Bresser a Sky Watcher

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Bytomak

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Bytomak »

Protože jsem ještě pořád ve stadiu rozhodování, okukuju teď i refraktory. Zajímalo by mě jestli je nějaký rozdíl mezi dalekohledy Bresser a SkyWatcher - v případě varianty 5" je mezi nimi rozdíl cca 6 tisíc (při nejlepších cenách co jsem našel), za což má Bresser navíc polární hledáček, jeden okulár a 7mm průměru. Někde jsem četl spekulace že snad má i Petzvalův objektiv, ale nepodařilo se mi to ověřit, takže spíš asi ne. Naproti tomu SW je na EQ5 proti Bress. který je na EQ Mon2...Mám Bresser spojený spíš s nálepkou ne moc dobré značky, tak bych byl rád kdyby k tomu někdo mohl něco říct. Ve fóru jsem přečetl všechno kde se vyskytlo slovo Bresser, ve většině případu šlo o lídlák.
michal.b

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od michal.b »

Asi by bylo dobre napsat, o jakych konkretnich modelech mluvis.
Bytomak

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Bytomak »

Ech... SW 120/1000, f/8 EQ5, Super Plösel 25 a 10mm kontra Bresser-Messier 127/1200 R f/9,4 EQ Mon2, Plösel 25, 15 a 10 mm
Habl

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Habl »

Pro Bytomak
.... "Někde jsem četl spekulace že snad má i Petzvalův objektiv, ale nepodařilo se mi to ověřit, takže spíš asi ne.

..Ve fóru jsem přečetl všechno kde se vyskytlo slovo Bresser, ve většině případu šlo o lídlák.

Ano objektiv Petzval se ještě v loňském roce dodával do obchodní sítě
a to u refraktoru Messier 152/760 P.

Bresser dodává několik přístrojů pro obchodní společnost Lidl, ale také pro své dealery v ČR např.
http://www.dalekohledy.cz
ale i další dealery.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Habl

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Habl »

Jen chci ještě upozornit, že montáže EQ 5 a EQ MON2 nejsou identické.
Montáž EQ MON2 odpovídá spíše montáži EQ 3-2. Jinak opticky jsou oba objektivy pouze dvoučočkové achromáty.

Habl
Bytomak

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Bytomak »

To Habl : Nic ve zlým, ale na tvoje odpovědi se hodí oblíbené pořekadlo mé babičky, kterým glosovala právě v nejlepším skončený díl seriálu - "...tak, a nevíme zas nic..."
stana

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od stana »

Já to pochopil tak, že Sky-Watcher tahá díky montáži za delší konec... ;)
/Bod pro Sky-Watchera/..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Habl

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Habl »

Poradím ti prostý návod než se rozhodneš. Běž se někdy podívat na společné pozorování s těmi co s dalekodledy pozorují na různých srazech. Tam to budeš mítí pro vlastní posouzení určitě jednoduší.
A nebo se domluv s dealery někteří ti rádi vyhoví, třeba v Supře nebo i u. p. Matouška.

Podle mne jsou oba dalekohledy opticky velmi podobné a montáž EQ 5 je stabilnější. Dík za ten příměr.

Habl

Poslal jsem soukromou zprávu.

Honza Ebr (honza42)

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Ahoj,

toto živé vlákno mě přimělo podívat se, za kolikže se vlastně tyhle výrobky prodávají a musím říct, že jsem byl docela děsivě překvapen. Jaké výhody přináší někomu takový 127mm achromát, že za něj dá (koukal jsem teda jenom u Matouška) skoro 19 tisíc?

Nechci, aby to znělo jako oblíbené "vnucování dobsona", ale to je zkrátka tolik peněz, kolik já dál za 300ku. Přičemž v tom refraktoru nevidím žádnou výhodu - je to ještě relativně krátký achromát, takže v obrazu nebude mít výhodu proti zrcadlům nejspíš ani při  stejném průměru, ale na druhou stranu metr dvacet dlouhá trubka už není ani dobře přenosná. Na focení je taky prakticky nepoužitelný (metrové ohnisko na takové montáži).

Jako přenosný dalekohled můžu mít za celkem podobné peníze Maka nebo SCT o stejném průměru, nebo můžu mít - opět za podobné peníze - 300ku, sice méně přenosnou, ale s dosahem přesně o 2 magnitudy víc. Viditelně se ale tyhle dalekohledy nadšeně vyrábí a prodávají, dokonce u řady různých firem. V čem je tedy ta výhoda, kterou nevidím? Nebo skutečně není?

Honza

PS: v tomto oboru jsem začátečník,  nikdy dřív jsem se o to moc nezajímal a v tomto tématu probíhá aktivní diskuze na téma těchto dalekohledů, a tak jsem považoval přispět sem za vhodné, nebude však zlobit pokud můj příspěvek skončí ...
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Stratus
Věk: 74

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Stratus »

Ano objektiv Petzval se ještě v loňském roce dodával do obchodní sítě
a to u refraktoru Messier 152/760 P.A stále se dodává, ale pouze R-152S na montáži LXD-75. V provedení s montáží MON2 je použit pouze klasický dvoučlenný achromát.
Tharos

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Tharos »

honza42: Žeby to bylo tím, že refraktory vypadají jako dalekohled a ne jako nepovedené sněžné dělo ;D? Nedávno jsem se setkal s hvězdářem, který do této "branže" tak nějak teprve pronikal a po chvíli rozhovoru vyšlo najevo, že je velký fanda do refraktorů a to právě z důvodu obrazové kvality. Kdysi se myslím i díval skrz nějaký reflektor a prý hvězdy v něm vypadaly tak jako "chlupaté" (jestli tenhle příspěvek bude číst a já necituji úplně správně, ať mi to prosím odpustí :)) a o podobných zkušenostech četl i někde jinde. Proto žil v domění, že je to normální a že prostě u Newtonů obrazová kvalita je obecně taková horší... takže minimálně u některých pozorovatelů je to zapříčiněno prostě tím, že žijí ve víře, že obrazová kvalita newtonů je zkrátka horší. Dále je možné, že se lidé bojí kolimace, problémů s případným občasným čištěním zrcadel a podobně...

Každopádně úplně s Tebou souhlasím a za cenu kolem 20 000 Kč se dá koupit například i 200mm f/8 dobson od Orion Optics s kvalitou optiky 1/6 PV (vlnoplochy), který i bez komakorektoru bude mít špičkovou kresbu, která překoná prakticky vše ve stejné cenové relaci (a když k tomu připočteme i dosah 200mm zrcadla...). Úplně Tvůj dotaz chápu a sdílím :).
Stratus
Věk: 74

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od Stratus »

To Bytomak: ta 127 se také nabízí s Petzvalem, ale jen ta krátká verze 127/635mm. Samostatný tubus, t.j. R-127S OTA má objednací číslo 48-27635.
g
Věk: 64

Bresser a Sky Watcher

Příspěvek od g »

Vlastnil jsem refraktor Konus super 120/1000 - podobný tomu Bresseru. Na Měsíc a planety byl jednoznačně! horší než TAL100R a refraktor TAL byl mnohem horší než newton OO 150/1600
Odpovědět