti, o ktere nic nepises). Na koukani to ovsem podle mne moc vyznam nema a je to zbytecny luxus.
Pro srovnani (uz jsem to tady v nejake souvislosti psal) kolega mi jednou zjistoval ve VOD, na kolik by vysel takovy kvalitni RC (ev. dokonce BRC) 250-300mm, a dostal odpoved, ze se to hrozne spatne dela a vysledek je pomerne nejisty, proste ho od toho zrazovali, ze dve hyperboly jsou proste moc i na ne. Nakonec padl navrh na hyperbolicky astrograf newtonovy konstrukce s hyperbolickym primarem a cockovym korektorem v boku tubusu, v okularovem vytahu, a tam se cena optiky pohybovala odhadem mezi 80-100 000,-
Vuci tomu je ta cena zrcadel opravdu pakatel. Rozhodne by ta koupe musela byt stylem nejprve nechat promerit, pak koupit. A navic, vlastnictvim zrcadel to teprve zacina. Udelat dobry tubus na RC ci SC ci cokoli podobneho, dobre vycloneny proti parzitnimu svetlu, ale pritom bez vinetace, mechanicky kvalitni, je ohromny kus prace. O tom ti tady napise urcite nekdo jiny
Nemal som v umysle zrkadla vyrabat,na to nemam ani vybavenie ani dostatok skusenosti.Dostal som ponuku na RC zrkadla(primarne aj sekundarne) za slusnu cenu.265 mm za 280 US a 300 mm za 370 US dolar.Samozrejme ze neviem aka je ich kvalita.Tot otazka. Me ta cena pripada na RC podezrele nizka, ale velmi. Optiku na 300mm RC za ani ne 11 000. To bych na foceni bral vsemi deseti (zalezi ovsem take na svetelnosti, o ktere nic nepises). Na koukani to ovsem podle mne moc vyznam nema a je to zbytecny luxus.
Pro srovnani (uz jsem to tady v nejake souvislosti psal) kolega mi jednou zjistoval ve VOD, na kolik by vysel takovy kvalitni RC (ev. dokonce BRC) 250-300mm, a dostal odpoved, ze se to hrozne spatne dela a vysledek je pomerne nejisty, proste ho od toho zrazovali, ze dve hyperboly jsou proste moc i na ne. Nakonec padl navrh na hyperbolicky astrograf newtonovy konstrukce s hyperbolickym primarem a cockovym korektorem v boku tubusu, v okularovem vytahu, a tam se cena optiky pohybovala odhadem mezi 80-100 000,-
Vuci tomu je ta cena zrcadel opravdu pakatel. Rozhodne by ta koupe musela byt stylem nejprve nechat promerit, pak koupit. A navic, vlastnictvim zrcadel to teprve zacina. Udelat dobry tubus na RC ci SC ci cokoli podobneho, dobre vycloneny proti parzitnimu svetlu, ale pritom bez vinetace, mechanicky kvalitni, je ohromny kus prace. O tom ti tady napise urcite nekdo jiny

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ritchey-Chretien
Taky si myslím,že ta optika je moc podezřele levná.Nechtěl bych věřit,že to někdo za takovou cenu vůbec vyrobí.
Přes dva roky mám v bedně z Turnova optiku na 310 Newton-Cassegrain-Nasmyth.Celkem 4 zrcadla.Výrobu jsem zadával v r.2000 a bylo to hotový,až po roce a půl. Hráli si s tím dvakrát tak dlouho,než původně počítali.Cena,ale naštěstí zůstala - necelých 25 tisic.
Dneska by to stálo daleko víc. S tubusem a montáží se snad vejdu pod 50 tisíc. ???
Zatím výsledek nemohu posoudit,výroba je z 2/3 v rozpracovaném stavu :'(
Přes dva roky mám v bedně z Turnova optiku na 310 Newton-Cassegrain-Nasmyth.Celkem 4 zrcadla.Výrobu jsem zadával v r.2000 a bylo to hotový,až po roce a půl. Hráli si s tím dvakrát tak dlouho,než původně počítali.Cena,ale naštěstí zůstala - necelých 25 tisic.

Zatím výsledek nemohu posoudit,výroba je z 2/3 v rozpracovaném stavu :'(
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Ritchey-Chretien
Teď ,když jsem se začetl pořádně do odpovědi Martina Myslivce - nemáš na mysli Martine kamaráda z Hořic?
Nejedná se o fotokomoru s primárem o prům. 330/1395 s korektorem prům.125mm? ??? Ten sekundár je unikátní, 140/225
Na focení to bude asi príma,jen aby to stačili vyrobit a využít ,než jim město sebere hvězdárnu. :banghead: :behead: :hanged:
Nejedná se o fotokomoru s primárem o prům. 330/1395 s korektorem prům.125mm? ??? Ten sekundár je unikátní, 140/225

Na focení to bude asi príma,jen aby to stačili vyrobit a využít ,než jim město sebere hvězdárnu. :banghead: :behead: :hanged:
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Ritchey-Chretien
Ne, toho nemám na mysli, ale o tomhle kousku vím taky Už dlouho jsem se tam chtěl jet podívat osobně, mám to kousek, dokonce jsem tam byl už před více než rokem pozván, ale znáš to. Času je málo, a když nějaký mám, tak vyrážím se svým dalekohledem.